SilverAngel Posted July 23, 2003 Posted July 23, 2003 za niecałe 2 tygodnie odbieram 7 - tygodniowego szczeniaka Yorka. Wszędzie pisze że psa należy uczyć od samego poczatku kiedy się go weźmie. Chciałabym dowiedzieć się jak nauczyć takiego małego psiaka podstawowych koment (siad, leżeć, podaj łape itp.). Pozdrawiam :) Quote
Cally Posted July 23, 2003 Posted July 23, 2003 Polecam książkę "Szczenię doskonałe".Naprawdę nie ma lepszego żródła informacji o szczeniaku!Sama ją posiadam.Zamówiłam na dogomani. Quote
slomka Posted October 18, 2003 Posted October 18, 2003 polecam wejsc i wczytac sie w forum grupy dyskusyjnej http://kliker.pieski.eu.org znajdziesz tak wskazowki jak nauczyc bardzo wielu komed... od przychodzenia, siadu, warowania... po bardzo wymyslne jak jazda na deskorolce :-) czy inne mniej przydatne (no bo york chyba swuatla nie zapali bo kontakty za wysoko) :-) Quote
Marmasza Posted October 28, 2003 Posted October 28, 2003 Polecam zacząć od nauki reagowania na imię (można połączyć z nauką przychodzenia na zawołanie). Cokolwiek robisz z psem, to zaczynasz od zawołania po imieniu i pochwaleniu (nagrodzeniu) za reakcję. I stałe częste ćwiczenie (pamiętaj, że szczeniak znudzi się po 5 minutach) - często ale krótko. I jeszcze jedno - im więcej czasu będziesz poświęcać psiakowi, tym lepszy kontakt będziecie mieli. Naucz go, że przebywanie i zabawa z panią jest najlepsze na świecie! A teraz szczegóły. Do każdego ćwiczenia zaopatrz się w nagrody (mogą to być smakołyki, aczkolwiek w przypadku małego szczeniaka lepsza będzie zabawka - gruby sznurek, szmatka). 1. Siad - mówisz "siad" i przesuwasz smakołyk lub zabawkę nad głową psiaka - podnosząc głowę usiądzie - wtedy natychmiastowa pochwała i nagroda (najlepiej zabawa). Z czasem można przedlużać czas pozostania w "siad" i wprowadzić nagrodę smakołykiem. Ważnym jest od tego momentu częste wymaganie "siad" - np. przed posiłkiem, wyjściem na spacer. Na początek tylko tyle, ale ucz psiaka, że na wszystko trzeba zapracować. 2. Waruj (leżeć) - jak psiak siedzi, to podsuwasz mu smakołyk lub zabawkę i jak się zainteresuje, to mówisz "leżeć" i opuszczasz rękę (tak aby musiał opuścić głowę) - na pewno psiak się położy. Wtedy nagroda (smakołyk lub zabawa). Z czasem podobnie jak poprzednio przedlużasz czas warowania (od czasu wykonania komendy do nagrody). Po wprowadzeniu waruj można podnieść wymagania wobec szczeniaka. Np. wymagać aby psiak warował czekając na posiłek. Inwencja należy do Ciebie. Ale pamiętaj, że małe szczenię nie wytrzyma zbyt długo w jakiejś pozycji i ponadto potrafi się na czymś skoncentrować przez krótki czas. Poza tym - nigdy nie stosuj przymusu w trakcie nauki. Jeśli coś nie idzie tak jak byś chciała, to przerwij ćwiczenie. Następnym polecanym przeze mnie etapem powinno być przyzwyczajenie do obroży i smyczy. Najpierw obroży a później smyczy. Ale to temat na oddzielny post. Quote
mrowka Posted November 1, 2003 Posted November 1, 2003 Dokladnie tak samo nauczylam piesia tych koment- bardzo polecam. Wszystkie komendy Mejk nauczyl sie w 1 dzien :) tzn kadza komende w 1 dniu ;) Nauczylam go takze dawac glos i zostawania, ale z tym zostawaniem jeszcze cos nam nie wychodzi ale jest ok. Wiec : Dawac glos- nauczylam go trzymalam smakolyk a on wtedy szczekal i wtedy mowilam glos. I tak pare razy. I teraz nawet gdy nie mam nic to gdy mowie daj glos to daje. Zostawianie- ucze go kazalam mu usiasc i pozniej mowilam zostan i robilam krok w tyl i sie wracalam do niego i chwalilam go lub smakolyk. I tak pare razy tylko ze pozniej robie wiecej krokow w tyl :). Teraz juz nawet jak mnie nie widzi to zostaje ale tylko na chwileczke bo jak mnie dluzej nie ma to wstaje i idzie mnie szukac. Powodzenia w szkoleniu pieska :wink: Quote
Justa Posted November 28, 2003 Posted November 28, 2003 Ja też polecam tę metodę!!!! dokładnie tak uczyłam moją sunie:) A i pochwal się jak Ci poszło, bo piechu juz od dłużeszego czasu jest u Ciebie!!!!!!!!! Quote
tibro Posted December 2, 2003 Posted December 2, 2003 Polecam jeszcze jedną książkę - "Mądrzejsze niż myslisz" Paul Loeb, Suzanne Hlavacek i do dzieła Pozdrawiamy Quote
Recommended Posts