alandra Posted January 14, 2007 Posted January 14, 2007 Dzięki Goshka! Dziękuję Baltazar :-) Z Włoch, bo to dobra hodowla :-) A to naprawdę cudna rasa - chociaż mam go przez moją miłość do szorstkiej wyżlicy niemieckiej, którą kiedyś miałam. Szukałam później podobnego psa. Parę lat temu umyśliłam sobie, że włoski ma przepiękną budowę, no i świetną mordkę - jeszcze bardziej wyrazistą niż niemiecki. Zakochałam się w nim, i wreszcie zeszłej jesieni moje marzenie się spełniło :-) Na pewno będziemy się wystawiać, chciałabym żeby był u nas bardziej popularny. Znam tylko jedną hodowlę w Polsce, a ich sunia pochodzi z tej samej hodowli co mój Ralph. Niestety ja nie poluję, a chciałabym żeby Ralph nie stracił swoich cech użytkowych. Pozostają nam próby i ćwiczenia. Może się uda. Baltazar - ja ciągle pracuje nad swoim avatarem :-) ale gratuluję Twojego! Baltazar śliczności :-) Wkleję jeszcze dzisiejszą fotkę, żeby utrzymać się w wątku ;-) Nie, jednak nie chce się wkleić :-( poćwiczę dalej ...
Guest Fiorka Posted January 14, 2007 Posted January 14, 2007 [QUOTE] de Monplanet to hodowla rodzinna: pieski nie sa wystawianie, sluza jedynie do polowan i zostaja w rodzinie. nie jest zarejestrowana, wiec pieska nie bedziemy wystawiac. jak juz bedzie dorosly to zostanie tatusiem naszego nastepnego szczeniaczka.[/QUOTE] Wow , jestem pod wrażeniem. Jestem ciekawa jak rozwija sie taka rodzinna hodowla. Może miałabyś chęć opowiedzieć mi trochę o tych psiakach. Zaintrygowałaś mnie :) Zajmuje sie i kształcę sie w zakresie hodowlanym wiec jestem ciekawa czy takie hodowle lepiej dobierają , zachowują najlepsze cechy (bo w normalnych hodowlanych to wszystko - ten wygórowany cel stworzenia wspaniałej rasy i utrzymania najlepszych genów jest niszczony przez żądze pieniędzy, duże ilości miotów, układy itp. Domyślam sie ze w takich rodzinnych hodowlach to znika .... jakbyś miała chwile żebym mogła Cie pomęczyć :) to odezwij sie na mojego maila [email][email protected][/email] :) Buziaki
baltazar Posted January 14, 2007 Posted January 14, 2007 Hej Fiorka! Hodowla jest czyto hobbystyczna: jest kilka rodzin w regionie ( to familia mojego TZ), ktore pasjonuja sie polowaniem i wyzelki dobrze im do tego sluza. Co jakis czas pieski sie krzyzuje pomiedzy soba albo przywozi sie kawalera z rodowodem ( tak jak tatus Baltazara). potem ma sie szczeniaczki. Generalnie suka ma male max. 3 razy w ciagu zycia. Bo nadmiar szczeniakow jest problematyczny. Jeden jest zarezerwowony dla tatusia a reszte rozdziela sie po rodzinie. Tym sposobem polujacy mezczyzni maja zapewnione pieski, z wiadomego pochodzenia i po kosztach odchowania i szczepien. P.S. odezwe sie tez na maila
Goshka Posted January 14, 2007 Posted January 14, 2007 [quote name='Fiorka']Wow , jestem pod wrażeniem. Jestem ciekawa jak rozwija sie taka rodzinna hodowla. Może miałabyś chęć opowiedzieć mi trochę o tych psiakach. Zaintrygowałaś mnie :) Zajmuje sie i kształcę sie w zakresie hodowlanym wiec jestem ciekawa czy takie hodowle lepiej dobierają , zachowują najlepsze cechy (bo w normalnych hodowlanych to wszystko - ten wygórowany cel stworzenia wspaniałej rasy i utrzymania najlepszych genów jest niszczony przez żądze pieniędzy, duże ilości miotów, układy itp. Domyślam sie ze w takich rodzinnych hodowlach to znika .... jakbyś miała chwile żebym mogła Cie pomęczyć :) to odezwij sie na mojego maila [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] :) Buziaki[/quote] Fiorka, napisz coś więcej, jeżeli mozesz o tym kształceniu twoim:p Jaki to kierunek? Jeżeli chcesz oczywiście to upubliczniać:evil_lol: Nie wydaje mi sie, żeby takie rodzinne hodowle to była jakaś alternatywa dla nazwijmy to "hodowli masowych". Bo one tak naprawde do niczego nie prowadzą. Po prostu ludzie chcą mieć fajnego pieska od wujka, znajomego, etc. Postęp hodowlany jest tu niewielki, a selekcja właściciwe żadna, a tylko w ten sposób można rasę utrzymać na przyzwoitym poziomie. Ciągle mnie zastanawia, czemu ludzie są tak negatywnie nastawieni do hodowli, wystaw. Gdyby nie lata prowadzonej pracy hodowlanej i znajomość praw genetyki, dziś nie moglibysmy przeglądać atlasu psich ras, bo takowego by po prostu nie było. :shake:
baltazar Posted January 14, 2007 Posted January 14, 2007 [quote name='Goshka']Fiorka, napisz coś więcej, jeżeli mozesz o tym kształceniu twoim:p Jaki to kierunek? Jeżeli chcesz oczywiście to upubliczniać:evil_lol: Nie wydaje mi sie, żeby takie rodzinne hodowle to była jakaś alternatywa dla nazwijmy to "hodowli masowych". Bo one tak naprawde do niczego nie prowadzą. Po prostu ludzie chcą mieć fajnego pieska od wujka, znajomego, etc. Postęp hodowlany jest tu niewielki, a selekcja właściciwe żadna, a tylko w ten sposób można rasę utrzymać na przyzwoitym poziomie. Ciągle mnie zastanawia, czemu ludzie są tak negatywnie nastawieni do hodowli, wystaw. Gdyby nie lata prowadzonej pracy hodowlanej i znajomość praw genetyki, dziś nie moglibysmy przeglądać atlasu psich ras, bo takowego by po prostu nie było. :shake:[/quote] Nie zamierzam wchodzic w dyskusje na temat "prawdziwych i nieprawdziwych hodowli. to moj pierwszy pies, a w rdozinie mojego chlopaka, od wiekow wlasnie w ten sposob rozmnazalo sie psy i tak robi sie nadal. nie chodzi tu o niechec do wystaw. po prostu psy sa w wiekszosci potrzebne do polowan i po to sie je hoduje. Wiem, ze nie robia masowki, pieski sa trzymane w dobrych warunkach i nie sa wydawane byle komu. nie jestem negatywnie nastawiona do hodowli ani do wysaw: wiem po prostu, ze moj pies nie ma papierow zeby w wystawach uczstniczyc, i nie przszkadz mi to szkolic psa ak, zeby wydobyc z niego najelpsze cechy. Nie neguje takze zaslug zwiazkow kybologicznych i hodowli w dziedzinie genetyki i klasyfikcji ras.
Goshka Posted January 14, 2007 Posted January 14, 2007 Baltazar, to nie było absolutnie skierowane w twoją stronę!! Po prostu naszły mnie takie przemyslenia odnośnie tego co wcześniej napisała Fiorka.:lol: Pozdrawiam
sylrwia Posted January 14, 2007 Posted January 14, 2007 A papiery nie sa tylko do tego aby psa wystawiać;)
Guest Fiorka Posted January 14, 2007 Posted January 14, 2007 [quote] i nie przszkadz mi to szkolic psa ak, zeby wydobyc z niego najelpsze cechy. Nie neguje takze zaslug zwiazkow kybologicznych i hodowli w dziedzinie genetyki i klasyfikcji ras.[/quote] Dobre podejscie :) a co do hodowli, papierow itp. to wszystko ma swoje plusy i minusy. Uwazam ze plusem hodowli bez papierow , takiej rodzinnej jak de Monplanet jest to o czym piszesz Baltazarku ... mala ilosc psiakow , nie ma niepotrzebnego rozmnazania, jest silna selekcja przyszlych wlascicieli, itp. Nie ma zawisci , konkurencji i zadzy pieniedzy jak w hodowlach z papierami ... ale za to w tych drugich jest teoretycznie lepszy eksterier. Ale to tez niekoniecznie jest prawda :) duzo tego mozna by gadac i gadac zeby wyciagnac jakies wnioski :) [quote] Fiorka, napisz coś więcej, jeżeli mozesz o tym kształceniu twoim:p Jaki to kierunek? Jeżeli chcesz oczywiście to upubliczniać:evil_lol: [/quote] Wszystko pisze u mnie na stronce :)Tak w skrocie hodowla i etologia zwierzat na wydziale Biotechnologi i Hodowli zwierzat Akademi Rolniczej. Moje wymiary w biodrach tez wam podac:evil_lol::diabloti: i dlugosc od kostki do pasa :D Sylwria Pan Bazancik juz szykuje sie na wyjazd autobusem do Was :D
baltazar Posted January 15, 2007 Posted January 15, 2007 Wiem,ze papiery nie sluza jedynie do wystawiania, ale ich brak, z wystaw eliminuje. Celem hodowli oficjalnych jest doskonalenie rasy i finansowanie jej dzialania poprzes sprzedaz w wiekszosci wpsanialych psow. Rozmnazanie pieskow " domowym" sposobem ma na celu zapewnienie sobie dobrej jakosci psow do pracy i towarzystwa. to by bylo na tyle z moejej strony, nie chce zeby ta dyskusja przerodzila sie w moja walke z purystami. P.S. czy mozecie mi polecic jakies publikacje dotyczace historii rasy, selekcji poszczegolnych typow wyzlow itp?
sylrwia Posted January 15, 2007 Posted January 15, 2007 Baltazar w sprawie niemeickich to nic nei podpowiem ale moze spróbuj na wyzlowym forum [URL="http://www.wyzel.pl"]www.wyzel.pl[/URL]:p Fiorka daj tylko znac co i jak aby koleś nei czuł sie samotny po przyjeździe do Gorzowa co by go od razu z autobusu przejąć. ;) Mam nadzieje ze choroby lokomocyjnej nie ma:eviltong:
gochgoch Posted January 15, 2007 Posted January 15, 2007 [URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img232.imageshack.us/img232/7092/74950017rn8.jpg[/IMG][/URL] [FONT=System]Piękny pies!!!! i rewelacyjna fotka!!!no no..pierwszy braco na dogomanii....czekam na galerię... a napisz prosze o nim coś więcej....ja się zakochałam w tej rasie... a słyszałam takie dziwne głosy, że one sa bardzo trudne i agresywne... co ty mi powiesz na to???? pozdrawiamy śliczności!!!!:loveu::loveu::loveu: (a może spacerek wspólny? ) [/FONT]
alive Posted January 15, 2007 Posted January 15, 2007 [quote name='sylrwia'][URL="http://imageshack.us"][/URL] [URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img232.imageshack.us/img232/8013/dscn2938kh7.jpg[/IMG][/URL] [URL="http://imageshack.us"][/URL][/quote] piękny psiak :loveu: W bracco zakochałam się już chyba 2 lata temu i jest u mnie na liscie oczekujących razem z kikkoma innymi rasami :p . Nie wiem czy starczy mi życia żeby mieć wszystkie wymarzone psiaki, tym bardziej że wszystkie z nich miałyby żyć długo, długo :placz: i dodatkowo wydaje mi się, że na zawsze zostałam skazana na vizsla :eviltong:
alandra Posted January 15, 2007 Posted January 15, 2007 gochgoch - baaardzo dziękujemy :-) W galerii są też fotki - staram się ją wzbogacać, w miarę możliwości. To akurat zdjęcie autorstwa mojego brata - przekażę :-) Bracco italiano to zdecydowanie rasa warta zakochania!!! Agresywne - na pewno nie! To raczej pieszczochy jakich mało. Kiedy byliśmy u hodowcy, takich bracco biegało tam kilka, owszem nie były nadmiernie ufne, nie przychodziły się głaskać, ale nie były groźne. Po jakimś czasie zgodziły się na naszą obecność i były bardziej "dotykalskie". Moje '25kg' szczęścia najlepiej czuje się na kolankach, albo gdzieś bardzo bliziutko. Ja mam dwójkę małych dzieci, i prawdę mówiąc bardziej bałam się o psa niż o nich. Ale wszyscy sobie doskonale poradzili - role są rozdane i granice zabawy ustanowione. Ralf wykazuje się się dużą cierpliwością, albo godnie zwraca uwagę na przegięcia. Jest raczej wrażliwy i bardzo bierze sobie do serca wszelkie nagany. Poza tym to mądry, inteligentny i pojętny wyżełek. No niestety lubi sobie troszke pokopać dołki ;-) ale za kąski zrobi wszystko - łakomstwo, to pewnie kolejna "wada", chociaż z tego co wiem, to raczej stała cecha wyżłów :-) spacerek chętnie - teraz mieszkamy w Pobiedziskach, ale przy ładnej pogodzie wybieramy się na Cytadelę - chociażby na niedzielne spotkania psiarzy!! Pozdrawiam i do zobaczenia :-)
alandra Posted January 15, 2007 Posted January 15, 2007 alive, węgier też był na mojej liście :-) zauroczył mnie kolor!!! w końcu wygrał włoski, głównie przez jego "nie wyżłową" postawę. Strasznie mi się podoba pokrój bracco!
alive Posted January 15, 2007 Posted January 15, 2007 [quote name='alandra']alive, węgier też był na mojej liście :-) zauroczył mnie kolor!!! w końcu wygrał włoski, głównie przez jego "nie wyżłową" postawę. Strasznie mi się podoba pokrój bracco![/quote] taki mix wyżła z bassetem jeśli nie bardziej basset na długich nogach :eviltong:
Guest Fiorka Posted January 15, 2007 Posted January 15, 2007 Baltazar chyba najlepsze info o rasie sa w ksiazkach Dembinioka, tak ogolniej co prawda ale ma dobry opis o wyzlach i i jest tez wydanie ogolnie o powstatwaniu ras, pochodzeniu itp. Mam obie jesli, chcialabys moge Ci pozyczyc na jakis czas ... przesylka kosztuje z 6 zl, wiec nie sadze ze bylby to jakis problem. Sliczny chlopak Alandro, ale to juz mowilam, ja raz w zyciu widzialam bracco z bliska itp. bylam zachwycona ....
gochgoch Posted January 15, 2007 Posted January 15, 2007 [FONT=System]ja się zachwycałam bracco na dogshow...oto moje napotkane znajomości....[/FONT] [IMG]http://i122.photobucket.com/albums/o277/gochgoch/dogshow/wyzly/IMG_6751.jpg[/IMG] [IMG]http://i122.photobucket.com/albums/o277/gochgoch/dogshow/wyzly/IMG_6570.jpg[/IMG] [IMG]http://i122.photobucket.com/albums/o277/gochgoch/dogshow/wyzly/IMG_6572.jpg[/IMG] [IMG]http://i122.photobucket.com/albums/o277/gochgoch/dogshow/wyzly/IMG_6942.jpg[/IMG] [IMG]http://i122.photobucket.com/albums/o277/gochgoch/dogshow/wyzly/IMG_6919.jpg[/IMG] [FONT=System]a ten pan to zwycięzca wystawy!!![/FONT] [IMG]http://i122.photobucket.com/albums/o277/gochgoch/dogshow/wyzly/IMG_6560.jpg[/IMG] [FONT=System] na więcej zapraszam do naszej galerii!!! [url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=25503&page=96[/url] [/FONT]
baltazar Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 Fiorka! abrdzo chetnie bym pozyczyla ale jestes pewna, ze przesylka kosztuje 6 ZL?? ja jestem we Fracnji, wydaje mi sie ze moze byc drozej! skrobne na maila wieczorkiem Chcialam sprawdzic pewne info w jakies dobrej ksiazce, bo wydaje mi sie , ze mam racje a moj brat twierdzi, ze nie... ale ni ebvde poruszac tematu na razie na forum bo znow rozpetam burze;) buziak
Guest Fiorka Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 Aha .... Francja ... no wtedy to drozej. Nie wiedzialam ze jestes we Francji. Nie ma problemu ... moge Ci najwazniejsze rozdzialy zeskanowac.
sylrwia Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 :multi: :multi: :multi: Fiorka dziękujemy za przesyłke. :loveu: :loveu: :loveu: Pies dostał na jej punkcie szału:Dog_run:
Guest Fiorka Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 Prosze bardzo , ciesze sie ... :) ze moglismy pomoc
Goshka Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 [B]Baltazar[/B], skoro nazywasz to burzą...JA nazwałabym wymianą poglądów:cool3: A ksiązki Dembinioka... chyba najlepsze. Najłatwiej kupić "Wyzły" , druga, tzn. "Wyżły- charakterystyka i przeznaczenie", chyba już trudniej dostać. Poza tym ciekawa jest ksiązka Wilskiego "Zrozumieć psa", no i Brabletza "Łowiectwo-kynologia myśliwska" i "Psy myśliwskie" (cieniutka ksiązeczka). Są jeszcze inne starsze,ale o już zależy co cię interesuje, czy szkolenie, czy po prostu historia rasy. [B]gochgoch, [/B]cudowne zdjęcia, naprawdę.Perełki!! :crazyeye: Muszę zajrzeć na twoją galerię:razz:
gochgoch Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 [quote name='Goshka'] [B]gochgoch, [/B]cudowne zdjęcia, naprawdę.Perełki!! :crazyeye: Muszę zajrzeć na twoją galerię:razz:[/quote] [FONT=System]dzięki!!! zapraszamy do nas!!! [COLOR=DimGray](najlepiej zajrzyj odrazu gdzieś w połowie albo dalej...wcześniej wstawiałam zdjęcia na serwer, który b. często nie działa....)[/COLOR][/FONT]
tamiczek Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 [quote name='Goshka'][B]Baltazar[/B], skoro nazywasz to burzą...JA nazwałabym wymianą poglądów:cool3: A ksiązki Dembinioka... chyba najlepsze. Najłatwiej kupić "Wyzły" , druga, tzn. "Wyżły- charakterystyka i przeznaczenie", chyba już trudniej dostać. Poza tym ciekawa jest ksiązka Wilskiego "Zrozumieć psa", no i Brabletza "Łowiectwo-kynologia myśliwska" i "Psy myśliwskie" (cieniutka ksiązeczka). Są jeszcze inne starsze,ale o już zależy co cię interesuje, czy szkolenie, czy po prostu historia rasy. [B]gochgoch, [/B]cudowne zdjęcia, naprawdę.Perełki!! :crazyeye: Muszę zajrzeć na twoją galerię:razz:[/quote] Ja mam jeszcze "Wyżły kontynentalne" z tych starszych wydań
baltazar Posted January 16, 2007 Posted January 16, 2007 interesuje mnie glownie historia rasy w kwietniu jade do pl to poszukam w antykwariatach bo tutaj niestety ksiazek o wyzlach niewiele i cizkao znalezc. dobrze ze jest dogomania:)
Recommended Posts