Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja ci niestety nie pomoge :roll: Sama chętnie poczytam sobie rad. Bo mój Edi ma teraz 5 miecięcy i nie zdąrzylam go jeszcze nauczyc :oops: Naszczeście teraz juz tak nie gryzie, więc dla pocieszenia powiem ci że jeżeli go nie nauczysz to kiedys z tego wyrosnie :wink:

• 2 weeks later...
Posted

hehe!Ale macie problem ludzie!Wyluzujcie! Miałam ten sam problem gdy sprowadziłam 3 miesięcznego jamniora a ty wspominasz o 6 tygodniowym szczeniaku to normalne w tym wieku że gryzie bo go zęby swędzą bo kiełkuja rosna i uśmieża ból gryząc co popadnie i jest w zasięgu jego pyszczka musisz byc cierpliwa bo to jeszcze potrwa a twój pupil ma osrtawe ząbki?bo jak tak to z czasem mu sie stepią tak jak pazurki!Nie martw sie jedynie schowaj wartościowe dla siebie rzeczy i obserwój by czegoś nie zjadł.Ja z niewiedzy bo to był mój 1 pies miałam wszystko na wierzchu i chodze teraz w lekko pogryzionych butach hihihiihi! :P ale luz!

Posted

Kupić gryzak-zabawke.....najlepiej jedną, bo jeśli bedzie miał pare to w końcu nawet kapcie i buty uzna za kolejną zabawke
Systematycznie karcić (czyt. NIE BIĆ ) psiaka za pogdryzanie innych rzeczy jednocześnei wkladać mu do pyska gryzak-zabawke.
Jeśli psiak pogryza wasze dłonie zapiszczeć jak szczeniak( pies w wieku szczenięcym w trakcie zabawy z innymi widzi w jaki sposób zachowują sie bracia jeśli użyje zębów zbyt mocno) i jak napisał dogomaniak w poprzednim poście, ugryźć psiaka LEKKO w ucho. Zdziwiony bedzie jak diabli , ale przy nastepnej próbie dwa razy sie zastanowi zanim ciapnie.

I co najważniejsze...uzbroić sie w cierpliwość, nie od razy rzym zbudowano.

W wieku ok.6 miesięcy kończy sie okres wyżynania zębów ,więc podgryzanie przedmiotów powinno sie skończyć. Jeśli nadal będzie gryźć ręce, to oznaka złego wychowania i ostatni dzwonek na dobrą szkołę.

P.S. Gryzak czy kosteczki kupione w zoologiku moża wkładać do lodówki czy zamrażarki. Po podaniu uśmierzą sedzenie i ból przy wyżynaniu kiełków....

Posted

badman2503 napisał(a):
Kupić gryzak-zabawke.....najlepiej jedną, bo jeśli bedzie miał pare to w końcu nawet kapcie i buty uzna za kolejną zabawke
Systematycznie karcić (czyt. NIE BIĆ ) psiaka za pogdryzanie innych rzeczy jednocześnei wkladać mu do pyska gryzak-zabawke.
Jeśli psiak pogryza wasze dłonie zapiszczeć jak szczeniak( pies w wieku szczenięcym w trakcie zabawy z innymi widzi w jaki sposób zachowują sie bracia jeśli użyje zębów zbyt mocno) i jak napisał dogomaniak w poprzednim poście, ugryźć psiaka LEKKO w ucho. Zdziwiony bedzie jak diabli , ale przy nastepnej próbie dwa razy sie zastanowi zanim ciapnie.

I co najważniejsze...uzbroić sie w cierpliwość, nie od razy rzym zbudowano.

W wieku ok.6 miesięcy kończy sie okres wyżynania zębów ,więc podgryzanie przedmiotów powinno sie skończyć. Jeśli nadal będzie gryźć ręce, to oznaka złego wychowania i ostatni dzwonek na dobrą szkołę.

P.S. Gryzak czy kosteczki kupione w zoologiku moża wkładać do lodówki czy zamrażarki. Po podaniu uśmierzą sedzenie i ból przy wyżynaniu kiełków....

Tylko że mój psiak ma już 8-tygodni i dalej gryzie
Napisałeś żeby lepiej miał jedną zabawke .... a mój psiak ma z 10 tych zabawek to chyba przez to gryzie ?? A teraz nawet zabiera się za gryzienie butów

Posted

W momencie kiedy pies ma 10 zabawek, w jego oczach but czy poduszka "późne roko koko" :lol: niczym nie będzie sie różnić od pozostałych 10-ciu. wybierz tą najulubienszą :wink: a reszte pochowaj. Pamiętaj by nie była zbyt miękka, bo psiak zabierze się za coś twardszego.
W sklepach zoologicznych można dostać wędzone kosteczki( odradzam jakiekolwiek barwione "przysmaki"-pałeczki, coś co krztałtem przypomina kość a nią nie jest), dobre są też wędzone-suszone uszy świńskie( nie są tuczące, ani zbyt treściwe więc można spokojnie dawać między posiłkami)

P.S Moim błędem było to że dałem psiakowi pluszowego miśka do rozszarpania( z długim włosiem) , i w domu u rodziców od razu zabrała się za skóry niedźwiedzie i owcze......

Posted

badman2503 napisał(a):
W momencie kiedy pies ma 10 zabawek, w jego oczach but czy poduszka "późne roko koko" :lol: niczym nie będzie sie różnić od pozostałych 10-ciu. wybierz tą najulubienszą :wink: a reszte pochowaj. Pamiętaj by nie była zbyt miękka, bo psiak zabierze się za coś twardszego.
W sklepach zoologicznych można dostać wędzone kosteczki( odradzam jakiekolwiek barwione "przysmaki"-pałeczki, coś co krztałtem przypomina kość a nią nie jest), dobre są też wędzone-suszone uszy świńskie( nie są tuczące, ani zbyt treściwe więc można spokojnie dawać między posiłkami)

P.S Moim błędem było to że dałem psiakowi pluszowego miśka do rozszarpania( z długim włosiem) , i w domu u rodziców od razu zabrała się za skóry niedźwiedzie i owcze......

Bardzo Ci dziekuje z te informacje zrobie jak napisałes pochowam zabawki i zostawie jedna i dam mu jeszcze jakiegoś pluszaka :)

• 3 weeks later...
Posted

Hmm, a nikt z was nie korzysta z pomocnych środków?? Przecież to takie proste, spryskujemy gryzione rzeczy i już! :P nazwy środków - Beaphar STOP IT lub Beaphar Antiknabbel . Oba kosztują ponad 30 zł, ale naprawdę warto!

• 2 weeks later...
Posted

Tofcia w drodze na spacery gryzie smycz. Jest to zwykła smycz z grubej taśmy. Właśnie kończy załatwiać drugą. Spryskałam ją preparatem odstraszającym, ale oprócz tego, że śmierdzą moje rękawiczki i waniajet w przedpokoju, Tofcia smycz gryzie dalej. Kupiłam jej na szkoleniu taka "uzdę", która nie pozwoli jej kręcić łebkiem, ale jakoś nie mogę się przełamać, żeby ją zakładać. Trzeba chyba kupić smycz z blachy. :wink:
Jeżeli chodzi o preparat, to gdy Tofcia zaczęła podgryzać róg kanapy, wtedy pryskanie pomogło. I bądź tu człowieku mądry :(
Jeżeli chodzi o gryzienie rąk, to chyba ten etap mamy już za sobą. Gdy psiaki rozkręcają się w tym dziabaniu trzeba schować dłonie pod pachy i przez dłuższą chwilę siedzieć nieruchomo, aż piesek zrozumie, że to koniec zabawy. Gdy próbuję sie go rękoma odgonić, odepchnąć, on myśli, że ta zabawa się nam podoba i gryzie dalej.

Posted

Dorota_64 napisał(a):
Gdy psiaki rozkręcają się w tym dziabaniu trzeba schować dłonie pod pachy i przez dłuższą chwilę siedzieć nieruchomo, aż piesek zrozumie, że to koniec zabawy. Gdy próbuję sie go rękoma odgonić, odepchnąć, on myśli, że ta zabawa się nam podoba i gryzie dalej.

No chwila.. kto tu jest panem ,a kto psem. Jeśli odganiasz psa i przy tym sie śmiejesz, albo piszczysz jak myszka, to nic dziwnego ze taka jest reakcja psa.
Trzeba okazać swoje niezadowolenie i nie pozwolić by pies wszedł ci na glowe.

• 3 weeks later...
Posted

haha
a może zanim ,,dorwie" cie pies nasmarować sobie ręke np.sokiem z cytryny szybko mu się odechce.
poza tym możesz leciutko klepnąć go w pyszczek lub podnieść głos zobaczysz podziała.
a tak na marginesie małe pieski jak się bawią zawsze tak podgryzqaja tylko trzeba je nauczyć zeby robiły to z umiarem

powodzonka