Paulinka612 Posted December 26, 2004 Posted December 26, 2004 mam od niedawna 6 tygodniowego psiaka :) Tylko on jak niespi to gryzie. Tak samo jest w nocy śpi a jak się budzi to od razu gryzie :( I co ja mam na to poradzić pomóżcie !! Quote
Marta-m Posted December 27, 2004 Posted December 27, 2004 ja ci niestety nie pomoge :roll: Sama chętnie poczytam sobie rad. Bo mój Edi ma teraz 5 miecięcy i nie zdąrzylam go jeszcze nauczyc :oops: Naszczeście teraz juz tak nie gryzie, więc dla pocieszenia powiem ci że jeżeli go nie nauczysz to kiedys z tego wyrosnie :wink: Quote
Paulinka612 Posted December 28, 2004 Author Posted December 28, 2004 Mam nadzieje ze kiedyś z tego wyrośnie ale teraz jest strasznie !! Gryzie strasznie mocno :( Poimóżcie mi odłuczyć go gryźć :) Quote
joannab1 Posted January 7, 2005 Posted January 7, 2005 hehe!Ale macie problem ludzie!Wyluzujcie! Miałam ten sam problem gdy sprowadziłam 3 miesięcznego jamniora a ty wspominasz o 6 tygodniowym szczeniaku to normalne w tym wieku że gryzie bo go zęby swędzą bo kiełkuja rosna i uśmieża ból gryząc co popadnie i jest w zasięgu jego pyszczka musisz byc cierpliwa bo to jeszcze potrwa a twój pupil ma osrtawe ząbki?bo jak tak to z czasem mu sie stepią tak jak pazurki!Nie martw sie jedynie schowaj wartościowe dla siebie rzeczy i obserwój by czegoś nie zjadł.Ja z niewiedzy bo to był mój 1 pies miałam wszystko na wierzchu i chodze teraz w lekko pogryzionych butach hihihiihi! :P ale luz! Quote
badman2503 Posted January 8, 2005 Posted January 8, 2005 Kupić gryzak-zabawke.....najlepiej jedną, bo jeśli bedzie miał pare to w końcu nawet kapcie i buty uzna za kolejną zabawke Systematycznie karcić (czyt. NIE BIĆ ) psiaka za pogdryzanie innych rzeczy jednocześnei wkladać mu do pyska gryzak-zabawke. Jeśli psiak pogryza wasze dłonie zapiszczeć jak szczeniak( pies w wieku szczenięcym w trakcie zabawy z innymi widzi w jaki sposób zachowują sie bracia jeśli użyje zębów zbyt mocno) i jak napisał dogomaniak w poprzednim poście, ugryźć psiaka LEKKO w ucho. Zdziwiony bedzie jak diabli , ale przy nastepnej próbie dwa razy sie zastanowi zanim ciapnie. I co najważniejsze...uzbroić sie w cierpliwość, nie od razy rzym zbudowano. W wieku ok.6 miesięcy kończy sie okres wyżynania zębów ,więc podgryzanie przedmiotów powinno sie skończyć. Jeśli nadal będzie gryźć ręce, to oznaka złego wychowania i ostatni dzwonek na dobrą szkołę. P.S. Gryzak czy kosteczki kupione w zoologiku moża wkładać do lodówki czy zamrażarki. Po podaniu uśmierzą sedzenie i ból przy wyżynaniu kiełków.... Quote
Paulinka612 Posted January 8, 2005 Author Posted January 8, 2005 badman2503 napisał(a):Kupić gryzak-zabawke.....najlepiej jedną, bo jeśli bedzie miał pare to w końcu nawet kapcie i buty uzna za kolejną zabawke Systematycznie karcić (czyt. NIE BIĆ ) psiaka za pogdryzanie innych rzeczy jednocześnei wkladać mu do pyska gryzak-zabawke. Jeśli psiak pogryza wasze dłonie zapiszczeć jak szczeniak( pies w wieku szczenięcym w trakcie zabawy z innymi widzi w jaki sposób zachowują sie bracia jeśli użyje zębów zbyt mocno) i jak napisał dogomaniak w poprzednim poście, ugryźć psiaka LEKKO w ucho. Zdziwiony bedzie jak diabli , ale przy nastepnej próbie dwa razy sie zastanowi zanim ciapnie. I co najważniejsze...uzbroić sie w cierpliwość, nie od razy rzym zbudowano. W wieku ok.6 miesięcy kończy sie okres wyżynania zębów ,więc podgryzanie przedmiotów powinno sie skończyć. Jeśli nadal będzie gryźć ręce, to oznaka złego wychowania i ostatni dzwonek na dobrą szkołę. P.S. Gryzak czy kosteczki kupione w zoologiku moża wkładać do lodówki czy zamrażarki. Po podaniu uśmierzą sedzenie i ból przy wyżynaniu kiełków.... Tylko że mój psiak ma już 8-tygodni i dalej gryzie Napisałeś żeby lepiej miał jedną zabawke .... a mój psiak ma z 10 tych zabawek to chyba przez to gryzie ?? A teraz nawet zabiera się za gryzienie butów Quote
badman2503 Posted January 8, 2005 Posted January 8, 2005 W momencie kiedy pies ma 10 zabawek, w jego oczach but czy poduszka "późne roko koko" :lol: niczym nie będzie sie różnić od pozostałych 10-ciu. wybierz tą najulubienszą :wink: a reszte pochowaj. Pamiętaj by nie była zbyt miękka, bo psiak zabierze się za coś twardszego. W sklepach zoologicznych można dostać wędzone kosteczki( odradzam jakiekolwiek barwione "przysmaki"-pałeczki, coś co krztałtem przypomina kość a nią nie jest), dobre są też wędzone-suszone uszy świńskie( nie są tuczące, ani zbyt treściwe więc można spokojnie dawać między posiłkami) P.S Moim błędem było to że dałem psiakowi pluszowego miśka do rozszarpania( z długim włosiem) , i w domu u rodziców od razu zabrała się za skóry niedźwiedzie i owcze...... Quote
Paulinka612 Posted January 8, 2005 Author Posted January 8, 2005 badman2503 napisał(a):W momencie kiedy pies ma 10 zabawek, w jego oczach but czy poduszka "późne roko koko" :lol: niczym nie będzie sie różnić od pozostałych 10-ciu. wybierz tą najulubienszą :wink: a reszte pochowaj. Pamiętaj by nie była zbyt miękka, bo psiak zabierze się za coś twardszego. W sklepach zoologicznych można dostać wędzone kosteczki( odradzam jakiekolwiek barwione "przysmaki"-pałeczki, coś co krztałtem przypomina kość a nią nie jest), dobre są też wędzone-suszone uszy świńskie( nie są tuczące, ani zbyt treściwe więc można spokojnie dawać między posiłkami) P.S Moim błędem było to że dałem psiakowi pluszowego miśka do rozszarpania( z długim włosiem) , i w domu u rodziców od razu zabrała się za skóry niedźwiedzie i owcze...... Bardzo Ci dziekuje z te informacje zrobie jak napisałes pochowam zabawki i zostawie jedna i dam mu jeszcze jakiegoś pluszaka :) Quote
florance Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 Hmm, a nikt z was nie korzysta z pomocnych środków?? Przecież to takie proste, spryskujemy gryzione rzeczy i już! :P nazwy środków - Beaphar STOP IT lub Beaphar Antiknabbel . Oba kosztują ponad 30 zł, ale naprawdę warto! Quote
badman2503 Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 Zgadzam się z przedmówcą! :lol: Ale spryskanie wszystkich butów, nóg od stołów etc. włącznie z rękoma nie zda egzaminu na dłuższą metę. Quote
Dorota_64 Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Tofcia w drodze na spacery gryzie smycz. Jest to zwykła smycz z grubej taśmy. Właśnie kończy załatwiać drugą. Spryskałam ją preparatem odstraszającym, ale oprócz tego, że śmierdzą moje rękawiczki i waniajet w przedpokoju, Tofcia smycz gryzie dalej. Kupiłam jej na szkoleniu taka "uzdę", która nie pozwoli jej kręcić łebkiem, ale jakoś nie mogę się przełamać, żeby ją zakładać. Trzeba chyba kupić smycz z blachy. :wink: Jeżeli chodzi o preparat, to gdy Tofcia zaczęła podgryzać róg kanapy, wtedy pryskanie pomogło. I bądź tu człowieku mądry :( Jeżeli chodzi o gryzienie rąk, to chyba ten etap mamy już za sobą. Gdy psiaki rozkręcają się w tym dziabaniu trzeba schować dłonie pod pachy i przez dłuższą chwilę siedzieć nieruchomo, aż piesek zrozumie, że to koniec zabawy. Gdy próbuję sie go rękoma odgonić, odepchnąć, on myśli, że ta zabawa się nam podoba i gryzie dalej. Quote
betty_labrador Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 psy na ogol wyrastaja z gryzienia czegokolwiek ;) musza im wyrosnac nowe zabki! Quote
badman2503 Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Dorota_64 napisał(a):Gdy psiaki rozkręcają się w tym dziabaniu trzeba schować dłonie pod pachy i przez dłuższą chwilę siedzieć nieruchomo, aż piesek zrozumie, że to koniec zabawy. Gdy próbuję sie go rękoma odgonić, odepchnąć, on myśli, że ta zabawa się nam podoba i gryzie dalej. No chwila.. kto tu jest panem ,a kto psem. Jeśli odganiasz psa i przy tym sie śmiejesz, albo piszczysz jak myszka, to nic dziwnego ze taka jest reakcja psa. Trzeba okazać swoje niezadowolenie i nie pozwolić by pies wszedł ci na glowe. Quote
tomcioh Posted March 6, 2005 Posted March 6, 2005 haha a może zanim ,,dorwie" cie pies nasmarować sobie ręke np.sokiem z cytryny szybko mu się odechce. poza tym możesz leciutko klepnąć go w pyszczek lub podnieść głos zobaczysz podziała. a tak na marginesie małe pieski jak się bawią zawsze tak podgryzqaja tylko trzeba je nauczyć zeby robiły to z umiarem powodzonka Quote
Recommended Posts