Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Figanna']Bernardyny w potrzebie są także w Katowicach i Bielsku-Białej!

http://www.schronisko-katowice.eu/in...tegory&catid=1

pies nr 256/11
w schronisku od 08.03.11. Ok 3 lat, zaszczepiony, odrobaczony

http://www.katowice.schronisko.net/adopcja-id-68588.html

niestety na stronie bielskiego schroniska nie ma zdjęcia tego bernardyna, ale wiem że jeszcze w Lutym był w schronisku.

Może są jacyś wolontariusze z tych miast?

Dzięki za informację...
Czy istnieje możliwość zrobienia zdjęć i zebrania informacji o benkach w Bielskim schronisku?
Wstawiam pytanie i prośbę o pomoc na odpowiednich wątkach z tych miast... może się uda zyskać pomoc.

Posted

Witajcie...
sprawa beznadziejna...
znajoma juz chciała psa ODKUPIC!!!ludzie patrza sie na nią jak na idiote...a dawała 500 zł!
nie moze spac przez tego psa - mija go codziennie - jak okaze sie suką to nawet moze ja na dt wziac /z lekką pomoca na karme..bo ma juz 6!!!sztuk!!!/

ale potrzebna pomoc- JAK PSA ZABRAĆ Z TEGO HORRORU>>>

lezy tak przy tej budzie i lezy!!!wygląda coraz gorzej
wejscie do budy jak głowa psa - buda okazała, ale torche mała jak na takiego psa
łańcuch ok metra /góra/

chudy i ufajdany - BEZNADZIEJA
dzis z podjechalysmy...i nakreciłam po tajniacku to podwórko

na terenie jest jeszcze LABEK!!!w mikrokojcu /widac na filmie
kojec z 2 przęseł betonowych - tam wielka buda - nie wiem jak ten pies tam sie miescie..lepiej było kratke przyczepic do wyjscia z budy!!!

[video=youtube;7Jr4k3sZ-eo]http://www.youtube.com/watch?v=7Jr4k3sZ-eo[/video]

[video=youtube;GWkbDbvb3No]http://www.youtube.com/watch?v=GWkbDbvb3No[/video]

Posted

Paulina_mickey napisał(a):
Może jeśli po dobroci nie chcą psa oddać to nasłać na nich jakaś organizację z interwencją?

KOGO??? woj. mazowieckie / Jastrząb okolice Szydłowca

tam są dwa psy
Bernardyn na łańcuch - ciagle lezy
i labek - w kojcu /mikrokojec..zeby wyjsc z tej budy musi sie złamać/

Posted

anita_happy napisał(a):
KOGO??? woj. mazowieckie / Jastrząb okolice Szydłowca

tam są dwa psy
Bernardyn na łańcuch - ciagle lezy
i labek - w kojcu /mikrokojec..zeby wyjsc z tej budy musi sie złamać/

jesli pies miałby zapewniony dt myśle ze nie jedna fundacja by pomogła w interwencji zadzwoń zapytaj

Posted

[quote name='Wala2006']Mocart

To samiec rasy Bernardyn. Jest w wieku ok. 8 lat.
Umie chodzić na smyczy i daje łapkę:)
Na początku bał się innych psów, ale nabrał pewności siebie.
Dla ludzi jest bardzo łagodny i przyjacielski. Cieszy się na każdego człowieka.
Uwielbia pieszczoty, a wręcz się ich domaga.
Nadawałby się do pilnowania posesji. Mocart czeka na dom!

Sunia Bernardynka
Młoda spokojna sunia, nie wchodzi
w konflikty z innymi psami
jest przyjazna do ludzi!
DO ADOPCJI PO 14 DNIOWEJ KWARANTANNIE!

I wczoraj przyjęty duży beniu
nie wiem czy sunia czy chłopak.
Cieszy się na ludzi bardzo duży!
może komuś uciekł.ale ja coś
do adopcji po 14 dniowej
kwarantannie!

Mozart za TM :(

A obie sunie juz po sterylizacji :)

Posted

ulvhedinn napisał(a):
Mozart...... :(

To wielgachne na ostatnim zdjęciu to sunia? W jakim wieku?

tak to sunia, ma około 5-6 lat.
ale jest szansa ze siostra pani kierownik weźmie sunie do
siebie bo p.kierownik bardzo w niej się zakochała i pamiętała że siostra
zawsze chciała mieć benia a tu taka okazja :)

Posted

Wala2006 napisał(a):
tak to sunia, ma około 5-6 lat.
ale jest szansa ze siostra pani kierownik weźmie sunie do
siebie bo p.kierownik bardzo w niej się zakochała i pamiętała że siostra
zawsze chciała mieć benia a tu taka okazja :)

A możesz mi napisać jeszcze jaki ma stosunek do innych zwierząt?

Posted

anka_szklanka napisał(a):
niewiem czy ktoś widział, ale w Celestynowie jest piekny benio, mam zdjęcie na drugim kompie postaram sie jak najszybciej wstawić. I dowiedzieć co to za psisko...

wrzucaj ..............................

Posted

anita_happy napisał(a):
Witajcie...
sprawa beznadziejna...
znajoma juz chciała psa ODKUPIC!!!ludzie patrza sie na nią jak na idiote...a dawała 500 zł!
nie moze spac przez tego psa - mija go codziennie - jak okaze sie suką to nawet moze ja na dt wziac /z lekką pomoca na karme..bo ma juz 6!!!sztuk!!!/

ale potrzebna pomoc- JAK PSA ZABRAĆ Z TEGO HORRORU>>>

lezy tak przy tej budzie i lezy!!!wygląda coraz gorzej
wejscie do budy jak głowa psa - buda okazała, ale torche mała jak na takiego psa
łańcuch ok metra /góra/

chudy i ufajdany - BEZNADZIEJA
dzis z podjechalysmy...i nakreciłam po tajniacku to podwórko

na terenie jest jeszcze LABEK!!!w mikrokojcu /widac na filmie
kojec z 2 przęseł betonowych - tam wielka buda - nie wiem jak ten pies tam sie miescie..lepiej było kratke przyczepic do wyjscia z budy!!!

[video=youtube;7Jr4k3sZ-eo]http://www.youtube.com/watch?v=7Jr4k3sZ-eo[/video]

[video=youtube;GWkbDbvb3No]http://www.youtube.com/watch?v=GWkbDbvb3No[/video]

Niestety nie mam dobrych wskazówek... a co więcej skutecznych!
Nie organizacje, bo one tylko pomocowe i zawalone, a w sytuacjach takich jak te , to niestety gmina, straż miejscka i policja... w tym powiatowy wet.
A jako,że to często jedna sitwa, to nie ma co się zastanawiać i korzystać z obowiązku zgłaszania na prokuraturę informacji o popełnieniu przestępstwa.
Jednak, czy w tym konkretnej sytuacji, to cokolwiek da?
Powiem wprost- wiele podobnych sytuacji i interwencji pokazało, że jak pies nie jest w krańcowo skrajnym stanie zagłodzenia, wycieńczenia , zagrożenia życia, to kończy się na pouczeniach włascicieli i nałożeniu obowiązku poprawy warunków zwierzęcia. Czy to zostaje zrealizowane? Zbyt często zupełnie nie, ale może gdzieś , w jakimś ułamku tak.... być może. Wszystko zależy od włascicieli psów i od determinacji zgłaszających.

A organizacje? W zasadzie wszystkie organizacje prozwierzęce mogą być inicjatorem działań interwencyjnych. Nawet te dopiero co powstałe. To zawsze czynnik pomocowy i czesto zapalnik wielu działań, ale same w sobie nie zrobią niczego( wet powiatowy, policja, straż miejska, gmina). Choć wiele nie ma nawet możliwości interwencji w terenie. Ale te, które interwencje robią na bieżąco, mają większą łatwość w zadziałaniu i większą znajomość możliwości prawnych... warto się z nimi skontaktować i podpytać, doradzić.
Co do organizacji, to może warto skontaktować się z Pogotowiem dla Zwierząt, EMIREM... Adą Jeje...

Nie do końca wiem, czy rozmawiałyście wprost z włascielami tych psiaków( nie o wykupie, ale o warunkach w jakich te psiaki żyją i konieczności ich poprawy)... może już to odniosłoby skutek.

Posted

[quote name='Paulina_mickey']Zrobiłam aktualizację bernardynów/bernardynopodobnych do adopcji- jest ich dokładnie 112!

Dzięki Paulina.

Żojo przedwczoraj poszedł do domu:lol:... ale niestety już mam następne 2 zgłoszenia(Poznań, Weliczka)... a trzeci najprawdopodobniej także... aż żal komentować!

Bardzo proszę o informacje o beniu z Celestynowa... dziękuję Anka.

Acha...
mam nadzieję,że Rambo nie jest też w zestawieniu- już od dawna jest w domu. Agrafka także.

Posted

zuzlikowa napisał(a):
Dzięki za informację...
Czy istnieje możliwość zrobienia zdjęć i zebrania informacji o benkach w Bielskim schronisku?
Wstawiam pytanie i prośbę o pomoc na odpowiednich wątkach z tych miast... może się uda zyskać pomoc.

Jak tylko będę w Bielsku na dłużej, to pojadę do schroniska i mam nadzieję że będzie można porobić zdjęcia.

A co do Katowickiego schroniska to już prosiłam o fotki na wątku schroniska z tego miasta - ale ponowić prośbę nie zaszkodzi!

ps. nie mogę znaleźć na stronie tego bernardyna z Katowic - może go już nie ma w schronisku?

Posted

tamb napisał(a):
Przepraszam, że piszę o tym na wątku, ale nie udało mi się wysłać pw. Zuzlikowa, zajmujesz się benkami? W Wieliczce jest 4-letnia sunia, bernardynka, której właściciele nie chcą. Podobno bardzo chuda. Masz pomysł, jak jej pomóc? Tel. do osoby, która mi o tym powiedziała, wolałabym podać na pw.

Przekleiłam z innego wątku, bo dotyczy bernardyna...

Co do pomysłu, to chciałam zaproponować taki plan( oczywiście do wspólnej realizacji):
-założenie wątku
-zebranie informacji o zachowaniu suni (wiek, zdrowie, stosunek do ludzi i innych zwierzat, umiejętności- smycz...itp, inne uwagi)
- zrobienie masy fotek do ogłoszeń
-rozeznanie jak długo może zostać w obecnym domu, czy to nie jest zagrażające...
- dostaosowanie działań do potrzeb suczki:
...ogłaszanie suni
...ew. szukanie bezpiecznego miejsca- dt, w ostateczności hotelu( a tu równoznacznie i zbieranie środków)
... ew. leczenie i sterylizacja.

Czy taki plan jest logiczny?

Posted

Mam popsuty komputer i sporadycznie zaglądam na dogomanię. Podałabym najchętniej numer znajomej, która zna sytuację bernardynki i prosiła o pomoc. Ja jestem w Bielsku, uziemiona ilością zwierząt i nie mam jak pomóc. Sunia jest w Wieliczce. Na wątku krakowskim pisałam, ale nikt nie zareagował. Zuzlikowa, masz pełną skrzynkę, wiadomość z nr. tel. nie poszła.

Posted

Ja robiłam aktualizację z FB- więc wszystko co tam było i powrzucałam tutaj.

Żojo wyrzucę zaraz, jest Nero w bardzo podobnym wieku jak on, więc jakby ktoś dzwonił o chłopaka to Nero możnaby polecić.

Posted

ulvhedinn napisał(a):
A możesz mi napisać jeszcze jaki ma stosunek do innych zwierząt?

Do psów chyba ok ale nie wiem czy nqa pewno bo jeszcze nie była na ogólnym wybiegu,
ale nie warczy ani nie szczeka na nie.
Co do innych zwierząt to nie wiem.
Ale sunia na prawdę jest dość duża ale bardzo chudzinka:(

Posted

[quote name='zuzlikowa']Dzięki Paulina.

Żojo przedwczoraj poszedł do domu:lol:... ale niestety już mam następne 2 zgłoszenia(Poznań, Weliczka)... a trzeci najprawdopodobniej także... aż żal komentować!

Bardzo proszę o informacje o beniu z Celestynowa... dziękuję Anka.

Acha...
mam nadzieję,że Rambo nie jest też w zestawieniu- już od dawna jest w domu. Agrafka także.

żojo pozedł do domu do którego jakis czas temu kilka lat temu wyadoptowałam 1 benka !!!!
który to nagle im teraz odszedł

podrzuciłam im stronkę i ciesze sie ze malcowi sie udało oby było tylko ok