Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Otatnio byłam na spacerze  po parku w Poznaniu ze swoim staruszkiem i mijaliśmy parę w średnim wieku z amstaffem na smyczy (niewykastrowany samiec). Ich pies od razu przyjął pozycję dominującą a ja się odsunęłam ze swoim, który jest ślepy i stanowi łatwy łup dla takich samców.  Gdy ich minęliśmy, właściciele spuścili psa ze smyczy, a ten biegał po całym parku, gdzie jest nieogrodzony plac zabaw, bez kagańca, co mnie szczerze wkurzyło. Kocham psy i ogólnie nie mam zastrzerzeń gdy ktoś spuści posłusznego psa ze smyczy, ale wyjątkiem u mnie są amstaffy. Znam kilka suczek tej rasy, które są przesłodkie, ale każdy samiec tej rasy jakiego spotkałam (co najmniej 5) był w różnym stopniu agresywny. Ciągle się słyszy o przypadkach gdy normalnemu amstafowi coś odbiło i pogryzł kogoś, a że są to psy o tzw. twardym pysku, potrafią bez problemu mięso z kości człowiekowi zedrzeć. Nie wiem czy właściciele tych psów się jarają faktem, że ich pies przestrasza innych, ale na prawdę trzeba mieć odrobinę wyobrażni. 

Dopiero się tu przeprowadziłam i nie chcę z ludżmi zaczynać, ale co w takim wypadku powiedzieć? Czy tacy ludzie w ogóle posłuchają?

Posted

Z moich doświadczeń - nie posłuchają, i nie tylko właściciele amstaffów. Nie  ma u nas obyczaju, że psy mogą zawierać znajomość tylko za zgodą obojga właścicieli - i nie ma potężnych kar finansowych, gdy pies, także w miejscu publicznym, gdzie jest nakaz prowadzenia na smyczy, pogryzie, a nawet zagryzie drugiego psa

• Upvote 1
  • 10 months later...
Posted

A czy może ktos wie jak wyglądaja przepisy dotyczące chodzenia na smyczy i w kagańcu bo czasem jest to przestrzegane do przesady mnie nie wpuścili do autobusu z chihuahua ważącym kilogram i na ręku. musiałam jechać taksówką. czy chodzenie na smyczy w parku dotyczy tylko wiekszych psów czy takie maleństwo moze sobie jednak pobiegać luzem a w autobusach? A jakie są kary za psa nie na smyczy czy ktoś wie

• 1 month later...
Posted

Wielkość chyba nie ma nic do rzeczy, najważniejsze żeby pies słuchał właściciela i przychodził na zawołanie. Do nas raz przyczepił się właśnie taki malutki pies biegający luzem i obszczekiwał z odległości długości mojej smyczy. Ja starałam się szybko odejść z moim psem ale tamten nie odpuszczał, a jego pani szła za nami i od niechcenia wołała psa, a on ją totalnie olewał. Trwało to jakiś czas, a mój pies chory, na lekach, nerwowy i naprawdę był to duży kłopot.

Posted
Dnia 29.12.2018 o 21:30, themagda napisał:

A czy może ktos wie jak wyglądaja przepisy dotyczące chodzenia na smyczy i w kagańcu bo czasem jest to przestrzegane do przesady mnie nie wpuścili do autobusu z chihuahua ważącym kilogram i na ręku. musiałam jechać taksówką. czy chodzenie na smyczy w parku dotyczy tylko wiekszych psów czy takie maleństwo moze sobie jednak pobiegać luzem a w autobusach? A jakie są kary za psa nie na smyczy czy ktoś wie

Pies w komunikacji zazwyczaj ma być na smyczy i w kagańcu bez względu na wielkość, ale może też jechać w transporterze. Pies w parku i na ulicy ma być POD KONTROLĄ, a czy tą kontrolą jest smycz, elektryka czy komenda słowna, to już twoja sprawa - tyle mówi ustawa, regulaminy parków i przepisy lokalne mogą to precyzować w ten sposób np. że pies ma zawsze być na smyczy.

• Like 1