Zarka Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 2 minuty temu, Sjette napisał: (...) A, wez pani go uspij. A to już zupełnie inna bajka. Dla mnie zupełnie niezrozumiała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarka Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 1 minutę temu, Sjette napisał: Zarka - bylas na rzezni? Bo widze ze nie masz kompletnie pojecia. Nie, nie byłam. Oglądałam programy dokumentalne i filmy opisujące tragedie zwierząt w transporcie i w rzeźni. Mam nadzieję, że nie sa one normą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malgosia_1 Posted July 11, 2017 Author Share Posted July 11, 2017 Ta chyba bardziej we wzorca:), jest z innej hodowli, ale też moja praprapra.... :) dzisiaj znalazła swoją docelowa rodzinę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjette Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 W Polsce sie zdarza, najczesciej w malych rzezniach. Lek. wet placony od sztuki nie moze byc caly czas obecny - za kilkanascie zl nie bedzie siedzial caly dzien i przyjezdza do rzezni jak zwierzeta sa ubite. Powinnismy rownac do Danii, naprawde bardzo dbaja o zwierzeta. Kazde slady bicia natychmiast maja byc zglaszane. Zwierzat chorych sie nie transportuje, tylko zabija na miejscu - oczywiscie ocena niezdatne. Jak zwierzta sa w zlej kondycji rolnik dostaje ostrzezenie. Nastepny raz - juz nie sprzeda. Ale to nie ma nic do rzeczy. Problemem jest znecanie sie nad zwierzetami dla przyjemnosci czy zaspokojenia ambicji. A do tego sprowadzaja sie proby dzikarzy. W zasadzie taki posokowiec powinien sluzyc do znajdowania postrzalkow - na otoku. I na tym jego rola powinna sie konczyc. Tego mozna nauczyc bez zadawania zwierzetom cierpien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarka Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 5 minut temu, Sjette napisał: Ale to nie ma nic do rzeczy. Problemem jest znecanie sie nad zwierzetami dla przyjemnosci czy zaspokojenia ambicji. Wręcz przeciwnie. Znęcanie się nad zwierzętami w rzeźni, a znęcanie się dla przyjemności to to samo okrucieństwo. Dla mnie bez różnicy. Wiesz, można by tak długo nad tym dyskutować, ale proponuję w innym wątku. 9 minut temu, malgosia_1 napisał: Ta chyba bardziej we wzorca:) Twoja trochę delikatniejsza. widać, że dziewczynka :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjette Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 Owszem, tylko okrucienstwo w czasie prob dzikarzy jest zupelnie niepotrzebne. I jest czyms nieetycznym robic sobie z tego zabawe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malgosia_1 Posted July 11, 2017 Author Share Posted July 11, 2017 1 minutę temu, Zarka napisał: Twoja trochę delikatniejsza. widać, że dziewczynka :) Jak każda kobietka :) ...ma swój charakterek:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarka Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 3 minuty temu, Sjette napisał: Owszem, tylko okrucienstwo w czasie prob dzikarzy jest zupelnie niepotrzebne. I jest czyms nieetycznym robic sobie z tego zabawe. Okrucieństwo w rzeźni, na farmach kurzych i w tego typu miejscach w XXI wieku jest również niepotrzebne i wysoce nieetyczne. Sjette, ja się z Tobą zgadzam. Zabawa w zabijanie jest chora, ale nie generalizujmy i nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjette Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 Zabijanie w rzezni okreslone jest przepisami. Sluzy pozyskiwaniu miesa. Szczucie zywych zwierzat sluzy zabawie i spelnianiu chorych ambicji. Jakbym ja, ukladajac psa do wyscigow uczyla najpierw na zywym zajacu to co bys o mnie myslala? Nawet jakby psy byly w kagancach. ja jestem przeciwna nawet uzywaniu skorki zwierzecej, zeby nie uczyc polowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cerro Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 Powoływanie się na Ludzie Przeciw Myśliwym... Którzy ściągają swoje "prawdziwe" zdjęcia z całego Internetu... Którzy mają na koncie przekręty i nie robią absolutnie nic dla zwierząt, tylko doją kaskę od naiwnych. Już lepiej wspierać Greenpeace, serio. Myślistwo to nie moja estetyka, ale znam kilka posokowców-dzikarzy i moja sympatia do nich jest wielka. Lepiej położyć te psy na kanapie i doprowadzić kolejne rasy do zatracenia popędów? W moim odczuciu więcej jesteśmy winni psom niż dzikom. A co do zabijania - śmierć jest brzydka. Co z jakością życia? Jestem pewna że większość hodowlanej trzody zamieniłaby się z dzikiem, chyba że w Holandii, gdzie nawet przyszłe kotlety żyją tak jak powinny, znaczy ryjąc w lesie za żarciem. ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjette Posted July 25, 2017 Share Posted July 25, 2017 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarka Posted July 26, 2017 Share Posted July 26, 2017 Małgosia, pokaż maluchy! Dawaj fotki ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malgosia_1 Posted August 12, 2017 Author Share Posted August 12, 2017 Już nie ma co pokazywać :), wszystkie znalazły swoje docelowe rodziny. I nie poszły do właścicieli rzeżni! :) Dla Zarki specjalnie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarka Posted August 13, 2017 Share Posted August 13, 2017 A dziękuję :) Wczoraj nawet chciałam zapytać co u klusek słychać, a tu już po kluskach...Niech się zdrowo chowają i szczęśliwie biegają po polach i lasach ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malgosia_1 Posted October 14, 2017 Author Share Posted October 14, 2017 A to kolejne kluski :) moje prawnuki, ur. 7 października 2017r. w hodowli "Park Welski" - więcej informacji na stronie hodowli czyli: www.parkwelski.vanti.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts