Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kasia wysłala mi troszkę zdjęć swoich  psiaczków po prostu żyć - nie umierać :)

"Do naszego stada i towarzystwa w trakcie spacerów, z Ząbkiem zwłaszcza ze względu na tempo , dołączyła 16 letnia babcia Tosia , adoptowana w czerwcu z jednego z mazowieckich schronisk .

Niemal w tym samym czasie zabraliśmy ze schroniska w Pile  14 letnią Kamusię , cudowną owczarke. Kama w pilskim więzieniu spędziła 6 lat i oczywiście na adopcje miała praktycznie żadne szanse.
Na niedawno przeprowadzonych kontrolnych badaniach u weterynarza, dowiedzieliśmy się, ze Kama najprawdopodobniej ma na śledzionie zmiany nowotworowe , więc po badaniach potwierdzających wstępną diagnozę, będzie czekała ją operacja.

Kama nie lubi zdjęć, dlatego wśród wielu Tosi tylko kilka Kamusi."

Kama.jpg

Gromada.jpg

Jamnior.jpg

Na łace.jpg

W lasku.jpg

Delunia i Bąbel.jpg

Posted

A tu zdjęcie Akselka z ostatniej niedzieli - niestety bidota może tylko leżeć sobie w ogródku, z chodzeniem jest bardzo marnie.

Będzie miał teraz serię zastrzyków  - może choć troszkę zadziałają

20180902_092311.jpg

Posted

Odwiedzam Akselka tak często, jak się da. Wyjście na ogródek ogranczone do minimu ze względu na aurę.

Wilgoć i chłodne dni nie pozwalaja na dłuższe przebywanie na dworzu, dlatego Akselek większość czasu spędza jednak w domu .

Na szczęście nie jest tam sam - dopisują mu inne psiaki z gromadki u Agnieszki  :)

Super Aksel.jpg

• 2 weeks later...
Posted

Kasia podesłala troszkę nowych zdjęć swojej ekipy i tez filmik z Szeri, który muszę jakoś tu wstawić  :) .

Szeri przyjmuje cały czas lek na stawy Cimaglex,  i dzięki temu  jakoś sobie radzi :)

Na zdjęciach  z jesiennych wakacji - Tosia  królewna nad jeziorem Leśniańskim i w drodze do Wodospadu Kamieńczyka ( było co dźwigać :)
Babcia Kamila, rozgadana jak przed kilkoma laty nasza ciotka  Zoja z Palucha.....
Ząbuś , dziadeczek , coraz go mniej :(  - na zdjęciach z Burtonem i Pauliną .

Tosia.jpg

Kamila.jpg

Ząbekz Burtonem.jpg

Ząbek i Pola.jpg

leki szara Cimaglex.jpg

• Like 1
  • 3 weeks later...
Posted

Szeri troszkę się pochorowała - Kasia napisala

Do Szarej przypałętało się zapalenie pęcherza. Fatalny mocz zobaczyłam wczoraj wieczorem (6.12.2018) bo akurat nasikała w domku na podłogę ,
dziś rano było dużo gorzej , zebrałam to strzykawką do pojemniczka  i pojechałam  do weterynarza. Z góry wiedziałam że ten mocz nie będzie się nadawał do badania, ale chciałam żeby zobaczyli jak to wygląda .

"

Posted

Od czwartku Szeri bierze leki i już wczoraj było widać, że już lepiej się czuje :)

" Szaruśka czuje się dobrze , dziś fatalna pogoda, leje, ale jej żaden deszcz nie straszny, grzeje kosteczki w cieplutkim domeczku . Rano jak poszłam ją wypuścić, to wystraszyłam się że umarła - tak mocno spała, że można było ją wynieść na zewnątrz razem z łóżkiem :) "

• 3 weeks later...
Posted

Niedługo miną 2 lata od czasu, kiedy Szeri przyjechała do Kasi  (04.03.2019).

Szeri, jak na swój starszy wiek oraz stan ogólny, kiedy opuszczała schronisko, ma się zupełnie dobrze.

Przyjmuje w tej chwili na stałe tylko lek na swoje sfatygowane  łapki i ostatnio była leczona na pęcherz.

Generalnie super, żeby tfu, tfu nie zapeszyć .

Bardzo dziękuje Wszystkim wspomagającym naszą suńkę i  sympatyków wątku  :)

• Like 1
  • 2 weeks later...
Posted

U naszej seniorki - jak na razie bez większych problemów.

Cały czas towarzyszy stara bieda, czyli przykucnięte tylne łapki.  Słaby kręgosłup powoduje uciski na nerwy i ból w łapkach.

Szeri pojechala na badania, żeby zobaczyć, czy coś się przypadkiem w środk nie dzieje - ale na szczęście jest ok , koszt tych badań to 180,- zl i chyba się przymierzymy do zakupu preparatu vitaminowego

https://sklep.mvet.pl/Preparaty-mineralno---witaminowe/Dla-kotow/Koty-dorosle/produkt.2123/ 

Szeri mimo niezsłych wyników jest jednak bardzo chudziutka. Ma apetyt ale jakoś nie poprawia jej to wagi :(

Tak Szeri jechała na badania .

W klatce.jpeg

W klatce2.jpeg

• Like 1
Posted

Mimo stresu zachowywała się ku zaskoczeniu Kasi - dość spokojnie, a wydawało się, że może będzie trochę rozrabiać :)

Poniżej wyniki badań - trochę kiepsko widać.

(był badany mocz i krew)

Wyniki.jpeg

• 2 weeks later...
Posted

Szeri dostała prezesyłkę z  proszekiem  wzmacniającym mięśnie  oraz preparat na wspomaganie watroby.

Niestety pacjentka jest  trudna, jesli  chodzi o podawanie leków i nie bardzo chce te wszystkie zdrowe - acz zapene niesmaczne suplementy jeść.

Tak, czy tak łyka chociaż tą swoją codzienną pigułę - Cimaglex - bo bez tego juz nie daje rady chodzić.

Niestety starość jest nieublagana 

Posted

Szeri,nie poddawaj  sie  :( idzie wiosna i lato bedziesz biegala po trawce i spala na trawce w sloneczku...trzymam kciuki za zdrówko

iwna a w paszteciku te leki tez nie zje?

Posted

No tam już Kasia próbuje różnych spsobów .

Pewnie dziś zadzwonię , dowiwem się jaka sytuacja.

Właśnie pwoli wychodze z przeziębienia. Nie wiem kiedy i jak tak starsznie się przeziębiłam. Dawno mnie tak nie wzięło.

Zeby się dłużej nie męczyć łykam antybiotyk - na jedno pomaga, ale ponoć też może tgroszkę zaszkodzić - ale juz dłużej nie mogłam chodzić kaszlem, którego domowymi sposobami nie dało rady pokonać.

Posted

antybiotyk na kaszel to slaby pomysl

znajoma robi i wysyla przez neta wlasny produkowany  syrop z mniszka lekarskiego ,mi pomogl

taki wiejski ekologiczny produkt :)

a Ty co bralas do tej pory ?

to czekam na wiesci od Kasi jak Szilka sie czuje

Posted

Dzięki za poradę -

trochę póżno przeczytałam - u mnie nałożyło się też uczulenie na pyłki kwitnących już teraz roslinek , ale szczęśliwie wyszłam już z tego:)

W sumie przed antybiotykiem brałam takie typowe  leki typu ibupron, polopirynka S  - ale tym razem nie dalo to spodziewanych rezultatów, więc wszedl antybiotyk. Wczesniej brałam Augmentin więc tym razem dostalam jakiś na "B".

Rozmawiałam z Kasią - jakoś się udajei przemycić po trochu tego suplementu, niestety oólnie widać, że z suczynki zrobiła się prawdziwa psia babcia  i w takiej sytuacji już za wiele sie nie zrobi . 

• Upvote 1