Foggyy Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Witam wszystkich serdecznie, Choć na Dogomanii jestem od kilku lat, to jednak do tej pory byłam biernym (czytającym) użytkownikiem. Niestety, mam problem, o którego rozwiązanie (a raczej porady, jak to ugryźć) bardzo proszę. W październiku kupiłam szczeniaka rasy chihuahua w zarejestrowanej z ZKwP hodowli. Mimo, że hodowczyni mówiła o „lekkim tyłozgryzie” pieska (dnie kupowałam psa na wystawy), po ok. dwóch miesiącach od kupna pieska, zaczęłam zauważać, że wada zaczyna się powiększać. Dziś Dodo ma 27 tygodni w przerażającym stopniu cofniętą dolną szczękę. Wzgląd estetyczny nie jest dla mnie szczególnie ważny, ale zdrowie i komfort pieska – tak! Nie jestem znawcą psów i dlatego konsultowałam się zarówno z weterynarzami, jak i hodowcami. Wszyscy są zgodni – takiej wady certyfikowany hodowca nie mógł określić jako „lekki tyłozgryz”, ale co gorsza – przeszkadza ona Dodosiowi w normalnym życiu (pita woda, a dokładnie – jej większa ilość, dosłownie wylatuje mu z pyszczka, ma też problemy z gryzieniem pokarmu stałego). Żeby podnieść mu komfort życia, potrzebna jest kosztowna operacja. Czuję się oszukana – zwłaszcza, że za pieska zapłaciłam niemałą kwotę, a nie zostałam poinformowana ani o wadze jego wady, ani o wiążących się z nią kosztach. Co do umowy - nie ma w niej nic o wadzie, szczeniak jest wydany jako całkowicie zdrowy. Poprosiłam hodowczynię o propozycję rozwiązania problemu (dołączając zdjęcie oświadczenie lekarza o wadzie wrodzonej znacznego tyłozgryzu), jednak według niej takowy nie istniał podczas wydawania szczeniaka (argument jest taki, że przeszedł przegląd miotu). Dołączam aktualne zdjęcie szczęki Dodo. Moje pytanie - czy hodowczyni ma rację i problem mam teraz ja, a jej to już nie dotyczy? Czy mogła (powiedzmy, jako doświadczony hodowca) tego nie "zauważyć"? Nie wiem, jakie dalej podjąć kroki. Pozdrawiam Joanna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sowa Posted February 22, 2017 Share Posted February 22, 2017 Widziałeś dokument przeglądu miotu? Wybierz się najpierw ze szczeniakiem do swojego oddziału Związku, dowiedz się, kto robił przegląd, czy w karcie przeglądu miotu zaznaczono cokolwiek odnośnie zgryzu u tego szczeniaka. Poproś weta i sędziów rasy o opinię, czy tego rodzaju tyłozgryz ujawnia się u szczenięcia w wieku odbioru szczeniaka. To może być podstawą do dalszych kroków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foggyy Posted May 2, 2017 Author Share Posted May 2, 2017 Widziałaś* - jestem kobietą ;) Co rozumiesz przez "dalsze kroki"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sowa Posted May 3, 2017 Share Posted May 3, 2017 Możliwe są rozwiązania polubowne - hodowca zwraca część kwoty zapłaconej za szczeniaka i szczeniak pozostaje u Ciebie, hodowca zwraca całość kwoty, odbierając szczeniaka, hodowca zobowiązuje się do nieodpłatnego wydania drugiego szczeniaka wolnego od tej wady - z tego rodzaju rozwiązaniami polubownymi spotykałam się w krakowskim oddziale ZKwP. Jeśli hodowca nie przystanie na rozwiązanie polubowne, pozostaje wystąpienie na drogę sądową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mój maltańczyk Posted May 3, 2017 Share Posted May 3, 2017 To hodowca ma problem, ponieważ sprzedaje takie biedne zwierzęta. Nie wydaje mi się żeby nie zauważyć takiej rzeczy! W umowie powinno moim zdaniem być napisane o chorobach psiaka. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarka Posted May 3, 2017 Share Posted May 3, 2017 14 minut temu, Mój maltańczyk napisał: o Mój Boże co za biedne szczenie/piesek NAjlepiej zgłoś się do instytutu nie jestem przekonana słyszałam że chyba do Ochrony ZWierząd, a z tym psiakiem do weteryniarza jak najprędzej trzeba się dowiedzieć czy nie mam jakiś wad genetycznych czy wg. jest chory :( Nie pisz bzdur, a jak już musisz, to chociaż bez błędów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anna40 Posted June 21, 2019 Share Posted June 21, 2019 Hodowca nie ma wpływu na dalszy rozwój szczenięcia.Jest wiele czynników ,które mogły spowodować,że zgryz ukształtował się tak czy inaczej,choć można przewidzieć w pewnych sytuacjach dalszy rozwój obserwując rodziców pieska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anna40 Posted June 21, 2019 Share Posted June 21, 2019 Dnia 3.05.2017 o 19:53, Mój maltańczyk napisał: To hodowca ma problem, ponieważ sprzedaje takie biedne zwierzęta. Nie wydaje mi się żeby nie zauważyć takiej rzeczy! W umowie powinno moim zdaniem być napisane o chorobach psiaka. A Pani jaki ma zgryz ? Może braki w uzębieniu?Czy to znaczy ,że Pani jest chora? i może nie powinna Pani dlatego też mieć dzieci?by nie odziedziczyły tej wady?..Proszę sobie odpowiedzieć...To takie porównanie...Decydując się na żywego ,czworonożnego przyjaciela zawsze trzeba liczyć się z kosztami.Z całym szacunkiem,ale w innym wypadku można zakupić pluszaka. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scourge Posted June 25, 2019 Share Posted June 25, 2019 Z tegoż cóż wiem-wiele wrodzonych wad zgryzu kształtuje się wraz z wiekiem. Przykładem jest chociażby progenia, żuchwa wysuwa się wraz z upływem czasu. Mój pies właśnie ma ową przypadłość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foggyy Posted June 25, 2019 Author Share Posted June 25, 2019 Ale tu była mowa o kilkumiesięcznym szczeniaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anna40 Posted June 26, 2019 Share Posted June 26, 2019 Czyli Piesek w chwili zakupu ile miał tygodni,miesięcy dokładnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anna40 Posted June 26, 2019 Share Posted June 26, 2019 Czy Hodowca udostępnił Pani do wgl. rodowody Rodziców?,Protokół z Przeglądu Miotu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foggyy Posted June 26, 2019 Author Share Posted June 26, 2019 Niestety nie. Poza tym piesek zmarł ww wieku 8 miesięcy z powodu pęknięcia ciemiączka, którego przerost stwierdził weterynarz.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BugMiddle Posted July 5, 2019 Share Posted July 5, 2019 nie wiem czy to dobrey pom=ysl kolego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts