Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pytanie, jak w tytule wątku. Behawiorystyka. Gdzie się uczyć? Czy są jakieś studia, czy wyłącznie kursy? Jakie certyfikaty się liczą? Jak to po krótce wszystko wygląda tak ogólnie?

• 2 weeks later...
Posted

Miałam wątpliwą przyjemność współpracy z paniusiami po behawiorystyce w Lublinie. Generalnie możesz sobie sama wydrukować nawet jakiś gówniany dyplom, a bardziej od certyfikatów liczy się doświadczenie, zaś studia są tylko dodatkiem. Behawiorysta to nie lekarz czy prawnik, że musi mieć studia do wykonywania zawodu

Posted

Dzięki, Dobrien :). anorektyczna.nerka - też racja, ale wiesz, jedno z drugim może iść w parze, czyli doświadczenie poparte wiedzą, no i jakimś certyfikatem. Czy nie posiadając absolutnie żadnego papierka mogę nazywać się behawiorystką? Jak w Polsce regulowany jest ten zawód?

Posted

ej no, można przecież dostać na druku MEN certyfikat psiego behawiorysty czy tam szkoleniowca:P

Metallowa, prawda jest taka, ze takich behawiorystów-teoretyków to jest cała masa. i jak czasem ja, "niebehawiorystka" i "nieszkoleniowiec", posłucham jakie rady i metody szkolenia polecają niektórzy to aż się za głowę łapię. jak dla mnie to najpierw praca z własnym psem, wychowanie go, wyszkolenie na tip top, jeżdżenie na seminaria z mądrymi ludźmi, spotkania z polecanymi szkoleniowcami (i tu uczysz się jakimi metodami pracują z psem), dużo czytania i oglądania. potem pomoc znajomym psom (w sensie psom znajomych i rodziny) i jeśli sobie ze wszystkim radzisz to możesz myśleć o jakimś kursie, który da Ci "papierek" do powieszenia na ścianie;)

na SGGW są kierunki związane typowo z psami, bo na tym w Lublinie to widzę, że i psy i rybki...

Posted

..a druki MEN może uzyskać w drodze kupna każda legalnie założona szkółka. Czyli mogę sobie otworzyć szkółkę pt Kosmiczne Centrum Behawiorystów i Szkoleniowców, ogłosić nabór, przeprowadzić szkolenie zaoczne  - wyślę jakieś nawet sensowne artykuły o tym gdzie pies ma głowę, a gdzie ogon, przeprowadzę zaoczny egzamin i jak ktoś prawidłowo umiejscowi ogon i głowę - otrzyma certyfikat, oczywiście po dokonaniu przedtem wpłaty pięciu tysięcy złotych na konto Kosmicznego Centrum.

• Upvote 1
  • 8 months later...
Posted

Ja rozważam behawiorystykę jako studia podyplomowe ale w połączeniu z samokształceniem się w tej dziedzinie nie tylko w obrębie studiów, co by nie być tylko behawiorystą 'z nazwy' i 'na papierku', bo tak jak już tu wspomniano - behawiorystyka jest dziedziną w której największe znaczenie ma doświadczenie i praca własna a nie tylko odbębnienie tytułu ;)

Posted

behawiorysta? Po dwutygodniowym kursie?

Ja przed sprowadzeniem mojej suki do Danii poszlam do najblizszego sklepu (blisko mojej wsi) i zakupilam potrzebne rzeczy - na kilka tys. polskich zlotych. Przy okazji sie zgadalo co za pies - wlascicielka sklepu byla dyplomowana behawiorystka.

Dzien po przywiezieniu suki podjechalam do sklepu. Kupic szelki - bez mierzenia sie nie da. Pani mi zapropoponowala ze wypuscimy psy - moja suke i jej dwie na jej podworko i zobaczymy co bedzie. Moja suka po przeszlo trzydziestogodzinnej podrozy z polnocy Anglii na zachod Zelandii, obcy kraj, obcy jezyk (oczywiscie z poczatku mowilam do niej po angielsku) nowy dom, nowy wlasciciel. Ale ja nie jestem ciekawa jak sie psy gryza - za duzo mialam okazji likwidowac tego skutki.

Problem glowny - posesje tej Pani, na ktorej byl sklep otaczal metrowy plot. A za nim ruchliwa droga. Jakby pies uniknal potracenia - za 2-3 godziny obszar calej Zelandii(Sjælland)  bylby obszarem poszukiwan.

Posted
Dnia ‎1‎/‎28‎/‎2017 o 17:58, Sowa napisał:

..a druki MEN może uzyskać w drodze kupna każda legalnie założona szkółka. Czyli mogę sobie otworzyć szkółkę pt Kosmiczne Centrum Behawiorystów i Szkoleniowców, ogłosić nabór, przeprowadzić szkolenie zaoczne  - wyślę jakieś nawet sensowne artykuły o tym gdzie pies ma głowę, a gdzie ogon, przeprowadzę zaoczny egzamin i jak ktoś prawidłowo umiejscowi ogon i głowę - otrzyma certyfikat, oczywiście po dokonaniu przedtem wpłaty pięciu tysięcy złotych na konto Kosmicznego Centrum.

Otóz  to.

• 3 months later...
Posted

Z behawiorystyki jest teraz dużo podyplomówek, może jednak warto najpierw zrobić coś takiego w stylu biotechnologia, weterynaria, zootechnika i potem sobie zrobić podyplomówkę? Żeby mieć i dobry zawód ze studiów magisterskich i papier behawiorysty.