Cortina Posted December 9, 2004 Posted December 9, 2004 We wtorkowym badz srodowym poznanskim wydaniu Gazety Wyborczej bylo napisane ze psy ze schroniska i psy wykastrowane maja byc zwolnione z podatku, czy ktos cos wie na ten temat?? Pozdr Monika Quote
coztego Posted December 12, 2004 Posted December 12, 2004 Właśnie przeczytałam Uchwałę RM w Zabrzu o podatku za psa w 2005 roku! cytuję: Poza ustawowymi zwolnieniami w podatku od posiadania psa wprowadza się dodatkowo : 1.Zwalnia się z podatku, właścicieli psów, którzy poddali swoje psy zabiegowi sterylizacji lub kastracji – zwolnienie obowiązuje od dnia przeprowadzenia zabiegu (udokumentowanego stosownym zaświadczeniem lekarza weterynarii) do końca roku podatkowego oraz przez następny rok podatkowy. 2.Zwalnia się z podatku od posiadania psa właścicieli psów, którzy nabędą psa ze schroniska dla bezdomnych zwierząt – zwolnienie obowiązuje od dnia nabycia (udokumentowanego umową adopcyjną zawartą z prowadzącym Zabrzańskie Schronisko dla Zwierząt)) do końca roku podatkowego oraz przez następny rok podatkowy. :D Ale podatek podnieśli- będzie wynosił 50 zł. 8) Quote
Johny Posted December 12, 2004 Posted December 12, 2004 Właśnie tak powinni robić,żeby jeszcze kastracja/sterylizacja była tańsza Quote
asher Posted December 28, 2004 Posted December 28, 2004 We wtorkowym badz srodowym poznanskim wydaniu Gazety Wyborczej bylo napisane ze psy ze schroniska i psy wykastrowane maja byc zwolnione z podatku taaa, zwlaszcza dla Warszawiakow bedzie to duza ulga... podatek wynosi u nas... zlotowke. a kastracja chyba najdrozsza w kraju :-? Quote
Basenji Posted December 28, 2004 Posted December 28, 2004 :lol: Bardzo dobry pomysł. Może wreszcie doczekamy się bardziej kompleksowych rozwiązań w skali całego kraju. Zdrówko Quote
madlen Posted January 20, 2005 Posted January 20, 2005 potwierdzam informacje Cortiny z Poznania psy wysterylizowane są zwolnione z podatku - należy posiadać zaświadczenie od weterynarza o przeprowadzonym zabiegu jesli ktoś wcześniej płacił za psa podatek (ma numerek itp) to wystarczy udać się do miejsca, gdzie sie dokonywało wpłat z zaświadczeniem o strylce psa, aktualnym szczepieniem przeciwko wściekliźnie oraz własnym dowodem osobistym i tam dokonają wtedy odpowiedniego wpisu o zwolnieniu z podatku aha, pytałam w urzędzie jak długo pies/suka jest zwolniony z podatku - dopóki jest taki zapis w uchwale RM czyli nie trwa tylko przez rok podatkowy, tak jak w innych miastach, ale dopóki nie zmienią uchwały :) a podatek 50 zł :( gdyby jeszcze jakies kosze na psie kupki poustawiali, co by posprzątać można było... Quote
Fuka Posted January 20, 2005 Posted January 20, 2005 [quote name='asher'][quote name='Cortina']We wtorkowym badz srodowym poznanskim wydaniu Gazety Wyborczej bylo napisane ze psy ze schroniska i psy wykastrowane maja byc zwolnione z podatku[/quote] taaa, zwlaszcza dla Warszawiakow bedzie to duza ulga... [b]podatek wynosi u nas... zlotowke[/b]. a kastracja chyba najdrozsza w kraju :-?[/quote] [b] :shocked!: musze iśc pozbierac szczęke, tylko najpierw musze ja znalezc - chyba przeniose sie do Wwy :roll: [/b] Quote
ZEMAT Posted January 21, 2005 Posted January 21, 2005 to fajnie sobie wymyśleli i to lepszy przyniesie skutem walki z bezdomnością niż kary i podatki :wink: 8) Quote
asher Posted January 21, 2005 Posted January 21, 2005 [quote name='Fuka'][quote name='asher'][quote name='Cortina']We wtorkowym badz srodowym poznanskim wydaniu Gazety Wyborczej bylo napisane ze psy ze schroniska i psy wykastrowane maja byc zwolnione z podatku[/quote] taaa, zwlaszcza dla Warszawiakow bedzie to duza ulga... [b]podatek wynosi u nas... zlotowke[/b]. a kastracja chyba najdrozsza w kraju :-?[/quote] [b] :shocked!: musze iśc pozbierac szczęke, tylko najpierw musze ja znalezc - chyba przeniose sie do Wwy :roll: [/b][/quote] radni tak zdecydowali, poniewaz sciagalnosc tego podatku byla tragiczna. uznali wiec, ze jesli podatek bedzie wynosil zlotowke, to miejski budzet poniesie mniejsze straty. Nobla z logiki powinni dostac :lol: Quote
MSMIMI Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 powinni. ludzie sobie teraz mysla a co mi tam i jedną płaca złotóweczkę, bo to żadna kasa... a za rok bedzie 50zł :) będą juz mieli info kto ma psa, przeciez w ciągu roku wszystkie pieski nagle nie odejdą z tego świata :wink: i jak nie zapłacisz, bedą juz wiedziec gdzie zapukac :lol: rzeczywiście- nobla im :D Quote
PIKA Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 [quote name='MSMIMI']powinni. ludzie sobie teraz mysla a co mi tam i jedną płaca złotóweczkę, bo to żadna kasa... a za rok bedzie 50zł :) będą juz mieli info kto ma psa, przeciez w ciągu roku wszystkie pieski nagle nie odejdą z tego świata :wink: i jak nie zapłacisz, bedą juz wiedziec gdzie zapukac :lol: rzeczywiście- nobla im :D[/quote] Ale psy przygarnięte, ze schronisk były w 2004 roku z tego podatku w Wawie zwolnione. Jak nawet teraz podniosą do 50 zł to niektórzy i tak płacić nie będą musieli, bo są zarejestrowani jako osoby posiadające "sierote" :wink: Ja tak mam :D Quote
Mokka Posted January 24, 2005 Posted January 24, 2005 [quote name='MSMIMI']powinni. ludzie sobie teraz mysla a co mi tam i jedną płaca złotóweczkę, bo to żadna kasa... a za rok bedzie 50zł :) będą juz mieli info kto ma psa, przeciez w ciągu roku wszystkie pieski nagle nie odejdą z tego świata :wink: i jak nie zapłacisz, bedą juz wiedziec gdzie zapukac :lol: rzeczywiście- nobla im :D[/quote] A u mnie ta złotówka odniosła wręcz przeciwny skutek. Do tej pory po bożemu płaciłam podatek za 2 psy (choć nie musiałam) przelewem. W ubiegłym roku nie zapłaciłam, bo nie bardzo mogę pojechać do urzędu (jest gdzieś na jakimś zadupiu, kawał drogi ode mnie, czynny krócej niż ja pracuję), a płacenie przelewem takich kwot jest z ekonomicznego punktu widzenia nieopłacalne. Quote
ARKA Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 [quote name='asher'][quote name='Cortina']We wtorkowym badz srodowym poznanskim wydaniu Gazety Wyborczej bylo napisane ze psy ze schroniska i psy wykastrowane maja byc zwolnione z podatku[/quote] taaa, zwlaszcza dla Warszawiakow bedzie to duza ulga... podatek wynosi u nas... zlotowke. a kastracja chyba najdrozsza w kraju :-?[/quote] To byl najwiekszy blad jaki zrobiono :-? Quote
Ania i Salma Posted June 6, 2005 Posted June 6, 2005 A czy nie wiecie czy we Wrocławiu też osoby mające suki po sterylce mogą być zwolnione z podatku ? Quote
ZEMAT Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 wg mnie to nadzór właścicielski powinien być większy a nie okaleczanie zwierząt na siłę :evil: :evilbat: Quote
Recommended Posts