wilczyca_wampirzyca Posted May 9, 2016 Posted May 9, 2016 Witam ostatnio trafiłam na aukcję piesków mieszańców ratlerka z chihuahua. Wiem że rasa ratlerek nie istnieje są tylko pinczerki, mimo to ludzie je tak nazywają. Chciałam zapytać czy ktoś ma takiego pieska, spotkał się z takim mieszańcem? Jakie wyrosną psy? Co z charakterem psa? Myślę o przygarnięciu takiego szczeniaka ale nie wiem czego się spodziewać czy to dobry wybór. Ciekawi mnie też czy to nie wymysł hodowcy i to nie jest mieszaniec z kundelków. Poniżej załączam zdjęcie psa Quote
Victoria457 Posted May 9, 2016 Posted May 9, 2016 Jeśli rodzice szczeniąt nie posiadają rodowodów - to tak, psiaki będą krzyżówką kundelków, a więc same będą kundelkami :) A co z takich wyrośnie, to nikt nie wie. W temacie piszesz "zakup" - chyba nie chcesz płacić za kundelka? Co do samych psów, to takie "mieszanki" często biegają po wielu miastach - małe, szczekliwe i ogólnie wkurzające ;) Szczerze mówiąc, nie brałabym takiego psa, z którego nie wiadomo co wyrośnie - tym bardziej, że chociażby chihuahua są (jak większość ras) narażone na pewne choroby i nieodpowiedni dobór osobników w hodowli zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania takiego szczeniaka prędzej czy później. Quote
wronka Posted May 9, 2016 Posted May 9, 2016 Jeśli rodzice mają rodowody, a pochodzą z różnych ras to piesek nadal będzie kundelkiem - tak gwoli ścisłości :) Quote
Victoria457 Posted May 16, 2016 Posted May 16, 2016 O 9.05.2016 o 22:27, wronka napisał: Jeśli rodzice mają rodowody, a pochodzą z różnych ras to piesek nadal będzie kundelkiem - tak gwoli ścisłości :) A ja się nie zgodzę - jak przynajmniej jeden rodzic jest rasowy (R=R), to szczeniaki będą mieszańcami. Kundelek to kompletna mieszanka, po rodzicach mieszańcach lub kundelkach. To tak jeśli o nazewnictwo chodzi :) Quote
wronka Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 19 godzin temu, Victoria457 napisał: A ja się nie zgodzę - jak przynajmniej jeden rodzic jest rasowy (R=R), to szczeniaki będą mieszańcami. Kundelek to kompletna mieszanka, po rodzicach mieszańcach lub kundelkach. To tak jeśli o nazewnictwo chodzi :) Naprawdę wierzysz, że ktoś, kto handluje krzyżówkami "pinczera mini" i "chihuahua" posiada rasowe psy z rodowodem FCI? Bo ja nie bardzo... Quote
Victoria457 Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 3 godziny temu, wronka napisał: Naprawdę wierzysz, że ktoś, kto handluje krzyżówkami "pinczera mini" i "chihuahua" posiada rasowe psy z rodowodem FCI? Bo ja nie bardzo... Odpowiedziałam do Twojego stwierdzenia, chodziło mi po prostu o nazewnictwo (o czym wspomniałam). Natomiast jeśli chodzi o psy z tematu to ja nie mam żadnych wątpliwości, że to kundelki - to również napisałam :) Więc po co te nerwy? Wiem, czepiam się szczegółów :P Quote
wronka Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Nerwy? Coś sobie chyba koleżanka dopisuje :) A poza tym - gdzie znalazłaś definicję tych dwóch słów, z której wynika jak wyżej? Serio pytam, bo według słownika języka polskiego PWN są one synonimami. Quote
Victoria457 Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Internet ma to do siebie, że nie zawsze widać emocje, stąd tak to odebrałam ;) Definicje mieszańca i kundelka wzięłam z książki "Psy i szczenięta" autorstwa Pierre'a Rousseleta-Blanca :) Quote
Beatrx Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 żeby być mieszańcem danych ras to żaden rodzic wcale nie musi mieć rodowodu. a rozróżnienie kundelka i mieszańca to kwestia jedynie nazewnictwa, a nie jakiegoś odgórnego przykazu. Quote
Recommended Posts