Ryss Posted February 4, 2016 Posted February 4, 2016 Czy wiesz, jak odróżnić husky od malamuta na pierwszy rzut oka? Otóż husky ma na czole narysowanego... hmm, "członka". A im jaśniejszy i bardziej wyraźny jest ten "członek", tym lepszych rasowo przodków ma pies. A malamut ma na czole narysowane... serce. Oczywiście, istnieją jeszcze inne znaki na niebie i ziemi, odróżniające husky od malamuta, ale te rzucają się od razu w oko. Przymrużone. Oto foto: Szczenięta husky Dorosły husky Szczeniak malamuta Dorosły malamut Husky i malamut razem. Zgadnij, kto jest kim? 3 Quote
Paulina94 Posted February 4, 2016 Posted February 4, 2016 Poza różnicą w wyglądzie maski jest jeszcze kwestia wzrostu, budowy ciała i osadzenia uszu. Malamuty są większe od haszczaków, masywniejsze, a ich uszy są od siebie bardziej oddalone niż u husky. Quote
Miawko Posted February 5, 2016 Posted February 5, 2016 Ale faktycznie sposób Ryss pozwala na odróżnienie tych psów na pierwszy rzut oka :D @Ryss to dorzuć może jeszcze jak od obydwu ras odróżnić na pierwszy rzut oka Akitę, bo to jest pytanie, z którym często się spotykam. Ja zwykle mówię, że po ogonie :) Quote
Ryss Posted February 5, 2016 Author Posted February 5, 2016 23 minut temu, Miawko napisał: @Ryss to dorzuć może jeszcze jak od obydwu ras odróżnić na pierwszy rzut oka Akitę, bo to jest pytanie, z którym często się spotykam. Ja zwykle mówię, że po ogonie :) Jak spotkam naraz te trzy pieski, to im się dokładnie przyjrzę - a zwłaszcza ich ogonom, i Ci powiem co z tego oglądactwa wynikło. Bo ja jestem oglądacz psów północy - nie właściciel. Choć mam psa również z zimnej - chociaż nie aż tak - krainy pochodzącego. No, ale odróżnić Lassie od malamuta potrafi nawet dziecko - a szczególnie ono. 1 Quote
filodendron Posted February 5, 2016 Posted February 5, 2016 Za późno znalazłam ten wątek. Widziałam breloczek i nie mogłam się zdecydować, czy to podobizna husky czy malamuta :D A gdy są tylko dwie plameczki, to po czym poznać, który to "narząd" na czole psa uległ atrofii? ;-) http://illakuvianartok.tumblr.com/post/47264456212 Quote
Ryss Posted February 5, 2016 Author Posted February 5, 2016 8 minut temu, filodendron napisał: A gdy są tylko dwie plameczki, to po czym poznać, który to "narząd" na czole psa uległ atrofii? ;-) No, w rzeczy samej trudny przykład zapodałaś: dla jednego oka może to być lewa i prawa komora serca, a dla drugiego zaś oka - hmm, tylko nabiał*, bez głównego wyróżnika. * Taka ludowa przyśpiewka mi się przypomniała: Jechał chłop wozem, w kole mu piscało, chłop ośkę pojscywał, nabiał mu urwało. Quote
Czekunia Posted February 5, 2016 Posted February 5, 2016 6 godzin temu, Miawko napisał: Ale faktycznie sposób Ryss pozwala na odróżnienie tych psów na pierwszy rzut oka :D @Ryss to dorzuć może jeszcze jak od obydwu ras odróżnić na pierwszy rzut oka Akitę, bo to jest pytanie, z którym często się spotykam. Ja zwykle mówię, że po ogonie :) ... Tyle tylko, że to wcale nie "sposób Ryss" ;): http://joemonster.org/art/35035 Quote
Recommended Posts