Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy wiesz, jak odróżnić husky od malamuta na pierwszy rzut oka? Otóż husky ma na czole narysowanego... hmm, "członka". A im jaśniejszy i bardziej wyraźny jest ten "członek", tym lepszych rasowo przodków ma pies. A malamut ma na czole narysowane... serce. Oczywiście, istnieją jeszcze inne znaki na niebie i ziemi, odróżniające husky od malamuta, ale te rzucają się od razu w oko. Przymrużone. Oto foto:

33js0uc.jpg

Szczenięta husky

14ilunq.jpg

Dorosły husky

2d6qog9.jpg

Szczeniak malamuta

r01kcw.jpg

Dorosły malamut

28ro9y8.jpg

Husky i malamut razem. Zgadnij, kto jest kim?

• Upvote 3
Posted

Poza różnicą w wyglądzie maski jest jeszcze kwestia wzrostu, budowy ciała i osadzenia uszu.

Malamuty są większe od haszczaków, masywniejsze, a ich uszy są od siebie bardziej oddalone niż u husky.

Posted

Ale faktycznie sposób Ryss pozwala na odróżnienie tych psów na pierwszy rzut oka :D

@Ryss to dorzuć może jeszcze jak od obydwu ras odróżnić na pierwszy rzut oka Akitę, bo to jest pytanie, z którym często się spotykam. Ja zwykle mówię, że po ogonie :)

Posted
23 minut temu, Miawko napisał:

@Ryss to dorzuć może jeszcze jak od obydwu ras odróżnić na pierwszy rzut oka Akitę, bo to jest pytanie, z którym często się spotykam. Ja zwykle mówię, że po ogonie :)

Jak spotkam naraz te trzy pieski, to im się dokładnie przyjrzę - a zwłaszcza ich ogonom, i Ci powiem co z tego oglądactwa wynikło. Bo ja jestem oglądacz psów północy - nie właściciel. Choć mam psa również z zimnej - chociaż nie aż tak - krainy pochodzącego. No, ale odróżnić Lassie od malamuta potrafi nawet dziecko - a szczególnie ono.

• Upvote 1
Posted
8 minut temu, filodendron napisał:

A gdy są tylko dwie plameczki, to po czym poznać, który to "narząd" na czole psa uległ atrofii? ;-)

No, w rzeczy samej trudny przykład zapodałaś: dla jednego oka może to być lewa i prawa komora serca, a dla drugiego zaś oka - hmm, tylko nabiał*, bez głównego wyróżnika.

* Taka ludowa przyśpiewka mi się przypomniała:

Jechał chłop wozem, w kole mu piscało,

chłop ośkę pojscywał, nabiał mu urwało.

Posted
6 godzin temu, Miawko napisał:

Ale faktycznie sposób Ryss pozwala na odróżnienie tych psów na pierwszy rzut oka :D

@Ryss to dorzuć może jeszcze jak od obydwu ras odróżnić na pierwszy rzut oka Akitę, bo to jest pytanie, z którym często się spotykam. Ja zwykle mówię, że po ogonie :)

... Tyle tylko, że to wcale nie "sposób Ryss" ;):

http://joemonster.org/art/35035