Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Człowiek przeważnie zawsze jak usłyszy że ktoś jest chętny na zwierzaka psiaka czy kociaka chciałby nieba przychylićaby tylko uratować kolejną bidę i znaleźć jej dom.

nie zawsze jednak wychodzi wszystko po naszej myśli

Nie zagłebiając się w szczegóły - zadzwonił telefon czy pomożemy w transporcie kociaków do Warszawy bo znajomi znajomych by chcieli

Powiedziałyśmy że spoko i że od razu zrobimy wizytę przedadopcyjną - po dojechaniu pod wskazany adres zastanawiałyśmy się czy wogóle wchodzić na górę -
Blok obskurny, żule przed klatką no ale weszłyśmy z obawami które potem się sprawdziły - wogóle nie było mowy abyśmy zostawiły tam koty!
okna i balkon miałybyć osiatkowane - nie były, w domu miało nie być innych zwierząt - były dwa psy w tym jeden owczarkowaty który chciał zeżreć koty przez transporter - nie przedłużając
powiedziałyśmy że koty nie zaszczepione ( co akurat prawda ) nie odpchlone ( co również jest prawdą) no i nie odrobaczone - to też prawda - miało być wszystko w książeczkach ale był problem ze znalezieniem, ogólnie zamieszanie i miejsce skąd je zabierałyśmy też jak widac kiepawe.
Odwróciłysmy się na pięcie i wyszłyśmy - nawet nie wiedziałam że potrafię tak szybko leciec po schodach :)
Nie miałyśmy gdzie ich zabrać - zadzwoniłyśmy do Anety u której tymczasuje się nasz Hugo. Powiedziała że  stareńką babinkę ponad 70 letnią, która czasem kociaki tymczasowała z różnych fundacji z którymi również Aneta współpracuje.

Podała numer zadzwoniłyśmy i Babinka się zgodziła.

Mieszka w domku w Komorowie - odwiedza ją czesto wnuczka i córka - ma 7 swoich dorosłych kotów - wszystkie wysterylizowane/wykastrowane

Ogólnie wiem że pani Krystyny nie ma na dogomanii i nie chciałabym nikogo urazić ale żyje bardzo, bardzo skromnie.
Po drodze z Warszawy zajechałyśmy do NDM po klatkę którą kiedyś z Ziutką zakupiłyśmy - i z towarzystwem na Komorów.

No i kociaki zostały - nie miałysmy nic nawet pół zabawki, kuweta moja awaryjna została pożyczona, żwirek też bo nie wyobrażam sobie abyśmy miały jeszcze Panią Krysię obciążać kosztami -

Dlatego zamówiłam i jedzenie i kuwetę i żwirek i zabawki tak aby i te jej skorzystały.
Na podłodze leżała wędka z gałęzi i na sznurku piórko zmemłane - bo na zabawki ją nie stać. Powiedziała że pomaga kotom z potrzeby serca jak zapytałyśmy jaki będzie koszt opieki nad naszymy szkrabami - ze łzami w oczach powiedziała że ona dla siebie nic nie chce - ale jeśli możemy to karmę dla jej kotów - że jedzą Whiskasa bo na lepszą jej nie stać
Wracając ustaliłyśmy że będziemy zbierały 100zł miesięcznie i za tą kwotę kupowały duży worek karmy Whiskas dla jej pociech.
I to tak ooo w skrócie

teraz może trochę o samych kotach :smile:
Dwie panienki jedna około 6 tyg druga około 3 msc :)
bardzo pogodne, zabawowe, fajnie się ze sobą bawią no i pięknie mruczą - obydwie szukają domów
e22084044f4a2bc8med.jpg

e81df0e0b78aa866med.jpg

e1b10785026cef79med.jpg

Posted

post rozliczeniowy 

Wydatki

wyprawka = 186,00

paliwo - NDM - Wawa - NDM -Komorów - Błonie - NDM = 100,00

wet = 50,00

karma urinary suche i saszetki = 146,90

paliow wet 2 kursy = 30,00

zastrzyki 2x 20zł = 40zł

paliwo z NDM do Pani Krysi po Łatkę - z Łatką kierunek lecznica NDM sterylka - dt Pani Krysi - i NDM powrót kierowcy Kejciu 70zł
paliwo do weta zdjęcie szwów - 15zł
8.11.2015 karma dla kociaków pani Krystyny - 129,20zł - info w poście nr 62
transport NDM do DT Pani Krysi po Scarlett----> DS Scarlett Warszawa i powrót do NDM - 70zł
Kalm Aid dla Łatki - 65zł http://i1377.photobucket.com/albums/ah56/kejciu/128c3cf0-4b85-44d2-92a2-ee10f8f483e2_zpsadwmndgk.jpg

żwirek benek 22,80

feliway - 99,80 http://s1377.photobucket.com/user/kejciu/media/feliway_zps5wpdrkyi.jpg.html

struwity badanie - 20,00

wyróżnienie 2*5,99 = 11,98

3.12.2015 Żwirek dla kotów p. Krystyny w zamian za opiekę nad Łatką w listopadzie - 3*25l = 75l Benka = 140,40zł  http://www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_dla_kota/benek/compact/335113

WPŁWY

z bazarku http://www.dogomania...ciaków-do-3010/ = 1718,21

Razem + 676,13 - przepieujemy na spłatę długu Hugo : http://www.dogomania...staruszek-hugo/

Więc mamy tu 0 :)

Posted

Nie miałyśmy zupełnie nic - poza klatką - kuweta moich kotów więc szybko muszę zabrać - zrobiłyśmy mega wyprawkę dla kociaków - bo zakładam że jeszcze nie jeden będzie się u p. Krystyny za naszym pośrednictwem tymczasował

44b91dd4ac15d717med.jpg

14535272c8dd9bb1med.jpg

Posted

Byłyśmy przed wczoraj u kotków - bardzo zabawowe - było późno bo zanim ja wróciłam z pracy wzięłam samochód i dojechałam było przed 20.

Jutro pojadę do p. Krystyny ponieważ z większą koteczką czyli Łatką trzeba będzie podjechać jutro do weterynarza - chodzi i cały czas wydaje dźwięki jak kotka w rui - najpierw pani Krysia myślała że może ona tęskni za miejscem z którego została zabrana - ale to już utrzymuje się prawie tydzień i ociera się jak kotka w rui - no i pojawił się problem przy kuwecie - bo podobno pomiaukuje i często do niej wchodzi - więc może mieć zapalenie pęcherza jak mój Cici :(

Zatem jutro wybieram się do Weta  z Ziutką  - i zobaczymy - wg. książeczki ma 3 miesiące ale może okazać się że jest zabiedzona i ma więcej a wygląda na mniej i że będzie to już pierwsza rujka więc szybko będziemy musiały umawiać sterylizację.

Mniejsza dziewczynka jeszcze bez imienia - spokojniutka - ale razem dokazują jak za 5 kotów :)

bardzo się zaprzyjaźniły - ogłoszenia mają porobione oddzielnie i jedno wspólnie bo byłoby cudownie jakby ktoś wziął je dwie no ale wiadomo takie rzeczy raczej rzadko się zdarzają....

wieczorem wkleję zdjęcia z ostatniej wizyty bo ciągle w biegu i na wszystko czasu brakuje :(

aha paczka z zooplusa dotarła wczoraj do Pani Krysi więc dziewczyny mają masę zabawek, suche jedzonko, karmę, swoją kuwetę i żwirek no i smakołyki też jakieś się znalazły :)

Posted

Nasze podejrzenia co do zapalenia pęcherza i ewentualmych struwitów się właściwie potwierdziły.
Zrobiliśmy badanie moczu ( cudem udało się go pobrać naprawdę) i w moczu wyszły liczne struwity, ph 6,5
Łatka dostała w zastrzyku synulox, jutro i pojutrze Ziutka ma z nią podjechać na kolejne zastrzyki - zrobimy wtedy kolejne badanie moczu i zobaczymy co dalej.
Jakby tego było mało - Łatka ma prawdopodobnie ruję - ciężko było wetowi to ocenić bo brzuszek ma obolały przez zapalenie, w lecznicy była bardzo zestresowana i nie wydawała dźwięków takich jak u p. Krystyny.

Plan działania jest taki: eliminujemy struwity i zapalenie i umawiamy sterylizację ( mniej więcej tydzień po zakończeniu rujki więc mamy obserwować )

Dzisiaj w lecznicy za badanie moczu zapłaciłam 15zł + zastrzyk 20zł + dojazd liczę już tylko od Ziutki ( ja mam do niej w dwie strony prawie 100km ) 15zł

Zalecenia karma Royal Canin Urinary S/O High Dilution 1,5kg zamawiam w zooart 62zł

http://zooart.com.pl/product-pol-2102-ROYAL-CANIN-Urinary-S-O-High-Dilution-UHD-34-1-5kg.html

+ 28 saszetek z mokrym jedzeniem Urinary Royal Canin 84,90zł

http://zooart.com.pl/product-pol-8956-ROYAL-CANIN-Urinary-S-O-LP34-with-chicken-24x100g-saszetka-4-saszetki-GRATIS-.html

Zatem dzisiejszy wypad do weta kosztował nas 50zł + 146,90zł za karmę + jak już Ziutka będziesz uzupełniała rozliczenia dolicz dojazd do lecznicy za niedzielę i poniedziałek czyli w sumie 30zł

Zabieram się za organizowanie bazarku - za chwilę wkleję kilka zdjęć
Pozatym to kochane kuleczki - a z ogłoszeń narazie cisza - tak sobie dzisiaj rozmawiałyśmy jak wracałyśmy od weta - że może zmienimy w treści ogłoszenia wiek na 5-6msc bo tak dzisiaj ocenił wet - Łatka musiała być zabiedzona dlatego nie urosła może na wielkość odpowiednią kotkom w wieku 5-6 msc - i napiszemy że jest już po sterylce bo w najbliższym czasie ją wykonamy. Może ludzie boją się właśnie pierwszej rujki.... zobaczymy

Posted

Ziutka była dzisiaj z Łatką i wczoraj na zastrzyku - p. Krysia mówi że narazie jest bez zmian - a dzisiaj jakie piękne słonce na chwilkę mieli jak Ziutka pojechała! u mnie prawie cały dzien chmury i na przemian deszcz a przecież odległość nie jest aż taka duża! Kilka fotek dla pocieszenia oczu Był jeden telefon o tą mniejszą kuleczkę - ale jak pani usłyszała o PA i umowie - odłożyła słuchawkę 9f6f6623f8063cbamed.jpg ad6aa19d279afce2med.jpg 3c20c7ed07c91687med.jpg a78d3aa8ef06c862med.jpg a395af65477da4camed.jpg 62f45ec71b435f58med.jpg

Posted

wczoraj był jeden telefon o małą Scarlet ale jak Pani usłyszała o umowie i PA odłożyła słuchawkę :smile:

Bardzo miło z jej strony, nie ma co :)

Posted

Trafiłam i do kotków :).

Moja Pani Krysia, ma teraz u siebie 6 kociaków do oddania w dobre ręce. W czwartek, idę je fotografować i udziergam im ogłoszenia na OLX. Może chociaż połowa z nich, znajdzie domy?

Życzę dobrych domków dla Waszych podopiecznych :)

Posted

Trafiłam i do kotków :).

Moja Pani Krysia, ma teraz u siebie 6 kociaków do oddania w dobre ręce. W czwartek, idę je fotografować i udziergam im ogłoszenia na OLX. Może chociaż połowa z nich, znajdzie domy?

Życzę dobrych domków dla Waszych podopiecznych :)

Dziękujemy Krysiu za odwiedzenie :-)

trzymam kciuki za maluszki - możesz mi podesłać do ogłoszeń

Posted

A ja w tej chwili już widzę wszystkie :) Nie wiem od czego to zależy.

Od tego, ze abonament przekroczony na fotosie i musiałam zapłacic i już ok, ufff :)

Posted

Rozumiem,że kotki siedzą razem w jednej klatce?

Mała,zdrowa absolutnie nie może jeść leczniczej RC Urinary(!)

Domyślam się,że to wszystko trudne,ale na czas leczenia najlepiej zamknąć chorą kotkę samą w klatce. Inaczej nie ma możliwości upilnowania, który kot co zjada,zważywszy,że są też koty rezydenci,a RC Urinary ma dużą smakowitość. 

Whiskas to kiepski wybór:( Oprócz dobrej reklamy niewiele w niej dobrego.Lepsze już są poniższe,też dość tanie/kg i stosunek cena/jakość (zawartość mięsa).

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/smilla/smilla_urinary/223071

http://allegro.pl/matisse-chicken-rice-20kg-pokarm-dla-kota-farmina-i5732011236.html

Posted

Rozumiem,że kotki siedzą razem w jednej klatce?
Mała,zdrowa absolutnie nie może jeść leczniczej RC Urinary(!)
Domyślam się,że to wszystko trudne,ale na czas leczenia najlepiej zamknąć chorą kotkę samą w klatce. Inaczej nie ma możliwości upilnowania, który kot co zjada,zważywszy,że są też koty rezydenci,a RC Urinary ma dużą smakowitość. 

Whiskas to kiepski wybór:( Oprócz dobrej reklamy niewiele w niej dobrego.Lepsze już są poniższe,też dość tanie/kg i stosunek cena/jakość (zawartość mięsa).
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_sucha/smilla/smilla_urinary/223071

http://allegro.pl/matisse-chicken-rice-20kg-pokarm-dla-kota-farmina-i5732011236.html

Małgosiu - ja to wszystko wiem - sama mam kota z SUK i kota zdrowego - wiem jak karmić i jak to " działa "

Kotki nie siedzą w klatce - ona tylko już poprostu stoi bo nie mam kiedy jechać i jej zabrać - mają do dyspozycji cały pokój.

Jeśli chodzi o karmy słyszałam gorsze opinie o Smilla niż o Whiskas - a że mamy sporo zwierzaków na swoim utrzymaniu na lepsze nas nie stać dlatego kupujemy to na co mamy ( a właściwie nie mamy bo ciągle na minusie ) - ale bazarek w toku.

Pani Krysia o wszystkim wie i karmi kotki oddzielnie - jedzenie nie stoi cały czas - a że jest emerytką to ma czas aby co chwila zaglądać i dokarmiać :-)
Posted

i najważniejsze :-) dzisiaj odebrałam będąc na zakupach fajny telefon o mniejszą koteczkę Scarlett :)

W ten weekend nie mam jak podjechać bom mocno wyjazdowa i mam sporo zajęć a za tydzień święta - więc umówiliśmy się na 2 weekend listopada na PA - jeśli się nie rozmyślą to myślę że pojedziemy od razu ze Scarlett i zadecydujemy :-)