ktrebor Posted July 20, 2006 Posted July 20, 2006 Na Allegro czasem ktoś z Bielska sprzedaje Pro po 105zł za 15kg Quote
SAWA Posted July 20, 2006 Posted July 20, 2006 Nie zapominajcie ,że karma PROFormance ma formuły w innych cenach i zależy dla jakiego psa i jaka formuła taka cena. Najtańsza jest Maintenance ,reszta już ma wyższą cenę . Quote
BeataSabra Posted July 20, 2006 Posted July 20, 2006 [quote name='SAWA']Wczoraj odpisałam ,a co do ciebie nie doszło?[/quote] niestety nie Quote
Mysha792 Posted July 20, 2006 Posted July 20, 2006 jeżeli chodzi już o KrakVet to i tak jest to najtańszy sklep internetowy, ponieważ gdy znajde sklep internetowy, gdzie jest karma tańsza nawet o 50zł (promocja) to załóżmy na Krakvecie RC kosztuje 204zł(15kg) a gdzie indziej 150zł to mam obniżke o 2% (zawsze coś :P ) od ceny konkurencji. Ja zamawiam PROformance low fat u weta ;) Quote
Kika Posted July 21, 2006 Author Posted July 21, 2006 [LEFT]Szczerze mówiąc to ja nie widzę żadnych rewelacji w Krak-vecie. U wielu dystrybutorów masz te same ceny , a przy kolejnych , czy wiekszych zamówieniach zawsze o rabatach można porozmawiac. A na dodatek karma trafia pod Twoje drzwi na drugi dzień- jaka w tym róznica? [/LEFT] Quote
SAWA Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Dokładnie.:lol: Beata Sabra ,wysłałam wiadomość ,dotarła? Quote
anetta Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Moja sunia je PRO (senior) od blisko miesiaca. Karma ta byla wogole nie planowana (wygralam ja) ;) Wczesniej jadla Nutre Nuggets. Moge powiedziec ze koopki sa ladne i male :eviltong: W sumie takie same jak po NN, zadnej rewelacji :roll::lol: Quote
anetta Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Nie seniorek a ten oszolomek w banerku :cool3: Wygralismy 3 kg i juz jest mniej niz polowa :eviltong: Nie moge powiedziec ze jej smakuje, poniewaz wszystko co sie rzuci do miski zjada z predkoscia swiatla :roll::evil_lol: Jakby jej wrzucic chleb z chrzanem to tez by zjadla :evil_lol::stupid::megagrin: Quote
SAWA Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Na banerku widzę dwa ,ale czy to seniorek ,że je seniorka? czy to ten skaczący ,czy ten jamniorek? Jeśli to piesek trenujący ,to seniorek za ubogi dla sportowca. Powinnaś dobrać inną formułę dla aktywnego pieska .Oczywiście wiem ,że wygrałaś ,ale jeśli zechcesz kupić PROF ..,to pamiętaj ,że musi być dobrana do wymagań psa. Quote
anetta Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Spoko, spoko ;) On nie jest seniorkiem, ale wygral karme dla seniorow no i Kaja z tego skorzystala :) On je NN niebieska. Quote
jarbey Posted July 22, 2006 Posted July 22, 2006 Hej.Wlasnie zakupilem karme dla szczeniat duzych ras Proformance.Ostatnie trzy miesiace, pies (10 miesieczny Labrador)byl karmiony gotowanym.No i teraz podajac mu sucha karme nie chce jej jesc.Nie jest to wina samej karmy oczywiscie ale pewnie przyzwyczajenia.Generalnie do 7 miesiaca byl na suchym pokarmie,wiec to dla niego nie nowosc.Jest to jednak dla mnie nowa sytuacja,ze nie rusza jedzenia.Wczesniej zmiatal wszystko,lacznie z wylizywaniem podlogi naokolo miski.Stad tez moje pytanie.Czy mam uzbroic sie w cierpliwosc i nie zmuszac go do jedzenia az sam zglodnieje i zacznie jesc?W koncu przeciez glod zwyciezy nad jego upodobaniami kulinarnymi;)Akurat tu zadalem to pytanie,gdyz wczesniej dlugi czas sledzilem posty na temat tej karmy,zanim zdecydowalem sie ja kupic.Co o tym sadzicie?Pozdrawiam wszystkich,Jarek Quote
Cathedral Posted July 22, 2006 Posted July 22, 2006 Moja psina też nie jest amatorem suchego. Niestety nie mogę sobie pozwolić na ten komfort, aby ignorować jego kulinarne fochy, gdyż pies za mało waży. PRO też go trochę w ząbki kuło na początku - wtedy dostawał do tego pokruszoną wędlinę, albo trochę mięsa z konserwy. Czasami zalewałam rosołkiem z kawałkami mięska. Teraz zjada samą. To są sposoby, żeby wymusić jedzenie na psie niejadku. Jeśli Twoja psina jest zdrowa, to spokojnie może opuścić kilka posiłków bez szkody dla zdrowia. Quote
Marcino1978 Posted July 22, 2006 Posted July 22, 2006 tym bardziej przy takich temperaturach :) nie wiemjak u Was ale ja wystawiam zarełko dopoero koło 20:razz: Quote
SAWA Posted July 22, 2006 Posted July 22, 2006 Moje dorosłe też jedzą koło 20 .One jednak jedzą tylko suche i wiedzą ,że jak nie zjedzą od razu ,to jedzonka nie będzie .Karmienie trwa tyle ,że nie wypalę papierosa ,a miski puste i wylizane.:lol: Quote
Mysha792 Posted July 23, 2006 Posted July 23, 2006 moja psina je troszke później, tak po 21:00 :P a rano je tak o 7:00-8:00 ;) A upały dają we znaki niestety, psiak nie ma zbyt duzego apetytu przy takim upale, w południe nigdzie z nią nie wychodze bo za gorąco, siedzimy w ogrodzie i sie chlodzimy, wychodzimy na spacery wczesnym rankiem i wieczorem tak od 19:30-21:00 i jest spoko ;) Quote
Kika Posted July 23, 2006 Author Posted July 23, 2006 [LEFT]Moja suńka w zasadzie je o każdej porze :) - dalmatynczyki to z reguły super pochłaniacze:) Jest inny ważniejszy problem niż jedzenie - trzeba bardzo uważac na słońce i przegrzanie i nie myślę tu o ekstremalnych sytuacjach typu udar.Psy mogą po długim przebywaniu na słońcu dostawac odczyny alergiczne na skórze objawiające się pokrzywką i wypadaniem włosa. Wiem to na przykładzie dalmatyńczyków mieszkających w Chorwacji.A upały u nas w tej chwili wcale nie są mniejsze niż na południu. [/LEFT] Quote
Jureja Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 [quote name='Cathedral']PRO też go trochę w ząbki kuło na początku - wtedy dostawał do tego pokruszoną wędlinę, albo trochę mięsa z konserwy. Czasami zalewałam rosołkiem z kawałkami mięska. Teraz zjada samą. To są sposoby, żeby wymusić jedzenie na psie niejadku.[/quote] Ja tez zaczełam dodawac mięsko do suchego bo inaczej suche było nie ruszone:shake: i teraz psina juz wogóle nie zje samego suchego.skończyło sie na tym,że z dnia na dzień dostaje więcej gotowanego albo nie zjada wszystkich posiłków:shake: . Quote
URIA Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 Um...ja mam podobnie:roll: Parę razy próbowałam ją przegłodzić tzn. dostawała samo suche i jak już nie miala wyboru i nadzieji na wkładkę to zjadła samą karmę, ale malutko...Trochę to problematyczne bo jak się zdarzy taka sytuacja, że się zagapię i zapomnę kupić wkładki to sucz strajkuje...Boki jej się zaraz zapadają i na własną łapę próbuje się dożywiać (czytaj -> zżera wszystko co jej pod nos wpadnie, głównie śmieci). Quote
Mysha792 Posted July 24, 2006 Posted July 24, 2006 No to tak zrobiłam sobie liste karm, na które moge sobie pozwolić i więc jak radzicie? Która ze składników jest lepsza? - [URL="http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=23_25_64&products_id=575"]Acana Lamb & Rice[/URL] - [URL="http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=23_25_65&products_id=596"]PROformance Maintenance[/URL] - [url=http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=23_25_160&products_id=3694]Nutram Lamb & Rice with Chicken[/url] Patrzyłam na składy, analizę i chyba wacham sie już między Nutram a PROformance, która jest lepsza? Mógłby ktoś porównać? Jeżeli Nutram jest lepszy to czemu nie zamawiać? Mi chodzi tylko o dobrą karme, pomocy... Z góry dzięki :modla: Quote
SAWA Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 Ja oczywiście polecam PROFormance .Z tych karm ona jedna ma "SEQESTRING ",ale to nie tylko jest wg.mnie najlepsze .Nie ma czosnku (przy codziennym podawaniu ,szkodzi na wątrobę) PROFormance ma kelp (pierwiastki śladowe ,minerały .aminokwasy,witaminy) .Ma Glukozaminę i chondroitynę. W Nutram nie podoba mi się mieszanka kurczaka z jagnięciną i celowe wprowadzanie w błąd klienta pisząc ,że karma jest z mielonego mięsa ,a faktrycznie z mączki mięsnej i to mieszanej .To jest moje zdanie ,ale sama musisz zdecydować. Pozdrawiam. Quote
aburkowa Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 Przed PROF karmiłam NUTRAM Large Breed i było ok. tylko dla młodego karma była trochę mało energetyczna. Wszystkie rodzaje tej karmy zawierają glukozaminę i chondroitynę. Myślę, że najlepiej wypróbować co psiakowi smakuje i służy.Jest jeszcze Nutram z samą owcą. Quote
Mysha792 Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 No to już sama niewiem, SAWA ma racje, ale moim zdaniem obydwie karmy są dobre, może zacznę jednak od PROformance, po pierwsze jest tańsza karma, tylko wielka szkoda że [B]Low fat[/B] czy [B]Maintenance [/B]nie ma 7,5kg bo nie chce ciągle kupować 3kg, a jak kupie 15kg to mój pies nie zje wszystkiego. Jeszcze sie zobaczy, czekam na dalsze opinie o NUTRO i PROformance ;) Quote
Jureja Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 A może lepiej podawaj psom na przemian np.worek prof a potem wór nutram:cool3: .zobaczysz co lepsze.troche urozmaicenia się przyda;) . Mnie się wydaje,że te karmy kanadyjskie (nutram,k9,pet time)są bardzo dobre bo karmie kota tylko k9.ale nastepnym razem zamówie prof..Sawa mnie przekonała:p .(a raczej skład karmy jest zachęcający:cool3: ). Quote
ktrebor Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 [quote name='Mysha792']No to tak zrobiłam sobie liste karm, na które moge sobie pozwolić i więc jak radzicie? Która ze składników jest lepsza? - [URL="http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=23_25_64&products_id=575"]Acana Lamb & Rice[/URL] - [URL="http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=23_25_65&products_id=596"]PROformance Maintenance[/URL] - [URL="http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=23_25_160&products_id=3694"]Nutram Lamb & Rice with Chicken[/URL] Patrzyłam na składy, analizę i chyba wacham sie już między Nutram a PROformance, która jest lepsza? Mógłby ktoś porównać? Jeżeli Nutram jest lepszy to czemu nie zamawiać? Mi chodzi tylko o dobrą karme, pomocy... Z góry dzięki :modla:[/quote] W przypadku tych 3 karm, jesteśmy w komfortowej sytuacji, gdyż są to karmy produkowane w USA lub Kanadzie, dzięki temu spełniają dość rygorystyczne warunki zapisów zawartości karm na etykietach. Tak więc, bez większych problemów możemy je porównać. Teoretycznie w każdej z nich, na pierwszym miejscu pod względem wagowym figurują mączki z kurczaka lub jagnięciny. Oznacza to że tego składnika pod względem wagowym jest więcej niż Ale przejdźmy do analizy pozostałych składników karmy, ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach i formie zapisu:) Przejdźmy do analizy. [quote name='Nutram'][B]mielone mięso jagnięce (mączka), mielony ryż, mielona żółta kukurydza[/B], tłuszcz z kurcząt (stabilizowany z wit. E), mielone mięso kurcząt (mączka), kukurydziana mączka glutenowa, suszona pulpa buraczana, siemię lniane, świeże mięso z kurcząt, ekstrakt z mięsa kurcząt /hydrolizat/, fosforan dwuwapniowy, chlorek potasu, chlorek sodu, lecytyna, całe suszone jaja (bez skorupek), chlorek choliny, glukozamina, chondroityna, suszony twaróg, wyciąg z Yucca schidigera, tauryna, wit. A , D3 , E , K (menadionina) B12, C (kwas askorbinowy), ryboflawina, niacyna, d-pantotenian wapnia, pirydoksyna, tiamina, kwas foliowy, biotyna, siarczan żelaza, chelaty żelaza, manganu i cynku, tlenek manganu, siarczan cynku, siarczan miedzi, jodan wapnia, chelaty miedzi i kobaltu, selenian sodu.[/quote] 3 bazowe składniki, najwięcej wagowo jest mączki jagnięcej, konserwowane "naturalnie" +, bez cukru +, dodatki witaminowe +, całe jaja (a nie odpady jajeczne) +, menadionina czyli sztuczna witamina K - Cena za kilogram to 12,80zł [quote name='Proformance'][B]mączka z kurczaka, ryż, mączka ryżowa, kukurydza i mączka kukurydziana,[/B] tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszanina tokoferoli i ekstraktem z rozmarynu), wysłodki buraczane, gluten kukurydziany, naturalny aromat z kurczaka, siemię lniane, suszone jajka, drożdże piwne, węglan wapniowy, fosforan wapniowy, chlorek potasu, sól, lecytyna, luteina, olejek rozmarynowy, canola olej, ekstrakt z korzeni cykorii, yucca Schidigera, naturalne źródła witaminy E, glukozamina, siarczan chondroityny, witaminy, makro i mikroelementy, FOS[/quote] 5 bazowych składników, niestety w tym przypadku został zastosowany jeden ze standardowych wybiegów marketingowych. Otóż,dwa bazowe składniki ryż i kukurydza zostały rozbite na części składowe, dzięki temu ważone oddzielnie, ważą mniej niż mączka z kurczaka, dzięki temu może ona figuurować na pierwszym miejscu na liście składników pod względem wagowym. Gdyby produkty nie były rozbite na części składowe zapis wyglądały tak: [B]Ryż, Kukurydza, Mączka z Kurczaka[/B] dalej: konserwowane "naturalnie" +, z cukrem (wysłodki buraczane) -, dodatki witaminowe +, całe jaja (a nie odpady jajeczne) +, brak manadioniny + Cena za kilogram 10,60zł [quote name='Acana'][B]Mączka z jagnięciny pochodzącej z Nowej Zelandii, pełnoziarnisty ryż, skruszona kasza perłowa[/B], olej słonecznikowy, (konserwowany mieszanką tokoferoli, kwaskiem cytrynowym i wyciągiem z rozmarynu), wysłodki buraczane (bez cukru), mielony len, naturalny dodatek smakowo-zapachowy z jagnięciny, MOS (mannanologosacharydy), inulina (FOS), ortofosoran V diwapnia, węglan wapnia, chlorek potasu, chlorek choliny (składnik wspomagający przemianę tłuszczy), kultury drożdży, lizyna, sproszkowany czosnek, sproszkowane jaja, yucca shidigera, sól, kwas askorbinowy (witamina C), octan witaminy A, cholykalcyferol (witamina D), octan dl alfatokoferolu (witamina E), siarczan żelaza, bioplex* cynkowy, tlenek cynku, niacyna, sól wapniowa kwasu pantoteinowego, siarczan miedzi, bioplex* miedzi, tlenek manganawy, bioplex* managanu, ryboflawina, jodek wapnia, monoazotan tiaminy (B1, przeciw beriberi), chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), kwas foliowy, biotyna, selenian sodu, węglan kobaltu, syntetyczna odmiana witaminy K (menadion), witamina B12. *Chelatowany minerał (białko związane z minerałem).[/quote] 3 bazowe składniki, jagnięciny jest najwięcej, zamiast kukurydzy jest kasza perłowa +, konserwowane naturalnie +, bez cukru +,dodatki witaminowe +, całe sproszkowane jaja a nie odpady jajeczne +, manadionina sztuczna witamina K -. Cena za kilogram 13zł Z analizy składników wynika, że Nutram i Acana to karmy zbliżone do siebie pod względem jakości i ceny. Jeśli bym karmił którąś z tych karm pewnie wybrałbym Acane, ze względu na brak kukurydzy w składzie. Najgożej w porównaniu analizy składu wypada Proformance. Quote
Recommended Posts