Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O matko całkiem zapomniałam ,że obiecałam wyniki badń.Już piszę :

Salmonnella - Neogen Alert - Negative
for Salmonella

Total Bacterial Count - Neogen - <10 bact./ ml
Higicult
TPC

E.Coli - Neogen - <1CFU?cm2
Higicult
E/b-gur

Coliforms - Neogen <1CFU/cm2
Higicult
E/b-gur

Pozdrawiam.

• Replies 996
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

A tak dla matoła jakby ktoś napisał co te badania oznaczają byłabym wdzięczna.

Myśmy podjęły próbę zmiany Prof bo suczy się znudził - więć postanowiłam przerzucić ją na jakiś czas na RC...próba zakończona totalnym fiaskiem tzn ciągłą biegunką. Znów jesteśmy na Prof i wszystko cacy. Chętnie zmieniłabym jej smak raz na jakiś czas żeby chętniej żarła, bo teraz czasem wypina sie na jedzenie,a LBP jest tylko w jednej wersji....trudno jak się nie ma co się lubi...;)

Posted

Można czasem dla odmiany dać wersję Puppy ,ona jest na kurczaczku .
Co do tych badań ,to nie wykryto salmonelli i innych bakterii grożnych dla organizmu.
Pozdrawiam.

Posted

Karmie PRO od 1.5 roku i jest super, ale teraz mam pierwszy miot na tej karmie i .....
Suka ma bardzo dużo mleka ale pomimo jedzenia pro powera - około 1 kg dziennie i 1/2 kg mięsa jest straszliwie chuda. Ma dobrą formę, jest zdrowa, żadnych komplikacji przy porodzie, miot śliczny wyrównany. Tu pojawia się moje następne pytanie czy PRO ma startery dla szczeniąt 3 , 4 tygodnie. Obecnie podaje RC ale szczeniaki nie chcą mi jej jeść, a niemieccy hodowcy mają złą opinię na temat RC.
SAWA czy masz jakiś pomysł ??
A może ktoś z was odchował już miot na tej karmie i zechce podzielić się doświadczeniami ???
Za to szczeniaki ... w wieku 3 tygodnie ...
[URL="http://www.bialyowczarek.pl/bos/hod/szczeniaki/g5/img/szczen12.jpg"][IMG]http://www.bialyowczarek.pl/bos/hod/szczeniaki/g5/img/min_12.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Już sporo miotów było na PROF.Napiszę swoje postępowanie .Jak szczeniaczki mają 3 tygodnie zaczynam pierwsze karmienie karmą rozmoczoną i dodaję do niej odtłuszczone mleko ,takie w granulkach co nie trzeba gotować. Dosypuję do rozmoczonej karmy i robię taką papkę. Daję rano i wieczorem . Jak mają 3,5 tygodnia jedzą 3 razy dziennie i dodaję do tego troszkę mielonego surowego mięsa i taką mieszankę podaję .W wieku 5 tygodni jedzą tylko karmę namoczoną ,a czasem dodaję jogurt naturalny . Nie daję mleka ,a mięsko sporadycznie .W wieku 6 tygodni jedzą dwa posiłki z karmy i jeden mieszany karma z mięsem .Muszą być oswojone z normalnym jedzeniem ,bo nie wszyscy chcą karmiś psa suchą karmą. Czasem dla odmiany smaku daję kilka bobków karmy dla dorosłych i one mają takie oszustwo ,że jedzą coś nowego ,ale to wtedy jak kombinują. Jak szczeniaczki mają dobry apetyt ,to nic nie kombinuję i wcinają tylko karmę.Suka musi być bardzo dobrą matką jak jedząc taką ilość wszystko przerabia na mleko .Zacznie się poprawiać ,jak odstawisz ją od małych ,ja swoje muszę na siłę w wieku 6 tygodni odstawiać ,bo by karmiły niewiem do jakiego wieku ,a i małe wtedy słabiej jedzą moje jedzenie ,dla nich mama jest najsmaczniejsza .Może ona im wymiotować jedzenie i też będzie jak kostucha ,a one nie ruszą tego co im zrobisz .

Posted

karmię od niedawna Proformancem seniorem i jest tak:
minusy
-sunia nie chce jej od początku jeść,dopiero gdy dodam mięso i zaleję bulionem
-granulki są bardzo drobne a w mojej paczce dodatkowo strasznie pokruszone
plusy
-robi po niej bardzo ładne kupska
-nie puszcza bąków
a więc nie jest zła,ale ja jeszcze poszukam co przypasuje mojej suni bardziej

Posted

Nie powinny być granule pokruszone .Musiał w takim razie worek być przygnieciony. Ja swoim staruszkom namaczałam karmę i nie ma wtedy znaczenia wielkość granuli .Jesli dajesz na sucho ,to i tak po jakimś czasie pies do tej wielkości granuli się przyzwyczai. Może daj inną wersję typu Lamb % Rice ,albo Low Fat .One są też bardzo delikatne ,a może bardziej zasmakuje w nich.

Posted

[quote name='SAWA']Nie powinny być granule pokruszone .Musiał w takim razie worek być przygnieciony. Ja swoim staruszkom namaczałam karmę i nie ma wtedy znaczenia wielkość granuli .Jesli dajesz na sucho ,to i tak po jakimś czasie pies do tej wielkości granuli się przyzwyczai. Może daj inną wersję typu Lamb & Rice ,albo Low Fat .One są też bardzo delikatne ,a może bardziej zasmakuje w nich.[/quote]
Pozdrawiam.

Posted

Dzięki SAWA :-) Muszę kupić karmę dla szczeniaczków i wymieszam ją z mięsem, bo to uwielbiają - może to coś da :-) Matkę staram się powoli odstawiać, ale marnie mi idzie, na szczęście małe mają zęby i sucz sama zacznie ich unikać - mam nadzeję.

Posted

Jakie jest dawkowanie tej karmy(junior large breed)?Moglibyście mi podać bo nie znalazłam tabeli:roll: .
Czy wystarcza taka ilość karmy jaką zaleca producent?Bo ja karmię Nutrą Nuggets i wychodzi mi więcej tej karmy.Jak trzymałam się ściśle tabeli żywienia to suka nabawiła się lekkiej krzywicy i za chuda była:shake: .

Posted

[B]dawkowanie Large Breed Puppy:

[/B]-----------------------------------------------------------------------
[B]WAGA:[/B] [B]6-11 tyg | 3-4mc | 5-7 mcy | 8-12 mcy[/B]
-----------------------------------------------------------------------
[B]1-3 kg [/B] 85-110 | 85-100| 45-75 | 30-60
[B]3-5 kg [/B] 110-180 | 100-150| 75-130 | 60-95
[B]5-10 kg [/B] 180-300 | 150-275 | 130-200| 95-155
[B]10-15 kg [/B] 300-495| 275-410| 200-275| 155-200
[B]15-20 kg [/B] 495-600| 410-500| 275-370| 200-245
[B]20-30 kg [/B] ------ | 500-650 | 370-480| 245-370
[B]30-40 kg [/B] ------- | 650-800 | 480-580| 370-410
[B]40-60 kg [/B] ------- | ------- | 550-650| 410-550

wartosci z tabeli trzeba traktować orientacyjnie ( wszytsko zależy od psa - jego trybu życia, uwarunkowań genetycznych itd )

pozdrawiam ;)

ps/tabelka sie trochę rozjechała ale mam nadzieję że da się ją jakoś odczytać :)))

Posted

Ja też karmię psa Nutrą Nuggets.....myślałam,że to dobra karma,ale po tym co napisałaś poważnie sie nad tym zastanowię i chyba też spróbuję
PRO Formanc .:roll:
Pozdrawiam.

Posted

[QUOTE]Ja też karmię psa Nutrą Nuggets.....myślałam,że to dobra karma,ale po tym co napisałaś poważnie sie nad tym zastanowię i chyba też spróbuję
PRO Formanc .:roll:[/QUOTE]

Moj pies je Nutre dla szczeniat ras duzych i bardzo mu odpowiada. Choc musialam mu nieco zmniejszyc dawke bo zabardzo przybieral na wadze. Teraz wyglada super i ladnie sie rozwija. Co pies to inne upodobania;) Natomiast suce nie sluzyla i musialam zmienic. Nera je teraz Prof. Pro Power i uwazam ze to swietna karma:cool1:

Pozdrawiam

Posted

Nutra Nuggets to dobra karma tyle tylko,że jak dla mojej suki jest zbyt mało kaloryczna(może dlatego,że prawie nie śpi i jest bez przerwy w ruchu:roll: ).Teraz zwiększyłam dawke i jest O.K ;) .

Dzięki za tabele;) .Taka dawka jak jest podana wystarcza czy trzeba ją zwiększyć?

Posted

Dzięki! trochę mnie podbudowałaś:lol: karmie tym psa już od dłuższego czasu do tej pory nie było żadnych problemów,ale każda opinia jest warta uwagii.
Pozdrawiam.

Posted

Jureja -to tak ciężko powiedzieć bo jeden pies ma całkiem dość żarełka jak je dokładnie wedłóg tabeli innemu trzeba ująć bo zaczyna się odkładać tu i tam a innemu trzeba trochę dodać !!! Myślę że musiałabyś wypróbować na swojej suni.Moja jedna gwiazda sama sobie reguluje i temu trzyma linię (ale je mniej niż jej przysługuje ),ale druga to istny śmietnik ile by nie dostała to by zjadła i jej daję mnie bo ma już 8 lat i tendencję do odkładania tłuszczyku.

Posted

Do CALESANDRA !!!
Ja odchowywałam miot briardów i byłam bardzo zadowolona .jak skończyły 3 tygodnie to dawałam im PAppy Large Breed rozmoczone na mleku w proszku BOSHA i bardzo chętnie jadły potem jak mi się mleko skończyło rozmaczałam w przegotowanej wodzie-dodam żę odchowywałm tylko na tym i szczeniorki były super !!!i żadnych problemów zdrowotnych ani niestrawności.

Posted

Dzięki dziewczyny :-)
Moje malce jutro skończą 5 tygodni i czas przestawić je na coś innego niż RC starter. Z którego jestem zadowolona średnio - szczenięta jedzą go niechętnie i do tego pigment jest słabszy niż u moich (fakt że już 8 tygodniowych) szczeniaczków gdy dostawały PROF.
Dzięki wam decyzja będzie łatwa :-)

Posted

Moja ostatnio mało jada i teraz znowu się z chudzielec z niej zrobił:shake: .Zrobiła sie wybredna i nie chce jeść nawet jak jej z serem wymieszam...zastanawiam się czy jadłaby ten Proformance jeśli to jest z jagnięciną a ona je karme z kurczakiem:roll: .Waszym psom smakuje?

Posted

Możesz zmienić karmę i zobaczyć czy jej będzie smakować .Jest to karma chętnie jedzona przez psy ,ale mimo wszystko coś mi nie pasuje w jej przyswajalności .To ,że jedząc ciut mniejszą dawkę ,ale w normie zalecanej przez producenta nie powinna nabawic się krzywicy .Zgodzę się ,że mogła być chuda ,ale krzywica ? To coś nie tak ,postaraj się przebadać suczkę (morfologia) może badania wyjaśnią przyczynę jej słabego apetytu.
Karma PROFormance ma kapitalną rzecz ,a mianowicie seqesting ( mam nadzieję ,że tak się to pisze) ,to jest zdecydowanie lepsze niż helatowanie.

Posted

[quote name='SAWA']To ,że jedząc ciut mniejszą dawkę ,ale w normie zalecanej przez producenta nie powinna nabawic się krzywicy .Zgodzę się ,że mogła być chuda ,ale krzywica ?[/QUOTE]
Troche nieściśle to napisałam.Ona miała lekkie objawy krzywicy tzn.różaniec krzywiczny na żebrach i zgrubienia w miejscu gdzie łącza sie kości.Wet powiedział,że tym absolutnie nie należy sie przejmować,wiele szczeniąt to ma i póżniej wyrasta.Hodowca mówi,że suka wygląda doskonale.tylko ja jestem przewrażliwiona:shake: (Faktem jest,że czsami ale żadko zjadała ciut mniej karmy.Jednak kiedy karmiłam poprzednia suke royalem nie było takich problemów).
[QUOTE]seqesting ( mam nadzieję ,że tak się to pisze) ,to jest zdecydowanie lepsze niż helatowanie.[/quote]
To kolejny argument,żebym wypróbowała ta karme wówczas krzywica na pewno się nie pojawi;) .

Posted

Moje burki PROF jedza od początku roku, młody Premium Adult, Abru Maitenance, Senior, teraz oba zaczęły wór z owcą. No i muszę powiedzieć, że to pierwsza karma po której nie wylatuje z niego więcej niż zeżarł i jeszcze kupska wygladają jak trzeba a nie jak krowie łajna. Abru jeśli chodzi o przyswajalność każda karma pasuje, te jednak wyraźnie jej smakują. Nie ukrywam, że najlepiej u moich psów sprawdza się gotowane i w miarę możliwości staram się dawać im michę z mięsem, ale przy notorycznym braku czasu nie zawsze zdołam zaopatrzyć lodówkę. W każdym razie wszystkim zastanawiającym się nad wyborem/zmianą karmy polecam jako na prawdę warta wypróbowania

Posted

Witam, czy ktoś mógłby mi zrobić porównanie karmy [B]PROformance [/B]i [B]Calibra[/B]?

[URL="http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=23_25_199&products_id=5830"][B]Calibra[/B][/URL] (klik) - tą karme podaję psu od paru dni

[URL="http://www.krakvet.pl/product_info.php?cPath=23_25_65&products_id=604"][B]PROformance[/B][/URL] (klik) - nigdy nie stosowałam tej karmy, jeżeli okaże się lepsza od[B] Calibry[/B], to zaczne ją kupować.