Jump to content
Dogomania

Kielce-tajne psy z dymińskiego obozu przetrwania.ADOPTUJ=URATUJ!

Recommended Posts

Posted

Dziś wydobyłam staruszka ŁAPĘ z kieleckiego schronu-po zaledwie 1 mięcznym pobycie pies nie do poznania-skóra i kości,słaniał się na nogach,bez przerwy by pił wodę i jadł wszystko bez umiaru.W domu zasnął jakby czymś straszliwie zmęczony-to pierwszy wieczór...rokowanie wyjdzie z tego-jest tylko psem wykończonym przez schronisko:diabloti:
Hołd dla LINSSI -za transport psiaka do domu

w tym schronie podobno nie wolno robić zdjęć-a każdy z aparatem jest
traktowany jak szpieg:cool1:

oto pozostałe psy(nieliczne)które udało mi się cyknąć
ICH ADOPCJA na WAGĘ ICH ŻYCIA ,więc nie pozostawiaj tych zdjęć obojętnie...
obiecuję że wydobędę ze schronu więcej informacji o każdym psie,który ma szansę być stamtąd zabranym/adoptowanym

DAJCIE IM SZANSĘ NA PRZEŻYCIE...!
(fotki bez jakichkolwiek informacji,już samo robienie zdjęć jest niemile widziane a cóż dopiero wypytywanie o psy:p)

1.pies na łańcuchu przy budzie,przy budynku biura.Bardzo przyjazny,machał z daleka ogonem i rwał sie do człowieka.Wysokość ponad kolana.Biedak wesoła psina na łańcuchu bez kontaktu z człowiekiem:shake:
2.obok niego (na prawo)jest piękny(na oko do 5lat)ONEK na łańcuchu-z zachowania szczekająco-stróżujący(fotek brak)

Posted

2.konecki kilkuletni pies,łagodny względem ludzi,zsocjalizowany,do adopcji od ręki(na koneckiej ulicu od kilku lat-pilnie szukamy mu domu,choćby DT-stan zdrowia "jako taki")

3.suka(prawdopodobnie)z boksu Miśka(info brak-na oko młoda,w dobrej formie)

Posted

wrzucam fotki "po kolei" bo wczoraj zasnełam z laptopem(tak mi wchodzą zdjęcia...)

pies-staruszek ,którego wczoraj zabrałam ma temperaturę,biegunkę,ledwo chodzi,rzuca się na jedzenie i pije litry wody,sika również litrami...śpi non stop ,jest wykończony...
nie trzeba być weterynarzem(badania krwi w poniedziałek by wykluczyć poważne choroby)żeby stwierdzić że,by doprowadzić w m-c psa do takiego stanu(odwodnienia?)trzeba się postarać...:angryy:

fotki które tu wrzucam to zaledwie kilka psów i to zdecydowanie zdrowsze jednostki(powiedzmy 1 na 5 w boksie)które wyściubiły nos na zewnątrz...lub miały na to jeszcze siłę jak i na to by pomachać ogonem

reszta-totalna apatia

odp:żeby coś tu zmienić musiałoby być pospolite ruszenie na schron
ja jako jednostka będą ich nękać w pojedynkę dopóki to pomoże choć jednemu psu...coż taki mój los:diabloti:

Posted

4.jak na zdjęciu-mała,kanapowa psina...urocza(aż jej oczy wychodzą na widok człowieka:-()

5.pies w typie asta(?)przyjazny do ludzi(do zwierząt nie wiem,był sam w boksie)

6.zrezygnowany spory pies ze zbiorówki(brak info-2 forki)

7.kolejny mały niepozorny pies(stan dobry więc-nowy:p)

Posted

basia0607 napisał(a):
Czy jest w Kielcach jakas organizacja prowierzęca, ktora mogłaby wziąść w obronę psy z tego schroniska ?

jest toz i oddział vivy(o innych nie wiem)
doskonale zdaję sobie sprawę,że tragedię wszystkich zwierząt tam trafiających może zakończyć tylko zdecydowana zmiana funkcjonowania schroniska-ja osobiście "ich wolno nie wolno" mam w d...i będę tam jeździć w sprawie adopcji psów,jak tylko będę miała chętnego...

tylko prawda jest taka ,że warunki tam panujęce wykańczają zwierzęta i prawie każdy stamtąd kwalifikuje się do leczenia zaraz po adopcji...
...a wystarczyłoby aby psy miały dostęp do wody(!!!)i jedzenia(więcej niż 3 łapki na dobę)oraz były po kwarantannie szczepione-wirusowe....

Posted

Kobix!
Dzięki Twojemu wątkowi wraca sprawa schronu w Kielcach!
Wklejam wątek,który umarł śmiercią naturalną- a szkoda,bo nie było nikogo,kto ciągąłby tą sprawę.
Ciotki z dogo też jakoś nie rzuciły się na pomoc-ale może teraz przyszedł dobry czas,aby zacząć działać?
http://www.dogomania.pl/forum/f28/schron-kielce-mini-goldenka-gafa-odeszla-za-tm-czy-inne-tez-odejda-31124/
Kobix!
Potrzebne są osoby,które tak jak "Pro Animals"-w przypadku Olkusza-będą pilotować sprawę do końca!;)

Posted

[quote name='epe']Kobix!
Dzięki Twojemu wątkowi wraca sprawa schronu w Kielcach!
Wklejam wątek,który umarł śmiercią naturalną- a szkoda,bo nie było nikogo,kto ciągąłby tą sprawę.
Ciotki z dogo też jakoś nie rzuciły się na pomoc-ale może teraz przyszedł dobry czas,aby zacząć działać?
http://www.dogomania.pl/forum/f28/schron-kielce-mini-goldenka-gafa-odeszla-za-tm-czy-inne-tez-odejda-31124/
Kobix!
Potrzebne są osoby,które tak jak "Pro Animals"-w przypadku Olkusza-będą pilotować sprawę do końca!;)
epe nie zdołałam prześledzić całego wątku(mam na dodatek problemy z dgm)ale porównując warunki sprzed 3lat(2006) i podejście pracowników schroniska nic się nie zmieniło(te same warunki,ten sam brak wody,te same chore,wychudzne psy).I personel nie mogący wyjść z podziwu że ktoś się fatyguje po psa...jakby było oczywiste że mają tu siedzieć aż do śmierci:diabloti:

moja osobista uwaga:mają na stanie zadziwiająco mało psów,w porównaniu ze statystykami...odp "mają bardzo dużo adopcji":evil_lol:
między bajki można włożyć że tam psy czekają...na adopcję:diabloti:

Posted

prześledziłam cały kielecki wątek schronu-i choć lżej mi nie jest-jestem pełna podziwu dla heroicznej walki jaką prowadziła o każdego psa Andzia69-efektem było życie wielu psów...
wnioski z obserwacji psów i warunków tam panujących mam identyczne :diabloti:
zadziwiająca niezgodność stanu faktycznego psów(dobrze utrzymanych-tzn.nowych)oraz brak psów starych(ze starego wątku)dają do myślenia:cool3:
psow jest za mało jak na liczbę przyjmowanych (z mojego miasta jest to ok.40 rocznie)

Posted

nie zakładałabym nowego wątku wiedząć że istnieje stary:cool3:
będę jeździć do schronu w sprawie koneckiego miśka,więc prawdopodobnie będą nowe zdjęcia...

Posted

Nie chcę aby ktos pomyslal , że sie wychwalam ale mam coś do powiedzenia. W Elblagu bylo tak samo. Urząd miasta Toz, inspekcja wet, uwazała , ze schronisko prowadzone jest bez zarzutu. Ja jednak wiedziałam, że jest inaczej. Pomalutku, cierpliwie pukalam od drzwi do drzwi. twierdzono , że sie czepiam , że psuję dobry wizetunek schroniska.
Zrozumialam, że nie tędy droga. Zmnienilam taktykę. Udało sie . Teraz ci co mnie krytukowali poklepują. Sukces ma wielu ojców ale to nic. najważniejsze jest, że schronisko przyjeli animalsi/ zainteresowalam ich problemem/ . Powiem jedno. Można dużo zmienić. Nie trzeba pospolitego ruszenia ale madrej taktyki i cierpliwości. Dodam , że jestem prez. Stowarz. mającego w statucie Obronę Praw Zwierząt

Posted

Basiu!
Widocznie potrafisz pozytywnie na ludzi wpływać:loveu:
Nie wiem jak jest w Kielcach,ale o ile pamiętam wpisy ze starych wątków kieleckich,to szefowa TOZ w Kielcach,jest jakoś zależna i boi się wychylać,czy coś takiego:-(
Dziewczyny powinny jeszcze raz przypomnieć,jak to u nich jest,że nikt na serio i do końca nie drąży sprawy!
A co one mogą? Psy wyciągać pojedynczo /jak w Olkuszu/ i cichcem fotki robić:-(

Posted

basia0607 napisał(a):
Czy jest w Kielcach jakas organizacja prowierzęca, ktora mogłaby wziąść w obronę psy z tego schroniska ?

organizacja prozwierzęca na E. się wzięła i nic nie wskurała!:angryy:

dajcie spokój - to nie prywatne schronisko, nie należące do żadnej organizacji pro czy nie - zwierzęcej! ani marszałka, ani wojewody, ani Gosiewskiego ani innych urzędasów nic nie obchodzi co sie dzieje z tymi psami!!!

urzędasy powiedzieli, że jak sobie założymy schronisko to wtedy mozemy przystąpic do przetargu na przyjmowanie psów - koniec dyskusji i już!!!

te psy są skazane na śmierć albo na łańcuch - większego wyboru nie mają:shake:

to schronisko pod patronatem urzędu miasta a oni mają w dupie to co tam się dzieje...nawet nie chce mi się już o tym pisać, bo szkoda mi nerwów - wszystko już było na moim wątku i powtarzać nie będę bo to nie ma sensu:-(

jak powiecie jak mamy wyadoptować te psy, które już czekaja na dom poza schronem i czekają po parę miesięcy albo dłużej, jak zachęcić innych do pomocy ( a nie walczyc z całym światem w parę osób na 200000 miasto), jak zmienic chorą świętokrzyską mentalność...to wtedy możemy myśleć co z psami ze schronu...

na dzień dzisiejszy ani Kobix, ani my w Kielcach, ani w okolicznych miastach wiele nie pomożemy bo...jesteśmy zapchani po uszy albo wyzej psami do adopcji, które jakos do adopcji isć nie chcą...

pisałam juz gdzieś - na odbiór po wyroku czeka 4-5 chartów - nie mamy żadnych info o nich oprócz tego, ze te psy są i czekają u kłusowników na to, zeby je odebrać - pytam - gdzie? za co?...nikt nie zaoferował w tym temacie pomocy...to co dopiero mówić o schorowanych, z podejrzeniem nerwowej postaci nosówki psach z naszego schronu...gdzie je dawać? za co leczyć?

ja wysiadam z tego pociagu...niestety:-(

Posted

Schronisko Elblaskie należy do Urzędu Miasta. Pracowników zatrudnia MPO.
Mnie wszyscy mowili, zebym dała sobie spokój bo kierowniczka ma ogromne plecy i nic nie zrobie. Ja przy pierwszym spotkaniu z prezydentem miasta spytalam o jakich plecach mi mówiono.
Urzędowo co cztery lata na prosbę organizacji prozwierzęcych urząd musi oglosic konkurs lub przetarg. Sęk w tym aby znależć organizacje , ktora podejmnie sie tego zadania. Organizacja musi być prężna , posiadać swoje fundusze . Ale to na końcu. Najpierw dowody zaniedbań.

Posted

basia0607 napisał(a):
Schronisko Elblaskie należy do Urzędu Miasta. Pracowników zatrudnia MPO.
Mnie wszyscy mowili, zebym dała sobie spokój bo kierowniczka ma ogromne plecy i nic nie zrobie. Ja przy pierwszym spotkaniu z prezydentem miasta spytalam o jakich plecach mi mówiono.
Urzędowo co cztery lata na prosbę organizacji prozwierzęcych urząd musi oglosic konkurs lub przetarg. Sęk w tym aby znależć organizacje , ktora podejmnie sie tego zadania. Organizacja musi być prężna , posiadać swoje fundusze . Ale to na końcu. Najpierw dowody zaniedbań.

"tego zadania",tzn.masz na myśli wygranie przetargu na prowadzenie schroniska przez organizację prozwierzęcą,czy dobrze rozumiem.Oraz wcześniejsze podważenie wiarygodności konkurencji?

na to jest problem-bo chyba żadna org.nie ma w planach odbcia/przejęcia/prowadzenia kieleckiego schronu:shake:

Posted

Szkoda Kobix!
W Krakowie xchron jet prowadzony przez TOZ- a kielecki TOZ nie podjąłby się tego?
Tylko bezsilnie rozkłada ręce? Brak tam ludzi operatywnych?

Posted

żeby przystąpić do przetargu trzeba mieć...schronisko!!! teren pod schroniskiem jest własnością PUK i na pewno nikomu tego nie odda w dzierżawę!

więc nie ma żadnej szansy na przejęcie prowadzenia schronu - zapomnijcie...no chyba, że wybudujemy kolejny schron...wtedy możemy przystąpić do przetargu oferując niższe stawki itd.

• 2 weeks later...
Posted

jutro miał być zabierany -do domu.na lepsze życie z człowiekiem,bez ulicy-dziś dowiedziałam się że nie żyje...

po raz kolejny zawiodłam,nie zdążyłam,nie pomogłam,nie zapomnę
mam dość