Flaire Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 [quote name='kingula']Flaire, skandalem jest to ze sedzia prosi do porownania o BOBa psa z klasy mlodziezy, ktory nie otrzymal zwyciestwa mlodziezy.[/quote]No rzeczywiście, skandal nad skandale! :roll: Quote
King Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 [quote]No rzeczywiście, skandal nad skandale![/quote] No tak skandalem może i trudno to nazwać, ale regulamin jest jeden i obowiązuje wszystkich jak widac niestety z pewnymi wyjątkami. :o Zostaje chyba nam tylko przymykać oczy na takie malutkie niedopatrzenia. :x Quote
Flaire Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 [quote name='King']No tak skandalem może i trudno to nazwać[/quote] :D [quote name='King']regulamin jest jeden i obowiązuje wszystkich jak widac niestety z pewnymi wyjątkami. :o [/quote]Warto sobie zadać pytanie, skąd sędzia z Francji ma znać polski regulamin. Prawdopodobnie stąd, że ktos mu miał go wytłumaczyć - i najwidoczniej nie zrobił tego adekwatnie. Pewnie najlepiej by było, gdyby na ringu u sędziów z zagranicy byli gospodarze, którzy mogliby pomóc ze szczegółami polskich procedur. Nie wiem, czy w tym przypadku był taki gospodarz, a jeśli tak, to dlaczego nastąpiła pomyłka. Ale... [quote name='King']Zostaje chyba nam tylko przymykać oczy na takie malutkie niedopatrzenia. :x[/quote]Jeśli chodzi o to akurat niedopatrzenie, to warto sobie zadać pytanie, czy ktoś coś na tym stracił. I ja osobiście nie widzę tu poszkodowanego. Mało doświadczony piesek przeleciał się po ringu jeden raz więcej, niż mu się należało - dla mnie super sprawa. :wink: Ogólnie rzecz biorąc, to ja widziałam, że różni sędziowie różnie robią porównania, bo w regulaminie chodzi o to, żeby wyszczególnić, które psy mają konkurować, a nie koniecznie ustalić konkretną procedurę. Tak więc np. jeśli jest wybierany Najlepszy Junior, to niektórzy sędziowie zapraszają tylko Najlepszego Juniora do porównania o rasę, a nie obu Zw. Mł.. bo już wiadomo, że ten drugi rasy nie wygra. Natomiast mnie się kiedyś zdarzyło, że ze Zw. Mł. na wystawie, gdzie Najlepszy Junior nie był wybierany, nie zostałam zaproszona do porównania o rasę przez polskiego sędziego. Ja (z suką) się o to dopomniałam i wpakowałam się na ring, ale oczywiście w takiej sytuacji zdawałam sobie sprawę, że moje szanse na wygranie rasy są bliskie zera. Natomiast właściciel psa, który dostał Zw. Mł. chyba nawet nie wiedział, że ma prawo do tego porównania, więc w ogóle do niego nie wyszedł. Ale nawet tę sytuację ja bym nazwała "drobnym niedopatrzeniem", a nie skandalem. :wink: Quote
King Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 Flaire zgadzam się ze wszystkim co napisałaś. Tym psem który wyszedł do porównania bez Zw.Mł był mój samek. Byłam przekonana że dostał Zw.Mł skoro wołali nas na ring. Dopiero w domu przeczytałam kartę oceny i zauwazyłam że tytuł jest nie zakreslony. Musiałam dzwonić do ZK i się pytać czy czasem sedzina nie zapomniała go wpisac. Jeżeli faktycznie tak było że zapomniała dopisac ten tytuł to i tak było juz za późno żeby to odkręcać. Takie niedopatrzenie natomiast może mieć czasami duże znaczenie bo czasami taki malutki tytulik z krajóweczki może zabraknąc do Mł. Champ. a na nastepna wystawkę piesek może już sie nie kwalifikowac do klasy młodziezy ze względu na wiek. Quote
Lara Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 gorzej jak do porownania o BOBa wchodzi pies z mlodziezy z ocena bdb, a ten ze Zw.Ml. stoi poza ringiem z taka mina :o sedzia niezagramaniczny.... nasz polski :-? :wink: Quote
Flaire Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 Lara, ja nie do końca rozumiem, co się Tobie wydarzyło... Czy wręczyli Ci cudzą teczkę, tzn. numer startowy na karcie oceny był nie Twój? Czy też numer był Twój, tylko opis nie ten, który słyszałaś? Quote
Lara Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 [quote name='Flaire']ja nie do końca rozumiem, co się Tobie wydarzyło... Czy wręczyli Ci cudzą teczkę, tzn. numer startowy na karcie oceny był nie Twój? Czy też numer był Twój, tylko opis nie ten, który słyszałaś?[/quote] ja wiem ze to skaplikowane... dostalam cudza teczke z cudzym opisem na cudzej karcie oceny... znaczy caly komplet byl nie moj. Byl to komplet dokumentow suczki, ktora stala na 1 lokacie, i ktorej wlasciciel trzymal w tym czasie w rece moja teczke, moj opis - ten co slyszalam - na mojej karcie oceny... sama nie rozumiem co zostalo pomylone i jak to sie moglo stac :-? Quote
Flaire Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 A czy u Was na ringu był tylko sędzia i sekretarz, czy jeszcze jacyś pomocnicy? Quote
Lara Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 zaloga byla 4 osobowa :) sedzia, asystent, gospodarz ringu i sekretarz. Gospodarz mi powiedzial, ze co za klopot wystarczy, ze sie zamienimy teczkami i po klopocie.... Quote
pszym Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 No to idź do związku i poproś o kopię opisu zgodnie ze swoim numerem startowym. To chyba ewidentna pomyłka. Quote
Ludek Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 Na wystawach jestem nowicjuszem, dopiero się uczę, co i jak. O tym, że sędzia nie uznaje Zw. Młodzieży powiedziała mi Pani, która wypełniała kartę oceny. Zdałam się na nią, francuskiego nie znam. Być może ona tez nie znała :wink:. Jeśli nie zasłużyliśmy na tytuł, to OK, mamy ocenę doskonałą i super opis więc jestem zadowolona. Natomiast jeśli słyszę się powyższy tekst, to czuję pewien niedosyt. Nic wielkiego się jednak nie stało. Jak na razie wystawy mi się podobają więc na pewno jeszcze na niejednej będziemy walczyć o tytuły :D . Quote
Flaire Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 [quote name='Ludek']O tym, że sędzia nie uznaje Zw. Młodzieży powiedziała mi Pani, która wypełniała kartę oceny. [/quote]Osoby, które wypełniają karty ocen to sekretarze ringowi. Ich zadaniem jest pisanie - to wszystko. Nie muszą wiedzieć absolutnie nic na temat wystawiania - i w moim doświadczeniu, najczęściej nie wiedzą, choć czasami zdarza się, że są to osoby doświadczone, nawet bardzo. Niemniej w żadnym przypadku nie powinny komentować tego, co robi sędzia - to jest całkowicie nie na miejscu i, jak sama widzisz, trochę przez to ta Pani namieszała, bo zaczęła się nieprawdziwa plotka. Wydaje mi się, że w tym przypadku tej Pani chodziło o to, że ten sędzia jest skąpy z przyznawaniem tego tytułu - taki skrót myślowy - bo może jeszcze tego dnia żadnego nie przyznał. Quote
bo Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 Papiery należy sprawdzać zaraz po zejściu z ringu, często się zdarza, że sekretarz ringowy robi się mądrzejszy od sędziego (ostatnio w Bytomiu miałam taką sytuację, że to sekretarz uznała , ze suka nie dostała ZW. Młodzieży!) lub jest niekompetentny i wpisuje głupstwa na karcie oceny (ocena bdb i CWC, tylko przytomność sędziego nie pozwoliła tej bzdurze na zaistnienie) a wszystko idzie na konto sędziego. Quote
Basenji Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 [quote name='bo']Papiery należy sprawdzać zaraz po zejściu z ringu, często się zdarza, że sekretarz ringowy robi się mądrzejszy od sędziego (ostatnio w Bytomiu miałam taką sytuację, że to sekretarz uznała , ze suka nie dostała ZW. Młodzieży!) lub jest niekompetentny i wpisuje głupstwa na karcie oceny (ocena bdb i CWC, tylko przytomność sędziego nie pozwoliła tej bzdurze na zaistnienie) a wszystko idzie na konto sędziego.[/quote] To fakt, sekretarze, często przed egzaminami, są "współustalaczmi" oceny dla psa. Bywa to irytujace, ale takie jest życie ringowe. Zdrówko :oops: Quote
Asiaczek Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 A ja już tyle razy pisałam na tym topiku i nie tylko na tym, aby sprawdzać dokumenty zaraz po zejściu z ringu! I co? I nikt nie słucha bajdurzenia Asiaczka, a trzeba było. Ale z tego wynika, że najlepiej uczyć się na własnych błędach, prawda? No cóż... A do wystaw się nie ma co zrażać. Nie prezentuj swojego pupila u p. Z. Jakubowskiego, jeśli uważasz, że zachował się w stosunku do Ciebie nieładnie. Lecz nie przekreślaj od razu wszystkich polskich sędziów, dobrze? Pzdr. Quote
ofca Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 [quote name='Asiaczek']A ja już tyle razy pisałam na tym topiku i nie tylko na tym, aby sprawdzać dokumenty zaraz po zejściu z ringu! I co? I nikt nie słucha bajdurzenia Asiaczka, a trzeba było. Ale z tego wynika, że najlepiej uczyć się na własnych błędach, prawda? No cóż... A do wystaw się nie ma co zrażać. Nie prezentuj swojego pupila u p. Z. Jakubowskiego, jeśli uważasz, że zachował się w stosunku do Ciebie nieładnie. Lecz nie przekreślaj od razu wszystkich polskich sędziów, dobrze? Pzdr.[/quote] Amen :wink: pozdrawiam iwona Quote
Flaire Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 [quote name='ofcaa']Amen [/quote]A ja jednak chcę coś dodać do tego. Pomimo że do końca nie rozumiem, co się na tym ringu wydarzyło - i nigdy tak naprawdę tego wiedzieć nie będziemy - to jest dla mnie oczywiste, że ktoś z ekipy co najmniej popełnił tam błąd, na skutek którego Lara dostała cudzą teczkę - a być może również jakieś inne błędy. Moje pytanie: czy osoby, które uważają taki błąd za "skandal" same są nieomylne? Błędy zdarzają się wszędzie, w każdej dziedzinie - również na ringach wystawowych. Np. sekretarze ringowi to najczęściej, w moim doświadczeniu, osoby bardzo młode i bez doświadczenia wystawowego, więc błędy w zapisach na otrzymywanych przeze mnie kartach ocen są popełniane częściej niż nie... Ale dodam też, że praca sekretarza nie jest łatwa i gdy sama sekretarzowałam, też zdarzyło mi sie kilka błędów, z których na szczęście większość, choć nie wszystkie, udało się wychwycić przed oddaniem teczek wystawcom. Ale do sedna sprawy. Poza oczywistym błędem obsługi ringu (sędziego bądź pomocników), zostały tutaj popełnione co najmniej dwa błędy przez niedoświadczonego wystawcę, które sporo pogorszyły stan sytuacji. Jeden z nich był już wymieniany kilkakrotnie - zbyt późne sprawdzenie papierów. Kilka osób radzi sprawdzać je zaraz po zejściu z ringu. Ja radzę robić to wcześniej - jeszcze przed zejściem z ringu. Dlaczego? A właśnie po to, żeby nie kusiło potem popełnienie drugiego - i moim zdaniem bardziej karygodnego - błędu, który został w tym przypadku popełniony, a mianowicie, żeby nie było potrzeby PRZERYWAĆ SĘDZIOWANIA w celu wyjaśnienia wcześniejszego błędu. To, moim zdaniem, jest niedopuszczalne. Niedawno miało coś podobnego miejsce, podczas gdy ja byłam na ringu z moim psem. Sędziowanie zostało przerwane na dobre 5-10 minut w celu wyjaśnienia jakiejś sprawy. W tym czasie, wystawcy z psami prażyli się w pełnym słońcu, czekając aż Pani Sędzia skończy pertraktacje. :roll: Jeśli w wypadku tu opisanym wystawca również spowodował taką przerwę, to ja nie dziwię się, że sędzia się zezłościł - poza tym, że jest to bardzo nie fair w stosunku do obecnych na ringu wystawców (lub tych czekających na wejście na ring), to jeszcze przerywa to koncentrację i pracę sędziego i może łatwo doprowadzić do kolejnego błędu, który potem znów ktoś inny będzie opisywał jako "skandal" na konto tego sędziego. Tak więc jeśli macie potrzebę wyjaśnić jakieś ringowe niedociągnięcia - a takie niedociągnięcia w moim doświadczeniu zdarzają się, jak już pisałam, bardzo często, najczęściej w postaci źle zaznaczonych kart ocen - i nie zrobicie tego natychmiast po otrzymaniu teczki, jeszcze przed tym, jak sędziowanie pociągnie się dalej, to z grzeczności dla pozostałych wystawców i z szacunku dla trudnej pracy ekipy sędziowskiej, bardzo proszę, wstrzymajcie się z tym aż do przerwy na ringu - najlepiej przerwy pomiędzy sędziowaniem różnych ras. Quote
ofca Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 [quote name='Lara']bardzo fajny opis mojej suczki co mnie bardzo cieszlo... W koncu szczena mi opadla jak w tej stawce postawil moja sunie na 4 - ostatniej pozycji .... .....[/quote] dziwne ale sie zdarza :wink: [quote name='Lara']To nie jest opis mojej suczki tylko karta opisu i opis i teczka suczki, ktora sedzia ustawil na 1 miejscu!! A tam byla ocena bdb.....[/quote] na 1 lokacie staje suka z bdb a na 4 z dosk no luzik normalnie 8) chyba sedzia był juz zmęczony :wink: [quote name='Lara']doczekalam prawie do konca calego sedzowania [/quote] no to chyba nie przerwano jednak sedziowania,wiec o co te pretensje? [quote name='Lara']i uslyszalam od sedziego kilka niemilych slow pod adresem swoim i mojej suni... po ktorych zrobilo mi sie bardzo przykro, bo ewidentnie nie chcial przyznac sie do pomylki....[/quote] te fragmenty oddaja moim zdaniem sedno sprawy i tyle. pozdrawiam iwona Quote
orsini Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 [quote name='Lara']no to mi sie dostalo po uszach... :shake: :cry:[/quote] nie:))ofcaa jest po Twojej stronie! a ja bym nie czekala do konca oceny tylko od razu sie pytala, bo potem to juz sedzia w ogole nic nei bedzie pamietal... a Ty mowie Ci udaj glupa i popros o xero-moze Ci nie skreslil tej karty oceny i jednak masz Zw.Mlodziezy :lol: :lol: :lol: Quote
Lara Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 [b]ofcca[/b] i [b]orsini[/b] - dziekuje za wsparcie :D dostalam nauczke i tyle :( Quote
orsini Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Lara-rozne rzeczy sie zdarzaja, mnie juz chyba nic nie zdziwi:)))))wiec glowa do gory:))nie skreslaj polskich wystaw tylko konkretne osoby :lol: :lol: :lol: :lol: Quote
Lara Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 [quote name='orsini']rozne rzeczy sie zdarzaja, mnie juz chyba nic nie zdziwi[/quote] a mnie jeszcze wiele dziwi....ale pewnie juz tez niedlugo :wink: Quote
Dorota_Fiszer Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Dokumenty naprawde warto sprawdzac zaraz po zejsciu z ringu - moja karta z Opola jest cala pokreslona (obsluga ringowa pierwszy raz) i obok sa dopisane wszystkie tytuly i wnioski :roll: Jednak ciekawsza byla ocena klasy posredniej (jako pierwsza na ringu).Pepper dostal druga lokate i sedzia chcial mu przyznac rezerwowe CWC (sedzia z Austrii). Od razu sie wtracilam i okazalo sie,ze nikt sedziemu nie objasnil zasad przyznawania wnioskow itp.w Polsce i musialam robic to ja - wystawca ! A na ringu byly 4 osoby ..... Quote
pszym Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 [quote name='Dorota & Fiszer']Dokumenty naprawde warto sprawdzac zaraz po zejsciu z ringu - moja karta z Opola jest cala pokreslona (obsluga ringowa pierwszy raz) i obok sa dopisane wszystkie tytuly i wnioski :roll: Jednak ciekawsza byla ocena klasy posredniej (jako pierwsza na ringu).Pepper dostal druga lokate i sedzia chcial mu przyznac rezerwowe CWC (sedzia z Austrii). Od razu sie wtracilam i okazalo sie,ze nikt sedziemu nie objasnil zasad przyznawania wnioskow itp.w Polsce i musialam robic to ja - wystawca ! A na ringu byly 4 osoby .....[/quote] Ja też w Warszawie miałem II lokatę i też wychodziłem do porównania o Res. CACIB... Quote
Recommended Posts