Jump to content
Dogomania

Kundelek + Agility - możliwe?

Recommended Posts

Posted

Witam.
Mam 8-mio letniego kundelka, wielkości labradora, może większy, mieszanka doga niemieckiego z czymś jeszcze. Wiem, że jest to starszy pies, ale jest we wspaniałej kondycji i bardzo lubi bieganie, skakanie itp. Ale.. jest kundelkiem..
I tu zaczynają się schody, czy kundelek się do tego nadaje? Czy w ogóle można? Czy nie jest za stary?..
Uwielbia pracę z ludźmi, jest posłuszny itp..

Dodam jeszcze, że jestem członkiem ZKwP (właściwie nie ja, ale moja mama, ja nie mam skończonych 16 lat więc formalnie nie mogę, pies jest zapisany na mamę) i mam psa z rodowodem, ale to chyba raczej nic nie znaczy, bo w agility miałby startować kundelek..

Posted

Ja z Agility też dopiero zaczynam, mam haszczaka i kundlicę filigramową i to głownie z nią chce to trenować, czytałam tutaj wiele na forum i rasowość chyba nie ma tutaj nic do tego, ważne żebyście się z psem świetnie bawili ;) poczytaj sobie wątki wszystkiego się z nich dowiesz ;)

Jak zacząć, czego się najpierw uczyć itd ;)

Pozdrawiam!
Życzę wiele sukcesów i świetnej zabawy z psiakami!

Posted

Kundelek w agility startować też może, niektóre z psów odnoszących w Polsce największe sukcesy to właśnie kundelki.
Wiek już dość poważny jak na dużego psa, ale skoro pies jest w dobrej formie to możecie spróbować.
Proponuję udać się do jakiegoś klubu na trening i zobaczyć, jak Wam się spodoba - a dalej zobaczysz, jak się sytuacja rozwinie. Grunt, żebyście się dobrze bawili, a kto wie, może jeszcze w jakichś zawodach postartujecie.

Posted

Ja mam suczkę 2 lata Goldena bez rodowodu...
Chciałabym z nią spróbować z Agility ale nie ma w pobliżu żadnego klubu...
Jest jakas możliwośc innej formy treningu?
Jest w miarę posłuszna i czasmi jak z nią chodze na plac i skacze przez takie słupki do chodzenia z równowag to jest ok. Tylko czasem ma odchyły i niechce ale to żadziej.... Ciekawi mnie jakby ze mną trenowała ale nie mam jak....

Posted

Maziak - poczytaj sobie ten temat - wszystko o samodzielnym trenowaniu, głównie jak zbudować samemu poszczególne przeszkody, żeby były bezpieczne.

[url]http://www.dogomania.pl/forum/f905/trasa-inaczej-czyli-podworkowe-aligity-105031/[/url]

• 3 months later...
Posted

a tutaj dowód, że kundel w agility daje sobie świetnie radę:loveu:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f80/ka-fort-grupa-wiosna-2009-a-138646/[/URL]

• 4 months later...
Posted

[quote name='sachma']Czy kundelki mogą też startować na zawodach? jeśli tak to czy na zawodach każdego szczebla, czy są jakieś zawody "niedostępne" dla nich?[/quote]
Oczywiście, że mogą. :) Polecam lekturę regulaminu agility ;)
Ale tak konkretniej. W Pucharze Polski mogą startować. Mogą też w Mistrzostwach, ale tytułu Mistrza Polski (o ile się nie mylę) nie mogą dostać. Z tego co wiem M. Europy, Świata są dostępne tylko dla rasowców. Jednakże są też organizowane Mistrzostwa np. Świata psów nierasowych. No i we wszystkich zawodach nieoficjalnych (nie dających wpisu do książeczki pracy) mogą startować. :)

To tyle, jeśli mnie pamięć nie myli ;)