Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Serdecznie
Mam problem z moją 2 miesięczną sunia:-(
jest u mnie od tygodnia i nie umiem ją nauczyć sypiania osobno.Z tego co wiem wcześniej sypiała w łóżku z córką swojej byłej właścicielki:-( więc poprostu się nauczyła.Wytrzymuje jej piszczenie i wstawanie co godzine by ją zanieść i o patulić do 5 rano ale potem kapituluje ze zmęczenia i sama zabieram ją do siebie:angryy: wiem źle robię,ale mała jest bardziej wytrwała niż ja:placz: a w pracy usypiam nad dokumentami:angryy:. Proszę doradzcie mi co mam zrobić aby małą wreszcie zaczeła sama spać:-(

Posted

Uloz legowisko szczeniora tuz przy lozku, bys mogla ja poglaskac, jak sie przebudzi.
Do legowiska daj kocyk, moze mlodej zimno, sprawdza sie tez tykajacy budzik i termofor z ciepla woda.
No i cierpliwosc, to psie dziecko, po zmianie miejsca, zasad, szuka bliskosci.
Niezaleznie od typu psa, mnostwo informacji i podpowiedzi:
[URL="http://www.owczarek.pl/zofia/journal/default.asp"]Owczarek.pl - Szczeniak w domu - Blog Zofii[/URL]
PS. Skoro odchowalas 3 tygodniowe szczenie, to chyba wiesz jak to wyglada przy maluszku ;)?

Posted

[quote name='Motyli']Witam Serdecznie
Mam problem z moją 2 miesięczną sunia:-(
jest u mnie od tygodnia i nie umiem ją nauczyć sypiania osobno.Z tego co wiem wcześniej sypiała w łóżku z córką swojej byłej właścicielk [/quote]

Tego to żadnego psa nie trzeba uczyć , nawet schroniskowe biedy pchają sie do łóżek.Też uważam jak Kario , zaproponuj jej bliskość ale oddzielne łóżko, tylko konsekwentnie. Sunia jak urośnie to będzie jak znalazł, inaczej z każdym dniem bedzie tylko trudniej.Na efekt trzeba będzie trochę poczekać.

Posted

Karjo2 z "Brutusem" nie miałam tyle problemu już po 2 dniach spał sam u siebie . Barca jest wyjątkowo uparta potrafi budzić się co godzinę i stanąc przy łóżku i piszczeć(sama nie pcha się do łóżka)Przed snem opatulam ją miękkim kocykiem który sobie upodobał śpi w miękkim legowisku koło naszego łóżka praktycznie całą noc trzymam ręke w jej legowisku żeby nie czuła się samotnie a ona i tak pcha się do nas... pod kołdrę :shake:.
Pozwoliłam jej sypiać na fotelu w ramach "zgody" przesypia teraz 3 godziny i pobudka... w sumie to już coś:) w dzień nie pozwalamy jej nawet na łóżko wchodzić,nie wiem czy nie przesadzamy z tym:-o tylko na fotel ma zgodę.

Posted

powiem tak, mialam szczeniaka i ona tez ciagle do lozka chciala, a ja nie chcialam by ona ciagle ze mna spala, no bo wiecie...problem na przyszlosc...

no to ja zrobilam tak:
kilka nocy spala ze mna normalnie w lozku,ale tak ze mnie nie dotykala(i nie byla pod koldra)
nastepnie wzielam jej ulubiony koc i polozylam go na koniec lozka, tak zeby wiedziala ze to jest jej miejsce na lozku, i dalej nie ma wstepu. tak to ona spala ze 2 tygodzie ;)
az w koncu dalam jej kocyk do legowiska,a legowisko lezalo kolo lozka... bylo piszczenie, ale juz nie takie. Po okolo trzech tygodniach mała sie nauczyla i na lozko wskakiwala tylko za pozwoleniem :evil_lol:

pomoglam?

Posted

[I]"(...)ale potem kapituluje ze zmęczenia i sama zabieram ją do siebie(...)"[/I]

chyba więcej nie muszę pisać :evil_lol: wiem, że jesteś zmęczona ale po prostu dajesz jej sygnału, że jak wystarczająco długo cię pomęczy to i tak dostanie czego chce :roll:

jak oduczyć psa spania w łóżku - po prostu jej na to nie pozwalaj. Ja wogóle dałabym jej zakaz wchodzenia na łóżko...

...ale oczywiście jeśli chcesz, żeby mogła sobie na nim leżeć, tylko nie spała na nim w nocy... [I](dopiero zauważyłam, że nie :p )[/I]
może masz możliwość zamykania drzwi do pokoju (z psem i jej legowiskiem na zewnątrz) kiedy kładziesz się spać? Jednocześnie dużo zainteresowania sunią, chwalenia, głaskania, zabaw, nawet jedzenia na jej własnym posłanku (a prawie nic na łóżku) - jak sunia się przyzwyczai, że jej posłanko jest super - posłanko (z psem ;) ) na noce wraca do pokoju.

Posted

Nie ważne, czy pies śpi pod kołdrą czy na. Skoro jest brany do łóżka a zaraz się mu na to nie pozwala, aby potem znowu go brać do łóżka - bo się "kapituluje".
Kogo chcecie oszukać? Psa czy siebie?:evil_lol:

Rozumiem, że problem jest męczący, więc już najłatwiej poradzę - połóż psu na legowisko Twoją kołdrę, pod którą teraz śpisz - podobnie się robi, gdy bierze się szczeniaka do nowego domu - oprócz szczeniaka bierze się także cały kocyk, lub jego część, i małe czuje jeszcze mamę i swój stary zapach. Taki kocyk wtedy wyraźnie daje psu znak, że to jest jego miejsce.
Czując tą samą wygodę i ten sam zapach będzie mu łatwiej zasnąć.
Najlepiej jeszcze jak położysz kołderkowe legowisko tuż przy Twoim łóżku.
Potem ewentualnie dasz kołdrę do prania a jemu coś innego dasz (oczywiście nie po kilku dniach - najlepiej na miesiąc daj mu ją abyś miała spokój) Jak będzie piszczał, to może prosi Cię o spacer? Sunia jest malutka i może nie wytrzymywać tak długo. Może wyjdź z psem jak będzie piszczała, a po powrocie może się położy na miejscu? Kto wie...

Posted

[quote name='xxxzdzujkaxxx']powiem tak, mialam szczeniaka i ona tez ciagle do lozka chciala, a ja nie chcialam by ona ciagle ze mna spala, no bo wiecie...problem na przyszlosc...

[/QUOTE]
jaki problem? :crazyeye: Chcesz to śpisz z psem i tyle. Nie widzę w tym żadnych problemów a i osobiście uwielbiam mieć futro w łóżeczku:loveu:

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']jaki problem? :crazyeye: Chcesz to śpisz z psem i tyle. Nie widzę w tym żadnych problemów a i osobiście uwielbiam mieć futro w łóżeczku:loveu:[/quote]

Tu się zgadzam z przedmówczynią!!Nie chodzi o jakikolwiek problem ale własną wygodę(bardzo nie lubię jak pościel pachnie pieskiem)po za tym wystarczy mi mąż w łóżku i zabieranie kołdry przez niego a tu jeszcze 2 mała lokatorka się trafiła:cry:.... po za tym fakt spanie z pieskiem to jest przyjemność(nie licząć powyższych przykładów)jak z małym "grzejnikiem"
Dziękuję za rady będe próbować, mam nadzieję to da wreszcie efekty:eviltong::bigcool: