Motyli Posted January 5, 2009 Posted January 5, 2009 Witam Serdecznie Mam problem z moją 2 miesięczną sunia:-( jest u mnie od tygodnia i nie umiem ją nauczyć sypiania osobno.Z tego co wiem wcześniej sypiała w łóżku z córką swojej byłej właścicielki:-( więc poprostu się nauczyła.Wytrzymuje jej piszczenie i wstawanie co godzine by ją zanieść i o patulić do 5 rano ale potem kapituluje ze zmęczenia i sama zabieram ją do siebie:angryy: wiem źle robię,ale mała jest bardziej wytrwała niż ja:placz: a w pracy usypiam nad dokumentami:angryy:. Proszę doradzcie mi co mam zrobić aby małą wreszcie zaczeła sama spać:-( Quote
karjo2 Posted January 5, 2009 Posted January 5, 2009 Uloz legowisko szczeniora tuz przy lozku, bys mogla ja poglaskac, jak sie przebudzi. Do legowiska daj kocyk, moze mlodej zimno, sprawdza sie tez tykajacy budzik i termofor z ciepla woda. No i cierpliwosc, to psie dziecko, po zmianie miejsca, zasad, szuka bliskosci. Niezaleznie od typu psa, mnostwo informacji i podpowiedzi: [URL="http://www.owczarek.pl/zofia/journal/default.asp"]Owczarek.pl - Szczeniak w domu - Blog Zofii[/URL] PS. Skoro odchowalas 3 tygodniowe szczenie, to chyba wiesz jak to wyglada przy maluszku ;)? Quote
ewtos Posted January 5, 2009 Posted January 5, 2009 [quote name='Motyli']Witam Serdecznie Mam problem z moją 2 miesięczną sunia:-( jest u mnie od tygodnia i nie umiem ją nauczyć sypiania osobno.Z tego co wiem wcześniej sypiała w łóżku z córką swojej byłej właścicielk [/quote] Tego to żadnego psa nie trzeba uczyć , nawet schroniskowe biedy pchają sie do łóżek.Też uważam jak Kario , zaproponuj jej bliskość ale oddzielne łóżko, tylko konsekwentnie. Sunia jak urośnie to będzie jak znalazł, inaczej z każdym dniem bedzie tylko trudniej.Na efekt trzeba będzie trochę poczekać. Quote
Motyli Posted January 6, 2009 Author Posted January 6, 2009 Karjo2 z "Brutusem" nie miałam tyle problemu już po 2 dniach spał sam u siebie . Barca jest wyjątkowo uparta potrafi budzić się co godzinę i stanąc przy łóżku i piszczeć(sama nie pcha się do łóżka)Przed snem opatulam ją miękkim kocykiem który sobie upodobał śpi w miękkim legowisku koło naszego łóżka praktycznie całą noc trzymam ręke w jej legowisku żeby nie czuła się samotnie a ona i tak pcha się do nas... pod kołdrę :shake:. Pozwoliłam jej sypiać na fotelu w ramach "zgody" przesypia teraz 3 godziny i pobudka... w sumie to już coś:) w dzień nie pozwalamy jej nawet na łóżko wchodzić,nie wiem czy nie przesadzamy z tym:-o tylko na fotel ma zgodę. Quote
xxxzdzujkaxxx Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 powiem tak, mialam szczeniaka i ona tez ciagle do lozka chciala, a ja nie chcialam by ona ciagle ze mna spala, no bo wiecie...problem na przyszlosc... no to ja zrobilam tak: kilka nocy spala ze mna normalnie w lozku,ale tak ze mnie nie dotykala(i nie byla pod koldra) nastepnie wzielam jej ulubiony koc i polozylam go na koniec lozka, tak zeby wiedziala ze to jest jej miejsce na lozku, i dalej nie ma wstepu. tak to ona spala ze 2 tygodzie ;) az w koncu dalam jej kocyk do legowiska,a legowisko lezalo kolo lozka... bylo piszczenie, ale juz nie takie. Po okolo trzech tygodniach mała sie nauczyla i na lozko wskakiwala tylko za pozwoleniem :evil_lol: pomoglam? Quote
owca Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 [I]"(...)ale potem kapituluje ze zmęczenia i sama zabieram ją do siebie(...)"[/I] chyba więcej nie muszę pisać :evil_lol: wiem, że jesteś zmęczona ale po prostu dajesz jej sygnału, że jak wystarczająco długo cię pomęczy to i tak dostanie czego chce :roll: jak oduczyć psa spania w łóżku - po prostu jej na to nie pozwalaj. Ja wogóle dałabym jej zakaz wchodzenia na łóżko... ...ale oczywiście jeśli chcesz, żeby mogła sobie na nim leżeć, tylko nie spała na nim w nocy... [I](dopiero zauważyłam, że nie :p )[/I] może masz możliwość zamykania drzwi do pokoju (z psem i jej legowiskiem na zewnątrz) kiedy kładziesz się spać? Jednocześnie dużo zainteresowania sunią, chwalenia, głaskania, zabaw, nawet jedzenia na jej własnym posłanku (a prawie nic na łóżku) - jak sunia się przyzwyczai, że jej posłanko jest super - posłanko (z psem ;) ) na noce wraca do pokoju. Quote
Dagula Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 Nie ważne, czy pies śpi pod kołdrą czy na. Skoro jest brany do łóżka a zaraz się mu na to nie pozwala, aby potem znowu go brać do łóżka - bo się "kapituluje". Kogo chcecie oszukać? Psa czy siebie?:evil_lol: Rozumiem, że problem jest męczący, więc już najłatwiej poradzę - połóż psu na legowisko Twoją kołdrę, pod którą teraz śpisz - podobnie się robi, gdy bierze się szczeniaka do nowego domu - oprócz szczeniaka bierze się także cały kocyk, lub jego część, i małe czuje jeszcze mamę i swój stary zapach. Taki kocyk wtedy wyraźnie daje psu znak, że to jest jego miejsce. Czując tą samą wygodę i ten sam zapach będzie mu łatwiej zasnąć. Najlepiej jeszcze jak położysz kołderkowe legowisko tuż przy Twoim łóżku. Potem ewentualnie dasz kołdrę do prania a jemu coś innego dasz (oczywiście nie po kilku dniach - najlepiej na miesiąc daj mu ją abyś miała spokój) Jak będzie piszczał, to może prosi Cię o spacer? Sunia jest malutka i może nie wytrzymywać tak długo. Może wyjdź z psem jak będzie piszczała, a po powrocie może się położy na miejscu? Kto wie... Quote
WŁADCZYNI Posted January 6, 2009 Posted January 6, 2009 [quote name='xxxzdzujkaxxx']powiem tak, mialam szczeniaka i ona tez ciagle do lozka chciala, a ja nie chcialam by ona ciagle ze mna spala, no bo wiecie...problem na przyszlosc... [/QUOTE] jaki problem? :crazyeye: Chcesz to śpisz z psem i tyle. Nie widzę w tym żadnych problemów a i osobiście uwielbiam mieć futro w łóżeczku:loveu: Quote
Motyli Posted January 7, 2009 Author Posted January 7, 2009 [quote name='WŁADCZYNI']jaki problem? :crazyeye: Chcesz to śpisz z psem i tyle. Nie widzę w tym żadnych problemów a i osobiście uwielbiam mieć futro w łóżeczku:loveu:[/quote] Tu się zgadzam z przedmówczynią!!Nie chodzi o jakikolwiek problem ale własną wygodę(bardzo nie lubię jak pościel pachnie pieskiem)po za tym wystarczy mi mąż w łóżku i zabieranie kołdry przez niego a tu jeszcze 2 mała lokatorka się trafiła:cry:.... po za tym fakt spanie z pieskiem to jest przyjemność(nie licząć powyższych przykładów)jak z małym "grzejnikiem" Dziękuję za rady będe próbować, mam nadzieję to da wreszcie efekty:eviltong::bigcool: Quote
WŁADCZYNI Posted January 7, 2009 Posted January 7, 2009 Motyli dodatkowa kołdra, albo jedna większa i problem z głowy;) ostatecznie męża na posłanko;) Quote
Recommended Posts