Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja obstawiam wtorek. Bo dopiero jutro (i to niekoniecznie) przekroczy poziom 5.

Ale ja nie mam dużego doświadczenia - opieram się tylko na 3 razach u swoich suk, ale zawierzam doświadczeniu wieloletnich hodowców, którzy jak mantrę powtarzają,żeby kryć 2 dni po przekroczeniu 5 ng/ml, (co zwykle też oznacza 4 dni po przekroczeniu 2).

Jeśli planujecie kilka kryć, to pierwsze w poniedziałek, też nie byłoby chyba błędem. Przy jednym bałabym się falstartu.

Posted

Ja bym kryła poniedziałek i środę. Też miałam podobne wyniki ostatnio... ale dopiero we wtorek na USG dowiem się na ile słuszna była decyzja o kryciu za dwa dni przy takim

rezultacie.

Posted

Ja bym kryła poniedziałek i środę. Też miałam podobne wyniki ostatnio... ale dopiero we wtorek na USG dowiem się na ile słuszna była decyzja o kryciu za dwa dni przy takim

rezultacie.

Posted

rezultacie.

Posted

Dzięki za porady, jutro jedziemy :)

Trzymam za was kciuki :), u nas taka decyzja (miałam prawie identyczne wyniki progesteronu i kryłam w podobnych odstępach) zaowocowała bąblami. Jesteśmy po USG i szykujemy się na poród w połowie kwietnia :cool1:

Posted

U nas wygląda tak:

5dc - 02.03. - 0,2
9dc - 06.03. - 0,76
13dc - 10.03. - 2,78
15dc - 12.03. - 6,78 (dziś 10:30)

16dc - 13.03 - pierwsze krycie (21:40)
18dc - 15.03 - drugie krycie (9:10)
19dc - 16.03 - progesteron 22,77

Jak to widzicie?
Posted

16dc - 13.03 - pierwsze krycie (21:40)
18dc - 15.03 - drugie krycie (9:10)
19dc - 16.03 - progesteron 22,77

Jak to widzicie?

Ja też bym kryła 13stego i 15stego, a progesteronu po przekroczeniu 5 już nie mierzę. Myślę że później jego poziom nie ma znaczenia.

Posted

Ja też bym kryła 13stego i 15stego, a progesteronu po przekroczeniu 5 już nie mierzę. Myślę że później jego poziom nie ma znaczenia.

Progesteron sprawdzaliśmy po kryciu tylko kontrolnie, gdyż przy ostatniej cieczce był nijaki. Teraz grzecznie czekamy z zaciśniętymi kciukami...

• 3 weeks later...
Posted

U nas suka ktora miala:

26.01 - 1,29ng/ml

29.01 - 0,4ng/ml

30.01 - 0,35ng/ml

02.02 - 3,19ng/ml

w dniu 04.02. - 4,04ng/ml a w dniu 06.02. 14ng/ml, krylismy bez pospiechu 7-8-9.02 i mamy ciaze mnoga, "wylot" na 9-10.04 :) Druga suka mimo podawania hormonow nie ruszyla z owulacja, wiec idzie na przedwczesna emeryturke hodowlana.

Moje skromne zdanie, na podstawie obserwacji swoich suk, znajomych i uznanych lekarzy od rozrodu (dr Kalisz z Lodzi i dr Marczak z Wawy) - kryc 2-3 po przekroczeniu poziomu 5. Owulacje przyjmuje sie na poziom 5. U suk wcale nie rzadko zdarzaja sie zastoje - np moja - spodziewalam sie 4.02 juz powyzej 5 i co.. :) Niespodzianka. I to wcale nie jest odosobniony przypadek. Nie odwaze sie pojechac na krycie nigdy wiecej, jesli nie przekroczy tych 5. Pojechalam raz, progesteron sie cofnal i krycie nieudane. Na pewno nie ma co panikowac przy poziomach tak jak u mnie - przeciez nastepnego dnia po 14 bylo duzo wiecej. Jesli obserwujemy bacznie suke i jej wyniki, to nawet jesli jednego dnia miala 3 a drugiego 14, to i tak nie ma co panikowac. Udane krycie nie zalezy od wartosci cyferki w danym dniu. Liczy sie czas :) Owulacji sie nie przeskoczy, dojrzewania komórki tez nie, te 2-3 dni od owulacji mamy spokojnie... a gdzie tam krycie przy 3, suka przytrzyma progesteron, bedzie owulacja, komorka dojrzeje, a plemniki zdaza umrzec z nudy i bezrobocia :)

Znajoma pojechala na chybil trafil na krycie w sylwestra (labo i tak nieczynne, a wyprawa do Monachium) przy poziomie miedzy 1,5-2. Jesli progesteron rozl ksiazkowo, to ostatnie krycie wypadalo jakos w owulacje lub dzien po. Kryli kilka razy, ale wczesnie - efekt? Mnoga ciaza, ale wiekszosc to samce.

Posted

Oj gdyby to było takie proste..

Przeczytałam przed kryciem ten wątek 3 razy i wynika z niego, że niektóre suki mają też tak, że jednego dnia 4 a dwa dni później już 27.

Zastanawiam się też co z literaturą, która podaje różne wartości dla owulacji, niekoniecznie 5.

Ja kryłam zdecydowanie za wczesnie jak na to co mówią lekarze (przy poziokie około 4) już nie pamiętam, ale jest gdzieś w wątku. Była piękna ciąża (w rasie w której rodzą się średnio 4) - 2 dziewczynki - czyli tak jak chciałam :) :) Być może wczesne krycie spowodowało, taką ilość szczeniat, ale wcale niekoniecznie...być może predyspozycje matki, ojca, pierwsza ciąża etc. etc.
Ja zawsze będę kryła wcześnie - chyba, że będą zamówienia na chłopaków :P

Posted

Jesli jednego miala 4, a dwa dni pozniej 27 to znaczy, ze owulacja byla albo dzien po 4 albo wieczorem tego samego dnia, wiec krycie w dniu 27 albo dzien po 27 teoretycznie bedzie najlepsze. Jedna moja suka jest napalona juz tydzien przed tym zanim jest gotowa do krycia, druga natomiast po przekroczeniu 5 - jak pojechalam przy progesteronie ponizej 5 byla totalna awersja do samca i proba zjedzenia go ;-) Pierwsze natomiast krycie miala oklo 36h po wyniku 6, nie byla zbyt chetna i probowala psa zjesc, drugiego dnia pieknie stala :-)

Posted

Dla mnie najbardziej wartościowy jest pierwszy skok progesteronu do wartości >2ng, ponieważ jest powiązany z wyrzutem LH. Sama owulacja nie wpływa bezpośrednio na poziom progesteronu, tylko u większości suk wypada około 48h po wyrzucie LH i zwykle jest to około 5ng/ml (ale może być nieco mniej lub więcej). Najbardziej wiarygodne byłoby badanie progesteronu + USG jajników :) . Oczywiście monitorujemy wzrost progesteronu po wyniku 2ng i jeżeli ładnie rośnie to jesteśmy w domu i liczymy 2 doby od wyrzutu jako owulacje + 2 doby na dojrzewanie komórek :)

• 2 weeks later...
Posted

morgan i jak zrobiłaś? 

Ja też bym przesunęła dzień dalej.

Zacytuję siebie żeby było wszystko w jednym:

No to teraz ja. Dawno mnie nie było, bo nic nie badaliśmy - psy miałam na miejscu. Teraz jedziemy za granicę i:

02.03. - progesteron 3,84 (5 dzień)

03.03. - progesteron 4,6 (6 dzień)

Krycie mamy umówione jutro pod wieczór i pojutrze. Droga bardzo daleka więc nie mogę jutro rano zbadać poziomu i wyjechać dopiero po badaniu. Patrząc na zachowanie suki i psów to chyba dobry moment. Jak myślicie?

Krycie było w takim terminie jak pisałam - czyli siódmego i ósmego dnia cieczki (szóstego dnia był progesteron 4,6). Dzisiaj USG potwierdziło ciążę mnogą - co najmniej 3-4 maluchy :-))) Tak więc nawet jeśli było ciut za wcześnie "nasionka" poczekały na odpowiedni moment :-) :-)

Teraz mamuśka grubnie i ma humory na potęgę ;-)

Pozdrawiam

Justyna

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Dokładam kolejne nasze wyniki do tego wątku.

5 dzień - 0,25

9 dzień - 0,66

11 dzień - 1,82

13 dzień - 7,38

14 i 16 dzień krycie

i czekamy na efekty :)

• 2 months later...
Posted

Przewertowałam cały wątek ;))

4 - 0,61
7 - 1,16
9 - 0,95
11 - 0,86 o 9 rano w jednej klinice, w innej klinice o 17 - 0,64

14  z rana - 3,74

Jutro (15 dnia) ostatnie badanie progesteronu i przewidujemy 16 i 17 dzień inseminacja, ewentualnie 17 i 18 dzień, zależy od jutrzejszej wartości.

edit: 15 dnia - 5,63.