aleksandra2323 Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Bardzo proszę dzielcie się swoimi obserwacjami: po jakiej karmie pies czuł się dobrze, a jaka była niewypałem? Przed, po, bez operacji? Quote
Natalia i Galwin Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 Ja w karmy dla dysplastyków nie wierzę. Zawierają one tylko śladowe ilości siarczanu chondronityny i glukozaminy. A to niestety nie wystarcza. Swojemu psu (po zabiegu pectinoctomi w wieku 7 miesięcy) daje karmę koebers ([URL="http://www.koebers.com.pl/produkty.html"]Produkty Köber's - Karma dla psa, Suplementy dla psa.[/URL]). Codziennie dostaje Chondrocan. Pies jest w wyśmienitej kondycji. Ma niecałe 3 lata. Quote
Anne Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 niestety mało wypowiedzi ale może ja ponowię temat będę wdzięczna za każdą radę czy w ogóle jest jakaś polecana karma i widać efekty! pozdrawiam Quote
Delay Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 To może ja odświeżę. Ja po rozmowach z ortopedami zdecydowanie wybieram Hill's J/D, widziałam bardzo dobre efekty u psiaków tak z lżejszą jak i z ciężką dysplazją. Moja starsza suka od 3 lat już jest na zwykłym Hill'sie L&R i póki co to jest karma z której jestem najbardziej zadowolona.;) Quote
holmes Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 A co sądzicie o reklamowanym na forum Arthrixie? Widzę, że jest jego promocja. Zawiera jakąś substancję Cetyl-M. Czy to działa? Quote
Anne Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Nasza suka niestety chyba jest uczulona i na Hill's J/D (bosh)i na Royala ... sama nie wiem co jej jest. Jest jakiś składnik i w Royalu i w Hill'sie co wywołuje u niej uczulenie (hills - swedzenie skory; royal - grzybica uszu) - od poniedziałku znów dieta. Ciekawe jaka teraz karma?:) - eukanuba?czy coś innego - zobaczymy. Quote
spadzista Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 no właśnie cetyl m -czy to działa tak jak pięknie to opisują? Quote
Laura1108 Posted August 13, 2010 Posted August 13, 2010 Mój Bastuś ma ciężką dysplazję prawego stawu lewy w lepszym nieco stanie dr Janicki - ortopeda powiedział , że wystarczy zwykła karma bytowa do której co drugi miesiąc mamy dodawać glukozamine lub chondroitynę to akurat do wyboru bo działa tak samo , my wybraliśmy glukozaminę kupujemy przez internet i tak opakowanie 90 tabletek , i mamy na równe 30 dni po trzy tabletki dziennie tak więc mam pewność , że pies dostaje co trzeba bo z karmami to rówżnie bywa . Dr Janicki powiedział również , żeby nie przecholować z tymi specyfikami ponieważ organizm psa nie zostawi nadmiaru na póxniej tylko wydali więc to strat pieniędzy non stop faszerować psa glukoza... czy chondroityną i jeszcze karmy z tym . Wszystko też zależy od indywidualnego przypadku dysplazji . Co do karmy to ja od poaczątku jak mam psy staram się by to jednak były karmy z wyższej półki : kiedyś RC , Hills , Eukanuba jednak te nieco podupadły na jakości co widziałam po psiej kupie czy bąkach obecnie dajemy Acana Adult , Brit Care , First Class różnie :) Quote
Martens Posted August 17, 2010 Posted August 17, 2010 [quote name='Natalia i Galwin']Ja w karmy dla dysplastyków nie wierzę. Zawierają one tylko śladowe ilości siarczanu chondronityny i glukozaminy. A to niestety nie wystarcza. [/QUOTE] To akurat prawda. Lepiej te składniki suplementowac osobno, a karmę podawać wysokiej jakości, lekkostrawną i z dużą ilością mięsa, żeby utrzymac mięsnie (które bądź co bądź trzymają staw) w jak najlepszej kondycji - plus uważać na wage - ale unikac karm typu light z dużą ilością wypełniacza, bo na takich zejdą i mięśnie prócz masy, niestety. Quote
Delay Posted December 9, 2010 Posted December 9, 2010 To co może w Hill'sie i RC uczulań to m.in kukurydza, z resztą podobnie jest z ProPlanem. Ja przerzuciłam moją dysplastyczkę na Acanę Grasslands i stwierdzam, że muszę się przyłączyć do opinii, że w karmach dla dysplastyków cudów nie ma. Ostatnio stwierdziłam że skład bytowej Acany choćby Grasslands, czy Orijena, lepiej się prezentuje nawet pod kątem zawartości chondroityny z glukozaminą niż np. RC mobility czy Hill's J/D. Ja już miałam dosyć kukurydzy, ale moje obie suki na Hill'sie dobrze się miały i nie miałam powodów na narzekań. Dysplastyczka dostaje i tak Canosan, jeden z lepszych chondroprotektorów z GLME, siarczanem chondroityny i kwasem hialorunowym - i to po tym są naprawdę efekty, już 1,5 roku codziennego praktycznie stosowania i odżyła moja wiara w porządne chondroprotektory. Quote
Recommended Posts