Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 835
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

nie... w sumie od dłuższego czasu ani nie tyle ani nie chudnie (chociaż powinna, ale z nią to jest bardzo trudne), po polcortolenie wyglądała grubiej, ale już go długo długo nie dostaje...

Posted

Tyle czasu mnie nie było, a Ty biedna nadal w schronie?
Dziewczyny, a jak z Fortekorem? Wiem, ze jest drogi, ale mojej staruszce bardzo pomaga na chore serducho... dzięki niemu biedna praktycznie przestała kaszleć i ksztusić się.

Posted

a forektor jak i na co konkretnie działa? Prawdę mówiąc jeszcze nigdy żadnego psiaka nie leczeliśmy tym.
Kropka teraz dostaje 2 x vetmedin 2,5 mg , 2 x enarenal 5 mg , 2 x diprophilinum, 1 x furosemidum, 1 x spironol... Chyba wszystko wypisałam.

Posted

[quote name='Mysia_']a forektor jak i na co konkretnie działa? Prawdę mówiąc jeszcze nigdy żadnego psiaka nie leczeliśmy tym.
Kropka teraz dostaje 2 x vetmedin 2,5 mg , 2 x enarenal 5 mg , 2 x diprophilinum, 1 x furosemidum, 1 x spironol... Chyba wszystko wypisałam.[/QUOTE]
Znalazłam taki oto opis Fortekoru:

[B]Nazwa:[/B] Fortekor dla psów [B]Skład:[/B] Chlorowodorek benazeprilu 5 lub 20 mg [B]Właściwości farmakologiczne:[/B] Benazepril HCL w wyniku hydrolizy uwalnia substancję czynną - benazeprilat - inhibitor konwertazy angiotensyny. Zahamowanie przejścia angiotensyny I w angiotensynę II hamuje wszystkie reakcje wywołane przez angiotensynę II. Fortekor zmniejsza ciśnienie napełniania komorowego i zwiększa pojemność minutową oraz koryguje zaburzenia neurohormonalne w niewydolności serca. Zmniejsza się stężenie angiotensyny II i aldosteronu we krwi, co prowadzi do rozszerzenia naczyń i mniejszej retencji płynów. Przepływ obwodowy krwi w mięśniach szkieletowych i w nerkach wykazuje tendencję wzrostową. Fortekor wywołuje znaczne złagodzenie objawów chorobowych związanych z niewydolnością serca (kaszel, duszność) oraz zwiększa wydolność wysiłkową, co znacznie poprawia jakość życia chorych psów. Po doustnym podaniu benazepril jest szybko wchłaniany z przewodu pokarmowego, następnie częściowo metabolizowany do aktywnego związku, benazeprilatu, którego najwyższe stężenie w surowicy krwi pojawia się w 2 godz. po zażyciu. U chorych psów stężenie benazeprilatu we krwi w stanie stacjonarnym jest zależne od wielkości dawki dobowej. Kinetyka leku nie ulega zmianie w przebiegu wielokrotnego podawania dawek 5-20 mg 1x na dobę. Długotrwałe stosowanie leku nie prowadzi do jego znaczącej kumulacji. Poziom stężenia benazeprilatu w surowicy ustala się po 2-3 dniach. W porwnaniu ze wstrzyknięciem dożylnym dostępność biologiczna preparatu Fortekor w tabletkach, oceniana na podstawie porównania z podaniem dożylnym, wynosi ok. 13%. Treść pokarmowa zwalnia wchłanianie leku, ale nie wpływa na jego wchłoniętą iliść. W związku z tym Fortekor może być przyjmowany po lub w trakcie posiłków. Benazepril i benazeprilat wiążą się z białkami surowicy. Eliminacja następuje w równym stopniu drogami nerkową i żółciową, dlatego też nie jest konieczne modyfikowanie dawki leku u psów z upośledzoną czynnością nerek. [B]Wskazania:[/B] Leczenie niewydolności serca połączonej z nadciśnieniem. [B]Przeciwwskazania:[/B] Stwierdzona nadwrażliwość benazepril. Niewydolność serca spowodowana zwężeniem aorty.

Ostrzeżenia: U psów z ciężką niewydolnością nerek (znacznie obniżony klirens kreatyniny) zaleca się obniżenie dawek. lek w okresie ciąży podawać tylko w razie bezwzględnych wskazań. Ze względu na bezpieczeństwo, suki leczone Fortekorem nie powinny karmić szczeniąt mlekiem.

Działania niepożądane: Mają zwykle charakter łagodny i przejściowy. Niewielka ilość psów może wykazywać przejściowo objawy zmęczenia.
[B]Gatunek:[/B] PIES
PIES [B]Dawkowanie:[/B] PIES:
Minimalna zalecana dawka wynosi 0,25 mg / kg m.c. / dzień - doustnie.
Psy 5 - 10 kg - 0,5 tb ( 5 mg ) dziennie
Psy 11 - 20 kg - 1,0 tb ( 5 mg ) dziennie
Psy 21 - 40 kg - 0,5 tb ( 20 mg ) dziennie
Psy 41 - 80 kg - 1,0 tb ( 20 mg ) dziennie
Jeśli reakcja jest niezadowalająca, dawkę można podwoić, stosując ją również raz dziennie. Preparat może być podawanu zarówno przed jak i po lub w trakcie posiłków. Czas leczenia jest nieograniczony.
PIES:
Minimalna zalecana dawka wynosi 0,25 mg / kg m.c. / dzień - doustnie.
Psy 5 - 10 kg - 0,5 tb ( 5 mg ) dziennie
Psy 11 - 20 kg - 1,0 tb ( 5 mg ) dziennie
Psy 21 - 40 kg - 0,5 tb ( 20 mg ) dziennie
Psy 41 - 80 kg - 1,0 tb ( 20 mg ) dziennie
Jeśli reakcja jest niezadowalająca, dawkę można podwoić, stosując ją również raz dziennie. Preparat może być podawanu zarówno przed jak i po lub w trakcie posiłków. Czas leczenia jest nieograniczony. [B]Opakowanie:[/B] Blister zaw.14 tabl. po 5 mg [B]Postać:[/B] tabletki [B]Producent:[/B] NovartisJest to lek stosowany przy schorzeniach serca. Moja staruszka ma niewydolność serca na tle zastawkowym, kaszlała strasznie, od stycznia bierze fortekor, jest poprawa potwierdzona badaniami EKG, no a przedewszystkim krztuszenie się i kaszel minęły.
Minus jest taki, ze fortekor naogół podaje się już dożywotnio, a kosztuje on średnio 3zł za tabletkę (tyle płacę przy dawce 5mg) 1 tabl 1xdziennie. Wiem, ze jest ludzki zamiennik fortekoru o dokładnie tym samym składzie, ale ciągle zapominam zapytać swojego weta jak on się sprawdza i czy mozna go psom podawać. jeste 3x tańszy od psiego!!!

• 2 weeks later...
Posted

Wesołych Świąt !!!

Białe wąsy, biała broda
Tylko śniegu nie ma - szkoda
Iskry sypią się z pod sań
Po asfalcie pędzi drań
Spieszył się bo pusto w worku,
ale teraz stoi w korku

:evil_lol:

Posted

Dopiero teraz trafiłem na wątek Kropeczki. Biedna, słodka sunia. I kolejne święta w schronie. Może coś wspólnymi siłami uradzimy, żeby jej zapewnić godniejszą emeryturę?

Posted

Wiesz... Kropulec miszka w biurze, więc ma namiastkę domu... No nie wiem. Mysia musiałaby powiedzieć. Ale na razie próbujemy nazbierać na Rediego - wtedy tylko Mongoł zostanie nam z 10 letnim stażem w schronisku. One są w boksach. Z drugiej strony Kropa słabiutka jest... Eh. NIE WIEM.

Posted

Ufff, to dobrze, że w biurze. Na pewno Wy będziecie wiedziały lepiej, bo ja nie znam szczegółów...

Ale w razie hasła "wyciągamy Kropcię!" jestem gotowy do wspierania. Możecie podać też link do wątku Rediego?