Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja nie lubię i chowu i technologi. Jak to brzmi? "Technologia produkcji koźląt i jagniąt rzeźnych"...
Najprzyjemniejsze chyba były krowy mleczne i taki projekt robiłam. Wiecie, że są automatyczne czochracze dla krów? Bardzo mi się spodobały ;)

• Replies 549
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

też mam projekt z krów mlecznych, najwiecej to chyba o swiniach mowilismy, bo pani docent je koooocha <3
o czochraczach mówiliśmy na etologii (mógłby być lepszy ten przedmiot)
znaczy dowiaduje sie troche z tych przedmiotów innych niemedzycznych rzeczy i nie sa az tak wymagajace (choc eto sprawia u mnie dużo problemów)
u mnie chów to były zajecia w zoo, żeby zobaczyć przodków i krewniaków zwierząt gospodarskich, później umaszczenia (krowy to był szał) i zootechniczne nazewnictwo częsci ciałą konia i krowy przeprowaedzane na żywym zwierzęciu ;D (lans), oznanczenie wieku po zębach a teraz mamy rasy psów :)

Posted

No to fajnie macie - bo praktycznie.
My mielismy ćwiczenia i wykładuy - rasy, umaszczenia, cechy gatunkowe, wreszcie żywienie, opieka, produkcja jaj i mięsa. Wszystko teoria do wyklepania. owce, konie, krowy, drób, świnie.
I cudowne 2 egzamiy z tych jakże cudownych przedmiotów w sesji :loveu:

Ale nie to mnie teraz martwi. Bardziej to co czeka mnie w przyszłym tygodniu :mdleje:

Posted

w sumie to nie wiem co było na wykładach, a na zaliczenie technologii trzeba było oddać harmonogram oproszeń, referat i właśnie projekt. dzięki Bogu nie będę się tego uczyć :D

• 11 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

Zaglądam na wątek, bo również moim planem na przyszłość to pracować jako weterynarz ;)
Obecnie ucze sie w liceum ogólnokształcącym ,mam rozszerzona biologie- później planuje isc na studia weterynaryjne bo podobno maja otworzyc jakos za rok wiec strasznie sie ciesze:) O ile wgl sie dostane i zdam mature, bo teraz ta matma doszla.....a orłem nie jestem. Jeśli to nie wypali zostaje mi szkola policealna oczywiscie weterynaryjna

Posted

Widzieliście jak podnieśli ceny w Warszawie za studia wieczorowe? :mdleje: Było chyba 3 000zł/semestr przez 2 lata, teraz jest 4 000 zł/semestr przez 3 lata..

Posted

To dotyczy tylko roczników rozpoczynajacych studia od 2010/2011 i pozniej oczywiscie. Nie dziala wstecz. Cóź widzą, ze Wrocław wali takimi cenami, to Warszawka nie chce byc biedniejsza :D A jaki z tego efekt? Bylo widac na tegorocznych listach na UP Wrocław...

Posted

[quote name='Talagia']A jaki z tego efekt? Bylo widac na tegorocznych listach na UP Wrocław...[/QUOTE]

Wtajemniczysz? Bo ja się tak na tym 3 roku zakmnęłam, że nie mam pojęcia co się dzieje wokół mnie :p

A tak BTW. Tęsknię za 2 rokiem..

Posted

Oj dziewczyny ale pocieszenie! ;)
A jesli chodzi o listy, to na wieczorowe studia byly przyjmowane osoby majace ŁĄCZNIE okolo 90pkt z obu matur (a wiec kolo 45% z rozszerzen).

Posted

[quote name='JamniczaRodzina.']3 rok to przygotowanie do 4 roku który jest gorszy niż 3 a miał byc taki luzacki :)[/QUOTE]

Ja słyszałam, że się obijaliście przez cały semestr a teraz nagle lawina zaliczeń :diabloti:

A tak serio, nie dobijaj mnie, myślałam że trochę odpocznę :placz:

[quote name='Talagia']Oj dziewczyny ale pocieszenie! ;)
A jesli chodzi o listy, to na wieczorowe studia byly przyjmowane osoby majace ŁĄCZNIE okolo 90pkt z obu matur (a wiec kolo 45% z rozszerzen).[/QUOTE]

:mdleje: o litości.. i bez komentarza.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Talagia']Oj dziewczyny ale pocieszenie! ;)
A jesli chodzi o listy, to na wieczorowe studia byly przyjmowane osoby majace ŁĄCZNIE okolo 90pkt z obu matur (a wiec kolo 45% z rozszerzen).[/QUOTE]

po co ja tu weszłam, chyba tylko, żeby się wkurzyć :roll: to świadczy tylko poraz kolejny o tym, że trzeba dobrze się urodzić :roll::mad: tylko nie za bardzo rozumiem jak takie osoby mają potem zamiar poradzić sobie z egzaminami...

Posted

To jak poszła matura nie jest wcale wyznacznikiem jak komu potem idzie na studiach..
Na ile Wam się przydała wiedza z LO (pomijając jakieś tam podstawy chemii)?
Uczysz się wszystkiego od podstaw..

Odsiew i tak będzie, co roku jest ;)

Posted

Oczywiście, odsieją ich. Niestety nie zmienia to faktu, że dostaną więcej kasy z ministerstwa, bo przecież liczba studentów większa..
Bardzo prosty sposób na czerpanie większych wpływów - niestety, te pieniądze mogłyby zostać ulokowane lepiej, w innej jednostce naukowej. I to jest w tym wszystkim najbardziej irytujące.

Posted

[quote name='Saint']Oczywiście, odsieją ich. Niestety nie zmienia to faktu, że dostaną więcej kasy z ministerstwa, bo przecież liczba studentów większa..
Bardzo prosty sposób na czerpanie większych wpływów - niestety, te pieniądze mogłyby zostać ulokowane lepiej, w innej jednostce naukowej. I to jest w tym wszystkim najbardziej irytujące.[/QUOTE]

Czy ich odsieją - niekoniecznie.
Raczej tych co będą chcieli wszystko zrozumieć a nie nakuć na pamięć :diabloti:

Kubuś, w Polsce jesteśmy :p

Posted

ja sobie z weterynarią odpuściłam, bo doszłam do wniosku, że niestety ja jestem człowiekiem, który uczyć się na pamięć nie potrafi :roll: Zawsze umiałam sobie znaleźć tysiąc różnych ciekawszych rzeczy do porobienia :eviltong: W moim przypadku to szła mi tylko tylko nauka czegoś w praktyce :eviltong: a często widze u "naszych" świeżo upieczonych wetów, że w praktyce to kuleją, czasem potrafią mniej ode mnie :evil_lol: mają problemy z podaniem domięśniowo zastrzyku czy załozeniu wenflonu :roll: Fajnie by było jakby kiedyś na studiach liczyła się przede wsystkim praktyka, a nie tylko regułki i kucie wszystkiego na pamięć.
Wyniki z matury co prawda miałam lepsze niż 90 punktow z obu rozszerzeń :evil_lol: ale odpuściłam sobie, chyba jestem stworzona do innych celów :lol:

Powiedzcie mi najczęściej ludzie odpadaja po drodze z jakich powodów? ;)

Posted

To kogo odsieją to już mniej istotne, grunt że redukcja będzie.
Niestety, system finansowania i funkcjonowania uczelni wyższych w tym kraju pozostawia jeszcze bardzo wiele do życzenia, to samo z systemem przyznawania grantów, itd. itd. można by wymieniać i wymieniać, bo to studnia bez dna.
Ot, wystarczy wspomnieć tenure, przez którą młodzi ambitni nie mają szansy, bo starzy i niejednokrotnie już mający lata świetności za sobą grzeją stołki..