Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 549
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Talagia']Coz moze ze mna cos jest nie tak, bo mimi miłości do biologii, to nie uważam, zeby matura z bio była łatwiejsza niż wf :diabloti:[/quote]
Mhm..nie wiem, jak zdawałam mautrę z biologii to nikt nie zdawał z wf, a i tak miałam jedną z lepszych ocen przy naszej nauczyciele :loveu:

Posted

[quote name='Selket']Mhm..nie wiem, jak zdawałam mautrę z biologii to nikt nie zdawał z wf, a i tak miałam jedną z lepszych ocen przy naszej nauczyciele :loveu:[/QUOTE]

Ocene z wfu, czy z biologii :evil_lol:

Posted

Szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum.. to jest tylko wycinek biologii.
Biologia to nie tylko cykl Krebsa i prawa Mendla (z góry przepraszam, za to uproszczenie).
Nikt nie wymaga oczywiście, aby uczeń gimnazjum, czy liceum odpowiadał na pytania biologiczne z biegłością osoby mającej tytuł profesora.
Ale mówienie, że biologia jest dyscypliną łatwą jest co najmniej zaskakujące.

Ot..
Dlaczego samiec częściej opiekuje się potomstwem w chwili, gdy w danym gatunku występuje zapłodnienie zewnętrzne, a samica przy zapłodnieniu wewnętrznym?

Dlaczego niektóre zwierzęta są altruistami?

Posted

[quote name='Talagia']Ocene z wfu, czy z biologii :evil_lol:[/quote]
Biologii... Wf nie lubię, przynajmniej takiego w szkole i na studiach :shake: Wf we własnym zakresie jest super ;)

Posted

[quote name='Saint']Szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum.. to jest tylko wycinek biologii.
Biologia to nie tylko cykl Krebsa i prawa Mendla (z góry przepraszam, za to uproszczenie).
Nikt nie wymaga oczywiście, aby uczeń gimnazjum, czy liceum odpowiadał na pytania biologiczne z biegłością osoby mającej tytuł profesora.
Ale mówienie, że biologia jest dyscypliną łatwą jest co najmniej zaskakujące.

Ot..
Dlaczego samiec częściej opiekuje się potomstwem w chwili, gdy w danym gatunku występuje zapłodnienie zewnętrzne, a samica przy zapłodnieniu wewnętrznym?

Dlaczego niektóre zwierzęta są altruistami?[/quote]

Łatwo kogoś ocenić, prawda? Może jednak ktoś kto pisze, że biologia jest łatwa to jednak ma o niej jakieś pojęcie, może się nią trochę zajmuje, a może mówiąc "łatwa" na myśli, że jest zrozumiała i logiczna.

Jak widzę po 5 latach studiów stricte biologicznych, zajmując się biologią prywatnie, studiując drugie kierunek jakże biologiczny czuję się dziecko z drugiej klasy..

A i jeszcze tytuł profesora - przecież profesurę robi się tylko z wycinka materiału....

Posted

"Tylko" z wycinka materiału?
Czy może "aż" z wycinka materiału?
To pięknie pokazuje jak szeroką i rozległą dyscypliną jest biologia.
Nie sposób być na wyższym poziomie dobrym ze wszystkiego.
Nie da się "ogarnąć" całej biologii jako jednostka.

Nie wiem czym i jak się zajmujesz, jak również nikogo nie oceniam.
Nie zgadzam się natomiast z poglądem, że biologia jako nauka, jest dziedziną łatwą.

;)

Posted

Każdy uważa inaczej.Tak jestem w gimnazjum.Mam w szkolnym programie narazie podstawy,jednak sama sięgam do książek z bardziej rozszerzoną biologią i wydaje mi się to dość łatwe w sensie logiczne.Napisałam że dla mnie biologia jest łatwa,bo uwielbiam ten przedmiot i bardzo szybko wchodzi mi do głowy.Wiem że na studiach czy chociażby w szkole średniej zaczynają się dużo wyższe progi jednak sięgając do książek wiem że będę w stanie się tego nauczyć.Bo poprostu to jest dla mnie zrozumiałe i logiczne.Oczywiście jeśli się ktoś nie przykłada do nauki to wszystko będzie trudne ;)

I proszę was dziewczyny,nie sprzeczajmy sie co od czego łatwiejsze ;) Dla każdego będzie to co innego :) Bo przecież każdy człowiek jest inny ;)
Jednak nadal będę żyła w przekonaniu że biola milion razy łatwiejsza jest niż WF;) Wychowanie fizyczne sprawia mi ogromną trudność(wypadek)...więc nie dziwcie się że tak mówię.

Posted

[quote name='Selket']

A i jeszcze tytuł profesora - [B]przecież profesurę robi się tylko z wycinka[/B] [B]materiału[/B]....[/quote]

Profesury to się nie robi , tylko pracując naukowo dochodzi się do takiej wiedzy,że na wniosek Senatu uczelni otrzymuje się stopień profesora nadzwyczajnego bądz zwyczajnego z rak Prezydenta. A na temat "wycinka materiału" :lol:to bym dyskutowała.

Posted

a jak tam tegoroczni kandydaci? mogę mówić o nieprzespanych nocach, braku juwenaliów i wszystkich tych okropnościach :razz: bo straszenie jest takie fajne

Posted

W tym roku kończe Technikum Weterynaryjne.Jeżeli poważnie myślisz o byciu weterynarzem to radze iść do liceum.O wiele lepsze przygotowanie do matury.W technikum jest fajnie,ale droga na studia sie zamyka.Za mało godzin chemii i biologii.Chyba,że od pierwszej klasy ostro sie za nie weźmiesz i sama będziesz się dokształcać.Po Technikum o wiele trudniej jest się dostać na studia niż po liceum.Chociaż jak już się dostaniesz to będzie Ci łatwiej na pierwszym roku bo powtarzaja się niektóre przedmioty.Gdybym miała się cofnąć w czasie wybrałabym liceum biologiczno-chemiczne.;)

Posted

[quote name='Bzium']a jak tam tegoroczni kandydaci? mogę mówić o nieprzespanych nocach, braku juwenaliów i wszystkich tych okropnościach :razz: bo straszenie jest takie fajne[/QUOTE]

My już to wszystko wiemy ;) :diabloti:

• 1 month later...
Posted

No no, maturzyści !! Jak Wasze wyniki? ;)

[url=http://www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1678&Itemid=1]Perspektywy.pl - Edukacyjny Portal Maturzystów[/url] tu jest porównanie średniej krajowej z tego roku i zeszłego.

Ktoś składa do Olsztyna?

Posted

No to bede pierwsza :evil_lol: Zawaliłam masakrycznie biologie, co wcale mnie nie zdziwiło bo była dla mnie ciosem ponizej pasa, troche chemia mnie uratowała i udziubdziałam 160 pkt... Mam nadzieje, ze to przy tegorocznych wzrostach wyników z bio i chemii jednak wystarczy :shake:

Posted

[quote name='Impresja']Ja mam ledwie 150, chemia zawalona totalnie... do arkusza na wro wpisujecie przeliczone punkty, nie procenty prawda?[/QUOTE]

Tzn ja wpisalam po prostu wynik ale bez procentu :roll:... Nie wiem sama czy to o to chodzi :evil_lol:
W Warszawie tez wpisywałam same liczby i mi odrazu obliczyło ile mam pkt na ten kierunek łącznie.

Mi obecnie nie działa strona UP, ciagle sie serwer wiesza... :shake:

Posted

Ja wpisałam punkty, przeliczone z procentów. Bo przecież nad labelą jest napisane żeby wpisać punkty, chociaż sama nie wiem... Jak próbowalam wpisać procenty to np zamias 82% zapisało mi się 82,0 a to wygląda jak punkty... AA ja przecież nie mam 82 punktów tylko 82 %:P dobrze by by było kogoś kompetetnego zapytać

Posted

No i mam nadzieje, ze dzieki zwiekszonej ilosci miejsc na medycynie i rezygnacji 2 kolejnych uczelni z brania pod uwage fizyki, to na weterynarii nie beda blokowac nam miejsc niedoszli lekarze :)

Posted

Jest przekroczony limit uzytkowników, wiec nie moge sie zalogowac i sprawdzic czy o tym samym myślimy.
Ale w aneksie nic nie wpisujesz, bo to jest dla osob, ktore poprawiały mature.

Posted

ooo, to fajnie, że odpuścili z tą fizyką na medycynie.
Ja wyskrobałam 167, ale też tylko chemia uratowała sytuację :p
Etam, dostaniemy się jakoś ;)