Selket Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 [quote name='Talagia']:crazyeye::crazyeye::crazyeye: jestem w szoku :P[/quote] Dlaczego? Chyba nie ma nic prostszego niż biologia i chemia :loveu::p Quote
Talagia Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 Coz moze ze mna cos jest nie tak, bo mimi miłości do biologii, to nie uważam, zeby matura z bio była łatwiejsza niż wf :diabloti: Quote
Selket Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 [quote name='Talagia']Coz moze ze mna cos jest nie tak, bo mimi miłości do biologii, to nie uważam, zeby matura z bio była łatwiejsza niż wf :diabloti:[/quote] Mhm..nie wiem, jak zdawałam mautrę z biologii to nikt nie zdawał z wf, a i tak miałam jedną z lepszych ocen przy naszej nauczyciele :loveu: Quote
Talagia Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 [quote name='Selket']Mhm..nie wiem, jak zdawałam mautrę z biologii to nikt nie zdawał z wf, a i tak miałam jedną z lepszych ocen przy naszej nauczyciele :loveu:[/QUOTE] Ocene z wfu, czy z biologii :evil_lol: Quote
Saint Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 Szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum.. to jest tylko wycinek biologii. Biologia to nie tylko cykl Krebsa i prawa Mendla (z góry przepraszam, za to uproszczenie). Nikt nie wymaga oczywiście, aby uczeń gimnazjum, czy liceum odpowiadał na pytania biologiczne z biegłością osoby mającej tytuł profesora. Ale mówienie, że biologia jest dyscypliną łatwą jest co najmniej zaskakujące. Ot.. Dlaczego samiec częściej opiekuje się potomstwem w chwili, gdy w danym gatunku występuje zapłodnienie zewnętrzne, a samica przy zapłodnieniu wewnętrznym? Dlaczego niektóre zwierzęta są altruistami? Quote
Selket Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 [quote name='Talagia']Ocene z wfu, czy z biologii :evil_lol:[/quote] Biologii... Wf nie lubię, przynajmniej takiego w szkole i na studiach :shake: Wf we własnym zakresie jest super ;) Quote
Selket Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 [quote name='Saint']Szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum.. to jest tylko wycinek biologii. Biologia to nie tylko cykl Krebsa i prawa Mendla (z góry przepraszam, za to uproszczenie). Nikt nie wymaga oczywiście, aby uczeń gimnazjum, czy liceum odpowiadał na pytania biologiczne z biegłością osoby mającej tytuł profesora. Ale mówienie, że biologia jest dyscypliną łatwą jest co najmniej zaskakujące. Ot.. Dlaczego samiec częściej opiekuje się potomstwem w chwili, gdy w danym gatunku występuje zapłodnienie zewnętrzne, a samica przy zapłodnieniu wewnętrznym? Dlaczego niektóre zwierzęta są altruistami?[/quote] Łatwo kogoś ocenić, prawda? Może jednak ktoś kto pisze, że biologia jest łatwa to jednak ma o niej jakieś pojęcie, może się nią trochę zajmuje, a może mówiąc "łatwa" na myśli, że jest zrozumiała i logiczna. Jak widzę po 5 latach studiów stricte biologicznych, zajmując się biologią prywatnie, studiując drugie kierunek jakże biologiczny czuję się dziecko z drugiej klasy.. A i jeszcze tytuł profesora - przecież profesurę robi się tylko z wycinka materiału.... Quote
Saint Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 "Tylko" z wycinka materiału? Czy może "aż" z wycinka materiału? To pięknie pokazuje jak szeroką i rozległą dyscypliną jest biologia. Nie sposób być na wyższym poziomie dobrym ze wszystkiego. Nie da się "ogarnąć" całej biologii jako jednostka. Nie wiem czym i jak się zajmujesz, jak również nikogo nie oceniam. Nie zgadzam się natomiast z poglądem, że biologia jako nauka, jest dziedziną łatwą. ;) Quote
kredka Posted May 15, 2009 Author Posted May 15, 2009 Każdy uważa inaczej.Tak jestem w gimnazjum.Mam w szkolnym programie narazie podstawy,jednak sama sięgam do książek z bardziej rozszerzoną biologią i wydaje mi się to dość łatwe w sensie logiczne.Napisałam że dla mnie biologia jest łatwa,bo uwielbiam ten przedmiot i bardzo szybko wchodzi mi do głowy.Wiem że na studiach czy chociażby w szkole średniej zaczynają się dużo wyższe progi jednak sięgając do książek wiem że będę w stanie się tego nauczyć.Bo poprostu to jest dla mnie zrozumiałe i logiczne.Oczywiście jeśli się ktoś nie przykłada do nauki to wszystko będzie trudne ;) I proszę was dziewczyny,nie sprzeczajmy sie co od czego łatwiejsze ;) Dla każdego będzie to co innego :) Bo przecież każdy człowiek jest inny ;) Jednak nadal będę żyła w przekonaniu że biola milion razy łatwiejsza jest niż WF;) Wychowanie fizyczne sprawia mi ogromną trudność(wypadek)...więc nie dziwcie się że tak mówię. Quote
ewtos Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 [quote name='Selket'] A i jeszcze tytuł profesora - [B]przecież profesurę robi się tylko z wycinka[/B] [B]materiału[/B]....[/quote] Profesury to się nie robi , tylko pracując naukowo dochodzi się do takiej wiedzy,że na wniosek Senatu uczelni otrzymuje się stopień profesora nadzwyczajnego bądz zwyczajnego z rak Prezydenta. A na temat "wycinka materiału" :lol:to bym dyskutowała. Quote
sheltia12 Posted May 16, 2009 Posted May 16, 2009 Ja wolę stokroć razy więcej swoja biologię i chemię, aniżeli np. matematykę czy historię. O nie ! :razz: Quote
Bzium Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 a jak tam tegoroczni kandydaci? mogę mówić o nieprzespanych nocach, braku juwenaliów i wszystkich tych okropnościach :razz: bo straszenie jest takie fajne Quote
Mika19 Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 W tym roku kończe Technikum Weterynaryjne.Jeżeli poważnie myślisz o byciu weterynarzem to radze iść do liceum.O wiele lepsze przygotowanie do matury.W technikum jest fajnie,ale droga na studia sie zamyka.Za mało godzin chemii i biologii.Chyba,że od pierwszej klasy ostro sie za nie weźmiesz i sama będziesz się dokształcać.Po Technikum o wiele trudniej jest się dostać na studia niż po liceum.Chociaż jak już się dostaniesz to będzie Ci łatwiej na pierwszym roku bo powtarzaja się niektóre przedmioty.Gdybym miała się cofnąć w czasie wybrałabym liceum biologiczno-chemiczne.;) Quote
Talagia Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 [quote name='Bzium']a jak tam tegoroczni kandydaci? mogę mówić o nieprzespanych nocach, braku juwenaliów i wszystkich tych okropnościach :razz: bo straszenie jest takie fajne[/QUOTE] My już to wszystko wiemy ;) :diabloti: Quote
sheltia12 Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 No no, maturzyści !! Jak Wasze wyniki? ;) [url=http://www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1678&Itemid=1]Perspektywy.pl - Edukacyjny Portal Maturzystów[/url] tu jest porównanie średniej krajowej z tego roku i zeszłego. Ktoś składa do Olsztyna? Quote
Talagia Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 No to bede pierwsza :evil_lol: Zawaliłam masakrycznie biologie, co wcale mnie nie zdziwiło bo była dla mnie ciosem ponizej pasa, troche chemia mnie uratowała i udziubdziałam 160 pkt... Mam nadzieje, ze to przy tegorocznych wzrostach wyników z bio i chemii jednak wystarczy :shake: Quote
Impresja&Simarilion Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Ja mam ledwie 150, chemia zawalona totalnie... do arkusza na wro wpisujecie przeliczone punkty, nie procenty prawda? Quote
Talagia Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 [quote name='Impresja']Ja mam ledwie 150, chemia zawalona totalnie... do arkusza na wro wpisujecie przeliczone punkty, nie procenty prawda?[/QUOTE] Tzn ja wpisalam po prostu wynik ale bez procentu :roll:... Nie wiem sama czy to o to chodzi :evil_lol: W Warszawie tez wpisywałam same liczby i mi odrazu obliczyło ile mam pkt na ten kierunek łącznie. Mi obecnie nie działa strona UP, ciagle sie serwer wiesza... :shake: Quote
Impresja&Simarilion Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Ja wpisałam punkty, przeliczone z procentów. Bo przecież nad labelą jest napisane żeby wpisać punkty, chociaż sama nie wiem... Jak próbowalam wpisać procenty to np zamias 82% zapisało mi się 82,0 a to wygląda jak punkty... AA ja przecież nie mam 82 punktów tylko 82 %:P dobrze by by było kogoś kompetetnego zapytać Quote
Talagia Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 U mnie tez jest liczba z zerem po przecinku :) a 82 % = 82 pkt tak czy siak, wiec chyba nie ma znaczenia ;) Quote
Talagia Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 No i mam nadzieje, ze dzieki zwiekszonej ilosci miejsc na medycynie i rezygnacji 2 kolejnych uczelni z brania pod uwage fizyki, to na weterynarii nie beda blokowac nam miejsc niedoszli lekarze :) Quote
Impresja&Simarilion Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 a w aneksie co wpisałaś? od 2008 i to samo? Quote
Talagia Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Jest przekroczony limit uzytkowników, wiec nie moge sie zalogowac i sprawdzic czy o tym samym myślimy. Ale w aneksie nic nie wpisujesz, bo to jest dla osob, ktore poprawiały mature. Quote
Ziunia Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 ooo, to fajnie, że odpuścili z tą fizyką na medycynie. Ja wyskrobałam 167, ale też tylko chemia uratowała sytuację :p Etam, dostaniemy się jakoś ;) Quote
Recommended Posts