Jump to content
Dogomania

SHIH - TZU (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='lonka']Bądz litościwa i nie na forum tylko na priva co to za psiutek?nie wiedzialam ze to tajemnica:cool3:
A wracajac do gdanska nie wiedzialam ze nie ma bisa mlodziezy a szkoda.[/quote]

No wiesz właścicielowi może być trochę niemiło.
Nie tylko Gdańsk nie robi Bisa Młodzieży.znajdzie się jeszcze parę takich wystaw;)

Posted

o ile dobrze to odczytałam to napisane mam w uzasadnieniu oceny:
prawidłowa wielkość (moja shih tzu jak mi powiedziano na wystawie jest typ kanadyjski)
ładna ....... głowa duże oczy z trochę widocznymi białkami
zad uniesiony
w ruchu wysoko chodzi zadem
włos obfity i potem jeszcze jakieś trzy wyrazy no ale nie jestem w stanie ich odczytac

a ocene jak już napisałam wybitnie obiecujący

Posted

[B]Dianthus[/B] oczywiście że [B]Cię przepraszam[/B] za niezrozumienie tego co piszesz
myślałam że ten bis to chodziło o to co działo się na naszym ringu bo o tym pisaliśmy i nie przyszło mi do glowy że możesz nagle opisać coś z innego ringu

jak się podszkolę w tej terminologi to nie bendę już gaf popełniać

Posted

[quote name='dianthus']I jak wyszło?[/quote]

Wyszlo prawie tak jak mistrzyni:lol: :lol: :lol: ,po drugiej stronie pieska mialam sciage.Z rozpedu to i Bolsa po kapieli tez zakitkowalam:multi:

Posted

Ja mam tylko jedno zdjecie z Gdanska ,Bolsa.Wyslalam je Agnieszce.Reszte wystawy moj maz kamerowal jak zwykle.Moze troszke bedzie mial Slawek ,ale on tez nie mial czasu robic.

Posted

Yaki jak tam twoja mała bo moja dopiero wieczorem doszła do siebie jak przyjechaliśmy do domu to odrazu poszła spać dopiero koło 20 się obudziła potem spacerek i zabawy

jeszcze raz moje gratulacje

Posted

[quote name='Yaki']Wyszlo prawie tak jak mistrzyni:lol: :lol: :lol: ,po drugiej stronie pieska mialam sciage.Z rozpedu to i Bolsa po kapieli tez zakitkowalam:multi:[/quote]

Jeszcze trochę ,a mnie zakasujesz:thumbs: :thumbs: :thumbs: .Reszta na priv

Posted

[quote name='Goja']o ile dobrze to odczytałam to napisane mam w uzasadnieniu oceny:
prawidłowa wielkość (moja shih tzu jak mi powiedziano na wystawie jest typ kanadyjski)
zad uniesiony
włos obfity i potem jeszcze jakieś trzy wyrazy no ale nie jestem w stanie ich odczytac

a ocene jak już napisałam wybitnie obiecujący[/quote]

I co miałam rację,że sedzia będzie łaskawy i przymnkie oko :evil_lol: .
Czego kobieto nie możesz przeczytać,przecież oceny są pisane wyrażnym CZYTELNYM pismem.Ja się domyślam bez patrzenia na kartę co sędzina dalej napisała o włosie.:evil_lol:

A któż ci takie rewelacje o kanadyjskim typie wcisnął???!!!Owszem były na ringu dwie suki z kanadyjczykami w rodowodzie ale absolutnie nie jest nią twoja suka!
Pozdrawiam
PS.Przeprosiny przyjęłam.

Posted

dianthus gdyby tam było wyrażnie napisane to raczej była bym w stanie to odczytać mój syn ma dysgrafię i też tak pisze
no ale cuż jego pisma też nie jestem w stanie rozszyfrować czasami
a tam gdzie zrobiłam wielokropek też coś jest i nie mogę tego odczytać niestety

Posted

powiedziano mi że moja sunia jest typu kanadyjskiego i z tego powodu jest trochę większa i masywniej zbudowana od suczek typu angielskiego które są drobniejszej budowy

ja się na tym zupełnie nie znam więc nie namnie się wściekaj ja tylko pytam a ty i inni chodowcy jako bardziej doświadczeni możecie mi i innym laikom wyjaśnić naprzykład takie kwestie

czytałam książkę o shih tzu ale niestety tam wszystko jest tak ogulnikowo opisane że w rezultacie niczego się nie dowiedziałam o czym bym już od was nie wiedziała

Posted

[quote name='Goja']powiedziano mi że moja sunia jest typu kanadyjskiego i z tego powodu jest trochę większa i masywniej zbudowana od suczek typu angielskiego które są drobniejszej budowy

ja się na tym zupełnie nie znam więc nie namnie się wściekaj ja tylko pytam a ty i inni chodowcy jako bardziej doświadczeni możecie mi i innym laikom wyjaśnić naprzykład takie kwestie

czytałam książkę o shih tzu ale niestety tam wszystko jest tak ogulnikowo opisane że w rezultacie niczego się nie dowiedziałam o czym bym już od was nie wiedziała[/QUOTE]

Kto Ci powiedział jeśli wolno zapytać?

Posted

nie wiem czy powinnam to mówic więc się powstrzymam bo znowu mi się oberwie ale powiedziano mi to na wystawie i powiedziała to osoba która wystawia i ma hodowle nie od dzisiaj

nie wiem jak z tym jest wiec pytam czy tak jest w żeczywistości

Posted

[quote name='Goja']...zad uniesiony
w ruchu wysoko chodzi zadem...

...a ocene jak już napisałam wybitnie obiecujący[/quote]
[COLOR=navy]Zad uniesiony??? Że też wcześniej tego nie zauważyłam!:mad: Stupid me! A gdzie linia prosta??? Hę? Cosik ta sędzina nie bardzo w rasie... Ogólnie opis pozostawia wiele do życzenia...[/COLOR]

[COLOR=navy][/COLOR]

Posted

[quote name='Eventing Star'] Cosik ta sędzina nie bardzo w rasie... Ogólnie opis pozostawia wiele do życzenia...[/COLOR]
[COLOR=navy][/COLOR][/QUOTE]
A co to za sędzina, jesli mogę spytać?

Posted

[quote name='Goja']nie wiem czy powinnam to mówic więc się powstrzymam bo znowu mi się oberwie ale powiedziano mi to na wystawie i powiedziała to osoba która wystawia i ma hodowle nie od dzisiaj

nie wiem jak z tym jest wiec pytam czy tak jest w żeczywistości[/quote]
Goja masz ładną suczkę , ale to nie jest chyba kanadyjski typ z resztą sam nie wiem jak wygląda pies w typie kanadyjskim ja znam tylko angielski amerykański Może po tym poscie sięgnie mi się lincz za moją niewiedzę , no chyba że takiego typu w ogóle nie ma ( ja nie słyszałem o takim) Osoba która tobie to mówiła ,widocznie zna sie lepiej ode mnie na rasie .Widziałem mnóstwo kanadyjskich psów (głównie na zdjęciach) ale to były eleganckie wysokonożne amerykańce albo niższe na łapach i troche masywniejsze angole .Jeśli chodzi o literaturę na temat shih-tzu to jedynie z francuskich lub angielskich dowiesz się jakiś konkretów na temat rasy , pielęgnacji ... Teraz rada dla Ciebie odnośnie wąsów ( na punkcie których jesteś tak przewrazliwiona) rób tak jak wcześniej Tobie pisałem , przemywaj małej codziennie wąsiki (głównie po jedzeniu) mydełka nie musisz stosować codziennie wystarczy że będziesz systenatycznie przemywała pyszczek a mydełko używaj raz w tygodniu ( podczas cotygodniowego mycie psa) na marginesie powiem , że widziałem juz psy z bardziej przebarwionymi wąsami .Powodzenia i do zobaczenia na kolejnych wystawach

Posted

Sławek jeszcze raz dzięki za pokazanie jak się robi fryzurkę i za pomoc
teraz sobie będziemy ćwiczyć i mam nadzieję że sobie poradzimy z czasem

z a wąsami małej to pracuję codziennie i systematycznie więc napewno na następnej wystawie jak się spotkamy bendą widoczne efekty

jeszcze raz dzięki
i do zobaczenia

Posted

[quote name='Goja']o ile dobrze to odczytałam to napisane mam w uzasadnieniu oceny:
zad uniesiony

a ocene jak już napisałam wybitnie obiecujący[/quote]

Droga Goju!
Nie moge się powstrzymac i nie skomentowac tego co wypisujesz na tym forum. Trafiło mnie jak czytam to, co teraz cytuję (jak mi się to uda). Po jaki grom piszesz takie rzeczy na forum???? Kobieto nie dziw się, że tutaj ludzie naskakują na Ciebie, ponieważ Ty jako właścicielka suki nie pwinnaś takich rzeczy wyciągać na jaw. Nie dziw się że później będą na Ciebieludziska krzywo patrzeli na wystawie (na Ciebie jak na Ciebie ale na sukę).
Pozdrawiam i przemyśl najpierw to co masz do napisania.

Posted

Niestety, trzeba od kogos oberwac po glowie, zeby sie nauczyc, ze niektorym ludziom nie mozna ufac :shake: Candy napisala o tym dosc ostro, ale faktycznie zdarzylo mi sie zapytac osobe, ktora wydawala mi sie sympatyczna (akurat w kwestii jamniora pytalam, nie shih), a potem sie nsluchalam od kogos innego (kto psa na oczy nie widzial) jakim cudem ten pies zdobywa medale (zlote :evil_lol: ) na wystawach.
Ale - nie wszyscy sa tacy. Rownie czesto zdarza sie bezinetesowna pomoc od ludzi NAPRAWDE kochajacych rase.

Posted

[quote name='Eventing Star'][COLOR=navy]Zad uniesiony??? Że też wcześniej tego nie zauważyłam!:mad: Stupid me! A gdzie linia prosta??? Hę? Cosik ta sędzina nie bardzo w rasie... Ogólnie opis pozostawia wiele do życzenia...[/COLOR]

[/quote]
Opis wcale nie pozostwia wiele do życzenia jest po prostu prawdziwy proszę ja ciebie.A na tych super zdjęciach nic nie widać na paru wyrażnych suka leży lub siedzi. Nie na darmo pisałam,że sędzina przymknęła oko:evil_lol: .Jeśli nikt nie napisał to podaję pani Krystyna Szulc.
A linię prostą to "se kochana namaluj".:eviltong:

Candy tu nie chodzi o jak to określiłaś "wyciąganie na jaw" tylko o sposób w jaki Goja pisze.Każdy ma prawo być laikiem i po to są takie osoby jak ja [B]żeby pomóc i pokierować tymi co chcą się czegoś dowiedzieć i nauczyć.[/B]Ale nikt (tu będę brutalna) nie będzie powtarzał po 1555 razy tego samego bo ktoś nie rozumie co się do niego mówi.Candy dostaniesz ode mnie priva.
SuperGosia ludzie są tylko ludzmi,sa tacy co rozumieją od razu i tacy co po dziesięciu latach nie zrozumieją.I pamiętaj [B]sukcesy nie przychodzą bez zgrzytów,nauki i praktyki.[/B]I bardzo proszę przestańcie pisać o tym jacy ci "starzy hodowcy" są paskudni i,że tylko czyhamy na wasze potknięcia.Bo to nie jest wytłumaczenie,często gęsto żenujących wpadek na ringu.
Ja tam nie wiem czego w szkole teraz uczą,ale pamiętam coś takiego"[B]prawdziwa cnota [/B][B]krytyk się nie boi".[/B]Jeśli my krytykujemy coś co robicie to nie po to żeby was dołować tylko po to żebyście wyciągnęli wnioski i równali w górę.
Ja chętnie pomagam ale jeśli widzę,że ktoś nie stosuje moich rad to nie widzę powodu do dalszego pomagania i "ciągnięcia"za uszy.
Pozdrawiam

Posted

[quote name='slaweknowicki']Goja masz ładną suczkę , ale to nie jest chyba kanadyjski typ z resztą sam nie wiem jak wygląda pies w typie kanadyjskim ja znam tylko angielski amerykański Może po tym poscie sięgnie mi się lincz za moją niewiedzę , no chyba że takiego typu w ogóle nie ma ( ja nie słyszałem o takim) Osoba która tobie to mówiła ,widocznie zna sie lepiej ode mnie na rasie .Widziałem mnóstwo kanadyjskich psów (głównie na zdjęciach) ale to były eleganckie wysokonożne amerykańce albo niższe na łapach i troche masywniejsze angole .Jeśli chodzi o literaturę na temat shih-tzu to jedynie z francuskich lub angielskich dowiesz się jakiś konkretów na temat rasy , pielęgnacji ...[/quote]

Sławku opadło mi wszystko co może opaść kobiecie:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: .[B]Jak to nie ma typu kanadyjskiego???!!![/B]Ty sie nie narażaj np. Maryni :mad: !!!Czyżbyś nigdy nie widział CHALLENGERA i jego dzieci???A nowy LaShalimar TOP GUN ,a psy w Czechach, nota bene jednym z nich była kryta suka z twojej hodowli!!!Nie wspomnę o doskonałych psach w Rosji.
Nooo literatura jest baaardzo bogata ,internet również tylko trzeba umieć szukać i "języki posiadać"żeby z tego skorzystać :lol: .Ty korzystasz bo to widać po przygotowaniu psów,które wystawiasz.Ale pamiętaj oprócz teorii i ładnego(ZAZNACZAM ŁADNEGO PSA) trzeba mieć tzw.iskrę bożą bo jak mówi stare przysłowie DOBRYMI CHĘCIAMI PIEKŁO JEST WYBRUKOWANE.

Jeśli chcesz to zrobimy nowy temat "o wyższości świat Bożego narodzenia nad Wielkanocą" i tam sobie podyskutujemy na temat typów i preferencji w różnych krajach(NIE O HODOWLACH!!!).
Co do różnic między poszczególnymi typami to nie chodzi tylko o wysokość łapek i masywność ciała bo i imperiale potrafią mieć łapy "jak mały cygan nogę":bluepaw: .
Pozdrawiam

Posted

[quote name='Eventing Star'][COLOR=navy]Zad uniesiony??? Że też wcześniej tego nie zauważyłam!:mad: Stupid me! A gdzie linia prosta??? Hę? Cosik ta sędzina nie bardzo w rasie... Ogólnie opis pozostawia wiele do życzenia...[/COLOR]

[/quote]zdębiałam bo myślałam ze zad na kon,krowa itp,ale ze zad ma pies to pierwsze słyszę pewnie za tępa jestem,pierwszy raz słyszę o typie kanadyjskim dojdziemy pewnie do tego ze w zależnosci od kraju urodzenia psa tak będziemy nazywać typ,według takiego rozumowania to ja mam 5 typów w tym jeden spod ciemnej gwiazdy.

Posted

[quote name='ELSING']zdębiałam bo myślałam ze zad na kon,krowa itp,ale ze zad ma pies to pierwsze słyszę pewnie za tępa jestem,pierwszy raz słyszę o typie kanadyjskim dojdziemy pewnie do tego ze w zależnosci od kraju urodzenia psa tak będziemy nazywać typ,według takiego rozumowania to ja mam 5 typów w tym jeden spod ciemnej gwiazdy.[/quote]

Nie da się ukryć,że każdy czworonóg ma zad :lol: .Sędziowie używają tego określenia bardzo często i wcale nie jest to zamiennik do wysklepionych lędzwi.To dwie różne cechy budowy anatomicznej.Np.na podstawie wklejonego ostatnio zdjęcia teoretyczne mozna powiedzieć,że sunia ma wznoszącą się linię zadu.Bo tak to na zdjęciu wygląda.Suka wcale może tego nie mieć ale tak sugeruje zdjęcie.

No typy i typki:diabloti: bywają różne i różniste.
Elsing gdy mówimy o jakimś typie to chodzi o pewne niepowtarzalne cechy w anatomii i wyrazie psa,które są bardzo mocno utrwalone i silnie przekazywane przez psy pochodzące z określonych rejonów świata lub konkretnych hodowli.
Dlatego często na wystawach słyszy się od innych hodowców,którzy nie patrzą w katalogi i mówią z jakiej hodowli pies pochodzi lub po jakim psie czyli ogólnie rzecz biorąc mówi o typie.I typ nie ma nic wspólnego z krajem pochodzenia.TO KWESTIA GUSTU i preferencji hodowlanych w danym rejonie świata tudzież mody.
Zartobliwie mówiąc to tak jak u ludzi gdy pada"no ty to się dziecka nie wyprzesz,wykapany tata!"
Pozdrawiam

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...