Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='jaanka']A jak wygląda udko tej łapki ? Zauważyłam że momentalnie zanikają mięśnie [/QUOTE]

Nadal myślę o mięśniach tej łapki - trzeba to mieć na oku, bo fakt, że Alfik jej używa, nie oznacza, ze nie wystąpią zaniki mięśniowe. Zastanawiam się nad HMB mimo wszystko.

[quote name='DIF']Ja też! Myślałam, że to będzie tak hop-siup i już po sprawie. Miałam nadzieję, że trafiłyśmy w leczenie i będzie dobrze. Na razie jest średnio.[/QUOTE]

Nie no, na taki przebieg nie liczyłam, ale spodziewałam sie doraźnej poprawy po "sterydzie"...
[COLOR=gray]
Chyba dałam plamę - pluszaki są dla czworonożnych "dzieciaków"...O, rany!
[/COLOR]

Posted

[quote name='malibo57']Nadal myślę o mięśniach tej łapki - trzeba to mieć na oku, bo fakt, że Alfik jej używa, nie oznacza, ze nie wystąpią zaniki mięśniowe. Zastanawiam się nad HMB mimo wszystko.
[/QUOTE]

A ja z kolei zastanawiałam się nad ograniczeniem ruchu Alfowi, który zaleciła pani dr.
Alf w domu praktycznie się nie rusza. Albo wchodzi do klatki albo z niej wychodzi jak mu za gorąco i kładzie się przed.
Bardzo rzadko idzie do kuchni zobaczyć co mamy dobrego a już nie ma mowy o [B]poruszaniu[/B] się po domu.
Natomiast w ogrodzie wolniutko chodzi, wącha kwiatki, odnajduje nowe zapachy, gdzieś siknie, coś podsika. Zawsze to jakaś gimnastyka dla tej łapinki, prawda? I teraz nie wiem - pozwalać czy raczej nie bardzo...:hmmmm:

[quote name='malibo57']
Chyba dałam plamę - pluszaki są dla czworonożnych "dzieciaków"...O, rany!
[/QUOTE]

Buahahaha... :roflt:

Gosielek, nie ma żadnej plamy! W końcu "wszystkie dzieci nasze są"!
A moje chętnie się dzielą z tymi "czworonożnymi".
A poza tym dzisiaj "dwunożne" są wyjechane do Warszawy z Tatą (ja zostałam na psim dyżurze:placz:) więc nie zdążyłam nic im powiedzieć o upominku od cioci malibo!!;-)

Posted

Ale pech, jak już poprawiło się Alfikowi życie, to przyplątała się choroba i to taka którą ciężko zdiagnozować :(

Ja myślę, że niewielki ruch na dworku nie zrobi mu krzywdy, bo inaczej z mięśniami będą problemy :(

Posted

Tak jak wspomniała malibo, Alfik wczoraj pojechał na powtórne badanie krwi w kierunku boreliozy.
Oprócz powtórnego pobrania krwi Alf w kierunku boreliozy, został powtórnie zbadany ortopedycznie przez weta oraz miał zrobiony RTG kręgosłupa.
Podczas badania Alfik miał bardzo silne odruchy bólowe, nie dawał się zbadać, warczał i wył! A ja ... ryczałam:(
Niestety po tej wizycie i kolejnych konsultacjach z innymi wetami jesteśmy w punkcie wyjścia... W czarnej doopie, normalnie!
4 wetów, 4 różne opinie, 4 różne diagnozy... :shake:
Oto "obraz" diagnostyki weterynaryjnej w Polsce!

Posted

Tak, świetnie jest. podajemy psu cefalosporynę III generacji, nagle słyszę " to nie działa na boreliozę, proszę podać tetracykliny", przyjmuję za dobra monetę, zgłaszam pretensje do weta, który przepisał cefalosporynę, a potem agata-air sprawdza w necie i...
"[COLOR=#000000][FONT=Arial]Do leczenia należy dobierać cefalosporyny najnowszej generacji: pierwsza generacja leków jest nieskuteczna[/FONT][/COLOR][COLOR=#717171][FONT=Arial]
[/FONT][/COLOR][COLOR=#000000][FONT=Arial]Trzecia generacja jest obecnie najskuteczniejsza z uwagi na jej niski MBC (0,6 dla ceftriaxone) i okazała się być skuteczna w przypadkach, w których zawodzą penicyliny i tetracykliny."

[/FONT][/COLOR]I dalej:
"[COLOR=#000000][FONT=Verdana]przy leczeniu boreliozy stosuje się cztery kategorie antybiotyków ogólnego zastosowania.
[B]Tetracykliny [/B]w tym [U]doksycyklina[/U] i minocyklina przy zbyt małych dawkach działają jedynie bakteriostatycznie. Przy zbyt małym stężeniu leku we krwi często zdarzają się niepowodzenia w leczeniu zarówno wczesnych jak i późnych stadiów choroby. Jednak wysokie dawki są źle tolerowane. Np. [B]doksycyklina[/B] może być bardzo skuteczna o ile osiągnie się wysoki poziom leku w organizmie przez duże dawki doustne (400 do 600 mg dziennie) lub przez zastrzyki."

[/FONT][/COLOR]Człowieku, lecz się ( i swojego psa) sam!

Posted

Jakie to szczęście że jest Internet . Kiedyś były trzy książczyny na krzyż i guzik mozna było się dowiedzieć . Nadal borykam się ż kocią łapką a to przecież niby nic takiego bo zastrzyk domięśniowy . Jeszcze stopę sbie rozlizała . Mozliwe że skaleczyła ją ale równie dobrze mogła to zrobić z bólu albo z powodu braku dostatecznego czucia w palcach . Abo tak abo tak . Sprawność wróci lub nie wróci . To prawda że co wet to inna opinia .

Posted

Najgorsze jest to, że w ich zakichanym Kodeksie Etyki i Deontologii stoi, jak wół, że jeden lekarz nie może wypowiadać się krytycznie o postępowaniu medycznym innego, bo grozi mu sąd koleżeński w Izbie.
Nawet, jeśli błąd w sztuce jest ewidentny. Sic!
Znacie? To przeczytajcie
[URL="http://www.ppr.pl/artykul-ppr-1446.php?_resourcePK=1446"]Kodeks Etyki i Deontologii[/URL]
Wg tego Kodeksu, to nie interes pacjenta, czyli zwierzęcia jest wazny, tylko człowieka... Takie jest motto tego Kodeksu. Chyba czas na zmiany.

Posted

Niestety te i inne przepisy w tej chwili wychodzą mi uszami . Absurd goni absurd ale uważam że trzeba sie bronić jak sie da . Nie można byc biernym .

Posted

Alfinio jest umówiony do dr. Sterny na konsultację w dniu 09.06.br na godz. 20-tą.
Może coś ruszymy w temacie Alfa...:roll::-(

Malibku!
Nie ma potrzeby wpłacania zaliczki. Dzwoniłam z zapytaniem!
Dr. Sterna zmienił system wizyt.
Ale i tak będą wcześniej potwierdzać termin.;)

Posted

Otrzymałam wynik badania krwi Alfa - jest negatywny. jest też info, że badanie trwa i pełny wynik tez otrzymamy.
Wklejam:
"[B]Przychodnia Weterynaryjna
"Marysin" s.c.
Korkowa 96
04519 WARSZAWA
[/B]
Właściciel / Owner Numer identyfikacyjny / Order ID [B]95552975 [/B] Zwierzę / Animal [B]Dog Alf [/B] Numer laboratoryjny / Laboratory No. [B]VM648394/03.06.2011 [/B] Material [B]serum [/B]

Test Wynik / Result Sign Wartość referencyjna / Reference value Jednostka / Unit Uwagi / Remark Borrelia antibodies (C6 qualitative) [B]negative [/B]
negative

[B]Borrelia antibodies [/B] IgG (ELISA) [B]to follow/badanie trwa [/B]

VU 1)
Uwagi / Note:1) VU < 8,0 negative VU 8,0-12,0 borderline VU >12,0 positive

[B]*** Wynik tymczasowy / Provisional report ***[/B] validated by Dr. Thüre [B](Veterinarian)
[B]our printed reports are valid without signature.[/B]
Informacja na wyniku "TO FOLLOW", "FOLGT" lub "SAMPLE UNDER EXAMINATION" jest potwierdzeniem wykonywanego
badania i oznacza, że badanie jest w toku i wkrótce otrzymacie Państwo wynik ostateczny.
W razie wątpliwości prosimy o kontakt z polskim Biurem Obsługi Klienta 022 853 4001 lub 0801 789 999."

[/B]I karta pacjenta:

[IMG]http://img839.imageshack.us/img839/4184/skanowanie0082.jpg[/IMG]

[IMG]http://img16.imageshack.us/img16/3929/skanowanie0083.jpg[/IMG]

Posted

Alfiku...nie wiedziałam ,że jesteś chory biedaczku. Życzę Pańci i Tobie kochany szybkiego powrotu do zdrowia.... ,bo że tak sie stanie to wiem na 100% Uściski ślę....
:calus::calus::iloveyou::iloveyou::calus::calus::iloveyou::iloveyou::calus::calus:

Posted

[CENTER][B]Paluszek - potrącony przez auto, połamany, choroba Perthesa - zajrzyjcie, ma BDT, pomóżcie uzbierać kwotę na operację:[/B]
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/208818-Paluszek-potrącony-złamane-paluszki-i-nie-tylko-brak-funduszy-na-leczenie[/URL]!!![/CENTER]

Posted

Alfik dostał dzisiaj od dr. Bałucińskiej antybiotyk na kolejne 6 dni oraz leki osłonowe na przewód pokarmowy i wątrobę.
I powoli odstawiamy encorton, zmniejszając dawkę.
Jutro jedziemy na konsultację do dr. Sterny.
Zobaczymy co zdiagnozuje u Alficzka.:roll:

Posted

Alfik Alfik bądż zdrowy , ciotki stają na głowie żeby wyleczyc łapkę . Ja też cały czas kuruję kocią nóżkę . I także z podobnym skutkiem . Masuję to udko bez mięśni , dziurawię futro zastrzykami i poprawa prawie żadna .

Posted

Wg dr. Sterny Alfik ma cechy zerwania więzadła krzyżowego w prawym kolanie. Opinię dr. wydał po zbadaniu Alfika (nad wyraz delikatnym!!) oraz po obejrzeniu zdjęć z Lancetu.
Dalej stosujemy kurację cefalosporyną oraz encortonem. Po zakończeniu leczenia należy wykonać badanie krwi i jeśli wyniki będą dobre wskazane jest zastosowanie kuracji [URL="http://fortehealthcare.com/Poland/DMOAD_BROCHURE.pdf"]cartophenem vet[/URL] (1 iniekcja raz na tydzień) i czekamy na efekty. Jeśli nie będzie efektów - będziemy myśleć!

Muszę Wam powiedzieć, że dzisiaj Alf naprawdę czuje się w porządku. :)
Prawie nie kuleje i jest wesoły. Widzę, że lepiej się czuje, ale na razie nie klaszczę, bo nie raz taka poprawa była chwilowa (1-2 dni). Dr. zasugerował, że może to być efekt działania encortonu. Od jutra zmniejszamy dawkę, także Alf jest pod ścisłą obserwacją!:cool3:

Skany jutro...:sleep2: