Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='szesnastolatka16']Jak ci się nie podoba co pisze to wisi mi to co myślisz z ogarnięciem się.poza tym jak możesz kazać komus się opgarnąć jak go nie znasz?:shake:[/QUOTE]
słuchaj, jak masz jakiś kryzys osobowości to serio nie jest najlepsze miejsce na uzewnętrznianie się i lepiej dla ciebie i dla nas będzie jak sobie stąd pójdziesz
i nie muszę cię znać, wystarczy mi to co piszesz ;)

Posted (edited)

[quote name='xxxx52']Dioranne-13-letnio dogomaniaczko co ty piszesz? przeciez to ze jest pies rasowy z papierami nie wykluczy ,ze pies moze stac sie agresywnym nie socjalnym,posiadajacyy instynkt lowiecki Dziecko slowo" wciskanie" jest nie na miejscu!!! To co piszesz sa to bajki nie pokryte rzeczywistoscia. Po 20 latach praktyki adopcyjnej i pracy z rasowymi i wielorasowymi psami mozemy porozmawiac i wymienic sie doswiadczeniami ,a co teraz piszesz to podchodzi pod psi rasizm.[/QUOTE] Radzę dokładniej przeczytać moją wypowiedź, bo wyraźnie napisałam iż agresja nie występuje tylko i wyłącznie u miksów, ale także u psów z rodowodem. Czytania ze zrozumieniem uczą w pierwszej klasie szkoły podstawowej, gramatyki i ortografii podobnie. I wypowiedzi "a kundelek", "może mieszaniec" itd., kierowane bez przerwy ku cień_wiatru to co to jest? Rozumiem, gdyby napisała iż nie koniecznie chce psa rasowego, ale wyraźnie zaznaczyła ona iż chce psa rasowego. Fajnie, że decydując się na rasowca jestem psim rasistą, a jednak to nie młode pokolenie psuje Polskę! evel, bardzo dziękuję za sprostowania i rady. Chodziło mi bardziej o to, że bez przerwy gadanie "a może kundelek", gdy osoba wyraźnie zaznaczyła iż chce psa z rodowodem to proponowanie jej miksa jest trochę bezsensowne i nie na miejscu. Oczywiście, że psy NN również się szkoli, z tego co wiem wiele miksów wspaniale radzi sobie w agility, dog frisbiee i innych psich sportach. Jednak w mniejszych miastach czy na wsi psy schroniskowe siedzą po prostu w kojcach, raz na jakiś czas ktoś wyjdzie z nimi na spacer, a jeszcze rzadziej ktoś adoptuje.

Edited by Dioranne
Posted

[quote name='szesnastolatka16']mówię,że obie rasy są w porzadku xDa co wy macie z tym ogarnianiem?jak byście mnie znały to byście powiedziały co innego ale nie znacie więc :mad:[/QUOTE]

więc co?
prosisz o rade, ja staram coś zaproponować a ty piszesz że masz wenę i chce ci się spać więc nie będziesz precyzować kryteriów ale będziesz i tworzysz coś bez sensu....
dla mnie koniec tematu, nie potrafisz uszanować innych więc nie oczekuj mojego szacunku i jeżeli masz te 16 lat to radzę ci poczekaj jeszcze aż dorośniesz

Posted

Nie mam,to pewnie choroba mnie tak wkurza bo mi się zachorowało i :shake:
Nie pójdę XDe
Szanuję innych,kłaniam sie uprzejmie tylko mam taki jakiś dzień dziwaczny sama nie wiem...
cień_wiatru nawet kundelki są wyjątkowe i ja to wiem.

Posted

[quote name='szesnastolatka16']
cień_wiatru nawet kundelki są wyjątkowe i ja to wiem.[/QUOTE]
czy ja powiedziałam ,że nie są? gdzie tak napisalam? pokaż mi :p
podjełam decyzje, że chce mieć rasowego psa.
i chcialabym aby to uszanowano.

i edytuj posty :P

Posted

Coś czuję, że wchodzę w sam środek tornada...

Ale nie o tym. Od jakiegoś czasu drepczę, piszę i rozmawiam z właścicielami psów, hodowcami, znajomymi i rodziną. Pojawiają się coraz to inne rasy, które a i owszem, podobają mi się, więc cały czas dołączają do listy "może być". Wymagań nie jest wiele; chcę psa aktywnego, lubiącego dłuższe spacery, lubiącego kontakt i pracę z właścicielem, w miarę możliwości mało hałaśliwego (wiem, że szczekanie można wyciszać, ale niektóre rasy mają większą skłonność do wokalnego wyrażania siebie, inne mniejszą), wielkości średniej (powiedzmy od 20 do 40 kg), którego pielęgnacja nie będzie zabierać kilkunastu godzin tygodniowo i dla którego mieszkanie w mieście nie będzie rodziło problemów
Mogę psu zaoferować te 3-4 godziny spaceru dziennie, czasem i więcej, w tygodniu jednorazowo spędzam poza mieszkaniem ponad 8 godzin, w pozostałe dni moja nieobecność jest krótsza. Wakacje, długie weekendy i ferie spędzamy na wyjazdach w okolicach Podbeskidzia, gdzie mieszkają moi rodzice, Mazur, Bieszczad i Tyrolu - chciałabym, żeby pies odnajdywał się wśród nowych ludzi i miejsc, żeby takie wyjazdy nie powodowały u niego większego stresu. Praca z psem jak najbardziej brana pod uwagę, nie tylko w zakresie podstawowego posłuszeństwa, ale też sztuczek, które a nóż widelec się przypałętają skądś do głowy :) W każdym bądź razie coś, co i mnie i psu będzie sprawiało przyjemność, czy to byłoby tropienie, czy frisbee.
Rasy, które się pojawiają najczęściej: flat coated retriever, pudel, wyżeł węgierski, rhodesian ridgeback, labrador, toller, BOS.

Co o tym myślicie? :)

Posted

skończe przerzucać foty i idę spać trochę chyba...
Flaty coated retetviery są wspaniałe,lecz wymagają porządnej nauki,ale dość szybko się uczą ,muszą mieć rozrywkę.
Flat coated retvier rośnie szybko,sama to wiem.Flaty są the best i zawsze tak będę myśleć:p

Posted

[B]Instant[/B], dorzucę Ci jeszcze australian cattle doga. Też pasuje do Twoich wymagań, tylko musiałabyś wybrać przyjacielskiego szczyla i przyłożyć się do socjalizacji z psami, bo nie zawsze bywają miłe dla obcych psów.

Posted

[quote name='puchu'][B]Instant[/B], dorzucę Ci jeszcze australian cattle doga. Też pasuje do Twoich wymagań, tylko musiałabyś wybrać przyjacielskiego szczyla i przyłożyć się do socjalizacji z psami, bo nie zawsze bywają miłe dla obcych psów.[/QUOTE]

ja myślę że jednak cattle dog to jednak nie est dobry wybór ale to tylko moja opinia

Posted

[QUOTE][COLOR=#000000]Też pasuje do Twoich wymagań, tylko musiałabyś wybrać przyjacielskiego szczyla i przyłożyć się do socjalizacji z psami, bo nie zawsze bywają miłe dla obcych psów.[/COLOR][/QUOTE]

Generalnie mój pies nie musi być przyjacielem całego świata. Musi jedynie cały ten świat tolerować, a to już bardziej kwestia wychowania :)

[QUOTE][COLOR=#000000]ja myślę że jednak cattle dog to jednak nie est dobry wybór ale to tylko moja opinia[/COLOR][/QUOTE]

Mogłabyś napisać dlaczego? :)

Posted

[quote name='szesnastolatka16']p.s. czuję się aż za dorosła...a zresztą.idę coś na pw napisac komuś:roll::cool3:[/QUOTE]

[quote name='szesnastolatka16']a co?
po części wiedzę biorę z życia :lol:[/QUOTE]
:evil_lol:
typowa nastolatka :diabloti: na szczęście kiedyś ci przejdzie

Posted

Niby czemu? Bez żadnych złośliwości, po prostu jestem ciekawa ;)

Średniej wielkości, energiczny, chętny do pracy, całkiem nieźle dostosowuje się do trybu życia właściciela, pielęgnacja prawie żadna.

[B]Instant[/B], ACD to taki przydupas, prawa ręka szefa i często jak szef na coś nie pozwala, to się tego nie robi.
[B]cień_wiatru[/B], Ruda jest boska :loveu: I cudownie rozdaje buziaki :loveu:

Posted

[quote name='szesnastolatka16']skończe przerzucać foty i idę spać trochę chyba...
Flaty coated retetviery są wspaniałe,lecz wymagają porządnej nauki,ale dość szybko się uczą ,muszą mieć rozrywkę.
Flat coated retvier rośnie szybko,sama to wiem.Flaty są the best i zawsze tak będę myśleć:p[/QUOTE]

A inne psy to juz nie potrzebują dokładnej nauki? :)
Skoro faty są the best to po co prosisz o wybieranie dla Ciebie rasy?

Posted

[B]cień_wiatru[/B], jakby się dało, to bym ją sklonowała. Chociaż najpierw przydałoby się przefarbować na niebiesko ;)

Jest taka fajna opcja "dodaj do listy ignorowanych użytkowników"...

Posted

[quote name='puchu']Niby czemu? Bez żadnych złośliwości, po prostu jestem ciekawa ;)

Średniej wielkości, energiczny, chętny do pracy, całkiem nieźle dostosowuje się do trybu życia właściciela, pielęgnacja prawie żadna.[/QUOTE]

mnie też te psy bardzo się podobają ale mam wrażenie że one potrzebują jednak doświadczonego właściciela który znajdzie dla nich odpowiednią prace:)
tylko ja znam(jeśli można to tak nazwać) z forum o cattle dog, z tego co o nich przeczytałam nie poznałam żadnego osobnika na żywo więc moja opinia jest subiektywna, po prostu nie pasują mi do życia w środku miasta

mi się bardzo podoba ich skoczność:) i budowa

Posted

Wymieniony [COLOR=#000000]rhodesian [/COLOR]czy BOS też nie są łatwymi rasami. ACD to nie border, który nie wybiegany i zmęczony pracą będzie biegał po ścianach. Jak właściciel nie ma aż tyle czasu to chętnie poleży na kanapie ;)

Posted

[quote name='puchu']Wymieniony [COLOR=#000000]rhodesian [/COLOR]czy BOS też nie są łatwymi rasami. ACD to nie border, który nie wybiegany i zmęczony pracą będzie biegał po ścianach. Jak właściciel nie ma aż tyle czasu to chętnie poleży na kanapie ;)[/QUOTE]

raczej nie miałąm na myśli tego ze są za aktywne ale tego że są trudne pod względem odpowiedniego wychowania,
ale jak to ładnie różni ludzi pisza na forum ACD mają swoje zdanie:)
ale rzeczywiście jeżeli ktoś myśli nad rhodesianem to ACD też pewnie dał by rade,

[quote name='Instant']Miałam nadzieję na zawężenie listy, a tu się jeszcze rozszerza... [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/shake.gif[/IMG][/QUOTE]
nie ma tak łatwo:diabloti: