Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Karmi napisał(a):
Osho właśnie o to chodzi!!! Zgadzam się z Tobą!
Dodałabym do tego rozliczenie z darów rzeczowych i co chyba najważniejsze roliczenie ( wybaczcie,nie brzmi to dobrze) ze zwierząt, które ,,przewineły" się przez stowarzyszenie czy fundację.

Karmi, jesli o mnie chodzi, trafilas w dziesiatke.

Rozliczenie ze zwierzat jest najwazniejsze, bo one sa centrum wszystkiego.

Znajac sume wplat i ilosc zwierzat mozna sobie oszacowac czy fundacja za zebrane pieniadze robi festy i partaje, czy tez wydaje je na zwierzaki.

Bo jesli mamy same rozliczenia - to kazdy moze sobie dodac "fikcyjne duszyczki" i przedstawic takie rozliczenia ze hoho......

Ja akurat zyje w kraju w ktorym obywatele maja zaufanie do Panstwa, mam nadzieje ze w Polsce tez tak niedlugo bedzie.
Ale to jest troche samospelniajace - brak zaufania wprowadza balagan, trudniej pracowac co znow powoduje brak zaufania.....

Jesli chodzi o pensje palacza, informatyka itd - biorac konkretny przypadek EMIR, gdyby ona placila palaczowi, informatykowi i panience w biurze - na psy by nic nie zostalo.

Ja osobiscie bylam bardzo sceptyczna do EMIR na poczatku - obie obchodzilysmy sie jak dwa koguty ;-) - ale po pewnym czasie nabralysmy do siebie zaufania.
Widzialam ja w wielu akcjach, widzialam jej rozliczenia (te do urzedu podatkowego), widze jak leczy psy jak karmi, bylam w domu - kazdy kto tam byl od razu widzi ze WSZYSTKO idzie na psy.

Nabralam zaufania i szczegoly mnie nie interesuja - tak jak ja nie interesuja szczegoly jak cos wstawilam na strone - dla niej jest wazne ze wstawilam.
I dlatego sie jej trzymam - napewno sa w Polsce inne fundacje, rownie "solidne" - ale ja sie na takowe na mojej drodze nie natknelam, i nie chce dalej szukac.

Wyznaje zasade "niech kazdy robi swoje" - EMIR (i inne fundacje) niech ratuja psy, bo robia to dobrze, ja sie staram sciagac pomoc, robie strone - bo akurat to potrafie. I wszystko hula :-)
Jak sie zaczne rozdrabniac i zadac od fundacji ktorej zaufalam detalicznych rozliczen - to ten czas zamiast na psy, pojdzie na sleczenie nad papierami (albo nad komputerem ;-) )

Osho, Ty to pewnie widziales, ale Karmi - zajrzyj na strone EMIR, tam sie wyliczamy z kazdego psa, tam sa nie tylko te psy ktore sa aktualnie w Fundacji, ale rowniez te ktore ja opuscily (nie tak dawno wstecz, moze rok-dwa, po prostu dlatego ze nie mialam wiecej danych, ale teraz to bedzie tylko rosnac, nie malec :-) )

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jak najbardziej się zgadzam co do informacji o zwierzętach, czy szerzej działalności, wtedy jest nie tylko przekaz odnośnie wiarygodności ale można sobie i efektywność oszacować - gdzie moje pieniądze zostaną lepiej spożytkowane...

a co do palacza, etc pisałem to celowo - bo ja bynajmniej nie kieruję tego do fundacji "emir" (a że dyskusja jest akurat z osiołkiem mogłoby to komuś przyjść do głowy) czy jakiejkolwiek określonej innej, to takie moje teoretyczne rozważania, w praktyce to sobie mogę oceniać na własny użytek.

Posted

[quote name='osho']jak najbardziej się zgadzam co do informacji o zwierzętach, czy szerzej działalności, wtedy jest nie tylko przekaz odnośnie wiarygodności ale można sobie i efektywność oszacować - gdzie moje pieniądze zostaną lepiej spożytkowane...

a co do palacza, etc pisałem to celowo - bo ja bynajmniej nie kieruję tego do fundacji "emir" (a że dyskusja jest akurat z osiołkiem mogłoby to komuś przyjść do głowy) czy jakiejkolwiek określonej innej, to takie moje teoretyczne rozważania, w praktyce to sobie mogę oceniać na własny użytek.

Ja mysle ze to wlasnie o to chodzi, o zaufanie - ze mozemy wybrac te fundacje, ktora darzymy zaufaniem i wtedy "szczegolowe rozliczenia finansowe" nie sa dla nas najwazniejsze.

Osho, ja wiem ze Ty nie "pijesz" do emir czy zadnej innej konkretnej fundacji - zdazylam zauwazyc ze masz szerokie horyzonty i nie jestes malostkowy :-)

Posted

Ja Emirowi zaufałam i nie żałuję. I Celar chyba też nie. Wiem, że przez niego, czy raczej dzięki niemu parę osób zmieniło zdanie nie tylko na nasz temat, jako osób, które to mają psa z rodowodem, ale też nas, jako domu. Nagle okazało się, że ci młodzi, co pewnie im wszystko w głowie potrafią psa wyciągnąć z lęków sprawnie i na tyle szybko, na ile pies daje radę.

Miło mi, że na stronie Emira Celar wisi w dobrych wieściach, a jednocześnie mogę sobie cały czas zobaczyć, jak wyglądał, gdy mieszkał tam.

Wbrew pozorom to wszystko jest ważne, bo mogę komuś powiedzieć, że jeśli chcę poznać jego krótką historię, to może zerknąć na stronę. Przy okazji zawsze jest spora szansa, że taka osoba zerknie też na psy do adopcji. Więc jak widać porządek na stronie internetowej się przydaje. :razz:

Posted

osiołku, z drugim akapitem, no, nie mogę dyskutować :diabloti: (a poważniej: ale też znam siebie dobrze i jest przesadzony)

ale co do zaufania - trzeba je najpierw zdobyć, a nie każdy ma okazję poznać kogoś osobiście i widzieć jak to działa, znikoma cześć osób na których wpłatach bazuje działalność fundacji (l.mn. :diabloti:) ma taką możliwość.. i ja o tym pisze - rozliczanie się buduje takie zaufanie, i tak samo nie buduje zaufania zatajanie informacji o losie psów, którym się pomaga, ludzie angażują się emocjonalnie, śledząc wątki, pomagając finansowo albo inaczej i chcą wiedzieć jakie są efekty, i przede wszystkim, że są w ogóle.... wracając jeszcze do kasy - awantury podnoszone na wątkach /odnośnie kwestii gotówki/ świadczą wyraźnie, że tego zaufania finansowego nie ma, nie ma też wątpliwości, że są starcia między organizacjami - a mogłaby być współpraca... (...tak, zawsze byłem idealistą...)

Posted

osho napisał(a):
ale co do zaufania - trzeba je najpierw zdobyć, a nie każdy ma okazję poznać kogoś osobiście i widzieć jak to działa, znikoma cześć osób na których wpłatach bazuje działalność fundacji (l.mn. :diabloti:) ma taką możliwość.. i ja o tym pisze - rozliczanie się buduje takie zaufanie

Masz racje, ze zaufanie sie buduje powoli.

Teraz sobie przypominam poczatki mojej wspolpracy z EMIR - to bylo kiedy udalo mi sie "zalatwic" pieniadze na budy wegrowskie i zostalo jeszcze pareset zlotych, szkoda bylo zeby przepadly, dlatego wpadlam na to, ze moze EMIR, ktora wtedy zaczynala brac psy z Wegrowa, noglaby dostac na jedzenie dla nich. Ale poprosilam o kopie faktur za mieso - jeszcze tego samego dnia je dostalam. Tu nawet nie chodzilo o moje zaufanie, a o zaufanie organizacji szwedzkiej - na poczatku byly przedstawiane faktury na wszystko, teraz to zaufanie jest zbudowane i mocne, ale nie powstalo ono w jeden dzien.....

Dlatego tak jak poprzednio napisalam - jak sie znajdzie kogos, kto robi dobra robote i do kogo mamy zaufanie - trzeba sie go trzymac :-)

Ja w Krzyczki wogole nie bylam "zaplatana", ale slyszalam ze dzialo tam sie sporo :-(

Posted

Ja w kwestii formalnej jeżeli problem dotyczy fundacji to ma ona obowiązek prowadzenia ksiąg handlowych - czyli dokumentowania każdego wpływu i wydatku co musi być poparte dokumentami spełniającymi takie same wymogi jak przy działalności gospodarczej . Podobnie wygląda sprawozdawczość do urzędów skarbowych . Jeżeli chcą to robić osoby , które są laikami w temacie to pewno jest im trudno . Moje biuro rachunkowe prowadzi księgowość fundacji za symboliczne opłaty ( oczywiście wszystko zależy od ilości dokumentów ) ale dla księgowego z wyobraźnią ;) ustalenie takiego planu kont żeby można rozliczyć wpłaty na dany cel to pikuś ( wierzcie mi księgowość stowarzyszeń to luzik) Nie reklamuję swojej działalności tyko sugeruję zwrócenie się do księgowych a jest nas tu kilka (szczególnie na puchatych w potrzebie) i jeżeli nie możemy brać psów na tymczasy , wyprowadzać na spacery w schronach to tę formę pomocy możemy chyba zaproponować . Np. my dla fundacji fakturę za usługi a zamiast zapłaty za usł,księgowe darowizna a fundację (oczywiście nie odliczana od podatku ) i z punktu przepisów o pdoof i pdoop wsystko gra :multi: