olinafm Posted October 9, 2008 Posted October 9, 2008 Chciałam Was zapytać jak bardzo szczekliwe są Wasze sznaucery. Bo mój wręcz niesamowicie:diabloti: Na całe szczęście w domu siedzi cicho, ale jak tylko wyjdziemy na dwór to już paszcza mu się nie zamyka. Potrafi przez pół godziny ( a nawet dłużej) iść i szczekać. Idzie -szczeka, usiądzie -szczeka, drapie się -szczeka. Nie odpuszcza nikomu, ale wszyscy są obszczekiwani dopiero jak już go miną i są już do niego tyłem:cool3:, a jak tylko ktoś chce go pogłaskać to w tył zwrot i pod nogi -broń mnie:lying: Wiedziałam że sznaucery są szczekliwe, ale aż tak dużo szczekającego psa jak mój w życiu nie spotkałam :) Na całe szczęście ja właśnie takie psy uwielbiam. Tylko trochę martwi mnie co będzie jak będzie już dorosły i inne psy przestaną go ignorować i postanowią go uspokoić. Wasze też tak mają? Quote
weszka Posted October 12, 2008 Posted October 12, 2008 Sznaucery bywają szczekliwe. To powiedzmy cecha raczej indywidualna. To co wyprawia twój psiak nie powinno być tolerowane i nie jest dobrze widzianym zachowaniem. Uwierz mi, że może być bardzo przykre dla Ciebie i dla otoczenia jeśli jak najprędzej nie zabierzesz się za eliminowanie takich nawyków. Quote
M@d Posted October 15, 2008 Posted October 15, 2008 Mój poprzedni Sznupek mini, pomimo PT i behawiorysty do końca życia miał agresję lękową do psów i szczekał na nie. Na szczęście żaden duży pies go nie "skasował", bo dużym (z reguły :eviltong:) "nie honor" kasować takiego małego gówniarza :diabloti: Quote
Cybulka_m Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Psy najczęściej szczekają kiedy mają za dużo energii to pomaga im ją rozładować :) kiedy twój piesek zaczyna szczekać pobiegaj z nim czy porzucaj piłeczke :D Quote
Romas Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 Ja mysle ,ze kazdy sznaucer jest na tyle szczekliwy na ile pozwala jego wlasciciel :-) Piesek szczekajacy na ulicy na ludzi to utrapienie i z pewnoscia nie pomaga wzbudzic sympati do psow i psiarzy . Kiedys zapytalam jednej pani czy jej nie przeszkadza dracy sie calymi godzinami na podworku pies ( a dzialki ciasne wiec sasiedzi tez musieli tego sluchac).Powiedziala ,ze pies jest od tego zeby szczekal. Ja jednak mysle ,ze to nieprawda i jest to jednak lekcewazenie innych ludzi .Bo coz z tego ,ze wlascicielka lubi zeby piesek szczekal.A gdyby lubila zeby piesek gryzl ?Czy nalezy pozwalac psu na takie zachowania ktore moga innym przeszkadzac/utrudniac/czy wrecz straszyc ? Mysle ,ze dobrze byloby zastanowic sie co mozna zrobic z tym szczekaniem . Quote
olinafm Posted December 30, 2008 Author Posted December 30, 2008 Jako że ja zaczęłam temat to się jeszcze raz wypowiem :p U Cuja trochę się pozmieniało. Szczekanie mu już trochę przeszło. Nadal jest dość głośny, ale już o wiele lepiej niż było na samym początku. Chodzi do przedszkola, umie i rozumie już coraz więcej i to przynosi swoje efekty. Cujo jest psiakiem bardzo nieśmiałym i strachliwym, więc tym szczekaniem próbuje nadrobić :razz:. Quote
LeCoyotte Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Co robisz z psem na spacerze? Tzn. on się zajmuje sobą a Ty sobą, czy razem coś robicie? Mozliwe, że jest po prostu znudzony i sobie z nudów szczeka;) Pobawcie się, porzucaj mu piłkę, patyk, ćwicz komendy, przywołanie itp a na pewno mu się odechce szczekać tak bez przerwy:) Quote
olinafm Posted December 31, 2008 Author Posted December 31, 2008 Jak już mówiłam trochę mu przeszło i już nie szczeka bez przerwy. Teraz jak szczeka to w konkretnym celu, np. ktoś mu się nie podoba (oczywiście się go boi, ale szczekaniem próbuje to tuszować:evil_lol:). Cujo jest naprawdę bardzo strachliwy i nieśmiały -gdyby żył w jakimś psim/wilczym stadzie to pewnie byłby na szarym końcu, zdominowany przez wszystkich. Szczekaniem próbuje nadrabiać, ale pracujemy nad tym i z dnia na dzień jest coraz lepiej :eviltong: PS. na spacerach się nie nudzi, poza tym szczeka jak jest na smyczy (czuje się pewniej), bez smyczy -sporadycznie Quote
Monika i Max :) Posted August 20, 2012 Posted August 20, 2012 Max jak był mały dużo szczekał teraz trochę mniej :) Quote
Recommended Posts