Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ocena psów dokonywana na wystawach nie może być subiektywnym potwierdzeniem lub zaprzeczeniem "podobania się" danego zwierzęcia, lecz powinna określać na ile cechy anatomiczne i inne cechy eksterieru każdego zaprezentowanego przedstawiciela są zgodne z wzorcem rasy. Sędzia kynologiczny nie powinien kierować się wyłącznie własnym gustem i sentymentem do właściciela/prezentera lecz przede wszystkim rzeczywistymi walorami zwierzęcia ( budowa, gatunek szaty, odpowiednie cechy ruchu itd.). Dopiero kiedy przychodzi etap ustalania lokat i wybrane do ich zajęcia psy są porównywalnej i odpowiednio wysokiej klasy, można uwzględnić własne preferencje, czyli np. na pierwszym miejscu ustawić psa w ulubionym umaszczeniu :)

Większość widzów i część wystawców niestety niewiele wie o zasadach oceniania psów na wystawach :( Stąd częste, niesprawiedliwie krytyczne, uwagi do pracy sędziów kynologicznych.

• Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

i wilczy wprost apetyt.!!!!!

Najpierw swoja micha a później micha koleżanki ;-)

Ma 4 miesiące i waży tak na oko 16 - 16.5 (był ważony 8 dni temu.

Może gruby to on nie jest, ale "spory"

CZY MAM MU OGRANICZAĆ DOSTĘP DO JEDZENIA ??

Posted

Ograniczanie szczeniakowi dostępu do michy to nie jest dobry pomysł :roll:

Trzeba jednak stale kontrolować stan grzbietu i stawów.

Nadwaga może bowiem spowodować trwałe odkształcenia.

16 kilogramów to faktycznie trochę dużo jak na 4,5 miesięczne szczenię

:-? Jednak jeśli piesio jest w ogóle dość duży to mieści się w normie.

Posted

Dzieki za info,

Generalnie to jest "cały" duży, ma dość dużą klatke, grube łapy jest z tych masywnych po mamci i taku ;-), a pocieszam sie tym że ma wyraźnie zaznaczone wcięcie za klatkąma też trochę ruchu.

Moj żona robi z psiakami o 6 rano spacerek tak z 6 km. Mam nadzieje że to nie jest za dużo na małego ??

Posted

SH a mogłabyś jeszcze mojego łobuza ocenić/ Co prawda to jeszcze młodziak i prawdopodobnie nigdy nie będzie wystawiany (zainteresowani wiedzą dlaczego) ale tak z ciekawości chciałabym usłyszeć co o nim myślisz :)

shamuk4.jpg

i jeszcze jedno tylko mam takie w miare odpowiednie ale niestety moge tylko na skrzynke bo nie ma go na żadnym serwerze

Posted

Bardzo trudno powiedzieć coś konkretnego o takim maluszku :roll:

Piesek będzie jeszcze dosć długo rósł i może zmienić proporcje, ale na dziś (tzn. na dzień zrobienia fotek ) ma dobry format i dobre kątowanie kończyn. Troszkę za bardzo spadzisty zad i związane z tym nieco niskie osadzenie ogona, ale może to tylko niefortunnie złapana fotka :-?

Głowa bardzo ładnie zapowiadająca się, wyraz typowy dla rasy, uszy świetnie osadzone i noszone :D

Posted

Dzięki SH na tych zdjeciach miał jakieś 3 miesiące najwyżej poprosze cię jeszcze za jakiś czas jak już bedzie "dorosły" i zobaczymy co z tego stworka wyrośnie :D

Posted

Nie polecam wystawiania psa bez włosa, ponieważ z tego co zauważyłam ludzie bardziej cieszą z porażek niż sukcesów. Wystawiłam mojego psa bez włosa, mój błąd- nie potrafiłam go oceić,oczywiście przegrał, potem zobaczyłam fotki no i wyglądał makabrycznie, no bardzo nie ciekawie, nie ten sam pies co z futrem.

Zdjęcia mojego psiaka w złej kondycji pojawiły sie na pewnej stronce(poprosiłam właścicielke aby je usunęła , bo psiak wygląda makabrycznie i nie chciałabym aby te fotki tam były. Właścicielka stronki zgodziła się, za co bardzo jej dziękuje - HMM, CHYBA NIEAKTUALNE :(Ale ktoś "życzliwy" ściągnął fote ze stronki i rozesłał chyba wszystkim posiadaczom husky, tak,że fotka dodarła do mnie na maila. Miało to chyba wszystkim pokazać jak mój psiak paskudnie wygląda.

Mam nauczke, nie wystawie więcej psa bez włosa, przykro, że dało to taką satysfakcje innym :(

Posted
Ale ktoś "życzliwy" ściągnął fote ze stronki i rozesłał chyba wszystkim posiadaczom husky, tak,że fotka dodarła do mnie na maila. Miało to chyba wszystkim pokazać jak mój psiak paskudnie wygląda.

Ta "zyczliwa" osoba najwyrazniej z zazdrosci posunela sie do tak zalosnego i zawistnego czynu.Gdybym wiedziala kim jest ta osoba to stracilabym dla niej caly szacunek,a na dodatek napisalabym jej co o takim dziecinnym postepowaniu mysle.

:evil:

Naprawde zalosne i perfidne zachowanie.

Przykro mi Agnieszko. :(

Zawisc ludzka nie zna granic :evil:

Posted

Ja też kiedy byłam jeszcze raczkującym wystawcą zaryzykowałam i pokazałam jedną z moich suczek kompletnie bez włosa :roll:

Liczyłam na to, że sędzia pozna się na dobrym psie, nawet jeśli ten chwilowo nie ma pełnego futra.

Niestety... moja "łysolka" zeszła z oceną dobrą :(

Za to opis miała super :wink: wszystko było zdaniem sędziego cacy ( proporcje, kątowanie, linia grzbietu, ruch itd. ) z malutkim zastrzeżeniem :evilbat: nie dopatrzył się u mojej suni odpowiednio mocno wyrażonych znamion rasy :lol:

Pewnie chłop nigdy nie widział "nagiego" huskiego :lol:

:lol: :lol:

Posted

SH, przeżyłam to samo :lol:

Pojechałam z Ceikiem na 3, może 4 wystwę w życiu, który był totalnie łysy. Też dostałam ocenę dobrą. Wtedy byłam oburzona ale teraz sama się z siebie śmieję i w gruncie rzeczy przyznaję sędziemu rację :wink:

Posted

I mnie się przytrafiło :( rok 1998 wystawa w Częstochowie i mój pies zupełnie łysy, wtedy jeszcze nie miałem pojęcia, że takiego psa się nie pokazuje na wystawach. No cóż, na błędach człowiek się uczy, chociaz niekiedy te błędy drogo kosztują... Czasem potrafią przekreślić psa na jakiś czas... Zeszliśmy z ringu z zieloną wstążeczką w ręce.

Posted

to ja znowu szczesciara jestem ;)

bo tez wystawilam raz lysego psa, w dodatku wtedy byl jeszcze chudziutki, wygladal smiesznie :saeek:

ale byla to mala wystawa (Raciborz chyba), w mojej klasie 3 psy. sila rzeczy dostalam braz, ale doskonala tez i calkiem niezla ocene, chociaz byla tam notka ze 'pies wymaga obycia ringowego', bo byl wtedy mlodziutki i glupiutki calkiem, i jego pierwsza wystawa, a stado huskich to znaczy trening, wiec trzeba bylo skakac, biegac, cieszyc sie, kicac.. no, ale sie udalo :) [zobaczymy co zrobi we Wroclawiu, bo tam bedzie jego druga, a stado huskich to dalej znaczy trening, tylko juz nie moge sie tlumaczyc ze mlodziutki jest... a moze mi pomozecie ? jakis patent uspokajajacy ? (cwiczenia nam wychodza idealnie, ale jak jest sam albo z reszta moich. a wiadomo, ze wystawa to zamieszanie.. i wtedy cierpi na zaniki pamieci i brak apetytu..)

Posted

wiosna, wychodz z nim do parku, na place zabaw i tam staraj się go ustawić czy pobiegać z nim na ringówce. W takich miejscach jest masa rzeczy, które mogą go rozpraszać, a ty poprostu musisz być ważniejsza od tych rzeczy. Smakołyk czy piszcząca zabawka tez pomagają w odciągnięciu zainteresowania od czegoś nieporządanego :wink: Po jakimś czasie pies przywyknie i nie będzie miało dla niego znaczenia gdzie się znajduje.

Jeżeli nie masz parku, to zaproś znajomych, jakiś obcych psu ludzi i ćwicz przy nich. Zmieniaj otoczenie i ćwicz, ćwicz a napewno efekty będą widoczne. :)

Posted

Moja radość apropos wycofania zdjęć na których mój pies wygląda makabrycznie nie trwała długo, bo

WŁAŚCICIELKA STRONKI STWIERDZIŁA,ŻE CHCE POKAZYWAĆ PRAWDE. UWAŻA,ŻE WSTAWIENIE FOT(ZROBIONYCH NA TEJ SAMEJ WYSTAWIE), GDZIE PIES WYGLĄDA KORZYSTSNIEJ JEST OSZUSTWEM,DLATEGO PONOWNIE WSTAWIŁA FOTY Z MOIM MASZKARONEM.

pewnie jej podpadłam, oh kocham ten kraj pełen nienawiści i podłości :(

Posted
Moja radość apropos wycofania zdjęć na których mój pies wygląda makabrycznie nie trwała długo, bo

WŁAŚCICIELKA STRONKI STWIERDZIŁA,ŻE CHCE POKAZYWAĆ PRAWDE. UWAŻA,ŻE WSTAWIENIE FOT(ZROBIONYCH NA TEJ SAMEJ WYSTAWIE), GDZIE PIES WYGLĄDA KORZYSTSNIEJ JEST OSZUSTWEM,DLATEGO PONOWNIE WSTAWIŁA FOTY Z MOIM MASZKARONEM.

pewnie jej podpadłam, oh kocham ten kraj pełen nienawiści i podłości :(

Chodzi ci o zdjęcia z wystawy w Gdyni??

Ja nikogo nie bronię, ale wstawianie zdjęc psa z innej wystawy, że niby z innej tez nie jest fair. Gdyz ogladający taki fotoreportaz jest wprowadzany w błąd, a tak ma czarno na białym jak dany piesy wyglądał na tej wystawie i albo może zgodzic się z oceną sędziego lub nie.

Posted
Ja nikogo nie bronię, ale wstawianie zdjęc psa z innej wystawy, że niby z innej tez nie jest fair. Gdyz ogladający taki fotoreportaz jest wprowadzany w błąd, a tak ma czarno na białym jak dany piesy wyglądał na tej wystawie i albo może zgodzic się z oceną sędziego lub nie.

Zgadzam się z Tobą.

Dlatego chodziło mi o foty z tej samej wystawy z tego samego dnia i robione mniej więcej o tej samej porze.

Doskonale każdy wie , że nawet super psu można zrobić fote na której wygląda gorzej ( nie mówie,że będzie wyglądał aż tak zle jak mój pies, ale gorzej).

Jest ok, niech każdy widzi mi to nie przeszkadza. Mój błąd, że pokazałam psa w takim stanie.

Dla mnie to czysta złośliwość i tyle.

Posted

Ja tez sie wtrące... Chociaz nie z tej rasy jestem... Aga szkoda nerwów... Ja mam psa z krzywymi nogami i mimo różnych komentarzy dalej chcem go wystawiac :). Najwazniejsze ze Ty wiesz jaki Twój pies jest piękny i kochany!!! :) Uszy do góry :) ! :lol:

Posted

A czy Aga powiedziala,ze chciala zamienic tamte foty na fotki z innej wystawy??? :o Ja jakos nie zauwazylam... :-?

Agnieszka tylko prosila wlascicielke strony zeby zamienila fotki jej psa na inne,ale nie z innej wystawy.Inne tylko i wylacznie w sensie ujecia.Ale z tej samej wystawy i z tego samego momentu,po prostu zrobione z innej prerspektywy.

Agnieszka jest uczciwa osoba i moge sie zalozyc ze nie zdobylaby sie na podobnie zalosne oszustwo.

Wg mnie w jej prosbie do wlascicielki strony nie bylo nic zlego i niestosownego.

Pozdrawiam

Posted

Moim zdaniem, w ww przypadku mogłyby być zdjęcia lepsze i gorsze, aby ogladający sam wychwycił róznice wynikającą z lepszej lub gorszej perespektywy zrobienia zdjęcia lub lepszego czy gorszego ustawienia psa.