Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Gośka']Ło matko!!!! Fordzik! to ty kobieto ćwicz ćwicz nadgarstek, szczotki kupuj od razu po dwa egzemplarze, bo na tych drutach to można i nadgarstki i szczotki połamać. No Fordzik normalnie, aż ci współczuję;)[/QUOTE]

Eee, tam Pani, nie będzie tak źle!!! Jak na razie nawet po szaleństwach nie ma kołtunów, jedynie jak się psiejstwo umorusa kością surową, ale wtedy się kąpiemy, odżywkujemy (łapki) i po suszarce już kołtunów nie ma.

• Replies 9.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='IraKa']Marshallowy zaczął się kołtunić jak miał 8-9 miesięcy i właśnie skończył:multi:[/QUOTE]

A, że tak spytam, ile ma teraz??

Posted

Szczęściary. Ford miał taki gatunek włosa, że kołtuny u niego były non stop. Bez hektolitrów oleju i papilotów można było zapomnieć o włosie. Wystarczył 1 dzień i cały kark w kołtunach i tak było do końca jego dni:-( Nawet jak był ogolony niemalże na zero to kołtuny były na uszach, głowie i ogonie, tylko golenie 1 w m-cu na zero całkowicie eliminowało kołtuny.

Posted

[quote name='IraKa']22 miesiące[/QUOTE]

O rany!!! To tak długo trwa?? Tego nie wiedziałam... ALe cóż, to jak zacznie, będziemy się czesać częściej!! Na szczęście, mimo iż dość rzadko go czeszę (raz w tygodniu) nie ma kołtunów. Oby tak pozostało.

Posted

A ja tak z innej beczki :razz:
Za jakis rok (tak ustalilam z moim paskudnym malzonkiem) chcemy kupic pudla.
No i tu pojawa sie pytanie: kiedy zaczac szukac ,czy juz?
No i teraz dopiero mam dylemat bo sama juz nie wiem czy duzego bo kocham duze psy czy sredniego zeby sie na kanape zmiescil :evil_lol:

Posted

Oby nie skończyło się to szukanie jak z poprzednim szczeniakiem. Dużego Ci nie polecam na kanapę, rozniesie Ci i kanapę i dom. Za to polecam psa ze schroniska lub z DT z poznaną psychiką. Maksymalnie średniaka, choć też nie wiem. Im większy pies tym większe wydatki, pomyśl, czy Cię stać na to. Ja szukałam psa 3 lata, ale chciałam psa do wystaw, to co innego. Ale przez te 3 lata wiele było miotów, a ten "mój" szczeniak okazał się dopiero jak spojrzałam mu w ślepki.

Posted

Dlaczego duży nie nadaje się na kanapę?? Moja Belucha jest spokojna jeszcze praktycznie nic nie zniszczyła w domku i nie rozniosła kanapy a mieszka w niedużym mieszkanku z 4 osobami dorosłymi :p.

Posted

Myślę, że szukać trzeba już - rozmawiać, umawiać się. Może się mylę, ale wydaje mi się, że pudli dużych i średnich jest tak mało, że chyba trzeba sporo szczęścia, żeby przez rok znaleźć szczenię, zwłaszcza jeśli się jest osobą z tak zwanego "zewnątrz" ;)
No i to, co napisałam Bura - im większy pies, tym większe codzienne wydatki (żywienie, kosmetyki, zabezpieczanie p/kleszczom itp.)

Posted

Moje (miniatury) nie niszczą bo im nie pozwalam :diabloti:
Za to kuzyneczki porobiły niezłe straty :eviltong: a mają duży dom i ogród.
Ciekawe :eviltong: bo moja dziecinka za młodu była grzeczna, za to jej córeczki , to raczej poszło nie z mojej linii :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='cawir']Dlaczego duży nie nadaje się na kanapę?? Moja Belucha jest spokojna jeszcze praktycznie nic nie zniszczyła w domku i nie rozniosła kanapy a mieszka w niedużym mieszkanku z 4 osobami dorosłymi :p.[/QUOTE]

No, mój nie nadaje się na kanapę, ale takiego go chciałam takiego mam.

Dużego szkoda na kanapę. Takie moje zdanie.

Posted

[quote name='IraKa']Małego też;)
A Igor rooooośnie w siłę :crazyeye:[/QUOTE]

Weź mnie nie denerwuj :evil_lol: Mam nadzieję, że sędzina w Kielcach nie będzie latać z miarką :evil_lol: To co mam, mu jeść nie dać czy jak?? Rośnie to rośnie, może nie będzie z niego dog niemiecki :shake:

Posted

Moje oba psy korzystają z kanapy i nie sądzę, żeby się z tego powodu specjalnie marnowały:eviltong: Jak się duża naszaleje na agility to przecież musi sobie wygodnie odpoczać:diabloti:

Posted

[quote name='Bura']Weź mnie nie denerwuj :evil_lol: Mam nadzieję, że sędzina w Kielcach nie będzie latać z miarką :evil_lol: To co mam, mu jeść nie dać czy jak?? Rośnie to rośnie, może nie będzie z niego dog niemiecki :shake:[/QUOTE]
Ja tam jeszcze nie widziałam żeby ktoś duże pudelsy mierzył.
Dog niemiecki ma dużą powierzchnię grzewczą a tu jeszcze z futerkiem - na zimę jak znalazł, w nocy zwłaszcza. Na ogrzewaniu można przyoszczędzić:evil_lol:

Posted

[quote name='IraKa']Ja tam jeszcze nie widziałam żeby ktoś duże pudelsy mierzył.
Dog niemiecki ma dużą powierzchnię grzewczą a tu jeszcze z futerkiem - na zimę jak znalazł, w nocy zwłaszcza. Na ogrzewaniu można przyoszczędzić:evil_lol:[/QUOTE]

Tiaaa... szczególnie jak mokre brudne ze spaceru przybywa do doma :evil_lol:

Posted

Szkoda że fotek nie mam, znaczy mam gdzieś na płytach ale po tylu przeprowadzkach i latach to nie wiem czy wygrzebię. Pewnie gdybym poszukała w tym wątku też bym znalazła jak Ford z Mercedes radośnie korzystają z kanapy czy łóżka:eviltong: Jednak zdecydowanie wygodniej jest w łóżku z miniaturką niż dużym, który w dodatku uważa że należy mu się większość kanapy i za chorobę nie ustąpi.
Marta ta linia ogólnie do ułomków nie należy:cool3:

Posted

Nie o realną kanapę mi chodziło, tylko o psa jako nie do wystaw. Mój Igor też okazyjnie z kanapy korzysta, albo jak juz pani z wyrka wylezie to on chętnie do ciepełka wpadnie. Ale nie jest to pies kanapowy, o nie. Usiedzi może z 3 minuty max.

A co do wzrostu, a niech rośnie. Amerykanie już się pytają o mrożonki :eviltong::eviltong::eviltong:

Posted

No właśnie kto nie miał dużego pudla to wydaje mu się że skoro duży to na pewno spokojny piesek, który poleży, nie będzie się kręcił itp. Powiem szczerze, u mnie najgrzeczniejszy i najwięcej leżący cichutko był Bil. Duże dopiero koło 5 lat ewentualnie robiły się deczko spokojniejsze. Pod warunkiem że nikt nie zaproponował zabawki, nikt nie przyszedł itp. Wtedy było skakanie, bieganie po kanapach, fotelach, przynoszenie zabawek i ogólnie dzikie pląsy. Nie mówiąc o spacerach, bo tak to już wogóle dynamity.

Posted

[quote name='Gośka']No właśnie kto nie miał dużego pudla to wydaje mu się że skoro duży to na pewno spokojny piesek, który poleży, nie będzie się kręcił itp. Powiem szczerze, u mnie najgrzeczniejszy i najwięcej leżący cichutko był Bil. Duże dopiero koło 5 lat ewentualnie robiły się deczko spokojniejsze. Pod warunkiem że nikt nie zaproponował zabawki, nikt nie przyszedł itp. Wtedy było skakanie, bieganie po kanapach, fotelach, przynoszenie zabawek i ogólnie dzikie pląsy. Nie mówiąc o spacerach, bo tak to już wogóle dynamity.[/QUOTE]

Podpisujemy się pod tym ręcami nogami :evil_lol:

Posted

No jasne, jakbym chciala kanapowca to wybralabym inna rase.Ja chce raczej psiaka do sportu( i do kochania oczywiscie )wiec zastanawiam sie tylko , ktory mi sie zmiesci na 2 osobowej sofie jak juz dzieci beda spaly a my w trojke(z psem) bedziemy mogli wreszcie spokojnie usiasc i tv poogladac :razz:
No i wygral chyba sredni tez ze wzgledu na utrzymanie.
Teraz trwaja jeszcze rozmowy z mezem kiedy dokladnie chcemy kupic psa i jak juz bede miala umowe na pismie:mad: to zaczne szukac :evil_lol:
Wiec zyczcie mi powodzenia bo jak sie nie dogadamy to chyba bede samotna matka z dwojka dzieci kilkoma pudlami:diabloti:

Posted

Mam takie marzenie zeby troche do agility ja poszkolic ale to nie tak ,ze musi byc w tym najlepsza.Ot tak dla zabawy z pieskiem i dla satysfakcji. Zdecydowanie wole wieksze psy i gdyby nie koszt utrzymania i mala sofa to pewnie wzielabym duzego:p. W domu sa tez 2 owczarki i chyba lepiej bedzie sie jej biegalo z nimi po lesie jak bedzie troche wieksza niz miniaturka.

Posted

[quote name='Mameczka']W domu sa tez 2 owczarki i chyba lepiej bedzie sie jej biegalo z nimi po lesie jak bedzie troche wieksza niz miniaturka.[/QUOTE]
Moja sobie radzi z duzymi spokojnie, ale to Twoj wybor rzecz jasna!:p
Pamietaj tylko, ze sredniak prawdopodobnie bedzie biegal w large'ach, czyli bedzie sie mierzyl z bc i skakal hopki 60-65 cm.