bety Posted April 21, 2010 Posted April 21, 2010 A może tak pójść za ciosem i te Muzea Berlińskie i wtedy wycieczka po Berlinie była by "pełna"? Pzdr Quote
Agappe Posted April 22, 2010 Author Posted April 22, 2010 Asiaczek napisał(a):Jasne. Poczekamy te KILKA dni. Ale nie więcej! Pzdr. może dziś zaczne, ale nie obiecuje.. najpierw musze napisać programik ze sztucznej inteligencji.. bety napisał(a):A może tak pójść za ciosem i te Muzea Berlińskie i wtedy wycieczka po Berlinie była by "pełna"? Pzdr Poczdam tuż obok Berlina, więc wstawie Poczdam, a potem muzea.. <2 osoby chciały Poczdam ;), więc jestes przegłosowana chwilowo> Quote
Asiaczek Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 No, to ja POTWIERDZĘ mój wybór i jeszcze raz zamawiam Poczdam:) Pzdr. Quote
Agappe Posted April 23, 2010 Author Posted April 23, 2010 To zaczynam z Pozdamem - na muzea Berlińskie przyjdzie troche poczekać, bo mam jakiś sajgon na uczelniach w najbliższe 2 tygodnie :/ Po wyjściu ze stacji metra/kolejki taki oto zwierz ;) kościół w renowacji - jeśli dobrze odnalazłam to: Kościół ewangelicki św. Mikołaja na Starym Rynku. W 1817 r. doszło w Prusach do zawarcia unii miedzy wyznaniami ewangelickimi, w wyniku której powstał Kościół ewangelicko-unijny, którego głową był każdorazowy władca pruski. Po upadku monarchii w 1918 r. przekształcił się on w Kościół Ewangelicki Starej Unii Pruskiej (Evangelische Kirche der Altpreußischen Union), a następnie po zakończeniu II wojny światowej, w 1947 r. w Kościół Ewangelicki Berlińsko-Brandenburski (Evangelische Kirche in Berlin-Brandenburg). i miasto - styl hmm rzekłabym, że Holenderski Quote
Agappe Posted April 23, 2010 Author Posted April 23, 2010 dodam przy okazji, że Pozdam to bardzo stare miasto: Obszar na którym położony jest dzisiejszy Poczdam był zamieszkiwany przez człowieka prawdopodobnie od epoki brązu. Od VII w. tereny te były zasiedlane przez plemiona Słowian zachodnich. W VIII w. Hawelanie posiadali na obszarze obecnej Brandenburgii 14 grodów, w tym w Poczdamie. Pierwsza wzmianka źródłowa pochodzi z 3 lipca 993 r. z dokumentu cesarza Ottona III do opactwa w Quedlinburgu. Wymieniana jest tam osada nosząca nazwę Podstąpin (Poztupimi).[8] Nazwa ta pochodzi zapewne od słów słowiańskich: pod dubimi, które oznaczać miały, iż osada leży wśród dębów[9]. Do dnia dzisiejszego ta pierwotna nazwa zachowała się w języku dolnołużyckim i brzmi Podstupim. ... W 1345 r. otrzymała ona prawa miejskie Quote
Agappe Posted April 23, 2010 Author Posted April 23, 2010 Kościół katolicki św. Piotra i Pawła w Poczdamie - powstał w 1868 r i ichniejszy "odkurzacz" drogowy ;) Quote
Agappe Posted April 23, 2010 Author Posted April 23, 2010 pusty post ;) - tak, żeby przerzucić kolejne zdjęcia na następną stronę ;) Quote
Agappe Posted April 23, 2010 Author Posted April 23, 2010 kolejne perełki architektoniczne Stadthaus w Poczdamie - siedziba rady miejskiej ------- Quote
Agappe Posted April 23, 2010 Author Posted April 23, 2010 bliżej niezidentyfikowana brama: i odrobinke bajkowości - Brama Naueńska wieżyczki Quote
Agappe Posted April 23, 2010 Author Posted April 23, 2010 i ostatnia partyjka ozdóbki budynków i brama od drugiej stronie: Jak dobrze, że ja w Poczdamie byłam tylko kilka godzin ;) to i zdjęć dużo mniej :razz: a teraz czas na spacerek z Niunią i naukę.. Quote
Asiaczek Posted April 24, 2010 Posted April 24, 2010 A wiesz, co mi się podoba na tym zdjęciu? Że z obu stron ulicy jest miejsce dla parkujących, piesi mają swój chodniczek, wczle nie "wydarty" samochodom, no i dla jadących TEŻ jest miejsce... Nie do pomyślenia, jak się spojrzy na nasze ulice... http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin/Pozdam%20miasto/Bild3050.jpg pzdr. Quote
jamnicze Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 Niezłe zwierzę :) http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin/Pozdam%20miasto/DSC00313.jpg Quote
bety Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 Agappe napisał(a):Jak dobrze, że ja w Poczdamie byłam tylko kilka godzin ;) to i zdjęć dużo mniej :razz: Jak bardzo ŹLE, że byłaś tam TYLKO kilka godzin - ja mam niedosyt, mało fotek. Przyszkowałam się na porządny spacer po Poczdamie a tu klops. Pzdr Quote
Asiaczek Posted May 10, 2010 Posted May 10, 2010 Agappe znowu nie ma, pewnie pisze te swoje projekty na uczelnie... Pzdr. Quote
Agappe Posted May 10, 2010 Author Posted May 10, 2010 [quote name='Asiaczek']A wiesz, co mi się podoba na tym zdjęciu? Że z obu stron ulicy jest miejsce dla parkujących, piesi mają swój chodniczek, wczle nie "wydarty" samochodom, no i dla jadących TEŻ jest miejsce... Nie do pomyślenia, jak się spojrzy na nasze ulice... http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin/Pozdam%20miasto/Bild3050.jpg pzdr. i dodatkowo ani jednego papierka.. [quote name='jamnicze']Niezłe zwierzę :) http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin/Pozdam%20miasto/DSC00313.jpg ale jakies takie mało kontaktowe ;) [quote name='bety']Jak bardzo ŹLE, że byłaś tam TYLKO kilka godzin - ja mam niedosyt, mało fotek. Przyszkowałam się na porządny spacer po Poczdamie a tu klops. Pzdr Tobie to dogodzić :cool3: [quote name='Asiaczek']Agappe znowu nie ma, pewnie pisze te swoje projekty na uczelnie... Pzdr. Pisze, pisze, i do kolokwiów musze się uczyć.. Ale za to dzisiejsza Anatka przyszła się przywitać :) Quote
bety Posted May 10, 2010 Posted May 10, 2010 [quote name='Agappe'] Tobie to dogodzić :cool3: A jak, rozbestwiłam się po wycieczce berlińskiej. :cool3::p A takie akitki najbardziej lubię, zaspane, rozleniwione - wtedy tak słodko wygladają. http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Anata/2010/maj/P5100101a.jpg Pzdr Quote
Agappe Posted May 10, 2010 Author Posted May 10, 2010 [quote name='bety']A jak, rozbestwiłam się po wycieczce berlińskiej. :cool3::p A takie akitki najbardziej lubię, zaspane, rozleniwione - wtedy tak słodko wygladają. http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Anata/2010/maj/P5100101a.jpg Pzdr a z rozliniewieniem i zaspaniem Anaty to ja nie mam problemu.. jako, że nie daje jej spać w nocy to potem całe dnie przesypia :cool3: W takim razie kilka zdjęć specjalnie dla Ciebie bestio ;) słynna Nefretete/Nefretiti Dodatkowo moge zdradzić, że w domu pojawił się nowy aparat, więc może będzie troche więcej "teraźniejszych" fotek, na razie musze odrobine ogarnąć nowy sprzęt, a czasu zbyt dużo nie mam, więc pewnie chwile to potrwa.. Kilka zdjęć już z muzeów Berlińskich obrobiłam, ale jest ich ponad 100.. Quote
bety Posted May 11, 2010 Posted May 11, 2010 Agappe napisał(a):a z rozliniewieniem i zaspaniem Anaty to ja nie mam problemu.. jako, że nie daje jej spać w nocy to potem całe dnie przesypia :cool3: W takim razie kilka zdjęć specjalnie dla Ciebie bestio ;) Dodatkowo moge zdradzić, że w domu pojawił się nowy aparat, więc może będzie troche więcej "teraźniejszych" fotek, na razie musze odrobine ogarnąć nowy sprzęt, a czasu zbyt dużo nie mam, więc pewnie chwile to potrwa.. Kilka zdjęć już z muzeów Berlińskich obrobiłam, ale jest ich ponad 100.. Dzięki za fotki z przyjemnością obejrzałam. Ciekawe jak długo Nefretiti będzie ozdobą tego muzeum - Egipcjanie ostatnio żądali zwrotu swoich dzieł sztuki? A jaki masz nowy sprzęcik? 100 fotek, hura!!! - będzie co oglądać. :) Pzdr Quote
Agappe Posted May 11, 2010 Author Posted May 11, 2010 [quote name='bety']Dzięki za fotki z przyjemnością obejrzałam. Ciekawe jak długo Nefretiti będzie ozdobą tego muzeum - Egipcjanie ostatnio żądali zwrotu swoich dzieł sztuki? A jaki masz nowy sprzęcik? 100 fotek, hura!!! - będzie co oglądać. :) Pzdr Egipcjanie od wielu lat chcą zwrotu bezcennych artefaktów, a jakoś nie bardzo im się to udaje.. ale i tak Berlińskie Muzeum Egipskie wygląda blado przy Kairskim.. zeby zwiedzić Berlińskie wystarczy ok godziny, żeby obejrzeć dokładnie Kairskie nie wiem czy jeden dzień wystarczy.. Aparacik: Olympus Pen E-PL1 Tatuś za kilka miesięcy wybiera się na Kilimandżaro, a tam każdy kilogram i centymetr dodatkowego bagażu się liczy, więc lustrzanki odpadały.. No to zaczynamy inensywniej Egipskie Muzeum w Berlinie: troche mnie przeraża to zdjęcie biżuteria ;) i grzebyki ;) i "czapeczki" Quote
Agappe Posted May 11, 2010 Author Posted May 11, 2010 i kolejne: koniki ;) obstawialabym, że to wanna, chociaż pewna nie jestem, bo kiedyś higiena osobista nie była w modzie Quote
Agappe Posted May 11, 2010 Author Posted May 11, 2010 obiad zjedzony w międzyczasie, więc kolejne zdjęcia ;) Quote
Recommended Posts