Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Asiaczek napisał(a):
Jasne. Poczekamy te KILKA dni. Ale nie więcej!

Pzdr.

może dziś zaczne, ale nie obiecuje.. najpierw musze napisać programik ze sztucznej inteligencji..

bety napisał(a):
A może tak pójść za ciosem i te Muzea Berlińskie i wtedy wycieczka po Berlinie była by "pełna"?
Pzdr

Poczdam tuż obok Berlina, więc wstawie Poczdam, a potem muzea.. <2 osoby chciały Poczdam ;), więc jestes przegłosowana chwilowo>

Posted

To zaczynam z Pozdamem - na muzea Berlińskie przyjdzie troche poczekać, bo mam jakiś sajgon na uczelniach w najbliższe 2 tygodnie :/

Po wyjściu ze stacji metra/kolejki taki oto zwierz ;)

kościół w renowacji - jeśli dobrze odnalazłam to: Kościół ewangelicki św. Mikołaja na Starym Rynku.

W 1817 r. doszło w Prusach do zawarcia unii miedzy wyznaniami ewangelickimi, w wyniku której powstał Kościół ewangelicko-unijny, którego głową był każdorazowy władca pruski. Po upadku monarchii w 1918 r. przekształcił się on w Kościół Ewangelicki Starej Unii Pruskiej (Evangelische Kirche der Altpreußischen Union), a następnie po zakończeniu II wojny światowej, w 1947 r. w Kościół Ewangelicki Berlińsko-Brandenburski (Evangelische Kirche in Berlin-Brandenburg).

i miasto - styl hmm rzekłabym, że Holenderski

Posted

dodam przy okazji, że Pozdam to bardzo stare miasto:

Obszar na którym położony jest dzisiejszy Poczdam był zamieszkiwany przez człowieka prawdopodobnie od epoki brązu. Od VII w. tereny te były zasiedlane przez plemiona Słowian zachodnich. W VIII w. Hawelanie posiadali na obszarze obecnej Brandenburgii 14 grodów, w tym w Poczdamie.

Pierwsza wzmianka źródłowa pochodzi z 3 lipca 993 r. z dokumentu cesarza Ottona III do opactwa w Quedlinburgu. Wymieniana jest tam osada nosząca nazwę Podstąpin (Poztupimi).[8] Nazwa ta pochodzi zapewne od słów słowiańskich: pod dubimi, które oznaczać miały, iż osada leży wśród dębów[9]. Do dnia dzisiejszego ta pierwotna nazwa zachowała się w języku dolnołużyckim i brzmi Podstupim.

...
W 1345 r. otrzymała ona prawa miejskie

Posted

i ostatnia partyjka

ozdóbki budynków

i brama od drugiej stronie:

Jak dobrze, że ja w Poczdamie byłam tylko kilka godzin ;) to i zdjęć dużo mniej :razz:
a teraz czas na spacerek z Niunią i naukę..

Posted

Agappe napisał(a):
Jak dobrze, że ja w Poczdamie byłam tylko kilka godzin ;) to i zdjęć dużo mniej :razz:

Jak bardzo ŹLE, że byłaś tam TYLKO kilka godzin - ja mam niedosyt, mało fotek. Przyszkowałam się na porządny spacer po Poczdamie a tu klops.
Pzdr

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Asiaczek']A wiesz, co mi się podoba na tym zdjęciu?
Że z obu stron ulicy jest miejsce dla parkujących, piesi mają swój chodniczek, wczle nie "wydarty" samochodom, no i dla jadących TEŻ jest miejsce... Nie do pomyślenia, jak się spojrzy na nasze ulice...
http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin/Pozdam%20miasto/Bild3050.jpg

pzdr.
i dodatkowo ani jednego papierka..

[quote name='jamnicze']Niezłe zwierzę :)
http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Berlin/Pozdam%20miasto/DSC00313.jpg
ale jakies takie mało kontaktowe ;)

[quote name='bety']Jak bardzo ŹLE, że byłaś tam TYLKO kilka godzin - ja mam niedosyt, mało fotek. Przyszkowałam się na porządny spacer po Poczdamie a tu klops.
Pzdr
Tobie to dogodzić :cool3:

[quote name='Asiaczek']Agappe znowu nie ma, pewnie pisze te swoje projekty na uczelnie...

Pzdr.
Pisze, pisze, i do kolokwiów musze się uczyć..

Ale za to dzisiejsza Anatka przyszła się przywitać :)

Posted

[quote name='bety']A jak, rozbestwiłam się po wycieczce berlińskiej. :cool3::p

A takie akitki najbardziej lubię, zaspane, rozleniwione - wtedy tak słodko wygladają.
http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/Anata/2010/maj/P5100101a.jpg

Pzdr
a z rozliniewieniem i zaspaniem Anaty to ja nie mam problemu.. jako, że nie daje jej spać w nocy to potem całe dnie przesypia :cool3:

W takim razie kilka zdjęć specjalnie dla Ciebie bestio ;)

słynna Nefretete/Nefretiti

Dodatkowo moge zdradzić, że w domu pojawił się nowy aparat, więc może będzie troche więcej "teraźniejszych" fotek, na razie musze odrobine ogarnąć nowy sprzęt, a czasu zbyt dużo nie mam, więc pewnie chwile to potrwa..

Kilka zdjęć już z muzeów Berlińskich obrobiłam, ale jest ich ponad 100..

Posted

Agappe napisał(a):
a z rozliniewieniem i zaspaniem Anaty to ja nie mam problemu.. jako, że nie daje jej spać w nocy to potem całe dnie przesypia :cool3:

W takim razie kilka zdjęć specjalnie dla Ciebie bestio ;)

Dodatkowo moge zdradzić, że w domu pojawił się nowy aparat, więc może będzie troche więcej "teraźniejszych" fotek, na razie musze odrobine ogarnąć nowy sprzęt, a czasu zbyt dużo nie mam, więc pewnie chwile to potrwa..

Kilka zdjęć już z muzeów Berlińskich obrobiłam, ale jest ich ponad 100..

Dzięki za fotki z przyjemnością obejrzałam. Ciekawe jak długo Nefretiti będzie ozdobą tego muzeum - Egipcjanie ostatnio żądali zwrotu swoich dzieł sztuki?

A jaki masz nowy sprzęcik?

100 fotek, hura!!! - będzie co oglądać. :)

Pzdr

Posted

[quote name='bety']Dzięki za fotki z przyjemnością obejrzałam. Ciekawe jak długo Nefretiti będzie ozdobą tego muzeum - Egipcjanie ostatnio żądali zwrotu swoich dzieł sztuki?

A jaki masz nowy sprzęcik?

100 fotek, hura!!! - będzie co oglądać. :)

Pzdr

Egipcjanie od wielu lat chcą zwrotu bezcennych artefaktów, a jakoś nie bardzo im się to udaje.. ale i tak Berlińskie Muzeum Egipskie wygląda blado przy Kairskim.. zeby zwiedzić Berlińskie wystarczy ok godziny, żeby obejrzeć dokładnie Kairskie nie wiem czy jeden dzień wystarczy..

Aparacik: Olympus Pen E-PL1
Tatuś za kilka miesięcy wybiera się na Kilimandżaro, a tam każdy kilogram i centymetr dodatkowego bagażu się liczy, więc lustrzanki odpadały..

No to zaczynamy inensywniej Egipskie Muzeum w Berlinie:
troche mnie przeraża to zdjęcie

biżuteria ;)

i grzebyki ;)

i "czapeczki"