mazika Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 A czym się różni nagi meksykańczyk od peruwiańczyka?? Bo wyglądają identycznie :oops: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 w sumie to tez nie wiem czym sie roznia, bo na zdjeciach wydaja sie identyczne... znalazlam tylko troche teorii na temat roznic miedzy tymi dwiema rasami psow: [b]Meksykanczyk (Xolo) [/b]wystepuje w trzech wielkosciach: - miniaturowej 25-35 cm - sredniej 36-45 - standardowej 46-55 cm [b]Peruwiańczyk [/b] tez wystepuje w trzech wielkosciach, z tym, ze moze byc nieco wiekszy: - miniaturowy 25-40 cm - sredni 41-50 cm - standard 51-65 cm Pozatym nie zauwazylam innych roznic miedzy nimi... peruwianczyki tez moga byc owlosione, tez maja czuprynke i wloski na lapakch i ogonie i maja podobne umaszczenia jak Xolo :roll: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazika Posted April 6, 2005 Author Share Posted April 6, 2005 A czy Xolo też może mieć taką jasną skóre na brzuchu(takie plamki, kropki) jak peruwiańczyk?? Może tym sie róznia?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 na zdjeciach zauwazylam ze obydwie rasy maja plamki na lapach i brzuchu... wiec to chyba nie to :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta Chmielewska Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 Z tego co ja znalazłam, to xolo nie ma plamek i jest jednolicie umaszczony. Jeden tylko z tych dwóch psów może mieć plamki. Tak wyczytałam, to nie moje zdanie. :D No i uszy. Jeden ma lekko załamane, drugi sztywno stojące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted April 7, 2005 Share Posted April 7, 2005 Xolo ma stojace... wiec ja widzialam peruwianczyka :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NNikka Posted April 17, 2005 Share Posted April 17, 2005 [quote name='maga18']bardzo prosze o linka a sa xolo powdery??? :o grzywacze to wiem ze sa, ale xolo to chyba tylko nagie :roll:[/quote] Xolo faktycznie jest hodowane w Łodzi. Nalezy do V grupy czyli rasy pierwotne. Rodzą się owłosione i gołe ale tylko gołe są u nas w Polsce uznawane. Owłosione nie sa hodowlane. Jeśli bedzie ktos chciał namiary hodowli to poszukam i znajde namiary w ZK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lothia Posted April 17, 2005 Share Posted April 17, 2005 takie fotki w ogłoszeniu o nagim meksykańczyku w 4 łapy znalazłam [img]http://ogloszenia.4lapy.info/Spool/og/PR3cb1.jpg[/img] [img]http://ogloszenia.4lapy.info/Spool/og/OoUZp5.jpg[/img] [img]http://ogloszenia.4lapy.info/Spool/og/Uaa7L9.jpg[/img] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maga18 Posted April 18, 2005 Share Posted April 18, 2005 nie no superrr sa :D tylko ten owlosiony jakis takis "kundelek" z wygladu [size=2](bez obrazy!!!)[/size] łyse ladniejsze! :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NNikka Posted April 18, 2005 Share Posted April 18, 2005 Xolo owłosione są bardzo różne i właśnie wyglądaja jak kundelki... :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta.. Posted April 20, 2005 Share Posted April 20, 2005 [quote name='maga18'][quote name='Marta..'][quote]czy to mozliwe, zebym widziala w Legnicy roczna suczke Xolo??!! [/quote] A dlaczego nie ?? :wink:[/quote] no chcoiazby dlatego ze ta Pani mowila ze kupila ja w Chojnowie, ato blisko mnie i nie ma tam ani wystaw psow ani tym abrdziej rodowodowej hodowli Xolo :roll: Ale fajnie jakby to byla Xolo!!! Poszukam tej babki :wink: i namowie ja na wystawy... jej sunia miala papiery... :D[/quote] Aha :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulta Posted August 11, 2010 Share Posted August 11, 2010 no czy z tej dyskusji wynikają jakieś jednoznaczne różnice między peruwiańczykiem a meksykańczykiem bo przyznam że też mam problem z rozróznianiem tych obu ras a może rzeczywiście jak ktoś wpomniał uszy ich różnią co ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pituophis Posted August 14, 2010 Share Posted August 14, 2010 Xolo są cięższe, nieco dłuższe (proporcja 10:9). PSPP zwykle są nieco lżejsze, wyższe (proporcja 1:1), mają często troszkę inną linię górną, czasem bardziej kątowany tył. Prawdziwą różnicę obu ras widać jednak w ruchu, zwłaszcza u psów z krajów pochodzenia, gdzie bardzo na to zwraca się uwagę. Xoloitzcuintle charakteryzują się szerokim wykrokiem, PSPP poruszają się jak konie hiszpańskie - wykrok jest dość krótki ale kończyny przednie w ruchu unoszone są wysoko. Faktycznie jednak zdarzają się psy tych ras, które bardzo trudno zaszeregować widząc je. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Draugia Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 [quote name='pituophis']Xolo są cięższe, nieco dłuższe (proporcja 10:9). PSPP zwykle są nieco lżejsze, wyższe (proporcja 1:1), mają często troszkę inną linię górną, czasem bardziej kątowany tył. Prawdziwą różnicę obu ras widać jednak w ruchu, zwłaszcza u psów z krajów pochodzenia, gdzie bardzo na to zwraca się uwagę. Xoloitzcuintle charakteryzują się szerokim wykrokiem, PSPP poruszają się jak konie hiszpańskie - wykrok jest dość krótki ale kończyny przednie w ruchu unoszone są wysoko. Faktycznie jednak zdarzają się psy tych ras, które bardzo trudno zaszeregować widząc je.[/QUOTE] No to się utwierdziłam w przekonaniu, że chcę kiedyś hodować peruwiańczyki a nie meksykańczyki :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts