Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No właśnie nie wiadomo. Z obrębu pazura poleciała krew ostatnio na spacerze, a Dolly kulała. Jeszcze wcześniej dostała zastrzyki, a w ubiegły piątek maści. I było troszkę lepiej. Wczoraj na wizycie u weterynarza pazurki Dusi zostały bardzo mocno skrócone. Może dlatego, że pazurki były za długie i gdzieś jednym zahaczyła w zabawie i coś sobie naruszyła. Ogólnie Dolly przy każdym obcinaniu pazurków bardzo mocno krwawi, więc zawsze miała ciut przydługie. Wczoraj o dziwo krewka w ogóle nie poleciała, mimo, że pazurki zostały skrócone dość mocno.
Dzisiaj na szczęście już lepiej. Dolly nie kuleje, a nawet pobiegała troszkę za piłeczką. Zobaczymy jak będzie do czwartku.

• Replies 392
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Maalwi']Oby zdrowiała, warto kupić proszek tamujący krwawienie, tak na przyszłość :)[/QUOTE]
Dzięki, będę pamiętać! :)

[quote name='mychaaaaa']załóżmy bazarek z fantami :eviltong:

a dzisiaj jak mała?[/QUOTE]

Haha, przydałoby się, nie powiem.:eviltong:
Już nie kuleje, cały czas smarujemy łapkę maściami. Chyba jednak musiała sobie gdzieś tym za długim pazurem zahaczyć. Teraz wszystkie są bardzo króciutkie i wszystko jest ok. :)

[quote name='kalyna']ja mogę na 3-4 dni swojego pożyczyć :) razem z aparatem :)

i oby to nie było nic strasznego z tą łapką :)[/QUOTE]
O, bardzo chętnie. ;)

Posted

Nie wiesz może co ta za collie? Bardzo ładny! :loveu: Na jakiej wystawie było robione to zdjęcie?

Ona już w sumie bardzo podobnie wygląda, hihi...:diabloti: I ma podobne frędzelki na uszach.:razz: Widać jakie mamy zaległości ze zdjęciami. ;)

Ale póki co... ;)

Zdjęcia zostały zrobione przez hodowców.

Posted

[quote name='Ismena']No właśnie nie wiadomo. Z obrębu pazura poleciała krew ostatnio na spacerze, a Dolly kulała. Jeszcze wcześniej dostała zastrzyki, a w ubiegły piątek maści. I było troszkę lepiej. Wczoraj na wizycie u weterynarza pazurki Dusi zostały bardzo mocno skrócone. Może dlatego, że pazurki były za długie i gdzieś jednym zahaczyła w zabawie i coś sobie naruszyła. Ogólnie Dolly przy każdym obcinaniu pazurków bardzo mocno krwawi, więc zawsze miała ciut przydługie. Wczoraj o dziwo krewka w ogóle nie poleciała, mimo, że pazurki zostały skrócone dość mocno.
Dzisiaj na szczęście już lepiej. Dolly nie kuleje, a nawet pobiegała troszkę za piłeczką. Zobaczymy jak będzie do czwartku.[/QUOTE]

Najlepiej przycinać pazurki cco dwa tygodnie o 1-2 mm wtedy nie krwawią :)

Posted

[quote name='Cheritka']Najlepiej przycinać pazurki cco dwa tygodnie o 1-2 mm wtedy nie krwawią :)[/QUOTE]
Dziękuję za informacje! Na pewno się do niej zastosuję. :)

[quote name='Maalwi']A ja wogóle się boję podcinać :([/QUOTE]
Ja do tej pory chodziłam za każdym razem obcinać do weta, ale muszę w końcu kupić obcinacza do pazurków i zacznę to robić sama.
Ten włos między uszkami się obcina. ;)

A ja mam zdjęcia Layli z dzisiaj...:cool3: Tylko czekam aż TŻ mi je podeśle, a ja obrobię i wrzucę.:p Dolly niestety siedzi w domu, aż do całkowitego zużycia maści na łapkę, więc nie ma jej na zdjęciach. Nie chcę jej jeszcze nadwyrężać.
Za to ostatnio dorwałam się do nożyczek i ją ciachnęłam...:diabloti:

Posted

Maalwi, napisałam PW :)

A ja nie mogę się zdecydować na kosmetyki dla Lulki... Wystawa już niedługo, a ja nie jestem w nic zaopatrzona. Do tego boje się wziąć nożyczki do ręki, żeby nie przegiąć.:shake:Coś czuję, że to będzie moja życiowa klapa.:razz:

Posted

[quote name='Ismena']Maalwi, napisałam PW :)

A ja nie mogę się zdecydować na kosmetyki dla Lulki... Wystawa już niedługo, a ja nie jestem w nic zaopatrzona. Do tego boje się wziąć nożyczki do ręki, żeby nie przegiąć.:shake:Coś czuję, że to będzie moja życiowa klapa.:razz:[/QUOTE]

Ajj przesadzasz!
A ja się nawet nie orientuje, jak wygląda włos szkota, jest twardy?
Ja siedzę na forum sheltie i tam piszą,ze używają iv san bernard zielone jabłuszko (ja też go mam ;))
A co przed wystawą trza zrobić z collie? podcina się cos?

Posted

Tak, włos collie ma być szorstki, nigdy "waciany". ;)
Ja też mam Iv San Bernard Zielone Jabłuszko dla Dolly, ale boję się, że za bardzo zmiękczy włos Layli.
Tak, podcina się łapki i włos na uszkach. ;)

Ten sam szampon, ta sama obróżka i jeszcze adresówka.:cool3:

Posted

Ja wiem co robić, tylko się po prostu boję. :cool3: W sumie to Layla idzie w szczeniaczkach, więc myślę, że aż tak bardzo nie będą zwracać uwagi na to czy sierść jest super szorstka itp. W końcu to jeszcze maluszek i ma jeszcze szczenięcy puszek. ;)

Posted

[quote name='Ismena']Ja wiem co robić, tylko się po prostu boję. :cool3: W sumie to Layla idzie w szczeniaczkach, więc myślę, że aż tak bardzo nie będą zwracać uwagi na to czy sierść jest super szorstka itp. W końcu to jeszcze maluszek i ma jeszcze szczenięcy puszek. ;)[/QUOTE]

łee no własnie, jak wiesz co robić to okej ja pamiętam,ze za 1 razem miałam Bibi podciać kapcie za długie na łapach...wziełam i ciachnęłam w linie prostej nie przyszło mi na myśl,ze to trzeba uformować okrągły kształt hahaha i odrastało ponad miesiac...hahahaha tak samo uciełam Bibi włos na pupie,zeby się nie osrywała i rosnie już 4 miesiące i dopiero wraca do dawnej formy...

Posted

Tyle, że ja się boję i nie wiem czy wezmę nożyczki do ręki.:eviltong:
Oglądając Bibi na zdjęciach nic nie zauważyłam. Na wystawach przecież idzie jej również super. Może nie było aż tak źle? ;)

Posted

Rekreacyjnie z pewnością. Już zaczęłam nakręcać małą na frisbee. ;) Chciałabym też kiedyś zobaczyć jak tam z jej instynktem na PIPie. ;) Poza tym ćwiczymy sztuczki, posłuszeństwo. ;) Layla i tak najbardziej kocha piłki, a im większe tym lepsze. ;)

Posted

[quote name='Ismena']Rekreacyjnie z pewnością. Już zaczęłam nakręcać małą na frisbee. ;) Chciałabym też kiedyś zobaczyć jak tam z jej instynktem na PIPie. ;) Poza tym ćwiczymy sztuczki, posłuszeństwo. ;) Layla i tak najbardziej kocha piłki, a im większe tym lepsze. ;)[/QUOTE]

A o agi myśleliście?