Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='shangri_la']:lol: ale moje pierwsze wrazenie to zywiołowy temperamentny ale bardzo towarzyski piesek :eviltong: i to zadziorne spojrzenie :diabloti: ale wam zazdroszcze :lol:
pozdrawiam[/quote]
Tu nie ma co zazdrościć tylko iść w moje ślady :evil_lol:

[quote name='agabass']fajne te norkowce norowce nornikowce małe[/quote]Ciocia Aga przyda się do socjalizowania niesfornego terierka :-D .

[quote name='Mokka']Beatko, wierzę, że sobie poradzisz :lol: .
Terier to terier - pies żywiołowy i charakterny, więc trzeba się będzie przyłożyć do wychowania i szkolenia. Jednak nie wierzę, że takiego psa nie da się wychować. Trzeba chcieć i zabrać się za to od początku. [B]Zapiłeczkowanie psiaka w pierwszym okresie pobytu u Was może spowodować uzależnienie, na którym możesz potem bazować w procesie wychowawczym.[/B] Tylko uważaj - pies uzależniony od zabawki bywa wyjątkowo upierdliwy :evil_lol: . Myślę również, że dzieci od początku powinny brać udział w wychowywaniu szczeniaka, aby wpoić im instrukcję obsługi takiego wynalazku ;) .
Przygotuj się na prawdziwe wyzwanie, ale jaka potem satysfakcja :lol: .[/quote]Wiśta wio, łatwo powiedzieć :roll: , chyba musze do Ciebie po nauki sie zgłosić jak to się robi.

[quote name='nathaniel']Moja imienniczko ;) nie łam się.[/quote]Nie łamię się :shake: , przynajmniej się staram :lol: ;) .

• Replies 8.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Poświata']
Cześć Gosiu, ileż można pracować :roll: , nie wiesz że nieprzyzwyczajonym szkodzi ;) :evil_lol: .
Rozumiem że ten tydzień spędzisz na DGM :multi: ?!
A co do wymiziania, to zapraszam na socjalizację malucha jak już u nas będzie :cool3: .[/quote]
cześć Beatko .... szkodzić moze nie szkodzi ale.... męczy :evil_lol:
Tak - do poniedziałku grzecznie jestem na DGM :diabloti:, ponadrabiałam juz większosć zaległosci na forum,.... w domku czeka jeszcze sterta prasowania(jak ja tego nie lubię) ale ogólnie juz się obrobiłam :multi:
tylko nie wiem co dzis na obiad upichcić bo przeca scisły post :roll:

socjalizacja mówisz? Hmmm a wiesz co? BARDZO CHETNIE się zjawię :p

Posted

hej:multi::multi: dotarlam i do Was:multi::multi::multi:sliczne masz psiaki:loveu::loveu::loveu:kilka stron obejrzalam ale nie sposob obejrzec cala Wasza galerie:lol::lol::lol:
pozdrawiam :)

Posted

[B]Poświata[/B] - PUMi znajdziesz całe stada na Węgrzech.

Co do malucha. Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia, których ciagle mało... To na kiedy planujecie pojawienie się (fizyczne!) maluszka w domu? Wirtualnie w ten dzien chciałabym byc z Wami...
Pzdr.

Posted

Powiata, ogladałas strone hodowli Terrierkowo? Szczególnie galerię? Tam są fotki całego stadka hasającego po łąkach. Żadnych smyczy, linek ani ogrodzeń nie widać. Więc jednak się da iść z Cairnem na "normalny" spacer. :)

Posted

[quote name='Asiaczek']Co do malucha. Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia, których ciagle mało... To na kiedy planujecie pojawienie się (fizyczne!) maluszka w domu? Wirtualnie w ten dzien chciałabym byc z Wami...
Pzdr.[/quote]Maluchy dziś skończyły 4 tygodnie :loveu: . Z pierwszą wizytą musze się wybrać, żeby dokonać wyboru konkretnej suni, z dwóch możliwych, bo cały czas jeszcze nie wiem która tak naprawdę jest moja :roll: . Planowałam to w tę sobotę, ale znów jedziemy oglądać domy, więc się pewnie nie wyrobię :roll: :p . A odbierać będziemy 17 albo 24 marca....

[quote name='Kati']Powiata, ogladałas strone hodowli Terrierkowo? Szczególnie galerię? Tam są fotki całego stadka hasającego po łąkach. Żadnych smyczy, linek ani ogrodzeń nie widać. [B]Więc jednak się da iść z Cairnem na "normalny" spacer.[/B] :)[/quote]Kasiu według mnie da się, ale to będzie wymagało pracy nad szczeniakiem od maleńkości.
Jeśli psu pozwoli się na wszystko, to nie ma co się dziwić że i na spacerach ma właściciela w nosie, przecież to ON rządzi więc ON decyduje dokąd i jak długo będzie trwał spacer. Tym bardziej że to charakterne psiaki :cool3: .
To mniej więcej jak z bezstresowym wychowaniem dzieci - najpierw rodzice pozwalają na wszystko, dziecko robi co chce, a potem starzy się dziwią że dzieciak wlazł im na głowę i nie ma nad nim żadnej kontroli :roll: :mad: .
Parę postów wyżej Mokka napisała o uwarunkowaniu na piłeczkę, co wydaje się super sprawą i mam zamiar wcielić to w życie, jeśli nie sama to z pomoca specjalisty. Wolę żeby na spacerze ręka mi odpadała od rzucania piłką tenisową, niż odpadały nogi od ganiania kerna :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: .

Posted

Ja jestem takiego samego zdania co ty, jeśli chodzi o wychowanie. :)
Moje wcześniejsze psy do łatwych nie należały, ale nie było z nimi większych problemów, więc i z małym kernem też damy radę.

Z tych zdjęć "twoich" dziewczynek, nie wiem którą bym wybrała, bo kazda ma coś w sobie co mi się podoba. Ta z twojego avka ma fajne, ciemne umaszczenie. (mnie się maży bardzo ciemny kern - taki diabeł :evil_lol: ) Druga sunia ma fajowa strzałkę na główce. :)
Bardzo jestem twojej decyzji. Ciekawe jak z ich charakterkami.
Napisz jak już odwiedzisz maluszki.

Posted

Ośmieliłam sie napisać do kolejnej hodowli Cairn terrierów prosząc o opinię i dostałam takiego meila:
[quote name='Kennel Freedom’s Choice']
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Rasa Cairn Terrier jest jedną ze wspanialszych ras, jakie stworzył człowiek.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Po pierwsze są bardzo radosne.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Po drugie i myślę najbardziej ważne dla posiadacza psa w mieście nie ma z nimi problemów dominacyjnych. Obojętnie czy ma Pani psa czy sukę na pewno z radością będzie on/ona witać przechodzące na spacerze psy.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Po trzecie bardzo lubią dzieci i nie są agresywne w stosunku do innych ludzi.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Są dosyć aktywne, dlatego należy im znaleźć zajęcie. To psy, które najlepiej czują się na dworze i pomimo, że uwielbiają się wylegiwać na kanapach, nie dla nich życie typowego kanapowa. Jeśli nie są wybiegane widać w ich oczach smutek. Cairn’y muszą biegać, węszyć, tropić.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Ta cecha ich charakteru sprawia, że jeśli nie zapewni im Pani odpowiednio dużo ruchu, spuszczone ze smyczy nie wrócą dopóki się nie wyszaleją.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Uwielbiają aportować, jeśli poświeci im Pani trochę uwagi natychmiast pojmą, że przynoszenie piłki czy krążka opłaca się. A ponieważ są to bardzo przekupne psy będą ja przynosiły do tej pory dopóki będzie Pani miała siłę rzucać piłkę.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Świetnie nadają się do uprawiania psich sportów, uwielbiają wodę.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Są posłuszne, jeśli się ma nie nie krzyczy, tylko zachęca. Zachęta i smakołyk to podstawa w wychowaniu cairn’a.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Mogą być szczekliwe w domu, ale to nie jest regułą. Da się tę cechę wyciszyć przy odpowiednim prowadzeniu psa.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Bezwzględnie należy dbać o szatę. Cairn terrier jest psem, który wymaga najwięcej uwagi pod względem włosa z pośród wszystkich terierów Szkocji.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Jeśli zaniedba Pani pielęgnację nici z dobrych lokat na wystawach.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Napisałam wszystko, co mi przyszło do głowy, jeśli ma Pani jakieś pytania proszę pisać.[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Verdana][COLOR=navy][COLOR=navy][FONT=Verdana]Pozdrawiam[/FONT][/COLOR][/COLOR][/FONT]
[/quote]

Posted

No to super Beatko :multi: Myślę, że to cię ostatecznie uspokoiło i teraz możesz tylko z radością oczekiwać maluszki :loveu: A tak apropos... imię już wybrane? ;)

Posted

[quote name='mmbbaj']No to super Beatko :multi: Myślę, że to cię ostatecznie uspokoiło i teraz możesz tylko z radością oczekiwać maluszki :loveu: A tak apropos... imię już wybrane? ;)[/quote]W związku z tym, że jeszcze sunia nie wybrana, możemy wybrać dwa imiona dla dwóch suczek :multi: i tak sobie popatrzyłam po stawce cairnów na światówce jakie imiona są w tej rasie - niestety nie są to zwykłe jak Tekla, Tasza, czy Tola i mamy zagwozdkę :hmmmm:. Wymyśliliśmy trochę egzotyczne ale nie za bardzo odjechane, takie żeby psa zawołać i języka nie połamać :eviltong: :
Jedna by była TOFFIFEE (po domowemu TOFI), a druga TEENY WEENY (po domowemu TINI).
I cooooooooooo, jak to brzmi :oops: :lol: ???????????

Posted

[quote name='Poświata']
Jedna by była TOFFIFEE (po domowemu TOFI), a druga TEENY WEENY (po domowemu TINI).
I cooooooooooo, jak to brzmi :oops: :lol: ???????????[/quote]

To co wy, dwie sunie bierzecie :crazyeye: Mnie się bardziej podoba TINI :loveu:, ale TOFI też ładnie :lol:

Posted

[quote name='mmbbaj']To co wy, dwie sunie bierzecie :crazyeye: Mnie się bardziej podoba TINI :loveu:, ale TOFI też ładnie :lol:[/quote]:shake: nie, bierzemy jedną, ale że cały czas jeszcze nie wiadomo którą, to mamy pozwolenie od Hodowczyni na nadanie imion obu dziewczynkom. Żeby potem nie było problemu, że sie nam imie nie podoba ;) .

Posted

[quote name='Vogue']Beatko!!
Zajrzyj do 1662 postu w Galerii:Jupi-labek,Bosar-DON...
Zobaczysz tam kerna w roli psa ratowniczego:lol:
Milego dnia!![/quote]Zajrzałam
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3505786&postcount=1662[/URL]
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3506656&postcount=1665[/URL]
faktycznie kernuś :loveu: .
No proszę, ile te psy mają możliwości, żebym tylko ja sprostała wyzwaniu :roll: :lol: .

Posted

Eeeee, nic się ciekawego nie dzieje to i cicho :niewiem: :shake: .

Weekendowe fotki małych cairnów

[URL="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/67fdb3262d4bda3f.html"][IMG]http://images22.fotosik.pl/8/67fdb3262d4bda3f.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2ef158f686e61c07.html"][IMG]http://images21.fotosik.pl/35/2ef158f686e61c07.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/0d7fa1e0c56be576.html"][IMG]http://images21.fotosik.pl/35/0d7fa1e0c56be576.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='sylrwia']Maluchy fajne ale czemu tylko 3 zdjęcia?? Ta jaśniejsza nawet ciekawie wygląda:lol:[/quote]
Po sobocie będzie więcej, wybieramy się z wizytą i aparatem :-D .
Po mału widać już charakterki, Hodowczyni ma swoje spostrzeżenia, więc nie pozostaje nic innego, jak wybrać już tę naszą :multi: .

Posted

[quote name='PIKA']Beata Ty dopiero będziesz wybierać, a ja za dwa dni bede miala cudeńko w domu :mdleje: I juz mi slabo i stresa mam :mdleje:[/quote]Nooooooo, dzisiaj jadę wybierać, a Ty jutro już będziesz miala niniusia w domu.
Chyba Ci zazdroszczę, mimo tych nerwów i stresa :lol: :razz: .

Posted

[quote name='Poświata']Nooooooo, dzisiaj jadę wybierać.[/quote]

No i co???????????????????????????????????????:mad::mad::mad: Kiedy nam przedstawisz swoją małą dziewczynkę? :lol: