Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

redcat napisał(a):
Marlena tak jak rozmawiałyśmy na szkoleniu- przebadaj koniecznie tarczycę... Wystarczy pobrać krew i zbadać poziom TSH, FT3 i FT4. To najważniejsze hormony tarczycowe, które ukazują w jakim stanie jest Twoja tarczyca.
U mnie była z tym masakra, tylko że jak wiesz- w drugą stronę.
Obecnie też muszę pójść na badania, bo ostatnie robiłam jakoś na jesieni a ostatnio znów zaczęły się pojawiać u mnie objawy nadczynności...
Co do prążków na skórze- miałam to samo, a endokrynolog przy jednym z pierwszych badań od razu sprawdza stan skóry. Sucha, odwodniona też jest wynikiem chorej tarczycy (mi lekarz trochę poszczypał i podrapał rękę żeby to sprawdzić ;) ).

koniecznie zrób badania .... ja na tarczycę choruję już 16 lat , najpierw była nadczynnosć i chudnięcie ,Gravis Basedow , wole nadczynne itd leczenie farmakologiczne , wypadanie włosów ....miałam 5mm jeżyka , zabieg wyciecia itd ...po kilku latach przyszła niedoczynność pooperacyjna , i wlasnie u ciebie troche to wyglada jak niedoczynność ( tycie , zbieranie wody czyli opuchlizna )

maciaszek napisał(a):
Rufusowa, idź do lekarza, on da Ci skierowanie na badania krwi - będą bezpłatne. Zawsze możesz sama zasugerować, że to może coś z tarczycą... ;).

Internista moze dać Ci na TSH darmowe i skierowanie do specjalisty , niestety FT3 i FT4 , to już specjalistyczne i u nas daje dopiero endokrynolog,chyba że gdzieś indziej jest inaczej , bo u nas tylko tak można

Kusiłam TZta żeby pojechać z Ozzym na to szkolenie , bo chłopakowi przydała by się powtórka dobrego zachowania ....ale TZ sie rozleniwił ;/

Posted

an1a napisał(a):
Jakiej długości potrzebuje? Ja mam 70cm chyba, to będzie dla niego za długi? ;)

no właśnie chyba 70 będzie musiał mieć :) albo 65...trzebaby popróbować, bo on ma dużo skóry na szyi a nie wiadomo jak się toto będzie zachowywać :)
chcialabys do nas wpaść? :)
może jutro?

Posted

[quote name='Alicja']koniecznie zrób badania .... ja na tarczycę choruję już 16 lat , najpierw była nadczynnosć i chudnięcie ,Gravis Basedow , wole nadczynne itd leczenie farmakologiczne , wypadanie włosów ....miałam 5mm jeżyka , zabieg wyciecia itd ...po kilku latach przyszła niedoczynność pooperacyjna , i wlasnie u ciebie troche to wyglada jak niedoczynność ( tycie , zbieranie wody czyli opuchlizna )

Internista moze dać Ci na TSH darmowe i skierowanie do specjalisty , niestety FT3 i FT4 , to już specjalistyczne i u nas daje dopiero endokrynolog,chyba że gdzieś indziej jest inaczej , bo u nas tylko tak można

o kurka....to tez się prochów nabrałaś, co?
trochę mnie zaniepokoiłaś znowu.... a już myślałam, że mnie to nie może dotyczyć...
ostatnio robię testy i okazuje się, że po zjedzeniu mleka lub jego przetworów lub mąki pszennej - puchnę... zatrzymuje się woda w organizmie i musze sobie przypominać żeby iść do toalety na siusiu ;)
Jak jem produkty dozwolone dla mojej grupy krwi, to jest lepiej ale czuję, że sytuacja doszła do pewnej patologii i muszę się oczyścić, żeby wszystko wróciło do normy.

Pomyślę o tych badaniach... przypomnijcie mi gdybym zapomniała ;)

[quote name='Alicja']Kusiłam TZta żeby pojechać z Ozzym na to szkolenie , bo chłopakowi przydała by się powtórka dobrego zachowania ....ale TZ sie rozleniwił ;/

kurka...ale by było fajnie gdybyście przyjechali! no chyba, że myślisz o tym szkoleniu bliżej Was...
Rozumiem, że ciężko się wybrać ale klimat jest niepowtarzalny i każde szkolenie coś daje, więc warto...dlatego kurka jedziemy z Rufusem i Herą w czerwcu...mimo, że Rufus doprowadzi nas do szału :evil_lol:

Posted

[quote name='rufusowa']Pomyślę o tych badaniach... przypomnijcie mi gdybym zapomniała ;)

Marlena to ja jeszcze tylko dodam od siebie, że te badania tarczycowe trzeba zrobić koniecznie przed zajściem w ciążę... Niestety nieprawidłowe hormony tarczycy wpływają na płód i w przypadku niedoczynności mamy dzidziuś może się urodzić z wrodzoną niedoczynnością...

Hormony tarczycy odgrywają w ciąży bardzo ważną rolę. Od ich właściwego stężenia we krwi matki, zwłaszcza w pierwszym okresie ciąży, kiedy płód nie produkuje jeszcze własnych hormonów, zależy m.in. prawidłowy rozwój mózgu i układu kostnego.

Posted

[quote name='rufusowa']o kurka....to tez się prochów nabrałaś, co?
trochę mnie zaniepokoiłaś znowu.... a już myślałam, że mnie to nie może dotyczyć...
ostatnio robię testy i okazuje się, że po zjedzeniu mleka lub jego przetworów lub mąki pszennej - puchnę... zatrzymuje się woda w organizmie i musze sobie przypominać żeby iść do toalety na siusiu ;)
Jak jem produkty dozwolone dla mojej grupy krwi, to jest lepiej ale czuję, że sytuacja doszła do pewnej patologii i muszę się oczyścić, żeby wszystko wróciło do normy.

Pomyślę o tych badaniach... przypomnijcie mi gdybym zapomniała ;)

Przypominam ;)
no najadłam się i do końca życia musze brać na tarczyce...TZ mówi że jak w nocy ide to kiedyś tuptałam a teraz grzechocze jak grzechotka :diabloti:

kurka...ale by było fajnie gdybyście przyjechali! no chyba, że myślisz o tym szkoleniu bliżej Was...
Rozumiem, że ciężko się wybrać ale klimat jest niepowtarzalny i każde szkolenie coś daje, więc warto...dlatego kurka jedziemy z Rufusem i Herą w czerwcu...mimo, że Rufus doprowadzi nas do szału :evil_lol:

ciągnęłam go do Sulistrowic

[quote name='redcat']Marlena to ja jeszcze tylko dodam od siebie, że te badania tarczycowe trzeba zrobić koniecznie przed zajściem w ciążę... Niestety nieprawidłowe hormony tarczycy wpływają na płód i w przypadku niedoczynności mamy dzidziuś może się urodzić z wrodzoną niedoczynnością...

słuszna uwaga

Posted

rufusowa napisał(a):
no właśnie chyba 70 będzie musiał mieć :) albo 65...trzebaby popróbować, bo on ma dużo skóry na szyi a nie wiadomo jak się toto będzie zachowywać :)
chcialabys do nas wpaść? :)
może jutro?

Ehh.. ciotka dopiero dzisiaj przeczytałam :evil_lol: musimy się łapać telefonicznie, bo ja już w biegu nogi gubię... ale już niedługo ;)

Posted

redcat napisał(a):
Marlena to ja jeszcze tylko dodam od siebie, że te badania tarczycowe trzeba zrobić koniecznie przed zajściem w ciążę... Niestety nieprawidłowe hormony tarczycy wpływają na płód i w przypadku niedoczynności mamy dzidziuś może się urodzić z wrodzoną niedoczynnością...

dzięki Ciotka...to postawiło mnie na nogi...

Posted

dzieki za przypomnienie :p
jak to jak grzechotka? :razz: to znaczy co się dzieje?

[quote name='Alicja']ciągnęłam go do Sulistrowic

nie słyszałam o tym szkoleniu :) daleko macie?

Posted

an1a napisał(a):
Ehh.. ciotka dopiero dzisiaj przeczytałam :evil_lol: musimy się łapać telefonicznie, bo ja już w biegu nogi gubię... ale już niedługo ;)

no dopsz, to telefonicznie :)
poza tym pogody nie było na sesję

Posted

[quote name='rufusowa']dzieki za przypomnienie :p
jak to jak grzechotka? :razz: to znaczy co się dzieje?

tableteczki pałętają się po wnętrzach ;)

nie słyszałam o tym szkoleniu :) daleko macie?

to jest koło Wrocławia , a prowadził Markusek Team
od nas jakieś 220 km

Posted

[quote name='maciaszek']Tabletki w brzuszku się przetaczają ;)

:lol:

[quote name='Alicja']to jest koło Wrocławia , a prowadził Markusek Team
od nas jakieś 220 km

Markuska kojarzę z niebieskiego. Foty z ich szkoleń są bardzo ciekawe :p

melduję, że dzisiaj drugi dzień diety oczyszczającej a ja marzę o kawie i czymś innym niż warzywa :roll:
opuchlizny na kostkach brak :multi:

Posted

[quote name='maciaszek']Czyli działa? To dobrze! Ale badania i tak zrób!

w zasadzie już po odstawieniu mleka i mąki pszennej pomogło ale teraz czuję różnicę :)
z tym, że to dopiero drugi dzień a ja mam ochotę na kaaawę, którą lubię pić przy takiej pogodzie :-(

a badania na pewno zrobię.... dzisiaj chciałam się zapisać do tego programu
http://www.tarczyca.pl/ ale już nie ma miejsc :shake:

Posted

Hej Ciotki :)

idę na tydzień urlopu :) będziemy zwiedzać Warszawe i okolice...może na rowerkach :) żeby tylko pogoda dopisała :cool3:
Marzy mi się piknik w parku... cudownie.... trawa, zieleń, ptaszki śpiewają, kocyk, wyjmujemy prowiant iiiiii zajadam pomidory, papryki, jabłka...:roll::roll::evil_lol:

na pożegnanie dwie wczorajsze fotki

i dzisiejsze, zrobione w drodze do pracy

Stadion Narodowy tuż tuż

żółta rzeka

• 2 weeks later...
Posted

dziękujemy Maciaszkowa :) wypoczynek był a ze słońcem przesady nie było i w sumie dobrze ;)
bylismy nawet w zoo :) jak dotargam aparat do pracy, to wrzucę kilka fotek o ile coś sensownego wyszło :)

a teraz relacja zdrowotna:
dzisiaj byłam na kolejnej konsultacji z Herką....tym razem we Fiolce - lecznicy znajdującej się blisko nas :) i stanęło na tym, że nie wycinamy całej listwy. Hirurg wyłuska guzki i oddamy je do histopatologii.
Zabieg we wtorek rano :)

a dr Wiśniewski, to niezły luzak :D wytarmosił Herosławę na dzień dobry....aż cała była w ekstazie :):) potem ją badał w poczekalni na kanapie i nawet kasy nie chciał :)
aaa nie napisałam jeszcze, że w czwartek robiliśmy zdjęcie klatki piersiowej i pobranie krwi właśnie we Fiolce i jakoś tak się zgadaliśmy, że u nich mają fajnego hirurga i stąd ta konsultacja.
Herka nie chciała pozować do zdjęcia i po kilku nieudanych próbach, została uśpiona głupim jasiem (dawką dla dużego kota)...miała się tylko uspokoić ale jednak odpłynęła ;)
Będziemy też musieli przebadać wątrobę, bo ma cośtam podwyższone, co jest bardziej typowe dla starszych psów...no ale w końcu ona po przejściach dziewczyna...

tak się wybudzała na kanapie w poczekalni

Posted

dziękujemy Cioteczki :loveu:

póki co będziemy się w sobotę i niedzielę szkolić w Rudce :cool1:
gorzej jak pomyślę o Rufusie i jęczeniu w aucie :lol:

trzymajcie się cieplutko! miłego weekendu i żeby nam słonko wysuszyło te nadmiary wody!

Posted

Maciaszkowa nas akurat nie zalała ulewa...Ursynów i Piaseczno pływały... ale dzisiaj podobno znowu ma być wysoka fala....oby wały wytrzymały

Agata dziękujemy za kciukasy :)
mam nadzieję, że to tylko kosmetyka :cool3:

W wolnej chwili wstawię kilka fotek ze szkolenia :p