zonia Posted June 22, 2009 Posted June 22, 2009 Jak go przenieśli, to sprawdziłam gdzie. Boks Zoni. Tak, miałam się z nią umówić, że to kudłate cudeńko moje jest. Ja piszę na wątku Paluchowym a tutaj o nim mowa...:p To co z nim będzie...? Zostaje u mnie czy go gdzieś przenosicie...? Jeśli chcecie przenieść to bardzo proszę wtedy kiedy ja będę to wrzucę tam coś swojego(to będzie minus jedna klatka-bo nie wyrabiamy...) Quote
KWL Posted June 22, 2009 Author Posted June 22, 2009 [quote name='dzodzo']żeby się kaukazomaniakom nie nudzilo.... http://www.dogomania.pl/forum/f28/mloda-sunia-w-typie-owczarka-kaukaskiego-moze-trafic-do-schroniska-130081/ No to mamy numer siedemnaście na pierwszej stronie... śliczne stworzenie swoją drogą. [quote name='zonia']Ja piszę na wątku Paluchowym a tutaj o nim mowa...:p To co z nim będzie...? Zostaje u mnie czy go gdzieś przenosicie...? Jeśli chcecie przenieść to bardzo proszę wtedy kiedy ja będę to wrzucę tam coś swojego(to będzie minus jedna klatka-bo nie wyrabiamy...) Na dziś nie mamy gdzie, co prawda Belfast dogadywał się w boxie z drugim samcem ale reszta naszych miśków raczej się nie dogaduje, a boxu z tylko suniami nie mamy... Quote
Agnieszka P Posted June 22, 2009 Posted June 22, 2009 :mad:a mialam mieć tylko rottki:mad: a mam juz kolejnego Kaukaza:loveu:, tym razem chlopak ok 4 lat ( w tym tygodniu wycianm mu jajka) moze mosi go tu wstawila bo siedzi u niej ( mam go od 3 tygodni znaleziony w Owocku), piekny i zrownowazony:loveu:szuka domu:) komu moge wyslać zdjecia na miala Quote
Agnieszka P Posted June 22, 2009 Posted June 22, 2009 A w Nowodworze od Lublinem jest coś co wyglada jak Rudy kaukaz tez mam zdjecia chce go zabrac do Warszawy ,ale na razie nie mam transportu? moze ktoś chce pojechac? :lol: Quote
mosii Posted June 22, 2009 Posted June 22, 2009 Agnieszka P napisał(a)::mad:a mialam mieć tylko rottki:mad: a mam juz kolejnego Kaukaza:loveu:, tym razem chlopak ok 4 lat ( w tym tygodniu wycianm mu jajka) moze mosi go tu wstawila bo siedzi u niej ( mam go od 3 tygodni znaleziony w Owocku), piekny i zrownowazony:loveu:szuka domu:) komu moge wyslać zdjecia na miala Aga juz dawno jest tu wątek Kaszmira Quote
teapot Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 KWL widziałam, że byłeś na wątku Ostatniej Szansy. W tym "przytulisku" jest cała masa kaukazów i "kaukazopochodnych". Jakbyś miał wolniejszą chwilę zerknij proszę na tę galerię Picasa Web Albums - Katarzyna - OSbyZofia Znajdziesz tam m.in: Oraz mojego ulubieńca Freda: Taką sunię: To naprawdę ułamek. Po wizycie w tym miejscu byłam zaskoczona tak dużą liczbą kaukazów. Obok nich mamy też mieszanki. Na oko tzw. mafia zza domu z kaukazem właśnie zmieszana. Tutaj ich galeria: Picasa Web Albums - Katarzyna - MAFIA zza domu Wiem, że znalezienie domu dla psa stróżującego jest bardzo trudne, ale może przypadkiem kogoś zainteresuje któryś z rezydentów Boguszyc. Quote
KWL Posted June 23, 2009 Author Posted June 23, 2009 Faktycznie... Mix Fred, faktycznie cudo wygląda bardzo wtypie, ciekawe jak z wielkością. To jest Fred ? jeśli tak to malutki jest :-) To chyba to samo co na pierwszym zdjęciu w poście. Quote
teapot Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 [quote name='KWL'] Fred, faktycznie cudo wygląda bardzo wtypie, ciekawe jak z wielkością. Fredzisko malutki na pewno nie jest. Na tym 1 zdjęciu, które cytowałeś w tle jest psiak wielkości ONka. A tu Fred z p. Józefem który ma ponad 180 cm wzrostu: Tu widać sylwetkę (może uda się wziąć paletę+ skrzynkę za jakiś pkt odniesienia, żeby określić skalę) Na innych zdjęciach widać jakie to wspaniałe psisko. Dał mi się wytarmosić, zajrzeć do pyska... Cudowny chłopak po prostu. Na tych fotach widać tez jakie ma wielkie łapy (kontrast z moją dłonią). W OS są jeszcze co najmniej dwie suki - bardzo w typie. Jedna starsza, chyba zastraszona - jest zaraz w pierwszym pomieszczeniu przez któr p.Józef przeprowadza do staruszków. Charakterystyczne jest to, że ucieka na schodo-drabinę by mieć spokój. W innych pomieszczeniach duża, trochę zapasiona suka. Wyjątkow przyjazna. Poszukam zdjęć, ale nie jestem pewna czy mamy. Edit: Znalazłam - ma całą galerię! Tu przed strzyżeniem: A tu po wyskubaniu: I link do galerii: http://picasaweb.google.pl/kasia.sloniewicz/WIELKAMLODAJu# A i tu w tle widać duże kudłate "coś". Chyba nie do końca kaukaz... Quote
teapot Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 A tu jeszcze jeden - podczas zabiegów fryzjerskich. Z tego co pamiętam to był chłop. Wrzucam na wypadek gdybyście stwierdzili, że kudłaczy w potrzebie za mało... Quote
KWL Posted June 23, 2009 Author Posted June 23, 2009 Fred jest racej typu górskiego, bardziej krępy i przysadzisty, waży pewnie koło 50 kilogramów ? Igorek jest Biafry jest tego typu. W pierwszym poście na tym wątku jest zdjęcie Mojo, fakt że bardzo okazale na nim wypadł :evil_lol: Ale Fred bardzo mi się podoba :-) Quote
morisowa Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 Dziś na Paluch trafił kolejny kaukaz. Ale ... ... wychodząc ze schroniska spotkałam psisko z całą swoją rodziną :multi: Został odebrany przez właściciela. Widać było radość i psa i ludzi :lol: Sami zaczeli mi opowiadać, że pies normalnie mieszka na Mazurach, a do Warszawy przyjechał na leczenie. No i zwiał z nowego, obcego miejsca. 9-latek w calkiem dobrej kondycji. Normalnie ma swój teren i koleżankę tej samej rasy. I jak widać, kochających go ludzi :loveu: Quote
KWL Posted June 28, 2009 Author Posted June 28, 2009 Morisowa - fajna opowieść, z której wynika że kaukazik może być psem rodzinnym, skoro całą rodzinę do stawienia się na Paluch zmobilizował :evil_lol: Nasz Mojo opuścił kwarantannę i przeniósł się na rejon XII do boksu CLIX, z braku dość dużego kagańca w schronisku dziś zaliczył tylko głaski. Smirnov był na spacerze i albo upał go bardzo szybko zmęczył, albo powoli uczy się nieźle chodzić na smyczy. Oczywiście znowu były po drodze jazgoczące maluchy i musiałem się zapierać żeby Smirnov nie rozwiązał ich problemów :diabloti: Wczoraj tłukliśmy się po polsce załatwiając kilka spraw - nastukalismy prawie 400 km. Pozytywnym akcentem była wizyta w Boguszycach i poznanie tamtejszych psów w typie kaukaskiego. Freda już wszyscy chyba znają - piękny i bardzo dobrze zsocjalizowany pies mocno w typie. Baca to już się nawet własnego [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f28/baca-dumny-kaukaz-dt-szansa-na-ratunek-od-smierci-potrzebne-deklaracje-na-juz-140817/"]wątku[/URL] dorobił i zakocanych w nim fanów :-) A pozostałe to: Sara, taka troszkę owieczka, z charakteru bardziej typowy owczarek niż kaukaz, kontktowa, sympatyczna i nakręcona na ludzi... [URL]http://img195.imageshack.us/img195/1281/sara1q.jpg[/URL] [URL]http://img200.imageshack.us/img200/5125/sara2a.jpg[/URL] Diana, charakterek jak najbardziej w typie rasy. Obcych nie lubię, wylewna nie jestem, dziabnąć mogę... Całkiem ładne stworzenie ;) [URL]http://img200.imageshack.us/img200/3744/diana1f.jpg[/URL] Onkokaukazka - imienia zapomniałem niestety, przylepa i milusia psinka :-) Tylko troszke duża i z lekkim zaznaczeniem rasy, lubi stróżować :-) [URL]http://img195.imageshack.us/img195/1803/onkokaukazka1.jpg[/URL] [URL]http://img3.imageshack.us/img3/7771/onkokaukazka2.jpg[/URL] Quote
morisowa Posted June 28, 2009 Posted June 28, 2009 [B]KWL[/B], były jeszcze trzy psiaczki, bardziej w moim guście ([COLOR=dimgray]czyt.mieszańce[/COLOR]). Frodo, syn Freda :loveu: Misio ze schodów. Brutus :iloveyou: największy pies w Boguszycach, czarne cudo, nie to, żeby kaukaz ;) Quote
KWL Posted June 28, 2009 Author Posted June 28, 2009 I podhalan dla Camary i li. Pamietam o nich są zdjęcia, jak obrobie to wrzucę tu to co sensownie wyszło :-) Akurat pogoda była na zdjęcia kiepska... Quote
KWL Posted June 29, 2009 Author Posted June 29, 2009 A co chcesz wiedzieć ? Duży sympatyczny miś, bez problemów - siedział kiedyś w boxie z równie wielkim mieszańcem airdale - Bengoro. Raczej pozytywnie nastawiony do ludzi i zwierząt. Quote
*Gajowa* Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 Kaukaz z Nowegodworu, o którym mowa na wątkach boguszyckich kaukazów okazał się suką chyba :evil_lol: z racji wzrostu. Zoja jest ogromną suką i ma sie doskonale :lol:. Oto dowód [IMG]http://images45.fotosik.pl/154/d3d4a36671103bdf.jpg[/IMG] Jest cudowna przytulaśną, proludzką sunią, lubi psy ale suczek raczej nie :shake: Myślę, ze ta informacja pomoże innym psiakom. Quote
KWL Posted June 30, 2009 Author Posted June 30, 2009 No to ja sobie teraz pooftopikuje - łe ale słowo :-) Disclaimery :-) 1. Poniższy tekst nie jest jakąkolwiek personalną polemiką. 2. Do napisania go skłoniły mnie moje wolontariackie przemyślenia z kilku schronisk i samodzielnej działalności jako DT. Świadomy wolontariat W naszej polskiej, coraz bardziej europejskiej ale ciągle jeszcze często siermiężnie stękającej rzeczywistości wolontariat jest działaniem mocno niesformalizowanym i nakładającym na wolontariuszy szczególne wymagania. Generalnie jesteśmy "obcym elementem" który burzy działania placówki albo elementem porządanym lecz puszczonym wprost na żywioł funkcjonującego schroniska. W pierwszym przypadku piętrzy się przed nami formalne przeszkody przed dopuszczeniem do pracy z psami, w drugim wpadamy w środek życia psów bez dostatecznch informacji... Sądzę że możliwym do przyjęcia rozwiązaniem byłoby stworzenie ogólnopolskiego programu na zasadzie anglosaskich "good practices". Za niewielkie pieniądze które można pozyskać od propsich parlamentarzystów, fundacji i osób prywatnych utworzyć program afirmatywny, dobrowolne przystąpienie schroniska, przytuliska w zamian za tytuł "Schronisko przyjazne zwierzętom i ludziom", umieszcenie na dobrze spozycjonowanej liście schronisk i zamieszczanie w powiedzmy kwartalnie wydawanych ulotkach akcji "dobre schronisko" W zamian schronisko akceptuje i stosuje się do zbioru zaleceń "dobrych praktyk" traktowania zwierząt, adopcji i współpracy z wolontariatem. Listy zaleceń świadomienie nie formułuje czekając na wasz odzew. Quote
KWL Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 Nasze najnowsze znalezisko - cudo ze schroniska w Jeleniej Górze Quote
Agniesia666 Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 jaki piękny... gdybym miala miejsce to bym przygarnela polowe tego watku :) Quote
KWL Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 Dlaczego tylo połowę ? Co drugiej połowie dolega ? Ja bym chciał wszystkie te cudne wielkopsy... Quote
Leyla Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 KWL napisał(a):Dlaczego tylo połowę ? Co drugiej połowie dolega ? Ja bym chciał wszystkie te cudne wielkopsy... ...a ja bym chciała choć jednego malutkiego wielkopsa :modla: i jeszcze żeby nie pogryzł żadnego mojego psa i lubił się przytulać (tylko ze mną):evil_lol: Quote
Agniesia666 Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 no fakt, glupio walnelam :D wszytskie bym przygarnela... tylko nie mam gdzie :( ale jak za 2 lata sie dorobie lesniczowki, to biore na 100% jakiegos futrzaka z tego watku :) Quote
KWL Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 [quote name='Leyla']...a ja bym chciała choć jednego malutkiego wielkopsa :modla: i jeszcze żeby nie pogryzł żadnego mojego psa i lubił się przytulać (tylko ze mną):evil_lol: Mówisz...masz. Ostatni kaukazopodobny w Nowodworach, mały, jak widać dogadujący się z innymi, czeka na założenie wątku i kogoś kto się w nim zakocha... Quote
Leyla Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 [quote name='KWL']Mówisz...masz. Ostatni kaukazopodobny w Nowodworach, mały, jak widać dogadujący się z innymi, czeka na założenie wątku i kogoś kto się w nim zakocha... Ja się w nim zakochałam i jak nie pogryzie moich psów, to na wiosnę jest mój:p Quote
Recommended Posts