Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

Moja Bufka ostatnio jakaś osowiała. Minioną noc często się wylizywała, chodzi smętna ale i jakby poddenerowana. Dziś nawet nie przyszła się przywitać, kiedy brat wrócił do domu, a leżała zwinięta w kuleczkę na łóżku. Ostatnią, pierwszą cieczkę miała w listopadzie. Czy jej obecne zachowanie może być oznaką cieczki?

Jak zachowują się Wasze sunie przed cieczką, czy widzicie jakieś zmiany zachowania?

Jeśli do poniedziałku nie pojawi się plamienie idę z Bufką do weterynarza. Mam nadzieję, że to nie oznaka żadnej z chorób :(

Posted

Jak kobiety - my też różnie reagujemy. Moja suczka była bardzo pobudzona, nerwowa, mniej jadła. Nigdy więcej suki, choć od wykastrowania jej jest lepiej - nie ma huśtawek nastroju. ;)

• 2 weeks later...
Posted

No i rzeczywiście to byla cieczka. Wieczorem, tego samego dnia u Bufki pojawiło się plamienie.

Najwyższy czas wybrać się na sterylizację. Oszczędzimy tym samym Bufce huśtawek nastroju

Posted

Sterylkę można zrobić po pierwszej cieczce, jednak z tego co mi wiadomo to dopiero 2 miesiące po zakończonej cieczce, jak uspokoją sie hormony.

• 4 months later...
Posted

[quote name='Atik']Sterylkę można zrobić po pierwszej cieczce, jednak z tego co mi wiadomo to dopiero 2 miesiące po zakończonej cieczce, jak uspokoją sie hormony.[/QUOTE]

2 a nawet ciut dłużej - ja odliczałam równiutko do 3, ale Su miała bardzo regularny cykl więc nie było problemów

Posted

Moja suka ostatnio przestała mnie słuchać, jest bardziej rozkojarzona. Nie pamiętam jak zachowywała się przed poprzednią (pierwszą) cieczką, którą miała pod koniec maja. Podobnie zachowywała się w czasie ciąży urojonej, ale na szczęście innych objawów nie było. Teraz podejrzewam, że znowu zbliża się cieczka. I też trzeba będzie pomyśleć o sterylce.

Posted

Mojej suni przed cieczką też zmienia się charakterek - robi się bardziej spokojna (już tak nie męczy nas ciągłym aportem:evil_lol:), jest bardziej przytulaśna i więcej śpi.

Posted

[quote name='Magd@']a czy wasze sucze też więcej sikają przed cieczką ???[/quote]

Nie tyle przed, co w trakcie cieczki ;)

Ad. sterylizacji - można ją przeprowadzić przed pierwszą cieczką - są różne szkoly - w US z dobrymi efektami już od lat zabiegowi poddaje się b. mlode psy. Zaś minimalny odstęp czasu pomiędzy końcem rui a sterylizacją to ok. 5 tygodni.

Posted

Moje suki też stają się osowiałe przed cieczkami, ale to nie zawsze.
Za to bardzo często się wąchają, no i mam psa, który też mi o tym oznajmia :)
Z to posikują strasznie często, ilość oddawanego moczu czasem mnie przeraża :crazyeye::evil_lol: