Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis'] Badania nie sa takie same jak na szwecje bo po wyniku musisz czekac 6 miesiecy wiec to jest roznica :) [/quote]

A na Szwecję ile się czeka? Nie tyle samo?

[quote name='Nitor-Nivalis']Ja nie bede nikogo zniechecac bylam i widzialam na wlasne oczy i dziekowalam sila wyzszym ze nie wyrobilam sie z badaniami Mumina[/quote]

Ewa, wierzę Ci. :)
Przypomina mi się opowiadanie hodowczyni of Doghouse Farm sprzed kilku lat, jak przyjechała z Crufta zdegustowana doszczętnie. Stwierdziła, że nie było tam ani jednego normalnego Husky. Miała jechać jeszcze na jedną wystawę w Anglii w tym czasie ale zrezygnowała, bo szkoda jej było czasu na takie widowisko.
Sprzedała do Anglii jakąś ilość psów, które stanowią tam 2-gą ligę dla angielskich sedziów. Kupili je miłośnicy rasy, którzy wierzą, że kiedyś te psy będą mogły wyjść z "podzienia".

[quote name='Nitor-Nivalis'] Natomiast jesli pewnego dnia jak to juz kiedy bylo na crufcie bedzie sedzia z innej czesci swiata jak z wysp brytyjskich to bede pierwsza ktora bedzie sie tam pchala. [/quote]

Anglicy się wcale do tego nie kwapią.

[quote name='Nitor-Nivalis']Aha dla porownania, nie syugerujcie sie rasami takimi jak Malmuty czy Samoyedy sa one w "tym samym" standardzie jak i nasze,[/quote]

Jeśli chodzi o Samoyedy, Anglia jest krajem pochodzenia tej rasy i tam są czołowe hodowle na świecie.

[quote name='Nitor-Nivalis'] z cala pewnoscie moge stwierdzic ze jak ktos nie pojedzie to i tak nie uwierzy w to co pisze ;) mysle ze sama bym nie wueirzyla jakby mi ktos to powiedzial :)[/quote]

Ja wierzę, choć nie byłam. :)

Pozdrawiam Hania

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[QUOTE]
A na Szwecję ile się czeka? Nie tyle samo?
[/QUOTE]

120 dni, czyli 4 miesiące

[QUOTE]Stwierdziła, że nie było tam ani jednego normalnego Husky. [/QUOTE]

a może to jej był nienormalny? :)
żeby było ciekawiej, to powiem Wam, że psy z domieszką linii Zero (czyli te które dominują w Europie na wyścigach) nie są uznawane przez wyspiarskich hodowców i maszerów, wieć to co jest pokazywane, co najczesciej wygrywa na Crufts i to co hodują, czy te "nienormalne" husky, mają właśnie głównie amerykańską krew, z róznych najstarszych linii SH, pochodzących od Seppali. Czyli nie mają w sumie w sobie "szczura", tylko są kwintesencją huskowości :)

[QUOTE]
Sprzedała do Anglii jakąś ilość psów, które stanowią tam 2-gą ligę dla angielskich sedziów. [/QUOTE]

No to kobieta wie teraz, jak czują się na wystawach ci, kórzy mają ścigacze :)

[QUOTE]
Kupili je miłośnicy rasy, którzy wierzą, że kiedyś te psy będą mogły wyjść z "podzienia".
[/QUOTE]
A szczurów nie kupują miłośnicy rasy, tylko złodzieje, bandyci i krwiożerczy pozeracze zylastego mięsa, w dodatku hodujący je na futro :) Trzymają je na dworze, i każą im biegać. I w takim kraju jak Polska, tez chcieliby zeby wyszły "z podziemia" i nie były uznawane za trędowate. Nic wiecej nie potrzeba, tylko zeby nie być wytykanym palcami, bo to po porstu nie kulturalnie :)

Hania, sprawa jest prosta, tak jak nie jedzicie w Polsce na wystawy do sedziego, bo wiecie ze was pies nie jest w jego typie, tak wiadomo, ze dopoki jest angielski sedzia, nie ma co jechac na Cruft`s. Nie rozumiem, dlaczego tak cię to boli. Że uznają tylko psy z linii pracujących? A co złego w tym u husky?

Posted

[quote name='Huskuś']
Przypomina mi się opowiadanie hodowczyni of Doghouse Farm sprzed kilku lat, jak przyjechała z Crufta zdegustowana doszczętnie. [/quote]

Opinię o angielskich husky zaprezentowała też pani Supronowicz w jednym ze swoich artykułów w związkowym "PSIE". Nie mam go pod ręką, streścić można słowem "beznadzieja" ;) Rozczarowanie było tym większe, gdyż na tą wystawę przyjechała p.Kanzler ze swoim psem (psami?), bezkonkurencyjnymi w Stanach - i totalnie została zdystansowana przez konkurencję angielską.

Chociaż wydaje mi się, że Anglicy mają podobne zdanie o haszczakach w tym cięższym europejskim typie. My zarzucimy im cienki kościec, krótki włos, linię grzbietu - oni nam krótkie łapy, proporcje, kątowania na przykład. I na pewno będą zdania, że psy Seppali były podobne do ich husky, a nie do tych europejskich ;)

Jeśli chodzi o długość łap to chyba jestem w stanie przyznać im rację ;)
Wyśmiewanie się z ich "typu" psów wydaje mi się trochę nie w porządku. Mają cechy psów stricte użytkowych, cechy, które w Europie po prostu przestają byc potrzebne i istotne w tej rasie, bo husky to już głównie efektowny pies do towarzystwa lub lekkiej rekreacji.

Jeśli chodzi o zwycięzców Crufts'a w rasie SH w latach 2000-2005
- jeśli ktoś nie widział, to tu jest kompilacja:
[url]http://www.siberianhusky.pl/cruft.htm[/url]

I przy okazji jeden z moich ulubionych linków: [url]http://www.siberianchamps.org.uk/[/url]
(niektórzy sklasyfikują pewnie jako horror...

Posted

Podpisuje sie dwoma lapami pod ostatnimi postami Ewaki i Miski. Moze z troche innego punktu patrzylam na cruftowe haszczaki, nie porownywalam z polskimi, natomiast wiekszosc miala lekkosc ruchu, dlugi wykrok, widac bylo uzytkowosc tych psow.
A ze promuja psy uzytkowe, to chyba wlasciwie tak powinno byc :roll: ?
Nawiasem mowiac, byli ludzie z husky wielkim, kudlatym jak chow chow, nie zdazylam z nimi pogadac co to za cudo, ale dziwnie wygladal ten, ponoc, utytulowany, pies ;).
Natomiat atmosfera sympatyczna, zyczylabym polskim sedziom takiej skrupulatnosci w ogladzie i ocenie psow.

Posted

Wygląda na to, że to są dwa skrajne przypadki skali wyglądu husky. Ten amerykański z kudłatymi i potężnymi modelami i ten angielski ze "szczurkami" (bez urazy).

A wszak można byłoby wypośrodkować. W sumie np ten husky jest championem angielskim, a wygląda w typie gdzieś pośrodku pomiędzy anglią i usa. :-)

[URL]http://www.siberianchamps.org.uk/page153.html[/URL]

Posted

Hmmmmmm !!!
Fakt , wybierane są tam haszczaki określonego typu . Ja jednak nadal zastanawiam się , co te psy mają wspólnego ze standardem ich Kennel Clubu . To chyba nasze psy są bliższe ich standardowi . Sędziowie decydują inaczej , no cóż decyzje sedziowskie są niepodważalne ! Ale czy uczciwe w stosunku do prawa pisanego jakim jest standard ??? Poniewaz jednak nie jestem sędzią kynologicznym , poprosiłbym aby ktoś z sędziów piszących na tym forum ( Edyta , Kasia ) wypowiedział się w tej sprawie .

Posted

[quote]Ale czy uczciwe w stosunku do prawa pisanego jakim jest standart ???[/quote]

[FONT=Verdana]sędzią nie jestem, ale ten "standard" pozwala na dośc skrajne interpretacje i każdy sędzia, zakładając, że w swojej pracy kieruje się tylko obiektywnymi pobudkami i chce po prostu ocenic psa, ma swoje "ulubione" punkty na które zwraca uwagę. Ten sam pies oceniany przez dwóch sędziów dostanie inne oceny lub opisy bo jeden zauważy opadającą linię grzbietu inny nie, ktoś wyrzuci psa z przenoszonym ogonem argumentując, że to cecha malamutów, inny da takiemu psu Zwycięstwo Rasy, a w opisie postawi "doskonale osadzony ogon".
W Polsce sędziowie nie raz zapominają o zdaniu [I][SIZE=2]Długość od łokcia do ziemi nieco większa niż odległość od łokcia do grzebienia łopatki.[/SIZE][/I][/FONT][FONT=Arial][SIZE=2][FONT=Verdana] W Anglii to może byc priorytet. I odwrotnie - coś co u nas sędziowie cenią, tam może byc szczegółem nie zaważającym na ocenie.

Stwierdzenie, że w "tych psach" nie da się zauważyc cech opisanych w standardzie rasy jest nie fair. Oczywiście nie są to chodzące ideały, ale kwintesencją wzorca w 100% nie są też wszystkie "nasze" psy.[/FONT]
[/SIZE][/FONT]
Nie jest uczciwe akceptowanie psów agresywnych, dyskryminowanie białasów, śnieżnych nosów, psów wyższych niż dopuszcza wzorzec, obniżanie oceny za brak P1, akceptowanie nadwagi itp. - jednak spotykane na ringach na całym świecie, chociaż są to cechy, które wzorzec określa jednoznacznie i nie ma tu możliwości dowolnej interpretacji.
Mimo to autorytetu sędziego nie da się podważyc...

[quote]To nasze psy są bliższe ich standartowi .[/quote]

zależy kto jak zinterpretuje zdanie:
[I]...never appearing so heavy or coarse as to suggest a freighting animal, nor so light and fragile as to suggest a sprint-racing animal....
[/I]
Nierzadko psy europejskie to zawodnicy klasy ciężkiej, podczas gdy psy angielskie zaliczy się do klasy piórkowej i przyrówna do chartów. Ideał pewnie jest gdzieś pośrodku.
Wśród amerykańskich championów, o amerykańskim rodowodzie, w kraju zatwierdzenia wzorca rasy, znajdzie się psiaki, które będą bardziej podobne do championów brytyjskich niż polskich i odwrotnie - takie, wypisz wymaluj, jak u nas... A tam już sędziują nie-Anglicy.

Posted

standard jest tak pojemny, że poza ewindentnymi wadami zaklasyfikowanymi jako dyskwalifikujące, można w nim zmieścić wszystko. I gigantycznego czołga i wąskiego slima.
To jakie psy wygrywają - także u nas, zależy od preferencji sędziego, mody i populacji jaka pojawia się na ringach.
Jezeli sędzia uzna za priorytet lekkość psa - wszystkie inne cechy z wzorca da się pod nie podciagnąć. Dla jednego ważna jest głowa, dla innego priorytetem jest ruch, dla innego piekna szata, a dla kolejnego - anatomia i proporcje, bez wzgledu maść, szatę czy ogon. I w takiej skali porównuje psy.

I pal sześć, jak wszystkie mieszczą się we wzorcu, ale jak w standardzie dopuszczalna jest każda maść psa, a u jednego mojego psa zdarzyło się, że został ukarany za to, że jest biały i ma zbyt dynamiczny ruch? :roll: Nie mówię, ze nie ma wad, bo ma, ale akurat te nie zostały mu wytknięte. Za to jak sedzia mówił, że jest biały to miał tak skrzywioną twarz, jakby uważał to za trąd.

Piotr, przecież standard FCI od lat jest taki sam - a na wystawach przez kilkanascie lat laury i championaty zdobywały psy w róznym typie :) Przy obecnej tendencji, na pewno nie miałyby szans polskie husky sprzed 10- lat, a przecież standard się nie zmienił.... :)

Wyobraźmy sobie, że na polskich ringach nagle, zaczynają się zmieniac proporcje - i np. zaczęło się za kazdym razem pojawiać 15 szczurów i 2 miśki, i sytuacja ta by się powtarzała, to sędziowie, z tego co mają też wybieraliby te lepsze i gorsze. Bo nie wszystkie szczury mają karpie grzbiety, fatalne futro i uszy jak nietoperze. Niektóre po prostu są wyższe i o wiele szczuplejsze.
I założę się, że typ preferowany na wystawach szybko by się u sędziów zmienił :)

W Niemczech sa dwa kluby SH - z kilkunastu tysiecy huskich - dokładnie połowa jest zrzeszona w klubie szczurów, a druga w klubie miśków. Jednak nie ma tam róznych sedziów do ich sędziowania!

Sedziują dokładnie ci sami sędziowie z V grupy. I na wystawach klubowych obu klubów, są zarówno psy otrzymujące oceny doskonałe jak i bdb, db i dostateczne.
W kategoriach psów show - biorą po prostu pod uwage efektowność, w kategorii psów pracujących - liczy się przede wszystkim anatomia i proporcje.

Posted

A ja bym znów chciała prosić o nie generalizowanie i nie skakanie od jednej skrajności w drugą ;)
Standard Kennel Club swój ma. Prawda, że interpretować można go różnie i to nie jest do końca dobre.
Ten pies: [URL]http://www.siberianchamps.org.uk/page162.html[/URL] uczciwie rzecz ujmując jest niezły.
Jest w typie sportowym, OK (ale czy to źle u rasy sportowej? ;)), ale trzeba mu przyznać, że ma świetną linię dolną, tylne kątowanie, super szyję.
Wolałabym lepszy front i mniejsze ucho, ale ogólnie przecież jest całkiem OK.
No, ale np. [COLOR=black]taka [/COLOR][FONT=Arial][COLOR=#0000ff][COLOR=black]Ch.Alaskan's LATASHA of Anadyr at Sassicaia, której zdjęcie jest na stronie Mirki, ma się momentami nijak do wzorca: "[I]Shoulder blade well laid back, upper arm angles slightly backward from point of shoulder to elbow[/I]" czy "[I]wrist strong but flexible[/I]". Ta[/COLOR][COLOR=#000000] suczka jest tak spionowana we froncie, że aż boli, jak się na nią patrzy. [/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial][COLOR=#0000ff][COLOR=#000000]Widziałam też garbatych zwycięzców Crufts'a, a taki zapis jak: " [I](body) with level topline from withers to croup[/I]" to raczej cecha, która interpretacji nie podlega :roll: [/COLOR][/COLOR][/FONT]
[FONT=Arial]No inne mają te swoje zwierzęta, choć ja uważam, że gdyby niektóre z nich porządnie wykąpać, wysuszyć Blasterem i porządnie zaprezentować, nasza ocena byłaby im bardziej przyjazna ;)[/FONT]
[FONT=Arial]Pojawia się tylko pytanie, co ich sędziowie sądzą nt. "grooming'u", bo może wcale nie sa mu przyjaźni i mają do tego prawo.[/FONT]

Posted

[QUOTE]Hania, sprawa jest prosta, tak jak nie jedzicie w Polsce na wystawy do sedziego, bo wiecie ze was pies nie jest w jego typie, tak wiadomo, ze dopoki jest angielski sedzia, nie ma co jechac na Cruft`s. Nie rozumiem, dlaczego tak cię to boli. Że uznają tylko psy z linii pracujących? A co złego w tym u husky? [/QUOTE]

Jesli chodzi o samych angielskich sedziow, to ja bym nie byla tak rygorystyczna generalnie rzecz biorac oni doskonale wiedza i zdaja sobie sprawe jaka wielka przepasc jest miedzy husky w ich kraju a husky w reszcie swiata.
Mialam okazje kiedys porozmawiac z jednym angielskim sedzia i hodowca wprawdzie z zueplnie innej rasy, ale zapytal mnie " a co z twoimi psami nie przywiozlas do nas na wystawe", uslyszal nie, i odpowiedzial " tak husky to jedna wielka katastrofa, ludzie sa tutaj tak zamkniecie i niereformowalni, ze nawet importy nie maja zadnej sily przebicia", "ale wierz mi sedziowie angielscy dokonale zdaja sobie z tego sprawe, dlatego sedziujac w europie, przystosowuja sie do innych standardow".
Wiec ja bym nie byla az tak rygorystyczna tyle ze ... tylko wtedy kiedy nie sedziuja u siebie ;)

Nie wiem ilu z was bylo na crufcie i widzialo husky ale ja je okreslam w skrocie jako anorektyczne owczarki niemieckie - moze to i ciezkie okreslenie ale wierzcie mi mysle ze przynajmniej 70% tego co tam widzialam tak wlasnie wyglda.
Zdarzaja sie psiaki jak pisze Kasia ktore sa w typie sportowym ale jako tako wygladaja, ale to rzadkosc i niestety najcesciej wlasnie te schodza z ringu jako pierwsze.
Co do prezentacji i przygotowania to tutaj sie juz nie zgodze wbrew pozorom, nie wiedzialam chyba rzadnego psa ktory bylby brudny nie przygotowany, nie uczesany, czy nie prawidlowo wytsawiony,
jesli chodzi o przygotowanie to mysle ze jest na calkiem wysokim poziomie,
nie widzialam tez co jest wielkim plusem zadnego psa strachliwego bojacego sie lub z ogonem miedzy nogami, wszystkie byly prezentowane prawie profesjonalnie, co znacznie rozni je od psow w typie sportowym ktore wystawiane sa u nas.
no to chyba tyle z moich spostrzezen.

Posted

Ja bym tu też nie generalizowała. Tak samo mozna było powiedzieć 2 lata temu na Europejce, że w Finlandii ocenia fiński sędzia, to wygra fiński pies. Tym bardziej, ze tam są bardzo podobne "championy" jak w Anglii, też z linii pracujacych i niczym nie przypominają europejskich standardów. A jednak, sędzia dopasował się do realiów europejskich i nikt nie mógł go posądzić o układowość. Zaden z fińskich "championów" nie zajął nawet lokaty. A suka, która wygrała rasę (nasza Alpinka :loveu:) w niczym nie przypomina długonogich, kościstych fińskich husky.
Jednak się da oceniac wg standardu. A więc może w Anglii jest inny problem, może gdyby pojechały tam wszystkie psy z Europy, które otrzymały kwalifikacje, a z pewnoscią są to psy w bardziej wystawowym typie niż angielskie, to wówczas sędziowie by sie dopasowali i oceniali zgodnie ze wzorcem. A skoro na Cruftsie pojawia się średnio 1-2 husky inne niż pozostałe (patrz: bardziej puchate, lepiej przygotowane i o krótszych łapkach), to sa odbierane jako niestandardowe :).

A więc polska ekipo: szykujcie się na podbój Anglii!!!

Posted

[quote]i odpowiedzial " tak husky to jedna wielka katastrofa, ludzie sa tutaj tak zamkniecie i niereformowalni, ze nawet importy nie maja zadnej sily przebicia"[/quote]

Ale przecież o tym, czy dany "import" przebije się na wystawie czy nie - decyduje sędzia. Czy sędziowie takim psom nie dają szansy bo nie chcą być ukamieniowani przez tych "zamknietych i niereformowalnych" wystawców?
Przecież to, w jakim kierunku idzie hodowla danej rasy w danym kraju zależy przecież także od sędziów...

Posted

[Nie chcę się mądrzyć bo mam haszczaki: psa od 2lat a sunię od roku i w temacie wystaw jestem zielona ale przeczytałam na "Psy,rasy,hodowla,
zdrowie" w dziale "rasy" że na skutek skrajności spowodowanych przez
hodowców wyróżnia się teraz 3 typy huskich : europejski,amerykański i
czeski-wyścigowy. Zarówno 2-gi jak i 3-ci są przesadzone .Ponoć hodowle
czeskie mają dużą renomę więc może zapanowała moda na import? Na w/w
portalu są zdjęcia tych trzech typów. Notabene mój Egon jest prawie iden
tyczny (może trochę bardziej zwarta budowa) czyli wynika,że pepik.Jak
się naumiem wklejać to go przedstawię.]

Posted

[Nie chcę się mądrzyć bo mam haszczaki: psa od 2lat a sunię od roku i w temacie wystaw jestem zielona ale przeczytałam na "Psy,rasy,hodowla,
zdrowie" w dziale "rasy" że na skutek skrajności spowodowanych przez
hodowców wyróżnia się teraz 3 typy huskich : europejski,amerykański i
czeski-wyścigowy. Zarówno 2-gi jak i 3-ci są przesadzone .Ponoć hodowle
czeskie mają dużą renomę więc może zapanowała moda na import? Na w/w
portalu są zdjęcia tych trzech typów. Notabene mój Egon jest prawie iden
tyczny (może trochę bardziej zwarta budowa) czyli wynika,że pepik.Jak
się naumiem wklejać to go przedstawię.]

Posted

Czesi nigdy nie mieli renomowanycvh Husky.
W latach 90's mieli kilka dobrych załóg wyścigowych, ale z tego co pamiętam, świata, ani nawet Europy, nimi nie zawojowali ;)

Typ europejski i amerykański to bardzo stara bajka i już raczej nieaktualna.
Kiedy w Polsce nie było wogóle psów o pochdzeniu amerykańskim, hodowcy opierali się głównie na liniach czeskich i słowackich, a "Amerykańce" były jedynie marzeniem.
Ale kiedy pojawiły się pierwsze psy z czystym rodowodem amerykańskim (Blaquejac's ERYK FORTUNATUS, Shaddai's KIOWA, CHOCOLATE Lievanos itp. itd.) zaczęto mieszać rózne typy, osiągając, z początku psy bardzo nierówne w typie, ale z czasem zaczeto selekcjonować pod kątem, który danego hodowcę interesuje.
I tak, jak we wszystkich rasach- jeden lubi krótkie, drugi długie, a jeszcze inny charcie.
Ale wydaje mi się, że mówienie o typie amerykańskim i europejskim jest już nieco przedawnione. Jeśli już dzielic, to raczej na typ sportowy i wystawowy, choć osobiście uważam, że wzorcowy pies i w zaprzęgu dobrze się spisze ;)

Posted

[quote name='NigdyNigdy']... wzorcowy pies i w zaprzęgu dobrze się spisze ;)[/QUOTE]

w pełni się zgadzam z tym stwierdzeniem. poza tym jest to zaprzęgowy pies - Syberyjski Husky, a nie "Syberyjski pies kanapowy". ;)

Posted

[quote name='husky_strzegom'][B]Czesi mistrzami Polski w zaprzęgach...[/B]
[B][URL]http://haszczaki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=1[/URL][/B]
[/quote]

..tam raczej jest bład w tekscie bo nie Agnieszka Błach tylko Joanna Błach;);)

Posted

[quote name='Nitor-Nivalis']Co do prezentacji i przygotowania to tutaj sie juz nie zgodze wbrew pozorom, nie wiedzialam chyba rzadnego psa ktory bylby brudny nie przygotowany, nie uczesany, czy nie prawidlowo wytsawiony,
jesli chodzi o przygotowanie to mysle ze jest na calkiem wysokim poziomie,
nie widzialam tez co jest wielkim plusem zadnego psa strachliwego bojacego sie lub z ogonem miedzy nogami, wszystkie byly prezentowane prawie profesjonalnie, co znacznie rozni je od psow w typie sportowym ktore wystawiane sa u nas.
no to chyba tyle z moich spostrzezen.[/quote]

No właśnie, czy to przypadkiem na naszym forum nie zadecydowano, że to psy w typie użytkowym? A dla Anglików to piękny pies wystawowy, co nigdy zaprzęgu nie widział.

Pozdrawiam Hania

Posted

[quote name='agacia']Nie ma bledu,a to samo nazwisko to tylko zbieg okolicznosci, zwlaszcza ze Reimar na tych zawodach nie bylo.[/quote]

nie było:evil_lol: a kto to leży na śniegu? czyż to nie Asieńka:) [URL]http://haszczaki.pl/components/com_datsogallery/img_pictures/260F7EE14D68-2.jpg[/URL] ale faktycznie Agnieszka Błach tez jest w wynikach;)

Posted

Zajrzyj do kalendarza zawodow i zobacz ile ich jest organizowanych w Jakuszycach ;) Reimar byla zdaje sie na sylwestrowych,a mowa jest o zawodach w lutym ;)

Posted

[quote name='agacia']Zajrzyj do kalendarza zawodow i zobacz ile ich jest organizowanych w Jakuszycach ;) Reimar byla zdaje sie na sylwestrowych,a mowa jest o zawodach w lutym ;)[/quote]

si, fakt nie spojrzalam na daty bo w galerii dokladnych nie ma;)