Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Matusz']dogmasterko, w takim razie, który z raynoxów byłby odpowiedni do tele 55-250 f/4-5.6 ?[/quote]
Mysle, ze najpopularniejszy, DCR-250, bedzie dobry :) 202 czy 505 sa silniejsze, mniejsza GO i wieksze powiekszenie i wyzsza cena, ale mysle, ze ten bedzie dobry ;)

[quote name='BBeta']Skąd wiesz?[/quote]
Tez wnioskuje, ze bedzie... Krotka ogniskowa...

Bognik, podobno da sie z kazdym szklem, ktore ma pierscien przyslony. Ale nie probowalam ;]

Posted

czyli ten reynox do mojej sigmy będzie łoki ?
Ja mało foce makro , szkoda kasy na szkło ;) dwa to ja w przerwach przy wodopoju bawię się w makro ... czyli kilka chwil

idę obaczyć na allegro , po ile są te zabawki ;)

PS ja do żyjącego owada , nie podejdę bliżej niż na metr :evilbat: boję się dziadów.
Już przez ose , o życie walczyłam na OiOM ... więcej nie mam zamiaru.

Posted

Dokładnie, krótka ogniskowa. W ogóle gdzieś o tym czytałam, tylko nie pamiętam gdzie ;)

Jeżeli ktoś chce się bawić w makro z 50/1.8, to podobno lepiej dopłacić i kupić Raynox'a 202. Nie wiem tylko jak to wszystko wygląda w praktyce ;)

[quote name='dog_master']
Bognik, podobno da sie z kazdym szklem, ktore ma pierscien przyslony. Ale nie probowalam ;][/quote]
Jeżeli w końcu doczekam się Pentacon'a to spróbuję ;)

Pozdrawiam!

Posted

[quote name='BBeta']A ja nie wnioskuje tylko wiem, że nie będzie[/quote]
Czyli kolejny przypadek błędnych informacji wyczytanych kiedyś w Internecie ...

Ty masz i 50/1.8, i Raynox'a 250, nie? Jest OK? ;)

Pozdrawiam!

Posted

[quote name='bognik']
A jak to jest dokładnie z tym pierścieniem odwrotnego mocowania? Czy da się to zrobić z jakimś jasnym Pentacon'em (miałam takiego dostać, nadal czekam) lub Helios'em (po 50 zł są takie na allegro)?
Nie jest trudno ustawiać ostrość manualnie z takimi szkłami?

Pozdrawiam![/QUOTE]

Powinno się dać, to zależy od średnicy szkła, bo jak będzie za mała, to winieta się zrobi. Poza tym nie ze wszystkimi szkłami da się, np. z niektórymi długoogniskowymi nie da się w ogóle ostrzyć. Najlepiej wykorzystać sprawdzone zestawy. Złapanie ostrości takim zestawem to niezła sztuka;) GO jest mikrskopijnie mała, ale tez powiększenie jest ogromne, prawie jak mały mikroskop;) No i oczywiście będzie spadek jasności, tak samo jak w przypadku pierścieni pośrednich, które imho są lepsze niż odwrotone mocowanie.

Posted

[quote name='LeCoyotte']Powinno się dać, to zależy od średnicy szkła, bo jak będzie za mała, to winieta się zrobi. Poza tym nie ze wszystkimi szkłami da się, np. z niektórymi długoogniskowymi nie da się w ogóle ostrzyć. Najlepiej wykorzystać sprawdzone zestawy. Złapanie ostrości takim zestawem to niezła sztuka;) GO jest mikrskopijnie mała, ale tez powiększenie jest ogromne, prawie jak mały mikroskop;) No i oczywiście będzie spadek jasności, tak samo jak w przypadku pierścieni pośrednich, które imho są lepsze niż odwrotone mocowanie.[/quote]
Dzięki :-)
Teraz to już w ogóle się boję co to będzie z tym ustawianiem ostrości, cały czas mam ''przed oczami'' takie ustawianie np. w moim Sonnar'ze lub Biometar'ze (a to jest tragedia), więc tu może być jeszcze gorzej ...

Pozdrawiam!

Posted

[quote name='bognik']Dzięki :-)
Teraz to już w ogóle się boję co to będzie z tym ustawianiem ostrości, cały czas mam ''przed oczami'' takie ustawianie np. w moim Sonnar'ze lub Biometar'ze (a to jest tragedia), więc tu może być jeszcze gorzej ...

Pozdrawiam![/QUOTE]

a co chcesz focić tym zestawem? o owadach możesz juz zapomnieć;) chyba że jakieś niestrachliwe

Posted

[quote name='LeCoyotte']a co chcesz focić tym zestawem? o owadach możesz juz zapomnieć;) chyba że jakieś niestrachliwe[/quote]
Owady, owady ;)
IXUS'em dawałam radę z bardzo bliska je focić ;)

Pozdrawiam!

Posted

[IMG]http://img145.imageshack.us/img145/5926/tn4sn1.jpg[/IMG]

[IMG]http://img145.imageshack.us/img145/1210/tn7uy1.jpg[/IMG]

[IMG]http://img177.imageshack.us/img177/6903/tn8yl5.jpg[/IMG]

[IMG]http://img519.imageshack.us/img519/8540/tn10fl2.jpg[/IMG]

Mogę prosić o ocene?

Posted

[quote name='Helga&Ares']moje też?:diabloti:[/QUOTE]

a sądzisz, że Twoje jest niedoświetlone? dla mnie to ono jest chwilami przepalone :razz:

mówiłam o zdjęciach Kory.

Posted

[quote name='Justa']a sądzisz, że Twoje jest niedoświetlone? dla mnie to ono jest chwilami przepalone :razz:

mówiłam o zdjęciach Kory.[/QUOTE]
nie sądzę;) po prostu nie widziałam, czego Twoja wypowiedź dotyczy;)

Posted

Ano o światło ciężko mi było. Dziś chciałam bardziej doświetlić od poprzednich zdjęć, ale się nie udało. Jak to w studio zainwestuje to wtedy będe mogła mieć doświetlone zdjęcia. Znaczy doświetlone zdjęcia właśnie takiego typu zdjęć jakie dziś robiłam. Bo w ciemnym pokoju i z lampka biurową i najzwyklejszym kompaktem niewiele można zrobić...

Posted

Kora, studio tu nie ma nic do tego, tylko Twoje parametry ;) Jedno ze zdjec ma iso 125 i kompensacje ekspozycji -2, wiec co sie dziwic... Spokojnie mozna iso podciagnac i kompensacje zmniejszyc. Najwyzej potem odszumisz zdjecia na komputerze.

Posted

Aparat którym robiłam zdjęcia nie ma trybu manualnego :) Tylko Auto, portret i krajobraz. Więc co ja mogłam tu zrobić? :) Wszystko się automatycznie ustawiało. Takie są cudowne chwile z aparatem kompaktowym który nie ma manuala.

Posted

No, praktycznie to tylko naświetlałam lampą biurową, latarką i normalnym światłem w pokoju. A bardziej się nie dało. Najbardziej mnie śmieszy, że ten aparat co robiłam zdjęcie kosztował chyba z 6 stów i ma wciśniete 7mega piskeli, nie wiadomo po co, taki chwyt reklamowy...
A zauważyliście jak nikon d80 tanieje?:multi::loveu:

Posted

Ja muszę się niedługo pobawić swoim studiem i zobaczyć co z tego wyjdzie, bo sprzęt mam tylko jakoś czasu na rozkładanie tego i inwencji brak ;)

Co sądzicie?
[IMG]http://img50.imageshack.us/img50/522/policjayk0.jpg[/IMG]