Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='orsini']
Polecam Ci jakąś lekturę co to jest HDR i DRI-dodam, że nie umiem ani jednego ani drugiego;-)))[/QUOTE]
spoko, narobiłem sie już w życiu HDRów więc nie widzę sensu czytania znowu tej suchej teorii.:diabloti:
[quote name='dog_master']Kontrast i ostrość też możesz ustawić w aparacie ;p

Tak. Skoro HDR może być wywoływany z jednego RAWa, to tak samo rozjaśniany JPG to będzie HDR. Różne jest narzędzie i sposób jego użycia. Pseudo, bo z prawdziwymi HDRami to ma niewiele wspólnego [bardziej to DRI jest] - za mała dynamika i spadek jakości obrazu.[/QUOTE]
:klacz:
Jak sie rozjaśnia cienie, to wiadomo że spadnie jakoś w tych rozjaśnionych partiach (szumy, kolory), a po to się robi kilka ujęć, żeby ta jakość była na całym zdjęciu taka sama. Podstawą HDR jest łączenie kilku ekspozycji, a potem użycie funkcji shadows/highlights (i oczywiście zabawa krzywymi). Ty użyłaś to drugie - więc dla mnie to jest pseudo hdr (albo bardziej dri, jak pisała dog_master).

[quote name='orsini']hahahahahahaha
w takim razie robię same pseudohdry bo każdą fotke rozjaśniam lub zciemniam :diabloti::diabloti::evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Proszę Cię nie pisz takich nonsensów więcej.
Tak samo jak ustawianie ostrości w aparacie...a nie słyszałas o tym, że zawsze [B]PO zmniejszeniu[/B] należy wyostrzyć?no jasne-wielkość obrazka też mogę w aparacie ustawić :evil_lol::evil_lol:[/QUOTE]
kto tak powiedział? To jakaś sztywna zasada?

[quote name='orsini']Nonsensem jest to co piszesz o HDR :evil_lol::evil_lol::evil_lol: i tym, że jak cienie rozjaśnisz to jest to pseudohdr-komedia roku, ale co tam.
[/quote]

Hdr jest po to żeby te cienie, które są na zdjęciu o poprawnej ekspozycji, rozjaśnić, prawda? I żeby wszystkie przeswietlone partie przyciemnić, prawda? No.

[quote]
a skoro zmniejszasz to zawsze musisz wyostrzyć, kontrast też podciągnąć trzeba bo przy tym zabiegu spada.[/QUOTE]

Spada kontrast przy zmniejszeniu? A to komedia roku!:roflt:

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Domka_Czika']( aparat mam nie najnowszy więc ...samio rozumiecie...)
[/quote]
Ja nie rozumiem.

[quote name='Judyciak']Może uda mi się namówić rodziców na Nikona D40
[SIZE=1](trochę em..."złego", no ale... w trakcie namawiania to "tylko ten!" :p)[/SIZE]
[/quote]
Dlaczego ,,tylko ten"?

[B]LeCoyotte [/B]- avatar zabójczy! :eviltong:

Pozdrawiam!

Posted

[quote name='bognik']Ja nie rozumiem.

[quote]

4 letni aparat robi takie sobie zdjęcia...Jka mój pies biega to się rozmazują , chodź pewnie ja też w tym winię ruszająć rękoma... Ale na wakajce chyba będę miała nowy aparat ...

Posted

[quote name='Domka_Czika']
4 letni aparat robi takie sobie zdjęcia...Jka mój pies biega to się rozmazują , chodź pewnie ja też w tym winię ruszająć rękoma... Ale na wakajce chyba będę miała nowy aparat ...[/quote]
Obiekty na wstawionych przez Ciebie zdjęciach są statyczne. Nie rozumiem tłumaczenia, że aparat winny. Na Twoich zdjęciach wyraźnie ''kuleją'' KADRY, które lepszymi nie będą nawet, jeżeli kupisz takie D3 z Nikkor'em 300/2.8 ED. Zamiast zwalać winę na aparat kup jakąś książkę fotograficzną i poczytaj trochę ;) Wiem co piszę, bo do niedawna sama zdana byłam na aparat kompaktowy, z którego wbrew pozorom byłam zadowolona.

Pozdrawiam!

Posted

[B]Bognik[/B] - bo reszta ma ponóc kolosalne ceny. Chyba, że sobie dozbieram.
A, i jeszcze do Bognika - ty masz świetne fotki ;)

Pozdrawiam(y)!

Posted

[quote name='Judyciak'][B]Bognik[/B] - bo reszta ma ponóc kolosalne ceny. Chyba, że sobie dozbieram.
A, i jeszcze do Bognika - ty masz świetne fotki ;)

Pozdrawiam(y)![/quote]
Ponoć? :eviltong: Dobrze poszukaj, taki D80 bardzo staniał. Warto, warto uzbierać na czegoś lepszego.

Dzięki ;)

Pozdrawiam!

Posted

Ja dzisiaj byłam w Media Markt i rozmawiałam z znajomym mają już ze 2miesiące promocje D40 i jak on mówi, ludzie kompletnie nie są zainteresowani,że niedługo po kosztach będą sprzedawać. co z nimi jest nie tak? z ciekawości tylko pytam.
Ja dzisiaj w końcu kupiłam sobie pokrowiec do mojego Canona:multi:i na święta planuje sobie jakiś obiektyw wybrać:loveu: ach wciąga, wciąga to wszystko

Posted

[quote name='KaRa_']Ja dzisiaj byłam w Media Markt i rozmawiałam z znajomym mają już ze 2miesiące promocje D40 i jak on mówi, ludzie kompletnie nie są zainteresowani,że niedługo po kosztach będą sprzedawać.wszystko[/quote]
Niemożliwe, czyżby czytali jaką antyreklamę robimy modelom: D40/D40x/D60 na dogomanii? :evil_lol:

Pozdrawiam!

Posted

[quote name='Domka_Czika']4 letni aparat robi takie sobie zdjęcia...Jka mój pies biega to się rozmazują , chodź pewnie ja też w tym winię ruszająć rękoma... Ale na wakajce chyba będę miała nowy aparat ...[/quote]Pierwszy post!

[quote name='KaRa_']Ja dzisiaj byłam w Media Markt i rozmawiałam z znajomym mają już ze 2miesiące promocje D40 i jak on mówi, ludzie kompletnie nie są zainteresowani,że niedługo po kosztach będą sprzedawać. co z nimi jest nie tak? z ciekawości tylko pytam.[/quote]
[quote name='Judyciak']Może uda mi się namówić rodziców na Nikona D40
[SIZE=1](trochę em..."złego", no ale... w trakcie namawiania to "tylko ten!" :p)[/SIZE][/quote]
[quote name='LeCoyotte']to już było przerabiane w tym wątku sto razy:eviltong:[/quote]
Dodałam do pierwszego postu ;p Jak nie zapomnę [a na 99% zapomnę...] to wrzucę w miarę aktualną listę obiektywów AF-S. Dodalam info o stabilizacji...

Hehe, Kara, widzisz! ;p Tak, to niestety wciąga :roll:

A ja mam problem ;p Bo Olek wypuści 2 nowe body [4/3 i micro4/3] na wiosnę, więc teraz nie mam o co prosić na gwiazdkę... :(

;)

Posted

[quote name='dog_master']Wojna o ziarnko ;p
[URL]http://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/13187/mini_PA028948wojna.jpg[/URL]

;)[/quote]
szkoda że nieostro ale zdjęcie bardzo fajne :evil_lol:

ja dzisiaj robiłam zdjęcia canonem 30d- czarna magia :mdleje:

Posted

dog_master, fajne dynamiczne zdjęcie! Niby nieostre? imho o to chodziło;)

[quote name='Tinka:)']
ja dzisiaj robiłam zdjęcia canonem 30d- czarna magia :mdleje:[/QUOTE]

ee prosta puszka;) Im więcej przycisków tym lepiej:loveu: nie trzeba grzebać w menu, żeby zmienić jakąś funkcję

Posted

[COLOR=Navy][B]Wiecie jakie to cudowne uczucie, gdy za dłoń trzyma Cię 15 razy mniejsza?:loveu:

[IMG]http://img512.imageshack.us/img512/4714/img99752sb7.jpg[/IMG][/B][/COLOR]

Posted

[IMG]http://img380.imageshack.us/img380/6199/tn1iw8.jpg[/IMG]

a tu 2 wersja tego zdjęcia. Pobawiłam się PSem, bardziej niż zazwyczaj :evil_lol:
Która lepsza?

[IMG]http://img362.imageshack.us/img362/2346/tn1mp2.jpg[/IMG]

Posted

dla mnie druga. Włosy mogły by być lepiej widoczne (jasniejsze, bo są prawie czarne). A w pierwszym płasko jest;) -to z poprzedniej strony lepsze pod tym względem, ale znowu za ciemne.
Matusz taka obróbka do ręki dziecka coś mi niezbyt pasuje;)