LeCoyotte Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 [quote name='orsini'] Polecam Ci jakąś lekturę co to jest HDR i DRI-dodam, że nie umiem ani jednego ani drugiego;-)))[/QUOTE] spoko, narobiłem sie już w życiu HDRów więc nie widzę sensu czytania znowu tej suchej teorii.:diabloti: [quote name='dog_master']Kontrast i ostrość też możesz ustawić w aparacie ;p Tak. Skoro HDR może być wywoływany z jednego RAWa, to tak samo rozjaśniany JPG to będzie HDR. Różne jest narzędzie i sposób jego użycia. Pseudo, bo z prawdziwymi HDRami to ma niewiele wspólnego [bardziej to DRI jest] - za mała dynamika i spadek jakości obrazu.[/QUOTE] :klacz: Jak sie rozjaśnia cienie, to wiadomo że spadnie jakoś w tych rozjaśnionych partiach (szumy, kolory), a po to się robi kilka ujęć, żeby ta jakość była na całym zdjęciu taka sama. Podstawą HDR jest łączenie kilku ekspozycji, a potem użycie funkcji shadows/highlights (i oczywiście zabawa krzywymi). Ty użyłaś to drugie - więc dla mnie to jest pseudo hdr (albo bardziej dri, jak pisała dog_master). [quote name='orsini']hahahahahahaha w takim razie robię same pseudohdry bo każdą fotke rozjaśniam lub zciemniam :diabloti::diabloti::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Proszę Cię nie pisz takich nonsensów więcej. Tak samo jak ustawianie ostrości w aparacie...a nie słyszałas o tym, że zawsze [B]PO zmniejszeniu[/B] należy wyostrzyć?no jasne-wielkość obrazka też mogę w aparacie ustawić :evil_lol::evil_lol:[/QUOTE] kto tak powiedział? To jakaś sztywna zasada? [quote name='orsini']Nonsensem jest to co piszesz o HDR :evil_lol::evil_lol::evil_lol: i tym, że jak cienie rozjaśnisz to jest to pseudohdr-komedia roku, ale co tam. [/quote] Hdr jest po to żeby te cienie, które są na zdjęciu o poprawnej ekspozycji, rozjaśnić, prawda? I żeby wszystkie przeswietlone partie przyciemnić, prawda? No. [quote] a skoro zmniejszasz to zawsze musisz wyostrzyć, kontrast też podciągnąć trzeba bo przy tym zabiegu spada.[/QUOTE] Spada kontrast przy zmniejszeniu? A to komedia roku!:roflt: Quote
bognik Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 [quote name='Domka_Czika']( aparat mam nie najnowszy więc ...samio rozumiecie...) [/quote] Ja nie rozumiem. [quote name='Judyciak']Może uda mi się namówić rodziców na Nikona D40 [SIZE=1](trochę em..."złego", no ale... w trakcie namawiania to "tylko ten!" :p)[/SIZE] [/quote] Dlaczego ,,tylko ten"? [B]LeCoyotte [/B]- avatar zabójczy! :eviltong: Pozdrawiam! Quote
C&B Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 [quote name='bognik']Ja nie rozumiem. [quote] 4 letni aparat robi takie sobie zdjęcia...Jka mój pies biega to się rozmazują , chodź pewnie ja też w tym winię ruszająć rękoma... Ale na wakajce chyba będę miała nowy aparat ... Quote
bognik Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 [quote name='Domka_Czika'] 4 letni aparat robi takie sobie zdjęcia...Jka mój pies biega to się rozmazują , chodź pewnie ja też w tym winię ruszająć rękoma... Ale na wakajce chyba będę miała nowy aparat ...[/quote] Obiekty na wstawionych przez Ciebie zdjęciach są statyczne. Nie rozumiem tłumaczenia, że aparat winny. Na Twoich zdjęciach wyraźnie ''kuleją'' KADRY, które lepszymi nie będą nawet, jeżeli kupisz takie D3 z Nikkor'em 300/2.8 ED. Zamiast zwalać winę na aparat kup jakąś książkę fotograficzną i poczytaj trochę ;) Wiem co piszę, bo do niedawna sama zdana byłam na aparat kompaktowy, z którego wbrew pozorom byłam zadowolona. Pozdrawiam! Quote
jmw Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 [B]Bognik[/B] - bo reszta ma ponóc kolosalne ceny. Chyba, że sobie dozbieram. A, i jeszcze do Bognika - ty masz świetne fotki ;) Pozdrawiam(y)! Quote
bognik Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 [quote name='Judyciak'][B]Bognik[/B] - bo reszta ma ponóc kolosalne ceny. Chyba, że sobie dozbieram. A, i jeszcze do Bognika - ty masz świetne fotki ;) Pozdrawiam(y)![/quote] Ponoć? :eviltong: Dobrze poszukaj, taki D80 bardzo staniał. Warto, warto uzbierać na czegoś lepszego. Dzięki ;) Pozdrawiam! Quote
KaRa_ Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 Ja dzisiaj byłam w Media Markt i rozmawiałam z znajomym mają już ze 2miesiące promocje D40 i jak on mówi, ludzie kompletnie nie są zainteresowani,że niedługo po kosztach będą sprzedawać. co z nimi jest nie tak? z ciekawości tylko pytam. Ja dzisiaj w końcu kupiłam sobie pokrowiec do mojego Canona:multi:i na święta planuje sobie jakiś obiektyw wybrać:loveu: ach wciąga, wciąga to wszystko Quote
bognik Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 [quote name='KaRa_']Ja dzisiaj byłam w Media Markt i rozmawiałam z znajomym mają już ze 2miesiące promocje D40 i jak on mówi, ludzie kompletnie nie są zainteresowani,że niedługo po kosztach będą sprzedawać.wszystko[/quote] Niemożliwe, czyżby czytali jaką antyreklamę robimy modelom: D40/D40x/D60 na dogomanii? :evil_lol: Pozdrawiam! Quote
LeCoyotte Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 [quote name='KaRa_']co z nimi jest nie tak? z ciekawości tylko pytam. [/QUOTE] to już było przerabiane w tym wątku sto razy:eviltong: Quote
dog_master Posted October 2, 2008 Author Posted October 2, 2008 [quote name='Domka_Czika']4 letni aparat robi takie sobie zdjęcia...Jka mój pies biega to się rozmazują , chodź pewnie ja też w tym winię ruszająć rękoma... Ale na wakajce chyba będę miała nowy aparat ...[/quote]Pierwszy post! [quote name='KaRa_']Ja dzisiaj byłam w Media Markt i rozmawiałam z znajomym mają już ze 2miesiące promocje D40 i jak on mówi, ludzie kompletnie nie są zainteresowani,że niedługo po kosztach będą sprzedawać. co z nimi jest nie tak? z ciekawości tylko pytam.[/quote] [quote name='Judyciak']Może uda mi się namówić rodziców na Nikona D40 [SIZE=1](trochę em..."złego", no ale... w trakcie namawiania to "tylko ten!" :p)[/SIZE][/quote] [quote name='LeCoyotte']to już było przerabiane w tym wątku sto razy:eviltong:[/quote] Dodałam do pierwszego postu ;p Jak nie zapomnę [a na 99% zapomnę...] to wrzucę w miarę aktualną listę obiektywów AF-S. Dodalam info o stabilizacji... Hehe, Kara, widzisz! ;p Tak, to niestety wciąga :roll: A ja mam problem ;p Bo Olek wypuści 2 nowe body [4/3 i micro4/3] na wiosnę, więc teraz nie mam o co prosić na gwiazdkę... :( ;) Quote
dog_master Posted October 2, 2008 Author Posted October 2, 2008 Wojna o ziarnko ;p [url]http://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/13187/mini_PA028948wojna.jpg[/url] ;) Quote
Unbelievable Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 [quote name='dog_master']Wojna o ziarnko ;p [URL]http://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/13187/mini_PA028948wojna.jpg[/URL] ;)[/quote] szkoda że nieostro ale zdjęcie bardzo fajne :evil_lol: ja dzisiaj robiłam zdjęcia canonem 30d- czarna magia :mdleje: Quote
dog_master Posted October 2, 2008 Author Posted October 2, 2008 Dzięki. [COLOR=White]Łepek imho jest ostry ;)[/COLOR] Quote
LeCoyotte Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 dog_master, fajne dynamiczne zdjęcie! Niby nieostre? imho o to chodziło;) [quote name='Tinka:)'] ja dzisiaj robiłam zdjęcia canonem 30d- czarna magia :mdleje:[/QUOTE] ee prosta puszka;) Im więcej przycisków tym lepiej:loveu: nie trzeba grzebać w menu, żeby zmienić jakąś funkcję Quote
Unbelievable Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 [quote name='dog_master']Dzięki. [COLOR=White]Łepek imho jest ostry ;)[/COLOR][/quote] [COLOR=White]widzę[/COLOR] :cool3: tylko u mnie mocno przepalony:razz: Quote
Matusz Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 [COLOR=Navy][B]Wiecie jakie to cudowne uczucie, gdy za dłoń trzyma Cię 15 razy mniejsza?:loveu: [IMG]http://img512.imageshack.us/img512/4714/img99752sb7.jpg[/IMG][/B][/COLOR] Quote
dog_master Posted October 2, 2008 Author Posted October 2, 2008 Hehe :D :) [quote name='Tinka:)'][COLOR=White]widzę[/COLOR] :cool3: tylko u mnie mocno przepalony:razz:[/quote] Taa, tu się zgadzam, niestety światło było tragiczne... :/ Quote
Rinuś Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 [B][I]Matusz czyżby instynkt tatusia się odezwał ? :diabloti:[/I][/B] Quote
Unbelievable Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 [quote name='dog_master'] Taa, tu się zgadzam, niestety światło było tragiczne... :/[/quote] właśnie widzę:cool1: jak się nie ma co się lubi... :cool3: Quote
Kora- Posted October 3, 2008 Posted October 3, 2008 [url]http://img329.imageshack.us/img329/6856/dsc0174kn4.jpg[/url] co sądzicie? Quote
masienka Posted October 3, 2008 Posted October 3, 2008 bardzo przyjemny, prosty, klasyczny portrecik :p ladne swiatelko, fajna ramka z wlosow, chocbym chciala to nie mam sie do czego przyczepic ;) Quote
Kora- Posted October 3, 2008 Posted October 3, 2008 [IMG]http://img380.imageshack.us/img380/6199/tn1iw8.jpg[/IMG] a tu 2 wersja tego zdjęcia. Pobawiłam się PSem, bardziej niż zazwyczaj :evil_lol: Która lepsza? [IMG]http://img362.imageshack.us/img362/2346/tn1mp2.jpg[/IMG] Quote
masienka Posted October 4, 2008 Posted October 4, 2008 jak dla mnie zdecydowanie pierwsza ale ja po prostu nie lubie przesady. Obrobka jak najbardziej - sama uzywam ale ogolnie wole jak najbardziej naturalne zdjecia Quote
JIM Posted October 4, 2008 Posted October 4, 2008 Jak dla mnie 2 - tylko, ze widac, ze obrabialas i to mi sie niezbyt podoba;) ;) Quote
LeCoyotte Posted October 4, 2008 Posted October 4, 2008 dla mnie druga. Włosy mogły by być lepiej widoczne (jasniejsze, bo są prawie czarne). A w pierwszym płasko jest;) -to z poprzedniej strony lepsze pod tym względem, ale znowu za ciemne. Matusz taka obróbka do ręki dziecka coś mi niezbyt pasuje;) Quote
Recommended Posts