Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

dowiedzcie się w opiece albo urzędzie miasta czy nie moga na swój koszt ekipy sprzatajacej załatwić, wiem że w blokach jak sąsiedzi bardzo marudzą na "zbieraczy smietnikowych" maja taką możliwość[przynajmniej Warszawa]wiecie zagrozenie chorobami,robactwo itp, natomiast nie wiem jak to wyglada kiedy jest domek,ktoś musiałby to sprawdzić

Posted

- pomoc w uzyskaniu odpowiednich warunków mieszkaniowych, w tym w mieszkaniu chronionym, pomoc w uzyskaniu zatrudnienia, pomoc na zagospodarowanie - w formie rzeczowej dla osób usamodzielnianych,
- interwencja kryzysowa - działania podejmowane na rzecz osób i rodzin, w tym dotkniętych przemocą, mające na celu zapobieganie pogłębianiu się występujących dysfunkcji,
[url]http://www.mops.przemysl.pl/index.php?link=18[/url]
może dałoby się coś wykombinować?

Posted

[B]lothia[/B], tylko czy Pani Roma wpuści tam kogoś obcego...

[B]Żabek[/B], Gagata chciała, żeby założyć mu wątek i do tego przydałyby mi się jakieś lepsze fotki, tego typu, co napisałam wcześniej. Moglibyście kiedyś z Weroniką, tak przy okazji zrobić? :)

Posted

wiesz będzie problem co z tymi smieciami zrobić,zostawic na posesji psy rozciagna, przed SM sie przyczepi?najpierw trzebaby się dowiedziec o możliwosci a potem ew. tłumaczyc p.Romie,tak mi sie wydaje,bo może nie ma takiej opcji.

Posted

a gdyby tak kuc zelazło póki gorace i dyskretnie zapytac ....Pana ze mozna mu pomoc w ogarnieciu tego wszystkiego ...tak pomoc ......bo sa wspaniałymi ludzimi i takim nalezy pomóc ...moze sie zgodzą...

Posted

Oni chętnie przyjmują pomoc, przynajmniej ja z tym problemu nie mam. Gorzej ,że nie wszystko mogę zrobić bo sił brak. Dzisiaj byłam i zrobiłam małe zakupy. Nie było nic do jedzenia.

Posted

Pani Roma obawia się ludzi, bo się boi. Pamiętajcie,że kiedyś już ją próbowano eksmitować i wszystko skończyło się pożarem i utratą części psów.
Myślę, że jak zobaczy,to, co się dzieje na posesji na początek, to niektóre osoby, te, którym zaufa, wpuści do środka.
Może udałoby się tam z tyłu wygospodarować kawałek ogrodzonego terenu ,żeby skladować psie kupy? Skombinowałoby się wór jakiegoś chloru lub czegoś podobnego do odkażania... Można też zadzwonić do firmy odbierającej śmieci,dowiedzieć się, ile by kosztowało podstawienie kontenera na dzień lub dwa..Ja tak zrobiłam u siebie na działce i nie wyszło bardzo drogo...
Romie można też powiedzieć,że chcemy zreperować bojler i poprawić elektrykę, do czego konieczny będzie elektryk i że przedtem trzeba dom trochę ogarnąc wspólnymi siłami.
Roma boi się lekarzy ( po jej doświadczeniach...) ale ostatnio skarży się na silne bóle nóg w kostkach. Nogi jej nie puchną, więc pewnie to jakieś sprawy reumatyczne. Warto z nią porozmawiać, czy nie trzeba jej jakiejś masci typu artresan - to też jest forma zdobywania jej zaufania..

Posted

Wątek dla Dudusia jest pilnie potrzebny. To naprawdę fajny pies i u Romy się marnuje, a oni z nim sobie nie radzą. O ile wiem, jest już wykastrowany, więc niedługo trochę spotulnieje - póki co, jest królem podwórka...

Posted

[quote name='gagata']Wątek dla Dudusia jest pilnie potrzebny. To naprawdę fajny pies i u Romy się marnuje, a oni z nim sobie nie radzą. O ile wiem, jest już wykastrowany, więc niedługo trochę spotulnieje - póki co, jest królem podwórka...[/quote]
żeby tylko były te zdjęcia...

Posted

[quote name='gagata']Margo, zrobisz bazarek dla Romy, prawda? Mam kilka śmiesznych obróżek od Szwedów, a kaska nadal potrzebna...[/QUOTE]

Gagatko, czekam na maila od Ciebie :)
A co do Twojego poprzedniego postu, może dobrze byłby powiedzieć Pani Romie, że zrobienie tej elektryki jest niezbędne i jeśli się tego nie zrobi to może powstac jakieś zwarcie i dojdzie do tragedii. To nieco brutalne, ale uświadomi Pani Romie ogromne ryzyko i może otworzy furtkę do prac w domu.
Ponadto chyba musimy pomyśleć o jakimś wsparciu w kwestii żywieniowej dla Pani Romy i Pana Franka. Są osobami starszymi i z pewnością takie żywienie bardzo mocno odbija się na ich zdrowiu.
Mnie przeraża to jak czuje się Pan Franek. Nie wiem jak można mu pomóc :roll:

A ogrodzenie wygląda świetnie.
Postaram się zrobić allegro cegiełkowe. Może znów coś zejdzie.

Posted

Pani Roma dzisiaj jak mnie zobaczyła to zaraz mówi:" myślałam, ze Żabusia dzisiaj bedzie" odpowiedziałam jej , że pewnie jest w schronisku. Pani Roma ma pełne zaufanie do Żaby i cieszy się z jego obecności najbardziej.

Posted

Zaba,jestes wieeeelki.:multi::multi::multi::multi::multi:
Słuchajcie,a może w ramach odpsiania domu, pomyśleć tez o jakichs fajnych budach w ogrodzie? Wiem, że miejsce jest...

Posted

Wet Siostro, wiadomo, że w opiece społecznej jest przelicznik na osobę a tam jest dwie renciny i gdyby nie zwierzęta to Pani Roma z Panem Franiem może by pr4zetrwali a tu są ogromne braki spowodowane pobytem psiaków. Jak przeliczą to przypadnie 500 zł brutto na osobę a opieka pomaga tym co mają 200 zł.
A ile upokorzenia.....
Zapomniałam, ten pomysł z budami w moim rozumieniu jest dobry, zapytam Panią Romę co o tym sądzi.

Posted

Znając życie opieka społeczna zanim cokolwiek zrobi to każe usunąć psy, tłumacząc, że sytuacja Pani Romy wynika z racji trzymania psów. A to nie realne.

Posted

Jak się psy wyprowadzi z domu do przyzwoitych budek,to łatwiej będzie coś zrobić z domem. Zamiast do MOPS lepiej pomyśleć jak wyrwać skądś kasę na węgiel. Ten opał, który Roma dostała od miasta - drewno - za moment pójdzie z dymem, a oni psom gotować muszą codziennie. A nawqet się nie obejrzymy, jak nastąpi kolejna zima...