mru Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 ojej, a one się nie pozabijają (nie, nie wiem, że nie, ale ich walki wyglądają okropnie) czyli ma nie izolować? puścić ich obu i czekać? ojej, jakby sobie już wszystko ustalili byłoby super to mój pierwszy raz kiedy mam 2 psy w domku i dlatego tak pytam o wszystko Quote
Koperek Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 [B]Dobrze outsi prawi!;) [/B]A jak [B][SIZE=3][COLOR=red]DYMEK[/COLOR][/SIZE][/B] teraz czasami ignoruje Gacka to może mu w ostateczności ustąpi, choć twardy zawodnik z niego. Tyle, że jest starszy (i to dużo) i ma mniej siłów:p niż koleżka. Jak krew nie leci to jest dobrze! Quote
Holly1 Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 nie martw się ja niedawno przywiozłam drugą suczke do domu,ok.tygodnia twało żeby było normalnie.Więc głowa do góry:Dog_run::Dog_run: Quote
outsi Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 [quote name='mru']ojej, a one się nie pozabijają (nie, nie wiem, że nie, ale ich walki wyglądają okropnie) czyli ma nie izolować? puścić ich obu i czekać? ojej, jakby sobie już wszystko ustalili byłoby super to mój pierwszy raz kiedy mam 2 psy w domku i dlatego tak pytam o wszystko[/QUOTE] Nie izoluj, bo w ten sposób będziesz tylko opóźniać proces, który i tak musi przebiec wedle psich zasad. Im szybciej tym lepiej. W ogóle na to nie reaguj i -WAŻNE - nie faworyzuj żadnego z nich poprzez "pocieszanie" pokrzywdzonego w bójce -w ten sposób możesz tylko zaburzyć ten proces. Spokój spokój spokój. Wszystko się unormuje. Quote
iwa77 Posted April 19, 2008 Author Posted April 19, 2008 A czy są jakieś określone powtarzające się sytuacje w których dochodzi do walki czy jest to tak bardziej spontanicznie? Quote
mru Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 to jest tak [B]zaczyna się jak się gdzieś mijają,[/B] a w pobliżu jest człowiek (jak nie ma to się nie mijają w sumie, bo obaj za nami biegają) obaj idą za człowiekiem więc zaraz dochodzi do konfliktów i już nawet nie chodzi [B]tylko[/B] o to, że zaczyna ktoś głaskać Gacka przy Dymku i wtedy albo Dymka i Gacek przybiega, bo też chce i Dymek wtedy zaczyna - bo to jasne wiem, że izolowanie jest bez sensu, ale odkąd Gacek zaczął oddawać (od dziś) to w sumie nie wiedziałam co robić :( krwi nie było jak dotąd. rozdzielaliśmy ich (na razie to parę razy się stało), ale chyba by nie było i tak jej, bardzo wam za rady wszelkie dziękuję Quote
Koperek Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 Teraz napiszę coś co jest najtrudniejsze do wykonania, ale... ...[B]postarajcie się ich nie rozdzielać.[/B] Niech ktoś stoi tylko przy nich, jak jest awantura i patrzy- póki krew nie będzie lecieć, a tylko będą się boksować to się nie wtrącajcie. W końcu ktoryś będzie na wierzchu, a któryś pod wozem i powinni przestać się tłuc! Jak są dwa mądre psiaki to będzie to trwało może minutę, a max 2 minuty. Gdyby trwało dłużej niech ktoś raz, [B]PORZĄDNIE RYKNIE niskim głosem[/B]- chociaż jeden powinien się przestraszyć i przestać. Quote
outsi Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 Mru, nie izolujcie ich. A jesli głaszczecie, to starajcie się oba równocześnie :razz: - przynajmniej teraz do czasu ustalenia hierarchii. Bo to ONE muszą ją ustalić - nie Wy, więc nie możecie im dawac sygnałów, że któregoś faworyzujecie. Potem, po ustaleniu hierarchii sytuacja się zmieni o tyle, że powinniście tę hierarchię uznawać :razz:, czyli np. stawiać najpierw miskę temu "ważniejszemu". Dla nich to będzie naturalne i nie będzie wtedy konfliktów. Ja to przerabiałam już niejednokrotnie ;) . Quote
mru Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 outsi, jesteś kochana a do tego masz Mojżeszka na awatarku :P bardzo dziękuję, tak zrobimy i będę informowała jak to wygląda :) Dymek to straszna zadziora, ale na spacerze praktycznie ani nie mruknie na Gacka choćby ten mu na głowę wchodził na schodach zaczyna się trochę mruczenie więc to tylko chodzi o dom staramy się oba jednocześnie głaskać i oba tak samo traktować! ale czasem nie zdążymy żadnego pogłaskać jeszcze i Dymek czuje że zbliża się Gacek do nas i się zaczyna :P hierarchie uznamy oczywiście :) Quote
iwa77 Posted April 19, 2008 Author Posted April 19, 2008 Oj Dymeczku , Dymeczku - dobranoc ty moja kochana zadziorna psinko! Quote
iwa77 Posted April 20, 2008 Author Posted April 20, 2008 I jak tam dzisiaj wygląda na "polu walki " ???? Quote
iwa77 Posted April 20, 2008 Author Posted April 20, 2008 bardzo proszę napiszcie mi tylko czy znaleźliście te wyniki badania krwi w książeczce? Dymciuś - buziaki od cioci Iwy. Quote
mru Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 tak, są są :) wybaczcie, że nie pisałam, ale byłam szkole ;) Wróciłam niedawno, bójki są wygrywa je głównie Gacek raz chyba wygrał Dymek z tego, co mówi rodzina i obsikał ścianę :P generalnie jednak silniejszy jest Gacek ale Dymek zaczyna oczywiście starcia trwają krótko - parę sekund i koniec nie reagujemy na nich jak po walkach do nas przychodzą, nie głaszczemy jednego jak drugi patrzy i tak dalej. jak Dymek zaczął szczekać na kota to Gacek, nie ruszając się z miejsca naszczekał na Dymka i ten dał spokój Dymek jakby się usuwa trochę, ale jednak czasem mu wraca to, że chciałby przewodzić :P Zaraz idziemy do lekarza Quote
mru Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 [quote name='iwa77'] Dymciuś - buziaki od cioci Iwy.[/quote] Leży teraz staruszek obok mnie, usuwa się jakby tylko na pewno będzie mu trudno zupełnie dać spokój ;) Quote
iwa77 Posted April 20, 2008 Author Posted April 20, 2008 Czekam z niecierpliwością na relacje z wizyty u weta . Dymuś , kochany Dymuś ... Quote
mru Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 u weta okej :) tylko wszystko po kolei będziemy robić dziś tylko tabletki na odrobaczenie grupowe dostaliśmy a potem będziemy leczyć ząbki no i pan doktor powiedział że z socjalizacją trzeba być cierpliwym i obserwować czy tam krwi nie ma - tak, jak mówiliście żeby nie prowokować specjalnie bójek ale jak są to odchodzić, ignorować czyli to samo pan jeszcze obejrzał wyniki Dymcia i powiedział, że okej i że można zrobić dokładniejsze jeszcze kiedyś no na razie chłopaki spokojnie leżą sobie :) Quote
iwa77 Posted April 20, 2008 Author Posted April 20, 2008 To dobrze , że kochany Dymeczek jest w niezłej formie . Zwróćcie uwage , że Dymek był odrobaczany - jest wpis w książeczce. Doktor to widział ? Kazał ponownie odrobaczać ? Ząbki są za to koniecznie do leczenia - trochę ich tam już brakuje :shake: Dużo spokoju wam życzę i mizianko dla Dymcia ! Quote
mru Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 Dziękujemy! wet orzekł też, że trzeba już kąpać staruszka więc zaraz po ostatnim spacerze Dymuś trafił do wanny :P hehe, wcale mu się tam nie podobało bardzo chciał wyjść popiszczał, popróbował się wydostać i zanim się obejrzał już było po krzyku ;) i teraz się grzeje kochana pupka Quote
mru Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 [quote name='iwa77'] Zwróćcie uwage , że Dymek był odrobaczany - jest wpis w książeczce. Doktor to widział ? Kazał ponownie odrobaczać ? [/quote] widział! ale musieliśmy odrobaczyć Gacka (nie ma problemów, ale tak dla spokoju) więc każde zwierzę w domu w tym samym momencie musi jak jedno musi :) więc ani Dymkowi ani kotkowi się nie upiekło :P Quote
Koperek Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 O tej godzinie to takie dziecko, jak[B] mru[/B] daaaaawno już śpi :evil_lol: Więc chyba nie masz co czekać...:eviltong: Quote
mru Posted April 21, 2008 Posted April 21, 2008 fakt, mogłam już spać :P albo po prostu nie sprawdziłam mejla no, nie będzie fot :( bo nie miałyśmy już ręki Dymek chciał wychodzić z wanny więc siostra musiała go trzymać / wpychać do wanny hehe a ja go myłam :P ale potem się bardzo cieszył jak wyszedł i to my zaraz byłyśmy całe mokre, a on cały z siebie zadowolony :diabloti: Quote
iwa77 Posted April 21, 2008 Author Posted April 21, 2008 Nie bez kozery nazwany jest Dymkiem - Zadymkiem :eviltong: Quote
Holly1 Posted April 21, 2008 Posted April 21, 2008 Mru w marcowym wydaniu miesięcznika mój pies jest opisany temat "TEN DRUGI ZE SCHRONISKA" -myśle że mogłabyś się tam czegoś dowiedzieć na temat zachowań w takiej okoliczności.wchodzisz na stronke [URL="http://www.psy.pl"]www.psy.pl[/URL] i klikasz na numer marcowy,ten temat jest jeśli się nie mylę w podpunkcie 60. Quote
Recommended Posts