Gaber Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 Dlaczego psy i suki lubią wąchać kupy oraz siki i jak tego zachowania oduczyć ? Quote
gops Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 mysle ze tego sie nie da oduczyc psy tak juz maja od zawsze :) co innego jak by je zjadaly wtedy trzeba oduczyc na pewno ;) moze im to minie moje jak byly mlode to tez wachaly kupki a teraz juz przestaly :cool1: Quote
Berek Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 Wymiana informacji, po prostu. To jest obrzydliwe tylko dla nas, dla nich to naturalna rzecz. Jeśli pies nie konsumuje kupy, tylko wącha, to po co tego oduczać? :cool1: Quote
Delay Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 Pies ma taka naturę że- jest psem! :cool3: :D :multi: - załatwia się na dworze, wącha innym psom zadki, a "rozpoznanie terenu" często ma związek z rozpoznaniem "kto na nim" - a to się wiąże z wąchaniem odchodów innych psów. Psa można oduczać zachowań, ale to jeszcze musi mieć konkretny sens. Oduczyć wąchania kupsk można podobnie jak "podejmowania pokarmu z ziemi" - poprzez przekierowanie uwagi na właściciela (w zamian za uwagę pies otrzymuje np. wspólną zabawę). Tylko w przypadku "wąchania odchodów", nie za bardzo rozumiem i widzę tego celowość. Quote
Gaber Posted March 9, 2008 Author Posted March 9, 2008 Podczas spaceru pies wącha kupska i czasem muśnie nosem ,a jak wróci do domu to liże lokatorów po rękach i twarzy:-o Quote
Ad@ Posted March 9, 2008 Posted March 9, 2008 Chyba kazdy pies to robi.Nie wydaje mi sie ze trzeba psa takiego zachowania oduczac , jak by je jadl to tak ale jak tylko wacha to niech sobie wacha. Quote
LucyLou Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 No jasne, ale jesli ma dluzsze wlosy na pysku to i umacza nieco przy okazji ;-) Ale ja juz sie znieczulilam, a moje "fe" jedynie skraca czas rozczulania sie nad dana kupa. Quote
Recommended Posts