mausa Posted April 22, 2004 Posted April 22, 2004 teraz na rodowód czeka się ok 2 miesięcy. Jeśli zgłoszenia są do 31.05 to masz jeszcze miesiąc czasu. Jeśli nie dostaniesz do końca maja, to w rubryce "rodowód" wpisz w przygotowaniu Quote
mausa Posted April 22, 2004 Author Posted April 22, 2004 Jak oddawalaś metryczkę w oddz.ZK to dostałaś potwierdzenie przyjęcia tej metryczki, tam jest numer rejestracyjny. Quote
Gwarek Posted April 22, 2004 Posted April 22, 2004 Czy ktos może mi wytłumaczyć dlaczego szczeniak dostaje metrykę a rodowód rzeba wyrobić? Dlaczego szczeniak od razu nie mozę dostać rodowodu? Jak jest w innych krajach? Quote
mausa Posted April 22, 2004 Author Posted April 22, 2004 Metryczkę wydaje oddz. (w którym zgłoszona jest suka) na podstawie protokołu odbioru miotu, a rodowód wystawia Zarząd Gł. ZK. Quote
Zabka Posted April 22, 2004 Posted April 22, 2004 Więc idź lub zadzwoń do swojego oddziału i zapytaj o nr rej.Twojego psa, na pewno Ci podadzą, a masz xero metryki? jeśli tak, to tam jest wpisany nr rej. na dole Quote
sylwia i boksery Posted April 23, 2004 Posted April 23, 2004 U suńki czekałam prawie pół roku :evilbat: U psiska-szybciutko :D Quote
Hanya Posted April 24, 2004 Posted April 24, 2004 Ja mialam podoby problem, psiaka odebralam w listopadzie, a wniosek o rodowod zlozylam pod koniec stycznia. Numer rejestracyjny dostalysmy. Zglosilam Lunke do kwietniowej Warszawy i w rubryce nr rodowodu napisalam "w przygotowaniu" , na wystawe wzielam kopie metryczki i nikt tego mi nie sprawdzal... ...A o rodowodzie ni widu ni slychu...a mamy prawie maj Quote
PATIszon Posted April 24, 2004 Posted April 24, 2004 Ja czekalam jakies 3 mies. Zaproszenie po rodowod dostalam dwa dni temu. Tylko nie wiem po jaka cholere mi ten papierek, ale ok. :lol: Quote
Diana14 Posted April 24, 2004 Posted April 24, 2004 A ja oddałam metrykę w kwietniu 2001 a rodowód dostałąm dopiero w lutym 2002..... :wink: Quote
Mami Posted April 25, 2004 Posted April 25, 2004 Jak jest w innych krajach? W USA jest podobnie. Zamiast metryczki otrzymuje sie karte rejestracyjna. Wypelniasz i wysylasz z czekiem, lub numerem karty kredytowej wlacznie. Po dwoch - trzech tygodniach otrzymujesz certyfikat. Zawiera on informacje o psie i o Tobie, i oznacza ze pies zostal zarejestrowany w danej organizacji. Mozesz dodatkowo zamowic rodowod przedstawiajacy psie pokolenie, ale nie jest on wymagany. Oczywiscie, dostepny za pewna oplata. :wink: Quote
Gwarek Posted April 25, 2004 Posted April 25, 2004 Jak jest w innych krajach? W USA jest podobnie. Zamiast metryczki otrzymuje sie karte rejestracyjna. Wypelniasz i wysylasz z czekiem, lub numerem karty kredytowej wlacznie. Po dwoch - trzech tygodniach otrzymujesz certyfikat. Zawiera on informacje o psie i o Tobie, i oznacza ze pies zostal zarejestrowany w danej organizacji. Mozesz dodatkowo zamowic rodowod przedstawiajacy psie pokolenie, ale nie jest on wymagany. Oczywiscie, dostepny za pewna oplata. :wink: Czyli Amerykanie znaleźli sposób żeby jeszcze więcej wyciągnąć od włąścicieli psów :) A ja się martwiłam, że tylko u nas tak zdzierają :wink: Quote
briards Posted April 25, 2004 Posted April 25, 2004 W Wielkiej brytanii hodowca zalatwia rodowody i nie ma prawa dac metryki kupujacemu a obowiazek dac rodowod i szkoda, ze w polsce tak nie jest , w belgii tez kupowalam psa i hodowca zalatwial rodowody. Quote
Agappe Posted May 3, 2004 Posted May 3, 2004 Do zk, metryke oddałam ok 20 marca, ale jeszcze nie dostałam listu, zeby tam pojechac i odebrac! Zbliza sie wystawa(11.07.04. warszawa)zgłoszenia są tylko do 31.05.04!!! A ja bez rodowodu,czekam, i nie wiem co mam wpisać w okienko nr rodowodu PKR i nr rejestracyjny!! York ja mam takie pytanie oddałaś metryczne dpo Oddziału Warszawskiego czy do Oddziału Głownego?? Z tego co mi wiadomo to w oddziale głównym wszystko szybciej przechodzi. Ja na rodowód Anaty czekałam ok hmm 2-3 miesiącei własnie moją pierwszą wystawą była warszawska w lipcu :) Quote
Matisse Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 Mam psa z Czech i tez dostalam rodowod a nie metryke, oddalam go do nostryfikacji trzy tygodnie temu, i dopoki nie dostane nie moge wystawiac. Czy tak? Bo nr rejestracyjnego nie mam, bo nie mialam metryki, a ze rodowod jest w przygotowaniu tez juz nie moge podac, poniewaz wg pani u nas w zk przepisy sie zminily i musze czekac na rodowod... Quote
Gwarek Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 Mam psa z Czech i tez dostalam rodowod a nie metryke, oddalam go do nostryfikacji trzy tygodnie temu, i dopoki nie dostane nie moge wystawiac. Czy tak? Bo nr rejestracyjnego nie mam, bo nie mialam metryki, a ze rodowod jest w przygotowaniu tez juz nie moge podac, poniewaz wg pani u nas w zk przepisy sie zminily i musze czekac na rodowod... Zaraz: przeciez jak oddawałaś rodowód w oddziale ZK to powinnaś dostać odpowiedni numerek? Od kiedy nie można pisać, że rodowód w przygotowaniu??? Może chodzi tylko o dorosłe psy, a nie szczeniaki i młodzież? Czy ktoś ma namiary na te nowe przepisy? :evil: Niehc żyje biurokracja!! :evilbat: Quote
tunio Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 przeciez mozna wpisywac :o W klasie baby,szczeniat i mlodziezy wolno.....Ja wpisuje i mi zgloszenie przyjmuja bezproblemowo... Quote
Agappe Posted May 16, 2004 Posted May 16, 2004 gdzies kiedyś widziałam też w klasie pośredniej czy otwrtej (w katalogu z tego roku) wpisane rod. w przygotowaniu. Quote
nice_girl Posted May 17, 2004 Posted May 17, 2004 3. Karta zgłoszenia powinna zawierać następujące dane: [...] b) określenie Oddziału, w którym pies jest zarejestrowany oraz numery: PKR lub KW (z wyjątkiem klasy szczeniąt i młodzieży) oraz numer rejestracyjny, Quote
Matisse Posted May 30, 2004 Posted May 30, 2004 No a ja oddając rodowód dostałam potwierdzenie odbioru rodowodu, nr CLP/BT/9188 I dane osobowe i legitymację członkowską ważną na ten rok. Quote
bonia Posted June 23, 2004 Posted June 23, 2004 Ja u nas w Szczecinie metryczke złożyłam pod koniec stycznia i do dzisiaj nie mam rodowodu, ale wczesniej chciałam sie upewnić co sie stało , więc zadzwoniłam do Zarządu Głównego i tam mi powiedzieli że rodowód mojego psiaka został wysłany po 20 marca :o .Okazało sie , że zaginęła paczka z rodowodami, więc znowu telefonik do naszego związku a oni mi na to, ze to w mojej gesti ten rodowód załatwić, dałam sobie spokój, bo przeciez za coś zapłaciłam. Sunia skonczyła Mł.Ch więc zadzwoniłam do Warszawy i poprosiłam o numer rodowodu , aby wyrobić championat a na rodowód dalej będę grzecznie czekać. Pozdrawiam wszystkich czekających Arlena Quote
agamblu Posted June 23, 2004 Posted June 23, 2004 3. Karta zgłoszenia powinna zawierać następujące dane: [...] b) określenie Oddziału, w którym pies jest zarejestrowany oraz numery: PKR lub KW (z wyjątkiem klasy szczeniąt i młodzieży) oraz numer rejestracyjny, W klasie mlodziezy, ok ale do 15 miesiaca zycia. Po 15 miesiacu - kiedy oceny licza sie juz do uprawnien hodowlanych pies musi miec PKR oraz do wniosku musi byc zalaczone xero rodowodu ( od poczatku tego roku). Quote
agamblu Posted June 23, 2004 Posted June 23, 2004 A co do rodowodu to ja czekalam niecale 2 miesiace. Quote
wind34 Posted July 5, 2004 Posted July 5, 2004 Czekam już 3 i poł miesiąca, to skandal. Kasę wzięli od razu i żebym się nie gorączkował to stwierdzili, że teraz to i tak trwa krótko, kiedyś to trwało. Chyba w dalszym ciągu nic się nie zmieniło. Quote
Pat-Brutus Posted July 15, 2004 Posted July 15, 2004 My na rodowód czekaliśmy około miesiąca. To chyba niezbyt długo, biorąc pod uwagę to, że jesteśmy z Radomia. Quote
whippetka Posted July 16, 2004 Posted July 16, 2004 Czekałam 2 miesiące :D . Przed chwilą dostałam zawiadomienie po odbiór rodowdu :lol: Quote
Recommended Posts