Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 149
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

wolanka napisał(a):
Będziemy szczęśliwi, obiecuję. Na razie sunia odpoczywa, jest szczęśliwa i zlękniona jednocześnie. Jak my :))

Doświadczenie podpowie Wam, jak postępować z Sunią.

Jej serduszko jest pełne miłości, Wasze serca również...:loveu::loveu:

Posted

będą, będą, ale po weekendzie. Suńka jest coraz spokojniejsza, chociaż nie opuszcza mnie na krok i nadal boi się wejść do łazienki, czy kuchni.
Teraz spokojnie sobie śpi na moich nóżkach i chyba jest jej baaaardzo dobrze.

Posted

wolanka napisał(a):
będą, będą, ale po weekendzie. Suńka jest coraz spokojniejsza, chociaż nie opuszcza mnie na krok i nadal boi się wejść do łazienki, czy kuchni.
Teraz spokojnie sobie śpi na moich nóżkach i chyba jest jej baaaardzo dobrze.

Na zdjęcia poczekamy, najważniejszy...spokój, Wasz i Suni...;)

Posted

z całą pewnością mogę stwierdzić, że Dianka (dla mojej córy Indiana) czuje się u nas świetnie, mam już jej fotki, czekam tylko na kabelek (a raczej na weekend, żeby móc się wybrać na zakupy :)), aby je załączyć w necie.
Ma ogromny apetyt, spuszczamy ją ze smyczy na zamkniętym terenie i choć na początku nie było najlepiej, to wczoraj Dianka nas zaskoczyła, bo przybiegała na każde zawołanie.
Poza tym nie lubi zostawać sama w domu, wczoraj została na pół godziny i rozprawiła się z firankami i drzwiami , starałam się posłuchac na klatce, czy może piszczy, ale nie, nie piszczała. Sąsiadka powiedziała, że była w domku cisza. Za to radości jak wróciłam nie było końca.
Teraz Dianka jest na etapie układania się z moją córą, na moje łóżko nie wejdzie (często śpimy z niemowlakiem), wie, że nie wolno, ale do córy i owszem, ładuje się bez pardonu tj. ładowała się, bo o dziwo oprócz mnie słucha się także córy.
Jestem też pod wrażeniem jej przyjaznego nastawienia do innych psów, uwielbia się bawić. Co jeszcze, długo mogłabymn pisać, po prostu jest super :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Posted

mamy jeden problem, otóż jak sunia zostaje sama, a zdarza się to teraz bardzo sporadycznie, odkąd jest u nas została sama trzy razy, na jakieś pół godzinki, to włazi na nasze łóżko i w nie leje. Nie psoci tj nie gryzie(obdrapała jedynie drzwi wejścioowe, ale bardzo delikatnie, jak na damę przystało), ale to sikanie mnie niepokoi. Sąsiadka twierdzi, że jak jest sama nie ujada (przy okazji sprawdziłyśmy), więc nie wiem co jest grane. Nie jest to na pewno kwestia barku spacerów, bo taka przygoda zdazryła jej się w godzinę po spacerze. Pocieszcie proszę, że to minie.
Poza tym, oswoiłyśmy się już na tyle, że zajrzałam jej bardzo dokładnie w ząbki i jeden kieł jest szczątkowy, zaatakowany przez próchnicę, a drugi załamany i pęknięty. Na początku luetego, jak tylko dostanę pensję idziemy do weta, ciekawa jestem co zaproponuje...
A tak, wszystko ok, Dianka z dnia na dzięń jest coraz bardziej śmiała w srosunku do nas, ale i lękliwa do obcych.
A tutaj jej fotki, niestety nie oddają jej temperamentu, bardzo się napracowałam, aby je pstryknąć, bo Dianka jest tak ruchliwa, że najlepszy stabilizator obrazu nie pomaga ;)
tutaj Dianka obserwuje, jak pańcio wraca z parcy do domku:

tutaj na swoim ulubionym kocyku, śpi na nim tylko, jak ma nas dość ;), a tak całe dnie, gotowa do zabawy, spędza u naszych nóg i nie jest już ważne, czy to kuchnia, łazienka (wcześniej bała się tych pomieszczeń-przyp.):

a tu w typowym, boksiowym szale:

tutaj z córą:

a tu piękne ślepia:

tak Diana (dla mojej córy Indiana) pilnuje śpiących dziewczyn:

Następne fotki będą ze spacerku, a jak czas pozwoli to pokuszę się o filmik z Dianką, bo żadne zdjęcie nie odda jej merdanka ogonkiem:crazyeye::sweetCyb:

Posted

Słodka, w ślepkach widać diabełki, na pewno jeszcze pokaże charrrakterek :diabloti:

Co do sikania, to sunia pewnie potrzebuje więcej czasu na aklimatyzację, nowe miejsce, stres, ona próbuje ustawić sobie pozycję w stadzie.

Moja Gaja też na początku posikiwała w domu.

Czy na czas nieobecności macie możliwość odizolowania jej, żeby miała do dyspozycji tylko kuchnię i przedpokój? A jak nie to przed wyjściem kładźcie na łóżko krzesła, stolik, deskę do prasowania itp. Spróbujcie ją częściej zostawiać samą w domu, nawet codziennie na 15-30 min, żeby później nie było problemów z zostawaniem, żeby stało się to dla niej codziennością. Po powrocie nagroda, a jak w między czasie nasika to nie zwracajcie na to uwagi. Zanim wyjdziecie sunia powinna być wyciszona, leżeć spokojnie na posłaniu, można zostawić jej wędzoną kość albo pluszaka. Wasze wyjście powinno odbywać się spokojnie, bez pożegnań, czułości i absolutnie nie wolno używać słów typu "idziemy", "spacerek" itp. Gdy Dianka w tym momencie też chce iść, skacze to stanowcza komenda "na miejsce, zostań" i wychodzicie.

Powodzenia, będzie dobrze !

Posted

hej :)
a czy pozatym jak zostaje sama to nie załatwia się w domu ?

a Dianka super wygląda :loveu: widze, że wrzuciła na siebie trochę ciała :evil_lol::loveu: ale dobrze :) to czekamy na kolejne fotki :D
a i mam prosbe :D możesz troche wieksze wstawiac ? można do formatu 600x600 pikseli :loveu: bedziemy mogli ją dokładniej podziwiac :evil_lol:

Posted

pk, fotki wstawię większe, zmniejszyłam je, bo taki znowu są wymagania na BwP a tam Dianka też trafiła :) Dzięki za info o sikaniu w domciu. Muszę Diankę pochwalić, bo w niedzielę została na godzinkę sama, dzisiaj tak samo i..... nic, ANI SIKANIA, ANI BROJENIA :))
Dianka nie piszczy jak wychodzimy, nie próbuje wyjść z nami, spokojnie leży na posłanku.
Co do patentu z łóżkiem, próbowaliśmy je zastawić, ale Dianka krzesła zrzuciła i teraz po prostu podnosimy łóżko do góry, jak przy słaniu i Dianka nie ma możliwości wejścia na siedzisko.
Jeszcze dzisiaj, albo najdalej jutro wkleję nowe fotki.

Posted

wolanka napisał(a):
i teraz po prostu podnosimy łóżko do góry, jak przy słaniu i Dianka nie ma możliwości wejścia na siedzisko.

...i czemu ja na to wcześniej nie wpadłam???:wallbash:...

Super, że wszystko się układa! Pozdrawiamy i zapraszamy do naszej galerii :loveu: