sacred PIRANHA Posted March 6, 2008 Posted March 6, 2008 jak ja bym chciala zeby kazdy wlasciciel rozumial korelacje miedzy otyloscia a chorobami, urazami itp mowi sie ze labki maja problemy ze stawami...a ciekawe czemu nikt nie patrzy na to ze pomaga im sie w tym ewidentnie zatluszcajac je... ja weim, ze sa labki wystawowe ktore maja taka specyficzna budowe...owszem maja inna budowe klatki piersiowej i wygladaja na utuczone....ale to sa wyjatki...z reguly "miejskie" labki to chodzace barylki z tluszczem... co do czyjegos pytania jakby wygladal chudy labek? powiem jedno...bardzo ladnie i elegancko...matka mojej suni to rodowodowa czarna labradorka utrzymana w bardzo ladnej sylwetce...bardzo pilnowana jesli chodzi o tą kwestie...niektorzy mowia "za chuda jak na labka" ale ona nie ma po prostu grama tluszczu...to co ma to miesnie...i watpie zeby miala problemy ze stawami itp naa starosc jesli beda ja tak nadal utrzymywac...a te "zdrowe" wykarmione labki w wieku 6-7lat maja zadyszke jak po schodach wchodza...ale nad tym sie juz nikt nie zastanawia dlaczego...a szkoda... Quote
tygra Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 co do otyłości i chorób to się w 100 procentach zgadzam. Moja staruszka w kwiecie wieku ważyła ok 20-22 kg i wyglądała fajnie. Niestety gdy miala 9 lat miała ropomacicze i trzeba ją było wykasać. Po 6 miesiącach zaczęły się zmiany hormonalne czego następstwem jest otyłość. Sucz w rok po sterylce przytyła 9 kg i nie pomogła dieta ani wzmożony ruch. Po wykonaniu badań okazało się że ma 2 razy za dużo estradiolu. Spytałąm jak to możliwe skoro nie ma już jajników... odpowiedź że albo nadnercza oszalały i produkują albo zostały pojedyncze komórki jajnikowe (co podobno się zdarza). Teraz musimy kontrolować czy nie powstaną zmiany nowotworowe bo podobno takie komórki lubią się zmieniać. Myślałam że już nigdy sucz nie schudnie. w wieku 12 lat zaczęły się kłopotyu ze stawami a co za tym idzie ruch stanowczo się zmniejszył. Czasem powłóczyła nogami, zero biegów tylko spacery. W listopadzie przeszłam z sukami na barfa i podaje jej ilość żarcia jak na 18-20 kg psa - na przestrzeni tego czasu wreszcie coś się z wagą ruszyło - z 31 kg zeszła do 29kg i o dziwo zaczęla chętniej się ruszać. Głupie 2 kg a już widać że psu jest lepiej. Dodam że przez całe życie do momentu sterylki była bardzo ruchliwa i nigdy nie miała kłopotu z wagą, zawsze miałą apetyt ale nie tyła. Zaraz po zabiegu zmniejszyłąm jej racje żywnościowe o 30 procent. W momencie gdy mimo to przybierałą jak szalona zaczęła dostawać 50 procent, a zanim przeszla na barfa dostawała 180g suchej karmy i żadnych dodatkow. Sucz była ospała i wiecznie głodna. Treaz ma 14 lat i czasem bryka jak szczenie tyle że krótko. Marzę o wadze 25 kg - wtedy będzie prawie dobrze.tak było [img]http://images26.fotosik.pl/131/5147aee702bbe123med.jpg[/img] tak jest [img]http://images32.fotosik.pl/131/ccb8fa1babb1059bmed.jpg[/img] a tak wyglądała gdy była z 6 miesięcy po sterylce i zaczynała już przybierać - ważyłą tu ok 24-25kg i tak bym chciałą żeby miała (ma tu 9 lat) [img]http://images13.fotosik.pl/101/c098fd042a8f5aa9.jpg[/img] Quote
gops Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 piekna suczka :) a mi zowu baster schudl o 1 kg w ciagu jakiegos miesiaca wazylam go wczoraj wieczorem i wazy 5 kg a z miesiac temu bylo juz 6kg ...niewiem od czego to...moze to ze starosci? psy ze starosci chudna? tak mi ktos powiedzial ale watpie zeby to byla prawda..:roll: Quote
snikops Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 a mój Dropsik nie zawsze jest chętny do jedzenia. Wręcz jest niejadkiem. I szybko przez to chudnie. Dlatego staram się mu dawać regularnie 2 razy dziennie. Niby pomaga, ale jak dam za dużo i regularnie to znowuż tyje. Quote
Rinuś Posted March 7, 2008 Author Posted March 7, 2008 [quote name='darunia-puma']to czy rinuś bedzie chciała go odchudzac to jej sprawa ale niestety musimy odpowiadac za zdrowie naszych psow i jesli pies jest za gruby to dla jego zdrowia powinien byc odchudzony a niestety laby tak maja ze szybko tyja i w pewnych momentach wygladaja jak bombki na choinke z chudymi nóżkami koszmar no ale własciciele czesato tego nie widza[/quote] [I][B]Idzie idzie na dietkę :) Powiem, że stwierdziłam że on jest jakiś nieproporcjonalny...głowę mam małą jakąś taką :eviltong: Czekam aż się zrobi cieplej i zaczniemy regularnie pływać po 2 h dziennie :)[/B][/I] Quote
NightQueen Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 Moli spadła i już nie ma boczków :P żeberka ładnie wyczuwalne :p Biegała przez 1,5 tygodnia, po 1 godzinie (więcej nie daje rady bo się męczy) no i wybiegała tłuszczyk ;) Widziałam dziś chyba 40kg laba :angryy: Quote
darunia-puma Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 jezus maria co ci ludzie robia z tymi psami wiedzac ze pies ma tendencje do tycia wpychaja mu zarcie a pies jak pies je i je i tyje a potem lament ze pies chory na serce czy stawy popukac sue tylko po glowie Quote
gops Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 moje psiaki biegaja na polanie czesto z labem ktory wazy 46 kg wiec juz nic mnie nie zdziwi rzeczywiscie lab jest troszke wiekszy niz przecietny ale widac ze jest gruby...:roll: Quote
PATIszon Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 [quote name='tygra'] a zanim przeszla na barfa dostawała 180g suchej karmy i żadnych dodatkow.[/quote] Wiesz, ja mam rodezjanke (32kg zima 29kg latem) i ona dostaje max 200g suchej karmy....Dodam, ze dosc intensywnie sie rusza. Kiedy mamy dni bez treningu to daje jej pololwe tej dawki. Quote
darunia-puma Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 to przeciez chodzi o odpowiedzialnosc tych włascicieli i dbanie o swoje psy - to tak jak w przypadku ludzi jak dziecko grube to zdrowe - kiedy ten absurd sie skonczy....??? moja shilla jak ją wziełam to była jak szkielet obciągnięty skórą więc tak skutecznie ją dokarmiłam że była pampuszkiem ale ja to zauważyłam w porę i szybciutko wziełam sie do pracy nad nią zaczęliśmy biegac do tego karma typu light i sa efekty pies wyglada i czuje sie świetnie no ale ludzie mieli inne zdanie - jak shilla utyła to mówili - "ojj widać ze ma dobrze w domu taka grubiutka jest..." jak przyszedł seth to widziałam duża różnice miedzy nimi w wadze on szkielet ona grubasek on musiał utyć kilka kilo bo wygladał jakby miał anoreksję a ona musiała zrzućic kilka kilo i co l;udzie powiedzieli:" ojjeje j biedna shilla widac ze pani sie nie przelewa wzieła drugiego przybłędę i od razu sie shilli pogorszyło ojojojoj jak ona schudła...."ahhh szkoda słów Quote
darunia-puma Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 ja swoim które ważą sunia - 37kg i seth - 39kg daje tak jak wet kazał 300g dziennie royala light i to im wystarcza Quote
Nanami Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 My ostatnio spotkalismy na spacerze sucz labradorke, ło matko moja to przy niej chudzina (a też ma nadwage), pogoniła paredziesiac metrów i juz widać, ze by chciała, ale nie da rady dalej pobiegać z druga bokserka. No cóż... Moja sucz też ma nadwage, niestety, po sterylce przybyło i odejść nie chce. Poza tym wczesniej dostawała tyle jeść, ze wiecznie chodziła nażarta. Teraz na diecie zaczeła żebrać i ciągle kłóce sie z rodzicami, zeby jej nie dokarmiali ("to tylko jeden mały serek homo" :cool1:). Jest dosyć aktywna, biega ze mna, szkoli sie, lata za piłeczka, skacze. Tak teraz wyglada: [IMG]http://images28.fotosik.pl/165/b0246605f5d3b5e9med.jpg[/IMG] Quote
gops Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 bylam u weta po krople na kleszcze i przedemna weszla pani z suczka owczarka niemieckiego na szczepienie przeciw wsciekliznie...i wiecie ile wazyla?? 58kg...byla normalnego wzrostu ale naprawde az wet powiedzial ze trzeba ja odchudzic i jakies tabletki jej przepisal na odchudzanie ;) nawet nie wiedzialam ze istnieja takie tabletki dla psow...:roll: czego teraz nie wymysla :razz: Quote
an1a Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 Ja na osiedlu miałam taką babcię z suką owczarkowatą, myślałam że suka jest stara, z nadwagą itp. Okazało się że suka ma... 3 lata... :crazyeye: Ona już nawet nie stawiała łap jak inne psy tylko najpierw obie prawe, później lewe... A pani powiedziała że po prostu nie może jej odmówić, wie że jest zbyt gruba ale jest jej szkoda jak suka patrzy się na nią jak je :) Quote
Tilia Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 an1a taki chód nazywa się inochodem, niektóre psy tak właśnie się poruszają, nie musi to być związane z nadwagą ;) Quote
an1a Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 [quote name='Tilia']an1a taki chód nazywa się inochodem, niektóre psy tak właśnie się poruszają, nie musi to być związane z nadwagą ;)[/quote] Przy każdej prędkości? :) Quote
NightQueen Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 moja sucz poleciała z wagi :) i gdyby nie sierść to talie jak chart by miała :evil_lol::evil_lol: starałam się jak najwięcej odsunąć sierści, żeby wam pokazać obecna talie Moli, jedzonko (suchego royala normalnego) ma cały czas w misce [IMG]http://images28.fotosik.pl/172/0a21c6bfb4983796med.jpg[/IMG] Quote
Tilia Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 o masz, czekaj popatrz tu: [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Inoch%C3%B3d"]http://pl.wikipedia.org/wiki/Inoch%C3%B3d[/URL] Quote
gops Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 moje sie nie daja ustawic do zdjecia :) pokaze mojego bastera po kapieli ..tylko najpierw go wykapie heh :diabloti: zobaczycie jaki chudziutki szczurek :eviltong: Quote
an1a Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 [quote name='Tilia']o masz, czekaj popatrz tu: [URL]http://pl.wikipedia.org/wiki/Inoch%C3%B3d[/URL][/quote] dobre :shiny: myślałam że jest jej ciężko, bo wyglądała komicznie i tragicznie w jednym :) Ten sposób chodzenia wzbudzał każdą fałdę i śmiałam się że nachodzi albo na oczy albo spada z ogona :) Quote
CASIA&ttb Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 [quote name='Rinuś'][I][B]Idzie idzie na dietkę :)[/B][/I] [I][B]Powiem, że stwierdziłam że on jest jakiś nieproporcjonalny...głowę mam małą jakąś taką :eviltong: Czekam aż się zrobi cieplej i zaczniemy regularnie pływać po 2 h dziennie :)[/B][/I][/quote] no przydałoby sie Brutusa odchudzić(chlpak ma super charakter-przytulak wielkasny :loveu: )... :eviltong: choć moja sucz w toruniu tez nie byla w super formie ale nie wygladala źle :cool3: PS.masz moze jakas fotke Figacza z akcji oddawania krwi? Quote
diabelkowa Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 a tak 58 kilo ONka ON mojej kolezanki wazy niecale 70... Quote
sacred PIRANHA Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 [quote name='diabelkowa']a tak 58 kilo ONka ON mojej kolezanki wazy niecale 70...[/quote] co temu psu jest????:crazyeye: moze to jakies blizniaki syjamskie?:cool3: Quote
Recommended Posts