Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szun to około 3 letni pies który przyjechał do schroniska w zeszłą zimę. Na początku był bardzo nieufny , uciekał za budami , nie dal sie dotknąć , unikał kontaktu. Było nam przykro kiedy widziałyśmy jego zagubienie , brak zaufania i stres. dałyśmy mu spokój (nie odzywałyśmy sie do niego nawet słowem , nie wołałyśmy) chodziliśmy do jego kolegów i koleżanek z boksu - miało to na celu pokazanie Szuniowi, ze nic mu nie grozi, ze głaskanie i przytulanie jest miłe. Obserwował nas zza budy. Dzięki temu stosunek Szunia do ludzi nieco sie poprawił. W przeszłości musiał zostać przez nich skrzywdzony. Został przeniesiony do innego boksu (blisko biura) żeby mial kontakt z człowiekiem non stop. mieszkał tam z około 7 psami. próbował pokazać ze dobrze sobie radzi , ze sie nie boi (ani psów ani ludzi)-ukazywał to w sposób następujący :szczekał. niestety to były tylko pozory, tak naprawdę to jego niby "groźne" szczekanie było wywołane jego totalnym strachem. niestety tydzień temu został pogryziony - psy wyczuły ze Szun to tak naprawdę slaby osobnik . Szun został przeniesiony do kolejnego boksu. Kiedy zobaczyłam go w sobotę serce rozpadło mi sie na milion kawałków. Szun wyglądał z budy - trząsł sie , denerwował. Nie szczeknął ani razu . kiedy go zawołałam nie wiedział czy ma podejść...robił 2 roki w tył , jeden w przód. W końcu sie odważył i wtedy zobaczyłam ze to jest niesamowity pies który potrzebuje naszej opieki. jego ruchy były niepewne , ale najważniejsze jest to ze sie przełamał. Kiedy głaskała go kasia (odwracał głowę w druga stronę, cały czas unikał kontaktu wzrokowego) ,w pewnym momencie Szun spojrzał jej prosto w oczy . kiedy zobaczyłam ze Kasia płacze wiedziałam juz ze Szun dał jej znak. nagle powiedziała "Ewa , teraz będzie juz tylko lepiej , zobaczyłam w tych oczach uśmiech" to był ten przełomowy moment, szun nam zaufał. Trwało to około roku ... Na pewno nie będzie tak, ze teraz podbiegnie do nas z merdającym ogonem , ale wiemy ze spokojem i delikatnością wyprowadzimy tego psa na prostą.

• Replies 481
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

iwop napisał(a):
Czy ma ogłoszenia? Może trzeba zbierać na sterylke?

To jest jednak piesek wczorej bylam w schronisku i go sprawdzilam na 100%, ale sie z nim zamotalam inna wolontariuszka powiedziala mi ze to suczka i nia sie zasugerowalam, ale teraz juz wiem ze to piesek, wiec sterylka nie potrzebna tylko domeczku szukamy. a ja go oglaszam jeszcze na allegro!!

Posted

Edi100 napisał(a):
Naprawdę jest sliczny i taaaaaaaaaaki biedny!:placz:

i strasnie wystraszony. Biedak mowi wam!!! Teraz zostal przeniesiony do innego kojca i wogole nie potrafi sie w nim odnalesc :-(

Posted

malawaszka napisał(a):
on już od jakiegoś czasu na sznaucerowej stronie, tylko jak ma na imię w końcu? Szuń czy Mat jak pisała mi Neigh? a to i tak pewnie imiona "robocze" na które nie reaguje?

Dokladnei to sa tylko imiiona robocze ja mowie na niego Szuń zeby wiedziec pozniej o ktorego psiaka chodzi!!!