Pies Pustyni Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Kurcze,nie chcialem...To co napisalem pochodzi z owej strony.Byc moze brakuje tam szczegolow(albo je przeoczylem). Okres karencji dotyczy doroslych psow,szczepionych regularnie,czy tylko szczeniakow? Quote
karjo2 Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Karencja dotyczy procedury wymaganej przed wjazdem do UK, Irlandii i czesci Skandynawii (roznia sie terminy pobrania probki do badania i okresu odczekania miedzy szczepieniem a wjazdem, jak ktos ma duzo czasu, mozna zgrac badania, by certyfikat byl na wszystkie kraje). Dotyczy wszystkich psow i kotow ( z fretkami nie dam glowy, ktos od fretek pisal o zmianie przepisow dla nich z rok temu), wwozonych na Wyspy, przy zachowaniu terminow powtarzania szczepien, dozywotni. W przypadku szczeniat, po pierwszym szczepieniu na wscieklizne, wskazane jest odczekac troche dluzej niz minimalne 21 dni na pobranie probki do badan, by p/ciala mogly sie wytworzyc w wymaganej ilosci. Quote
Pies Pustyni Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Dzieki.A tak z innej beczki - obejrzalem sobie fotki,piekne to twoje psisko-wilczysko. Quote
minia913 Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 [B]emigrantka[/B] widzę ,że masz DON-ka:multi: ja dokładnie jeszcze nie wiem gdzie będziemy mieszkać:oops: mama teraz szuka domu z możliwością zamieszkania ze zwierzętami:lol: mówiła mi coś o jakiejś polskiej dzielnicy ale szczegółów jeszcze nie znam. W tym tygodniu będę coś wiedziała to dam znać. Nigdy jeszcze nie byłam w Londynie:oops: ale z tego co piszecie o parkach z możliwością puszczania psiątek to już mi sie podoba nie ukrywam , że gdybym nie zaczęła czytać wątku to miałabym duże opory co do wyjazdu ze względu właśnie na psy nie miałabym sumienia trzymać ich zamkniętych godzinami w domu bez możliwości wybiegania się. Dzięki wam wiem nawet jakie gumiaczki kupić żeby spacerować:p [B]wątek na piątkę z plusem[/B] pozdrawiam:cool1: Quote
minia913 Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 a jeszcze mi się przypomniało czytałam na stronie defry o przewozie gryzoni właśnie i doczytałam , że granicę UK mogą przekraczać tylko króliki ras europejskich:razz: poszłam do sklepu w którym kupiłam króla i się pytam sprzedawcy jakiej rasy jest ten zwierz? a pan mi na to , że on nie ma pojęcia :shake: ehh królik raczej zostanie w PL chociaż mi szkoda go zostawiać może jak znajdę gdzieś w necie jego rasę to dojedzie chłopak w późniejszym terminie;) Quote
Emigrantka Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Minia - o miasto mi chodzilo...... :) Ale widze ze Londyn? To zadne polskie dzielniece - powiedz mamie niech szuka kolo nas..... czyli wschod - okolice Wansted Park i Wansted Flats i Aldersbrook Rd. RAJ DLA PSOW NORMALNIE - wejdz na galerie Zary (w moim podpisie) to zobaczysz jakie super okolice :) Gumiaczki Army&Navy - nie do zdarcia... hehehehhe :) Kolo mnie mieszka Gos i GOsiaMarta - sprowadzily sie w tutejsze okolice "za poleceniem" - zadna nie zaluje.... Gosia Marta ma 2 On-ki a Gos ma spanielke i niedlugo Onka przywozi z Pololandu :) Dawaj tu do nas :) Zobacz tutaj, na 10 stronie w galeri mojej Zary :) [url]http://www.dogomania.pl/threads/180744-Zara-Angielka/page10[/url] Quote
nykea Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Hej cioteczki, mam pytanie do mieszkajacych w okolicach Birmingham. Jadziemy z okruszkiem do Kamili na weekend, w poniedzialek zas jade do Birmingham, gdzie bede zajeta od 1 do 5. Na poczatku chcialam psa zostawic przypietego do samochodu w jakims cieniu, ale teraz sie tak zastanawiam, ze w obcym miejscu to nie jest taki fajny pomysl. Tym bardziej w tym upale. W zwiazku z tym szukam miejsca gdzie mogla bym go na te 4 godzinki zostawic. znacie kogos wartego polecenia? Osoba prywatna, albo jakis dobry boarding kennel. Bede wdzieczna za informacje!! Quote
kasia_1982 Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 polecam KAJRO2, opiekowała się moim psem jak ja byłam na wakacjach Quote
judith1986 Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 [quote name='minia913']a jeszcze mi się przypomniało czytałam na stronie defry o przewozie gryzoni właśnie i doczytałam , że granicę UK mogą przekraczać tylko króliki ras europejskich:razz: poszłam do sklepu w którym kupiłam króla i się pytam sprzedawcy jakiej rasy jest ten zwierz? a pan mi na to , że on nie ma pojęcia :shake: ehh królik raczej zostanie w PL chociaż mi szkoda go zostawiać może jak znajdę gdzieś w necie jego rasę to dojedzie chłopak w późniejszym terminie;)[/QUOTE] drugim busem tego autobajera właśnie jechała babka ze świnką jakiejś znajomej (która jak sprawdzała to podobno świnka nie musi nic mieć by wjechać do UK) no i ogólnie świnki nie zgłosili nigdzie przy odprawie i wjechali bez problemów :roll: frecie szczepionki nie są jakieś nadzwyczajne...Nobivac Rabies... ehh znowu gorączka się zaczyna... Quote
Kamila Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 [quote name='kasia_1982']polecam KAJRO2, opiekowała się moim psem jak ja byłam na wakacjach[/QUOTE] Karjo raczej odpada bo jej samiec nie akceptuje innych samcow a oba sa niewykastrowane no chyba ze bedziecie ryzykowac :cool3: Quote
kasia_1982 Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 nikogo innego nie znam z okolic Bham, sama tez szukalam.A jezeli to tylko na 4 godziny to myslalam o jakims dlugim spacerze bez psa Karjo. Chociaz jak pogoda nie dopisze, moze byc ciezko;( W ostatecznosci jestem tez ja ale ja to 15 mil od Birmingham;( Quote
minia913 Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 [B]emigrantka[/B] okolica boska:loveu: psica jeszcze piękniejsza:loveu: uwielbiam OKNI i DONKI:oops: ja mam psa długowłosego suńkę krótkowłosą nie potrafię zakładać galerii:placz: bo bym się swoimi futrami pochwaliła:razz: Pogadam z mamą niech szuka we wschodnim Londynie:diabloti: bo wilki muszą się wyszaleć. Ponawiam prośbę o instrukcję do zakładania galerii ewentualnie odesłanie tam gdzie mówią jak to się robi:cool1: POZDRAWIAM Quote
Kostek Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 czy ta moja gosia.marta to powrocila z wygnania?bo cos sie nie przyznaje :D Quote
minia913 Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 drodzy wygnańcy:evil_lol: powiedzcie mi proszę czy ktoś z was przeprawiał się z piesem w tym roku z Polski do UK? Pytam gdyż na bieżąco to jestem na 280 stronie(2007 rok) tego wątku i tam wszyscy na kupę emigrują:lol: zanim dotrę do 2010 roku to umrę z ciekawości jak teraz wygląda sytuacja na granicy ? Quote
Emigrantka Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 Kostek - GosiaMarta dotarla w ub poniedzialek wieczorkiem.... nawet mi karton ukrainskich LM przytachala :) Minia - nie ogolnie we wschodnim Londynie ale konkretnie okolice Wansted Park/Wansted Flats i Aldersbrook Road - reszta wschodu to niestety syf kila mogila.... Ale NASZE okolice to taka nieznana perelka ;) Quote
Kostek Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 [quote name='Emigrantka']Kostek - GosiaMarta dotarla w ub poniedzialek wieczorkiem.... nawet mi karton ukrainskich LM przytachala :) [/QUOTE] ale ja jestem na czasie nie ma co :D Quote
gii Posted June 4, 2010 Posted June 4, 2010 minia ja juz nie pamietam jak zakładałam , ale jak wejdziesz w wątek foto blogi to na samej górze na niebieskim tle masz : ,,załóż nowy temat" klikasz i zakładasz :) a do wstawiania fotek polecam [URL]http://www.tinypic.com/[/URL] pomniejszasz zdj. wklejasz na strone tiny... , zaznaczasz link do forum ( tam wyskoczy) kopjujesz go i wklejasz tu do postu, a my mamy fotki :) zerknij , spróbuj jakby co to pytaj :) Quote
karjo2 Posted June 5, 2010 Posted June 5, 2010 Dzieki za mile slowa :)! Z psem, nawet samcem, na pare godzin nie byloby problemu, bo jest jak je rozdzielic. Zwlaszcza, ze zaprzegowiec :loveu: :diabloti:. Jedyny problem, ze nikogo w tych godzinach nie bedzie w domu, przykro mi. Quote
R-oy Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 [url]http://biznes.onet.pl/dla-naszej-obslugi-klient-to-ciagle-zlo-konieczne,18572,3237363,1,prasa-detal[/url] Niestety musze przyznac, ze polskie produkty jesli tylko moge kupuje u.... Turkow itp. Nawet tutaj sprzedawcy w polskich sklepach sa dokladnie tacy jak w artykule. Sprzedawcy w innych sklepach nauczyli sie polskich slow jak np. dzien dobry, dziekuje, co slychac, reklamowke? Polscy sprzedawcy nie potrafia wykrztusic z siebie tych slow i maja jakies takie "zmeczone" buzie :) Quote
minia913 Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 ja jakaś ciemna jestem nie radzę sobie sama z ta galerią :( muszę siostrę przycisnąć żeby mi pomogła. Dziś odebrałam certyfikaty na przeciwciała :D wyniki są dobre 3,97 każdy pies:) ale jak na spokojnie po wizycie je obejrzałam to się za głowę złapałam pokręcone nazwisko,ulica na jednym inna na drugim inna, mnóstwo błędów :/ zadzwoniłam do weta i ma się upomnieć o poprawnie wypełnione. Możemy podbijać wyspy 6 listopada :) w bazie danych jesteśmy już widoczni :) teraz tylko szukanie przewoźnika zostało. Dochodzą mnie słuch ,że sytuacja z pracą na wyspach teraz nieciekawa możecie się wypowiedzieć na ten temat? Przez tę powódź mój pies złapał grzybicę :( wykąpał się w jeziorze tym samym od lat ale przez ten brud z powodzi woda jakaś skażona podobno jest na razie leczymy się nizoralem jak nie pomoże to chyba będziemy futro DON-ka golić i wejdziemy z antybiotykiem w maści :( ostateczność to tabletki , które silnie obciążają nerki i wątrobę :(:( [B]jestem załamana[/B] Quote
Emigrantka Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 lo matkooooooooooooooooooooooooo [url]http://www.channel4.com/programmes/its-me-or-the-dog/4od#2925943[/url] Quote
minia913 Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Mam pytanie :oops: odnośnie przekraczania granicy Francja-Wielka Brytania : 6 listopada kończy nam się kwarantanna czy to oznacza , że 6 możemy już przekroczyć granicę? Dziś znalazłam tu na wątku przewoźnika , którego poleca [B]furciaczek[/B] oni z Polski wyjeżdżają w piątki więc będzie to 5 listopada ale w związku z tym , że podróż z mojej miejscowości do Londynu trwa około 36 godzin to do granicy dojedziemy mniej więcej w nocy z 6 na 7 czy to nie będzie za wcześnie? Pozdrawiamy minia Nora i Cortez ;) Quote
nykea Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 [quote name='Emigrantka']lo matkooooooooooooooooooooooooo [url]http://www.channel4.com/programmes/its-me-or-the-dog/4od#2925943[/url][/QUOTE] Mozesz powiedziec o co dokladnie Ci chodzi? Przede wszystkim o caly program, czy dany odcinek (ktory?), glupote wlascicieli czy generalnie Victorie? ;) Quote
UTAAP Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 [quote name='R-oy'][URL]http://biznes.onet.pl/dla-naszej-obslugi-klient-to-ciagle-zlo-konieczne,18572,3237363,1,prasa-detal[/URL] Niestety musze przyznac, ze polskie produkty jesli tylko moge kupuje u.... Turkow itp. Nawet tutaj sprzedawcy w polskich sklepach sa dokladnie tacy jak w artykule. Sprzedawcy w innych sklepach nauczyli sie polskich slow jak np. dzien dobry, dziekuje, co slychac, reklamowke? Polscy sprzedawcy nie potrafia wykrztusic z siebie tych slow i maja jakies takie "zmeczone" buzie :)[/QUOTE] Hmm, przeczytalam sobie artykul, z tego co pamietam to w Polsce rzeczywiscie rzadko mnie przywitano w sklepie, tutaj trudno mi powiedziec, bo rzadko odwiedzam polskie sklepy... [quote name='Emigrantka']lo matkooooooooooooooooooooooooo [URL]http://www.channel4.com/programmes/its-me-or-the-dog/4od#2925943[/URL][/QUOTE] Niezle diabelki z tych labkow :diabloti: , szkoda ze ktos wczesniej nie wytlumaczyl panstwu ze pies to nie doniczka..., ale dobrze, ze w koncu zrozumieli ;) [quote name='minia913']Mam pytanie :oops: odnośnie przekraczania granicy Francja-Wielka Brytania : 6 listopada kończy nam się kwarantanna czy to oznacza , że 6 możemy już przekroczyć granicę? Dziś znalazłam tu na wątku przewoźnika , którego poleca [B]furciaczek[/B] oni z Polski wyjeżdżają w piątki więc będzie to 5 listopada ale w związku z tym , że podróż z mojej miejscowości do Londynu trwa około 36 godzin to do granicy dojedziemy mniej więcej w nocy z 6 na 7 czy to nie będzie za wcześnie? Pozdrawiamy minia Nora i Cortez ;)[/QUOTE] Na stronie Defra jest zdanie (wytluszczenie moje): [QUOTE]Once the vet has issued the PETS documentation and that six month period [B]has passed[/B], the PETS documentation is valid for your pet to enter the UK.[/QUOTE] zrodlo [URL="http://www.defra.gov.uk/wildlife-pets/pets/travel/pets/procedures/owners.htm"]Defra[/URL] Ja powyzsze rozumiem w ten sposob, ze jesli 6ego mija kwarantanna to przekroczyc granice moge najwczesniej 7ego. Nie jestem pewna co z odrobaczaniem/odpchleniem, czy moze byc wykonane jeszcze w czasie trwania kwarantanny tak zeby pies byl 'gotowy' pierwszego dnia kiedy moze przekroczyc kgranice, ale nie znalazlam wzmianki w tej kwestii na stronie :roll: Co do pracy (wczesniej pytalas), to mysle ze napewno zalezy od tego jaka praca, ale wydaje mi sie ze jest mniej mozliwosci nawet na taka dorywcza prace w porownaniu z tym co bylo kilka lat temu, choc moge sie mylic. Trzeba sie tez liczyc z koniecznoscia dojezdzania poza miejsce zamieszkania, choc to tez zalezy jak bardzo wybredni jestesmy ;). Moze bardziej 'doswiadczeni' sie wypowiedza, bo ja dopiero zaczynam. Quote
Emigrantka Posted June 10, 2010 Posted June 10, 2010 [COLOR=Blue][B]Czy ktos ma pare groszy miesiecznie zeby dorzucic sie do utrzymania 12 letniej Onki Elzy?[/B][/COLOR] [B][COLOR=Red]Slicznie prosze.....[/COLOR][/B] :( [url]http://www.dogomania.pl/threads/186887-12-letnia-Elza-przecudowna-ON-ka-po-raz-trzeci-wraca-do-schroniska[/url].... Quote
Recommended Posts