Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kurcze,nie chcialem...To co napisalem pochodzi z owej strony.Byc moze brakuje tam szczegolow(albo je przeoczylem).
Okres karencji dotyczy doroslych psow,szczepionych regularnie,czy tylko szczeniakow?

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Karencja dotyczy procedury wymaganej przed wjazdem do UK, Irlandii i czesci Skandynawii (roznia sie terminy pobrania probki do badania i okresu odczekania miedzy szczepieniem a wjazdem, jak ktos ma duzo czasu, mozna zgrac badania, by certyfikat byl na wszystkie kraje).
Dotyczy wszystkich psow i kotow ( z fretkami nie dam glowy, ktos od fretek pisal o zmianie przepisow dla nich z rok temu), wwozonych na Wyspy, przy zachowaniu terminow powtarzania szczepien, dozywotni.
W przypadku szczeniat, po pierwszym szczepieniu na wscieklizne, wskazane jest odczekac troche dluzej niz minimalne 21 dni na pobranie probki do badan, by p/ciala mogly sie wytworzyc w wymaganej ilosci.

Posted

[B]emigrantka[/B] widzę ,że masz DON-ka:multi: ja dokładnie jeszcze nie wiem gdzie będziemy mieszkać:oops: mama teraz szuka domu z możliwością zamieszkania ze zwierzętami:lol: mówiła mi coś o jakiejś polskiej dzielnicy ale szczegółów jeszcze nie znam. W tym tygodniu będę coś wiedziała to dam znać. Nigdy jeszcze nie byłam w Londynie:oops: ale z tego co piszecie o parkach z możliwością puszczania psiątek to już mi sie podoba nie ukrywam , że gdybym nie zaczęła czytać wątku to miałabym duże opory co do wyjazdu ze względu właśnie na psy nie miałabym sumienia trzymać ich zamkniętych godzinami w domu bez możliwości wybiegania się. Dzięki wam wiem nawet jakie gumiaczki kupić żeby spacerować:p [B]wątek na piątkę z plusem[/B]
pozdrawiam:cool1:

Posted

a jeszcze mi się przypomniało czytałam na stronie defry o przewozie gryzoni właśnie i doczytałam , że granicę UK mogą przekraczać tylko króliki ras europejskich:razz: poszłam do sklepu w którym kupiłam króla i się pytam sprzedawcy jakiej rasy jest ten zwierz? a pan mi na to , że on nie ma pojęcia :shake: ehh królik raczej zostanie w PL chociaż mi szkoda go zostawiać może jak znajdę gdzieś w necie jego rasę to dojedzie chłopak w późniejszym terminie;)

Posted

Minia - o miasto mi chodzilo...... :)

Ale widze ze Londyn?

To zadne polskie dzielniece - powiedz mamie niech szuka kolo nas..... czyli wschod - okolice Wansted Park i Wansted Flats i Aldersbrook Rd.

RAJ DLA PSOW NORMALNIE - wejdz na galerie Zary (w moim podpisie) to zobaczysz jakie super okolice :)

Gumiaczki Army&Navy - nie do zdarcia... hehehehhe :)

Kolo mnie mieszka Gos i GOsiaMarta - sprowadzily sie w tutejsze okolice "za poleceniem" - zadna nie zaluje....

Gosia Marta ma 2 On-ki a Gos ma spanielke i niedlugo Onka przywozi z Pololandu :)

Dawaj tu do nas :)

Zobacz tutaj, na 10 stronie w galeri mojej Zary :)

[url]http://www.dogomania.pl/threads/180744-Zara-Angielka/page10[/url]

Posted

Hej cioteczki, mam pytanie do mieszkajacych w okolicach Birmingham. Jadziemy z okruszkiem do Kamili na weekend, w poniedzialek zas jade do Birmingham, gdzie bede zajeta od 1 do 5. Na poczatku chcialam psa zostawic przypietego do samochodu w jakims cieniu, ale teraz sie tak zastanawiam, ze w obcym miejscu to nie jest taki fajny pomysl. Tym bardziej w tym upale. W zwiazku z tym szukam miejsca gdzie mogla bym go na te 4 godzinki zostawic. znacie kogos wartego polecenia? Osoba prywatna, albo jakis dobry boarding kennel. Bede wdzieczna za informacje!!

Posted

[quote name='minia913']a jeszcze mi się przypomniało czytałam na stronie defry o przewozie gryzoni właśnie i doczytałam , że granicę UK mogą przekraczać tylko króliki ras europejskich:razz: poszłam do sklepu w którym kupiłam króla i się pytam sprzedawcy jakiej rasy jest ten zwierz? a pan mi na to , że on nie ma pojęcia :shake: ehh królik raczej zostanie w PL chociaż mi szkoda go zostawiać może jak znajdę gdzieś w necie jego rasę to dojedzie chłopak w późniejszym terminie;)[/QUOTE]

drugim busem tego autobajera właśnie jechała babka ze świnką jakiejś znajomej (która jak sprawdzała to podobno świnka nie musi nic mieć by wjechać do UK) no i ogólnie świnki nie zgłosili nigdzie przy odprawie i wjechali bez problemów :roll:
frecie szczepionki nie są jakieś nadzwyczajne...Nobivac Rabies...

ehh znowu gorączka się zaczyna...

Posted

[quote name='kasia_1982']polecam KAJRO2, opiekowała się moim psem jak ja byłam na wakacjach[/QUOTE]

Karjo raczej odpada bo jej samiec nie akceptuje innych samcow a oba sa niewykastrowane no chyba ze bedziecie ryzykowac :cool3:

Posted

nikogo innego nie znam z okolic Bham, sama tez szukalam.A jezeli to tylko na 4 godziny to myslalam o jakims dlugim spacerze bez psa Karjo. Chociaz jak pogoda nie dopisze, moze byc ciezko;( W ostatecznosci jestem tez ja ale ja to 15 mil od Birmingham;(

Posted

[B]emigrantka[/B] okolica boska:loveu: psica jeszcze piękniejsza:loveu: uwielbiam OKNI i DONKI:oops:
ja mam psa długowłosego suńkę krótkowłosą nie potrafię zakładać galerii:placz: bo bym się swoimi futrami pochwaliła:razz:
Pogadam z mamą niech szuka we wschodnim Londynie:diabloti: bo wilki muszą się wyszaleć.
Ponawiam prośbę o instrukcję do zakładania galerii ewentualnie odesłanie tam gdzie mówią jak to się robi:cool1:
POZDRAWIAM

Posted

drodzy wygnańcy:evil_lol: powiedzcie mi proszę czy ktoś z was przeprawiał się z piesem w tym roku z Polski do UK?
Pytam gdyż na bieżąco to jestem na 280 stronie(2007 rok) tego wątku i tam wszyscy na kupę emigrują:lol: zanim dotrę do 2010 roku to umrę z ciekawości jak teraz wygląda sytuacja na granicy ?

Posted

Kostek - GosiaMarta dotarla w ub poniedzialek wieczorkiem.... nawet mi karton ukrainskich LM przytachala :)

Minia - nie ogolnie we wschodnim Londynie ale konkretnie okolice Wansted Park/Wansted Flats i Aldersbrook Road - reszta wschodu to niestety syf kila mogila....

Ale NASZE okolice to taka nieznana perelka ;)

Posted

[quote name='Emigrantka']Kostek - GosiaMarta dotarla w ub poniedzialek wieczorkiem.... nawet mi karton ukrainskich LM przytachala :)
[/QUOTE]

ale ja jestem na czasie nie ma co :D

Posted

minia ja juz nie pamietam jak zakładałam , ale jak wejdziesz w wątek foto blogi to na samej górze na niebieskim tle masz : ,,załóż nowy temat" klikasz i zakładasz :) a do wstawiania fotek polecam [URL]http://www.tinypic.com/[/URL] pomniejszasz zdj. wklejasz na strone tiny... , zaznaczasz link do forum ( tam wyskoczy) kopjujesz go i wklejasz tu do postu, a my mamy fotki :) zerknij , spróbuj jakby co to pytaj :)

Posted

Dzieki za mile slowa :)!
Z psem, nawet samcem, na pare godzin nie byloby problemu, bo jest jak je rozdzielic. Zwlaszcza, ze zaprzegowiec :loveu: :diabloti:.
Jedyny problem, ze nikogo w tych godzinach nie bedzie w domu, przykro mi.

Posted

[url]http://biznes.onet.pl/dla-naszej-obslugi-klient-to-ciagle-zlo-konieczne,18572,3237363,1,prasa-detal[/url]

Niestety musze przyznac, ze polskie produkty jesli tylko moge kupuje u.... Turkow itp. Nawet tutaj sprzedawcy w polskich sklepach sa dokladnie tacy jak w artykule. Sprzedawcy w innych sklepach nauczyli sie polskich slow jak np. dzien dobry, dziekuje, co slychac, reklamowke? Polscy sprzedawcy nie potrafia wykrztusic z siebie tych slow i maja jakies takie "zmeczone" buzie :)

Posted

ja jakaś ciemna jestem nie radzę sobie sama z ta galerią :( muszę siostrę przycisnąć żeby mi pomogła.
Dziś odebrałam certyfikaty na przeciwciała :D wyniki są dobre 3,97 każdy pies:) ale jak na spokojnie po wizycie je obejrzałam to się za głowę złapałam pokręcone nazwisko,ulica na jednym inna na drugim inna, mnóstwo błędów :/ zadzwoniłam do weta i ma się upomnieć o poprawnie wypełnione. Możemy podbijać wyspy 6 listopada :) w bazie danych jesteśmy już widoczni :) teraz tylko szukanie przewoźnika zostało.
Dochodzą mnie słuch ,że sytuacja z pracą na wyspach teraz nieciekawa możecie się wypowiedzieć na ten temat?
Przez tę powódź mój pies złapał grzybicę :( wykąpał się w jeziorze tym samym od lat ale przez ten brud z powodzi woda jakaś skażona podobno jest na razie leczymy się nizoralem jak nie pomoże to chyba będziemy futro DON-ka golić i wejdziemy z antybiotykiem w maści :( ostateczność to tabletki , które silnie obciążają nerki i wątrobę :(:( [B]jestem załamana[/B]

Posted

Mam pytanie :oops: odnośnie przekraczania granicy Francja-Wielka Brytania :
6 listopada kończy nam się kwarantanna czy to oznacza , że 6 możemy już przekroczyć granicę? Dziś znalazłam tu na wątku przewoźnika , którego poleca [B]furciaczek[/B] oni z Polski wyjeżdżają w piątki więc będzie to 5 listopada ale w związku z tym , że podróż z mojej miejscowości do Londynu trwa około 36 godzin to do granicy dojedziemy mniej więcej w nocy z 6 na 7 czy to nie będzie za wcześnie?
Pozdrawiamy minia Nora i Cortez ;)

Posted

[quote name='Emigrantka']lo matkooooooooooooooooooooooooo

[url]http://www.channel4.com/programmes/its-me-or-the-dog/4od#2925943[/url][/QUOTE]

Mozesz powiedziec o co dokladnie Ci chodzi? Przede wszystkim o caly program, czy dany odcinek (ktory?), glupote wlascicieli czy generalnie Victorie? ;)

Posted

[quote name='R-oy'][URL]http://biznes.onet.pl/dla-naszej-obslugi-klient-to-ciagle-zlo-konieczne,18572,3237363,1,prasa-detal[/URL]

Niestety musze przyznac, ze polskie produkty jesli tylko moge kupuje u.... Turkow itp. Nawet tutaj sprzedawcy w polskich sklepach sa dokladnie tacy jak w artykule. Sprzedawcy w innych sklepach nauczyli sie polskich slow jak np. dzien dobry, dziekuje, co slychac, reklamowke? Polscy sprzedawcy nie potrafia wykrztusic z siebie tych slow i maja jakies takie "zmeczone" buzie :)[/QUOTE]

Hmm, przeczytalam sobie artykul, z tego co pamietam to w Polsce rzeczywiscie rzadko mnie przywitano w sklepie, tutaj trudno mi powiedziec, bo rzadko odwiedzam polskie sklepy...

[quote name='Emigrantka']lo matkooooooooooooooooooooooooo

[URL]http://www.channel4.com/programmes/its-me-or-the-dog/4od#2925943[/URL][/QUOTE]
Niezle diabelki z tych labkow :diabloti: , szkoda ze ktos wczesniej nie wytlumaczyl panstwu ze pies to nie doniczka..., ale dobrze, ze w koncu zrozumieli ;)

[quote name='minia913']Mam pytanie :oops: odnośnie przekraczania granicy Francja-Wielka Brytania :
6 listopada kończy nam się kwarantanna czy to oznacza , że 6 możemy już przekroczyć granicę? Dziś znalazłam tu na wątku przewoźnika , którego poleca [B]furciaczek[/B] oni z Polski wyjeżdżają w piątki więc będzie to 5 listopada ale w związku z tym , że podróż z mojej miejscowości do Londynu trwa około 36 godzin to do granicy dojedziemy mniej więcej w nocy z 6 na 7 czy to nie będzie za wcześnie?
Pozdrawiamy minia Nora i Cortez ;)[/QUOTE]

Na stronie Defra jest zdanie (wytluszczenie moje):
[QUOTE]Once the vet has issued the PETS documentation and that six month period [B]has passed[/B], the PETS documentation is valid for your pet to enter the UK.[/QUOTE]
zrodlo [URL="http://www.defra.gov.uk/wildlife-pets/pets/travel/pets/procedures/owners.htm"]Defra[/URL]

Ja powyzsze rozumiem w ten sposob, ze jesli 6ego mija kwarantanna to przekroczyc granice moge najwczesniej 7ego. Nie jestem pewna co z odrobaczaniem/odpchleniem, czy moze byc wykonane jeszcze w czasie trwania kwarantanny tak zeby pies byl 'gotowy' pierwszego dnia kiedy moze przekroczyc kgranice, ale nie znalazlam wzmianki w tej kwestii na stronie :roll:
Co do pracy (wczesniej pytalas), to mysle ze napewno zalezy od tego jaka praca, ale wydaje mi sie ze jest mniej mozliwosci nawet na taka dorywcza prace w porownaniu z tym co bylo kilka lat temu, choc moge sie mylic. Trzeba sie tez liczyc z koniecznoscia dojezdzania poza miejsce zamieszkania, choc to tez zalezy jak bardzo wybredni jestesmy ;). Moze bardziej 'doswiadczeni' sie wypowiedza, bo ja dopiero zaczynam.

Posted

[COLOR=Blue][B]Czy ktos ma pare groszy miesiecznie zeby dorzucic sie do utrzymania 12 letniej Onki Elzy?[/B][/COLOR]

[B][COLOR=Red]Slicznie prosze.....[/COLOR][/B] :(

[url]http://www.dogomania.pl/threads/186887-12-letnia-Elza-przecudowna-ON-ka-po-raz-trzeci-wraca-do-schroniska[/url]....