Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

więc tak.

jakiś czas temu czytałam, że kości drobiowych psom podawać nie wolno - ani na surowo, ani gotowanych. niedawno jednak wyczytałam o diecie BARF i przejrzałam parę wątków... wiem tyle, że w tej diecie surowe kości drobiowe można podawać w całości i mielone, i jedynie nie zostawiać psa samego z elementem kostnym...

od pewnego czasu gotuję nie tylko swojemu psu, ale też kilku innym - nie ważne, nie chcę się wgłębiać w temat, tyle tylko, że gotowanie korpusów i obieranie ich zaczęło być czymś strasznym, praktycznie nie robię już nic innego! udało mi sie odnaleźć hurtownię drobiu, która mieli korpusy całe z kością. byłoby to dla mnie świetne rozwiązanie - wet jednak złapał się za głowę i stanowczo mi odradza. nie, żebym nie ufała własnemu weterynarzowi - ale jak to w końcu jest z tymi kośćmi? widzę, że kupa osób je podaje swoim psom... czy kości drobiowe rzeczywiście mogą (chodzi mi o samą możliwość) kaleczyć przełyk? nie chcę truć psów, ale naprawdę nie wiem już, co im podawać - tak, żeby nie zbankrutować...

jestem w kropce, z góry dzięki za wszelkie rady.

Posted

[COLOR=royalblue]co to za dieta wogóle?... :|[/COLOR]
[COLOR=royalblue]wiadomo przecierz, że kości kurczaka są niebezpieczne......[/COLOR]
[COLOR=royalblue]po rozgryzieniu przez psa rozszeczpiają się na długie igły, które kaleczą przełyk i błonę śluzową przewodu pokarmowego....[/COLOR]

Posted

o BARFie jest cały dział na dogo. na początku też byłam strasznie sceptyczna, ale jak zobaczyłam, jak wszyscy chwalą...
nie jest tajemnicą, że w diecie BARF surowe np. skrzydła kurze czy indycze są na porządku dziennym...
mojego psa nawet nie chciałam przestawiać, bo jest alergikiem i mieliśmy dużo problemów z ustaleniem diety, na szczęście wszystko w porządku już i nic nie zamierzam zmieniać...
ale jako że gotuję dla kilku psów, chciałam wyposażyć się w jakieś tanie mięso, które mogłabym dodawać do ryżu. wiecie - ugotuję ryż, dodam marchewkę gotowaną i jeszcze jakieś mięso; bardzo dobre jedzenie wychodzi... znajoma właścicielka psa i fanka BARFu poleciła mi hurtownię, w której sprzedają mielone w całości korpusy. że tanie i dobre, a na dodatek niedaleko... ale jak przed prawie wszystkim postanowiłam poprosić weta o radę, szczególnie, że moja mama wiozła dziś obcą sukę na sterylkę - więc sytuację można było wykorzystać :cool3: trochę mnie to sprowadziło na ziemię po pieśniach pochwalnych na temat BARFu... i tak się pytam dlatego.

poszukam czegoś innego. na razie będę obskubywać całymi dniami korpusy :flaming: szkoda że mielone takie drogie, bo to strasznie wygodne jest...
a podroby? co myślicie o podrobach? jakieś kurze serca czy żołądki? to też roboty trochę, ale na pewno łatwiej niż z wyciąganiem kostaczek z korpusów...

Posted

Kości drobiowe bezpieczne nie są, a na temat BARFu się nie wypowiadam, bo nie mam takiej wiedzy.
Podroby możesz spokojnie dawać. Ja czasem mojemu psiakowi kupuję kurze serduszka, żołądki, raz kupiłam płucka, ale podczas gotowania woń straszna i wygląd paskudny, więc zrezygnowałam, bo psiakowi też wcale nie smakowały.
Czy podroby wyjdą Cię taniej?.. nie powiedziałabym...:roll: Ja przeważnie daję mojemu albo oskubane ugotowane szyje indycze z ryżem i warzywami, albo zamiast tych szyjek mięcho mielone, albo własnie podroby jakieś. Dziś w sklepach raczej trudno o jakieś wartościowe tanie mięsko niestety..:roll:

Posted

nie no koniecznie poczytajcie jak zachowują się kości drobiowe gotowane,a jak surowe !! i gdzie są trawione kości surowe a gdzie gotowane ( czy poddane jakiejś obróbce termicznej ) !! mój Dakar jest na surowym już jakies poł roku i jest fantastycznie !! poczytajcie o BARF'ie !!:mad::eviltong:

Posted

Weterynarza w tym przypadku nawet o zdanie nie pytam. I tak poleci Royala, o którym mam średnie zdanie. Ja podaje obu moim sukom surowe korpusy kurczaka, indyka i kaczki, skrzydła, szyje (nie wspominając o wszystkich podrobach i żebrach wolowych, nogach cielęcych, wieprzowych i czaszkach prosięcych. Od szczenięctwa dostawały od czasu do czasu, a od kilku miesięcy są na Barfie. Nie ma żadnych problemow, o ile pies kości dokładnie gryzie i miażdży, a nie łyka zachłannie ledwo przegryzione. Kupki po elementach miesno-kostnych są dość suche, twarde i sypkie - mogą wywołać lekkie zatwardzenie, dlatego należy pamiętać aby regularnie psu podać "środek poślizgowy" np oliwe z oliwek, zmiażdżone owoce lub warzywa, ewentualnie jogurt naturalny lub jajko ze skruszonymi skorupkami.
Dla mnie wyznacznikiem żywienia moich psów były wyniki badań krwi i moczu. Na karmie suchej (Eukanuba, Hill's, Orijen, Bento, DogChow) wyniki były w dolnych granicach normy, a seterka była notorycznie chuda. Na Barfie wyniki są książkowe,a seterka wreszcie nabiera masy.

Posted

Acha... i wcale nie wychodzi jakoś drogo. Na seterkę (25kg) i yorczkę (3kg) zamykam się w 80zł z przeróżnymi elementami mięsnymi, owocami, nabiałem i tłuszczem typu oliwa z oliwek, słonina.

Posted

[quote name='Werka'][COLOR=royalblue]co to za dieta wogóle?... :|[/COLOR]
[COLOR=royalblue]wiadomo przecierz, że kości kurczaka są niebezpieczne......[/COLOR]
[COLOR=royalblue]po rozgryzieniu przez psa rozszeczpiają się na długie igły, które kaleczą przełyk i błonę śluzową przewodu pokarmowego....[/COLOR][/QUOTE]

Ale gotowane.

Ja daje surowe z kurczaka surowe lapki, skrzydła i korpusy ( czasem takie cale ze skrzydlami i szyjkami , a czasem takie zwykle bez niczego). W sumie to zostałam zmuszona to zmiany sposobu żywienia, bo pies odmówil suchego, a gotowane bylo fajne tylko przez 1 dzien :shake:.

Posted

ha. dziękuję za wszystkie za i przeciw, informacje były naprawdę pomocne.

gwoli ścisłości - o samym barfie przeczytałam niedawno i też niewiele wiem, dlatego nie wydaję opinii, a jedynie się pytam :) ogólne zdanie "poczytajcie o barfie" niestety niewiele mi mówi, bo barf w google mogę sobie wpisać i z pierwszej strony jaka mi wyskoczy wyczytam tyle, ile już wiem. i bez tej :mad: pały do mnie :p hehe. żarty żartami - a na serio, to chętnie poczytam, może w przyszłości się przekonam :) serdecznie proszę o jakieś odsyłacze do artykułów bądź tytuły książek - im więcej się dowiem, tym lepiej dla mnie, prawda? :)

niestety nie mam możliwości przestawienia wszystkich karmionych przeze mnie psów na barf, bo po pierwsze nie wszystkie są moje, a po drugie większość z nich dokarmiam dorywczo, pomocnie, czy grzecznościowo... naszego "boksera" przestawiać nawet nie chcę, bo mieliśmy dużo problemów z ustaleniem diety i nie chcę wszystkiego psuć :) dietę ustalaliśmy wspólnie z weterynarzem, bo ufam mu bardziej niż własnemu lekarzowi ;) co nie znaczy, że wątpliwych kwestiach nie pytam się o zdanie dogomaniaków ;)

dorzucenie takich korpusików mielonych do ciepłego ryżu jest pewnego rodzaju obróbką termiczną, prawda? no to chyba przekładam się na podroby i mielone...

Posted

[B]znikam[/B] - o BARFie możesz poczytac tutaj, na dogomanii. Wątek jest bardzo długi ii zawiera wiele cennych informacji. W razie wątpliwości możesz zapytac barfowiczów :)
Moja Luna jest na BARFie około roku. Wcześniej była na gotowanym. Miałam z tym dużo pracy, a Luna i tak nie była zadowolona. Na BARFie jest wygodniej, a i Luna zjada chętniej. Koszt wyżywienie nie jest wygórowany. To zależy jakie mięsko kupujemy i skąd (w hurtowniach jest taniej).
Znam kilka stron, ale nie wiem czy można je podawac. Narazie polecam wątek BARF w dziale żywienie.
Życzę powodzenia!

Dodam jeszcze, że daję Lunie całe korpusy drobiowe. Nie obawiam się ich. Kostki są miękkie, łamią się przecież w dłoniach. Dodatkowo Luna je powoli i nie rzuca się łapczywie na podawane mięsne kości.
Jeśli chodzi o obawy, to mam jesli chodzi o udka, kości długie no i może skrzydełka (chociaż te ostatnie czasami podaję).
Zachęcam do lektury i pozdrawiam!

• 2 weeks later...
Posted

Jeśli zmielone surowe doda się do gorącego ryżu (niekoniecznie 100%, bo to niemożliwe), to temperatura ryżu spadnie i nie zagotuje ani nie zaparzy mięsa czy mieszanki mięsno-kostnej. Najwyżej ją nieco podgrzeje. To będzie nadal surowe.

Problem w tym, że taka surowa "mielonka" z kości i mięska bardzo szybko ulega zepsuciu, trzeba uważać, żeby nie zatruć psa.

Z niedrogiego mięska z małą ilością kości (łatwo się oddziela) ostatnio odkryłam tzw. biodrówkę. Jak się dobrze trafi, to kości jest b. mało, a mięska duuużo. Albo takie plastrowane nogi, nie wiem, jak to się nazywa, w środku mała obręcz z kości wypełniona szpikiem, dookoła ładne mięsko. Ale to raczej do gotowania, pokrojenia i dopiero na taki "rosołek" należałoby dodać ryż czy kaszkę i jarzyny (plus siemię lniane).

Z podrobami też trzeba uważać, należy je zmieniać, a nie ciągle żołądeczki, czy ciągle serduszka. Może jakby dostępne były tanie "wsiowe" podroby, to byłoby zdrowiej, ale te hodowlane, z ferm, szpikowane antybiotykami i proszkiem do prania... NIE!!! :angryy: A już szczególnie źle wspominam reakcję psa na gotowane serca wieprzowe, dwa dni miał biegunkę!

Prot miał w sierpniu operację rozcinania jelita, teraz już wiem, że ma po poprzedniej operacji skrzywiony kanał w miednicy, a więc i zakrzywiony pod kątem prostym ostatni odcinek przewodu pokarmowego. A więc nie wolno mu dawać nawet kurzych szyjek. No i szukam czegoś z mięs, żeby i pies był zdrowo najedzony, i moja kieszeń dała radę z wydatkami. Szyjki są zbyt pracochłonne, hurtowni z mieleniem nie znam, może przerzucimy się na gołębie? W końcu Prot to pies myśliwski :eviltong:

Posted

[quote name='Nalewka']Albo takie plastrowane nogi, nie wiem, jak to się nazywa, w środku mała obręcz z kości wypełniona szpikiem, dookoła ładne mięsko. [/quote]

z wołowiny? może chodzi o pręgę wołową? :lol: ale to wcale nie tak tanio, jak się karmi więcej niż 1 psa... no chyba że z wieprzowiny - na to jeszcze nie trafiłam...

[quote name='Nalewka'] Z niedrogiego mięska z małą ilością kości (łatwo się oddziela) ostatnio odkryłam tzw. biodrówkę. Jak się dobrze trafi, to kości jest b. mało, a mięska duuużo. [/quote]

można wiedzieć gdzie to kupujesz? :cool3: jeżeli to market akurat, to chętnie się wybiorę co prawda ja w mięsnym swoim kupuję, ale jak to coś taniego i mało pracochłonnego, to się wybiorę...

Posted

[quote name='Nalewka']Albo takie plastrowane nogi, nie wiem, jak to się nazywa, w środku mała obręcz z kości wypełniona szpikiem, dookoła ładne mięsko.
[/QUOTE]

To jest goleń ;)

Posted

Hej!
No cóż mój psiak jadł i miał iść do veta no i poszedł, ale nie doszedł bo tak robił co 2 m. Potem poszłam do veta i powiedział, że to przez kości drobiowe. Powiedział, że psiak powinien dostawać kości taki duże żeby mógł sie nimi pobawić, a nie żeby miał je jako jedzenie. Ale mój czasami dostaje(gotowane) i jakoś żyje na szczęście. Ale jak bym powiedziała nie dawać psu kości drobiowych to i tak po 5 min byłyby już w żołądku Toffika;)
Martyna & Toffi

• 2 months later...
Posted

[quote name='znikam']można wiedzieć gdzie to kupujesz? :cool3: jeżeli to market akurat, to chętnie się wybiorę co prawda ja w mięsnym swoim kupuję, ale jak to coś taniego i mało pracochłonnego, to się wybiorę...[/quote]

Kłania się Tesco na końcu metra :) Zakupy robię + - co tydzień, dwa i część mięska gotuję od razu, a część zamrażam na później. Trafia się czasem jakaś promocja i mięso w porcjach po parę kilogramów można kupić po parę zł. mniej niż normalnie.

Ktoś pisał też na Dogo o hurtowni drobiowej w okolicach ul. Poleczki, że można tam kupić tanio części kurczaków czy indyków, i jest o wiele taniej niż w sklepach (bo w cenach hurtowych, mimo ilości detalicznych), ale tam jeszcze nie byłam.

Może niedaleko Ciebie tez jest jakaś hurtownia, zerknij w googlu czy zumi.

Posted

Nalewko, widze ze jestes z Ursynowa, to niedaleko mnie.
Czy Twoj pies moze jesc wolowe?
Na rogu Raclawickiej i Woloskiej (Mokotów) jest bazarek na ktorym mozna kupic codziennie od wtorku do soboty w jednym sklepie mieso mielone dla psa po 4 zl za kilogram.
Bez kosci, mieso + serca wolowe.
Swojej suce kupuje regularnie, czesc od razu czesc zamrazam.
Jest dosc tluste ale zawsze swieze (mieso jest dzielone i mielone na miejscu).
Fobia je lubi i nigdy jej nic nie bylo.

Posted

Super! Dzięki za namiar, sprawdzę na pewno :D

Wołowe to i owszem, pycha, ale do tej pory dawałam "normalne" mięcho, a nie podroby, bo np. same serca to niekoniecznie, biegunka jak złoto :shake: Ale może mieszane będzie ok. Kiedyś miałam wołowe flaki, też były super, ale tylko raz trafiłam na dobre a tanie...

Najgorzej było z wątróbką, ani surowa, ani podduszana, ani gotowana, każda wchodziła ładnie, ale wychodziła jeszcze szybciej :angryy:

• 2 months later...
Posted

Hm .. czyli mówicie dziewczyny, że NIEgotowane skrzydełka z kurczaka można podawać psu?
Bo dzisiaj kupiłam i jej ugotowałam i powyciagałam wszystkie kości (bawiłam sie z tym pół godziny .. ) Ale zostało mi kilka surowych, czyli mogę podawać? Bo kiedyś (z tym ze tamte byly ugotowane) psu dałam (taak wiem mądre to było .. ale dawno tremu :D) i musielismy do veta leciec bo sie jej wbiło :(

Posted

Ja podaję, z tym że Luna jest na surowym od dawna. Z czasem się przyzwyczaiła.
Może na początek daj psu korpus tzw porcje rosołową, a później skrzydełka.
Gotowanych kości nie podawaj. Jest o wiele wyższe ryzyko że znów coś utknie psu w przewodzie pokarmowym
Polecam poczytac o BARFie :)
Pozdrawiam!

Posted

Ela, Cimi dzieki :)
Musze o tym wiecej poczytac i w ogóle. I chyba rzeczywiscie najpierw zrobie tak jak Ela pisała, kupie Loli porcje rosołową:cool3:

Posted

Lolan - to jest temat o BARFie. Baaaardzo dłuuugi ale cenny. Tam dowiesz się wszystkiego o surowym jedzonku: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=6908[/URL]

Loli życzę SMACZNEGO!! :)

• 5 months later...
Posted

Niech mnie ktos poprawi ale z tego co wiem
to
nie wolno laczyc w jednym pokarmie surowego miesa czyli surowizny i ugotowanego czegos, tak czytalam ze organizm nie moze trawic surowego i nie surowego. Czyli mieso surowe i gotowany ryz nie ida w parze.

Kosci po obrobce termicznej maja calkiem inna strukture, nie ma chyba juz tego miekkszego srodka, robia sie suche i po zlamaniu ostre dlatego nie wolno dawac psom kosci z kurczaka ugotowanych,a surowe tak.